Dodaj do ulubionych

Biegunka u psa - jakie leki?

08.02.14, 12:38
Czy można podać psu (labrador, 35 kg wagi) stoperan? Czy lepiej nie?
Jeżeli nie, to jaki lek na biegunkę można podać psu (żeby mieć spokojną głowę, że pomoże, a nie zaszkodzi)?
Biegunka najprawdopodobniej z powodu niestrawności, przyczyną na pewno nie jest zarobaczenie.
PS. Napisałam tutaj, a nie na żadnym forum weterynaryjnym, z racji na spory odzew.
Obserwuj wątek
    • k1234561 Re: Biegunka u psa - jakie leki? 08.02.14, 13:21
      Endix,Nifuroksazyd.
      To tak na szybko i doraźnie.Jak do jutra sytuacja się "nie uspokoi" to do weta.
      • oteczka Re: Biegunka u psa - jakie leki? 08.02.14, 13:27
        Węgiel ,mój miał ostatnio to wet kazał węgiel kupić i podać daj parę tabletek to spory pies
      • hipinka Re: Biegunka u psa - jakie leki? 08.02.14, 18:18
        ja też podawałam Nifuroksazyd, mój pies był już wycieńczony kilkudniowymi biegunkami i pomogło szybko. Do tego wstaw mu dietę
        • hipinka Re: Biegunka u psa - jakie leki? 08.02.14, 18:18
          aha, ten Nifuroksazyd został nam polecony przez weterynarza
    • cygarietka Re: Biegunka u psa - jakie leki? 08.02.14, 13:44
      Też dawałam węgiel, nie pamiętam ile ale działał
    • ichi51e Re: Biegunka u psa - jakie leki? 08.02.14, 13:52
      Ja nigdy nic nie dawalam tylko paslam zwierzaka ryzem z marchewka. Zawsze przechodzilo w ciagu dnia. Wspolczuje - to bardzo stresujaca sytuacja dla piesia.
      • majenkir Re: 08.02.14, 13:55
        Ja tez.
    • kozauwoza Re: Biegunka u psa - jakie leki? 08.02.14, 13:55
      Węgiel jest skuteczny i napewno nie zaszkodzi. Daj kilka tabletek i potem powtórz.
    • klamkas Re: Biegunka u psa - jakie leki? 08.02.14, 13:56
      Nifuroksazyd i dieta. Jak się nie poprawi to do weterynarza.
    • angazetka Re: Biegunka u psa - jakie leki? 08.02.14, 19:15
      Nasz dostaje laremid, ale za radą i wedle wskazań weterynarza.
    • naomi19 Re: Biegunka u psa - jakie leki? 08.02.14, 19:26
      węgiel plus dieta
      • wasia0000 Re: Biegunka u psa - jakie leki? 08.02.14, 19:39
        Dzwoniłam do weta, lek podałam, jednak najgorsze jest to, że biegunka nie minęła. Wet kazał dzisiaj nic nie dawać do jedzenia, a jak jutro nic się nie poprawi, to mam przyjechać z psem na kroplówkę.
        Dzięki za odpowiedzi
    • ulas123 Re: Biegunka u psa - jakie leki? 08.02.14, 19:42
      Nie dawaj stoperanów itp, bo nie wiesz tak naprawdę jaki powód biegunki, możesz psa niechcący na tamten świat wyprawić. Rozgotowany ryż z odrobiną ugotowanego zmielonego kurczaka gdyby nie chciał samego ryżu jeść, można też po prostu kleik ryżowy dać. Nifuroxazyd jak to jest bakteryjne - a tego nie wiesz. Idź z psem do weterynarza.
      Jak nie możesz to przynajmniej zadzwoń do weterynarza - całodobowa lecznica z jakiegokolwiek miasta, powinni doradzić co zrobić.
      • wasia0000 Re: Biegunka u psa - jakie leki? 08.02.14, 19:46
        Dzwoniłam do weta, kazał zrobić psu głodówkę. podałam lek, jak radził, ale biegunka dalej się utrzymuje. Jest trochę łagodniej, ale jak psu do jutra nie minie, to mam z nim przyjść na kroplówkę.
        • mamaalana1 Re: Biegunka u psa - jakie leki? 08.02.14, 20:09
          Ja dawałam nifuroksazyd zawsze. Tylko trzeba przeliczyć dawkę. I dawać co najmniej 3 dni, bo to półantybiotyk czy jakoś tak.
          U nas ryż z marchewką niestety pogarszał sytuację. Po tym leku przechodziło.
          Zawsze mam w apteczce (konsultowane z wetem).
          Pozdrawiam:0
    • kamea_chateau leki 09.02.14, 06:31
      dajemy węgiel co najmniej 4 tabletki, smecta koniecznie i.......
      stary mądry wet. powiedział żeby psu podac roztwór sody.
      Czyli łyżeczka sody na niecała szklankę wody, dobrze rozmieszać, poczekać aż się ustoi i podać strzykawką do mordki- naszym zawsze po tym przechodzi.

• kawad Re: Biegunka u psa - jakie leki? 09.02.14, 17:01
      Mój ma nawracające biegunki. Przebadany na wszystkie sposoby. Mam dla niego metronidazol od weta. Działa szybko. Oczywiście 24h głodówki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka