27.01.14, 16:00
Mam pytanie. Mam laptopa. Będę musiała niedługo podróżować pociągiem i potrzebuję laptopa (tablet?) do pracy w podróży. Chodzi o maile, artykuły (czytanie), ale również pisanie. Czy opłaca mi się kupować tablet? Czy on nadaje się do pracy w biurze? Laptop średnio chce mi się wszędzie ze sobą nosić. Jak myślicie, pomóżcie
Obserwuj wątek
    • plater-2 Re: Tablet 27.01.14, 16:04
      najwzniejsza pojemosc ladowania baterii. W pociagu nie mozna podlczyc ladowarki.
    • skarolina Re: Tablet 27.01.14, 16:06
      Jeśli nie będziesz podróżować tylko IC, w którym ponoć jest dostęp do prądu, to tablet jest praktyczniejszy, bo bateria trzyma znacznie dłużej niż w laptopie.
      Tablet jest też nieporównywalnie poręczniejszy od laptopa jeśli chodzi o transport.
      Pisanie jest mniej wygodne, więc musisz sama określić, czy pisać będziesz musiała dużo, czy raczej okazjonalnie odpowiedzieć na maila. Długie pisanie skomplikowanych elaboratów może być mocno niewygodne na tablecie.
    • iwoniaw Re: Tablet 27.01.14, 16:11
      Pisanie na tablecie jest tragiczne. No chyba, że sobie kupisz taki z dopinaną klawiaturą.
      Samo czytanie na tablecie może być.
      • landora Re: Tablet 27.01.14, 20:21
        Kwestia przyzwyczajenia. Ja na swoim Samsungu Note piszę artykuły. Siadam wygodnie na kanapie czy wieczorem w łóżku i piszę. Nie mam dodatkowej klawiatury.
    • charna_78 Re: Tablet 27.01.14, 16:13
      Jesli chodzi o tablet to wszystko zalezy od wielkosci ekranu, aplikacji I osprzetu.
      Moj pierwszy tablet mial 8 calowy ekran I nie dalo sie na nim przegladac internetu - po prostu szybko bolaly oczy. Teraz uzywam 10 calowego I jest duzo lepiej.
      Czytac mozna praktycznie na kazdym (ksiazki). Jesli chodzi o odczytywanie plikow MS Office to potrzeba do tego specjalnej aplikacji. Co do pisania to na dluzsza mete jest to porazka, chyba ze dokupisz sobie klawiature Bluetooth. Wowczas piszesz jak na laptopie.
      Przedmowczyni wspomniala o baterii - moja srednio wytrzymuje 8-10 godzin bez ladowania.
      Ogolnie do pracy to raczej laptop, do czytania maili, sprawdzania stron w sieci, FB, pogody I wiadomosci - tablet jest super.
    • sanciasancia Re: Tablet 27.01.14, 16:15
      My sobie na takie okazje kupiliśmy Chromebooka.
      Jak się człowiek obawia inwigilacji przez Google'a, można sobie zainstalować linuksa na karcie fotograficznej, ale imho to trochę hardkor.
    • ichi51e Re: Tablet 27.01.14, 16:25
      Ja bym kupila netbooka skoro masz pisac. Moim zdaniem pusanie dluzszych wypowiedzi na tablecie jest meczace. Chyba ze chcesz pisac recznie piorkiem.
      • wioskowy_glupek Re: Tablet 27.01.14, 18:00
        To i tak nadal jest męczące wink W tym wypadku najlepszy jest transformer z klawiaturą
    • k1k2 Re: Tablet 27.01.14, 18:21
      Zgadzam sie, bateria, rozmiar ekranu, i klawiatura sa najwazniejsze.
      A moze Surface albo jakis ultrabook?
    • klamkas Re: Tablet 27.01.14, 21:34
      Ja często pracuję w pociągu. Polecam raczej komputer (albo lekkiego ultrabooka, albo jakieś maleństwo 10-13 cali). Jeśli tablet, to z klawiaturą. Osobiście przetestowałam oba rozwiązania i wolę komputer. Jak jadę daleko pociągiem innym niż IC (tam mają działające gniazdka), to biorę zapasową baterię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka