Dodaj do ulubionych

kardynal Dziwisz

28.01.14, 05:44
Czy uwazacie, ze kardynal Dziwisz postapil sludsznie publikujac notatki Jana Pawla II, wbrew jego ostatniej woli? Rozumiem, ze papiez byl wykatkowa postacia i Dziwisz chcial je ocalic ze wzgledu na ich wartosc historyczna. Jednakze, byly to notatki bardzo osobiste, nie przygotowywane do publikacji, nalezalo wiec, uszanowac zyczenie zmarlego i je zniszczyc. Widze w tym wszystkim zbyt wiele pychy Dziwisza i checi pogrzania sie jeszcze przez chwile, w blasku chwaly jego wybitnego przelozonego. Co w przypadku duchownego tej rangi, bardzo zniesmacza.
Obserwuj wątek
    • krejzimama Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 06:53
      Jan Paweł II nie był wyjątkową ani wybitną postacią.
      • 3razyklik Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 08:15
        Chciałam to samo napisać. Nie był.
        • mx3_sp Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 08:20
          Dziwisz nie osiągnął nic poza byciem sekretarką. Nic szczególnego nie osiągnie, to nie ten typ. Postąpił jak postępował do tej pory - byleby.
      • czar_bajry Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 10:54
        krejzimama napisał:

> Jan Paweł II nie był wyjątkową ani wybitną postacią.

dla ciebie nie był a dla innych był...może jakoś przeżyjesz ten fakt.
    • ioanna80 Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 08:39
      Uwazam, ze powinien postąpić zgodnie z dyspozycją papieża, ewentualnie nie niszczyć, tylko zachować gdzieś w archiwum watykańskim.
      • werualta Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 08:42
        uważam dokładnie tak także.
        Poza tym za tym wydaniem kryją się pieniądze.
        ale może nie chodzi o pieniądze... może ta gruba książka będzie kosztować 10-20 zł... a może symbolicznie 1 zł???? big_grin
    • princy-mincy Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 08:48
      Dziwisza nie znoszę.
      I nie powinien był publikować wbrew woli papieża.
    • ichi51e Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 08:56
      Tez jestem zdania ze kapciowy powinien byl uszanowac wole zmarlego - czlowieka ktory mu zaufal uncertain
      Archiwum watykanskie buloby dobrym miejscem - niszczyc szkoda zawsze to znak czasow
      • penelopa40 Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 10:05
        z tego co wiem w KK wolę zmarłego należy bezwzględnie uszanować! uważam, że kard D nie powinien publikować tych notatek, jeśli nie zniszczyć to zachować w jakimś archiwum czy innym tego typu miejscu...
        • rene1311 Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 10:17
          Ja tez uważam, że postąpił źle. Wolę zmarłego należy uszanować. Przykre to jest bo wydaje mi się że kardynał chce zbić na tym własny kapitał no i kase zarobić. Jestem katoliczką, ale bardzo nie podobają mi się takie akcje..
        • kietka Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 10:17
          dlaczego papiez sam ich nie zniszczył? lub nie nieszczył na bierzaco, skoro wiedział, ze po smierci nie maja prawa istniec? podejrzewam, ze przyzwyczajony do posiadania słuzby wydał po prostu polecenie.
          nie wiemy, czy Dziwisz jest tak strasznie oddany i poswiecony Karolowi, jak to sie mysli powszechnie. Moze był zwykłym podnozkiem, ktory teraz ma gdziej testamenty Pana.
          • vilez Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 10:23
            Bo może chciał z nich do końca życia korzystać. Może się nimi napawał w cichości gabinetu czy sypialni. Jako ich twórca miał do tego prawo.
            • kietka Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 10:36
              tak samo Dziwisz ma teraz prawo nie wypełnic jego testamentu w tym wzgledzie. Jest wolnym człowiekiem, ma mozliwosc wyboru.
              wogole zapis w testamencie, zeby "zniszczyc notatki", tchnie troche samouwielbieniem,nadał im niebywałą wagę. jezeli sa to tylko zapiski kapłana, to sa najlepszym swiadectwem o nim samym i nie powinien ich po smierci skrywac przed wiernymi, kotrym pewnie dodało by to otuchy, wiary, zmusiło do przemyslen, lub:
              1.uwazał, ze sa osobiste, nie wiem opisywał w nich fantazje erotyczne, ktore mogłyby zaszkodzic jego wizerunkowi...
              2.kokietował troche i wiedział,z e ludzie beda sobie je tatuaowac na czole i tak sobie walnął kokieteryjnie, zeby je spalic...

moim zdaniem Dziwisz zrobił, co zrobił i nie nam to oceniac. spedził facet z karolem kilkadziesiat lat, jest wlasciwie, jak zona i maz w jednym. nie nam dyskutowac z jego decyzja.
              • vilez Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 10:41
                > moim zdaniem Dziwisz zrobił, co zrobił i nie nam to oceniac. spedził facet z ka
                > rolem kilkadziesiat lat, jest wlasciwie, jak zona i maz w jednym.

Tu masz rację: że ksywka Dziwisza: wdowa po papieżu, jest trafiona big_grin
                • kietka Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 10:44
                  patrzac na Dziwisza, mysle, ze posługieanie papiezowi, to było duze poswiecenie.
                  nie jestem fanką Karolofobii, ale ok, ludzie robią, co chcą, dla mnie to zwykłę bałwochwalstwo.
                  jednak papaiez nie pomyslał chyba w e własnym uwielbieniu, przed jakimi wyborami stawia swojego asystenta. nawet po smierci zadbał os woj PR. swietemu czlowiekowi nie robiloby roznicy, co sie zrobi z jego notatkami, na Boga.
                  • vilez Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 13:40
                    > patrzac na Dziwisza, mysle, ze posługieanie papiezowi, to było duze poswiecenie

o taaaak big_grin
                  • neffi79 Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 13:51
                    zadziwasz mnie kietka.
                    dla mnie 'zniszczyć notatki' = ze skromnością papieża. Nie wiem po co filozofujesz i dorabiasz nieziemskie teorie. weź juz lepiej zamilcz bo obrażasz duża część ludzi, którzy szanują JPII
    • vilez Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 10:20
      https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1/p480x480/1505257_701619833203553_561861248_n.jpg
    • solaris31 Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 10:46
      pozostaje miec nadzieję, że to, co powinno być zniszczone, zniszczone zostało.

nie lubię Dziwisza, nigdy nie lubiłam i nie ceniłam - bo i za co? ta ksiązka tylko mnie utwierdza w swoim przekonaniu.
      • kietka Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 10:51
        OJP
      • mx3_sp Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 10:51
        no po prawie 40 zł , nakład co najmniej kilka tys, pewnie wznowienie, do tego najpewniej bez płacenia praw autorskich.
    • czar_bajry Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 10:53
      Mnie prawie wszystko co robi Dziwisz zniesmacza,mam wrażenie że w dupie mu się poprzewracało....
    • neffi79 Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 13:43
      nie widzę sensu w dyskusji nad czymś co już się dokonało. Takie przysłowiowe bicie piany gdzie wasze opinie NIC nie znaczą.
      jest książka - będzie sprzedaż, pewnie ogromna sprzedaż i finito.
    • nenia1 Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 13:49
      Od czasu jak się dowiedziałam, że Franc Kafka nakazał w testamencie zniszczyć swoje manuskrypty i nikt nigdy by nie przeczytał Zamku czy Procesu gdyby to życzenie spełniono, mam mieszane uczucia co do szanowania woli zmarłego i niszczenia twórczości, z przewagą na - nie niszczyć.
      Dla tych co się lubią dopieprzać - nie porównuję papieża do Kafki.
    • anika772 Re: kardynal Dziwisz 28.01.14, 14:10
      Niesłusznie. Pokazał co dla niego znaczy ostatnia wola tzw. przyjaciela.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka