Dodaj do ulubionych

Scenarzyści polskich seriali to kretyni

18.02.14, 22:54
Oglądam ja sobie odcinek jednego z seriali z ostatnich lat i kobieta truje się w nim gazem z kuchenki. Ludzie! Przecież już od kilkudziesięciu lat w sieci miejskiej oraz w butlach z gazem nie ma trującego gazu. Jak ktoś odkręci kurki, to co najwyżej może się co najwyżej wysadzić w powietrze!

---
Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
Obserwuj wątek
    • helufpi Re: Scenarzyści polskich seriali to kretyni 18.02.14, 23:00
      Ostatnio pisali o tym, że Tomasz Beksiński za którymś-tam razem próbował popełnić samobójstwo właśnie w ten sposób, nie wiedząc, że gaz jest nietrujący, a zaledwie wybuchowy. Wykształcony był. To czego wymagasz od przeciętnego widza seriali (tu się liczy, co kupi widz, nie co wie scenarzysta).
      • przystanek_tramwajowy Re: Scenarzyści polskich seriali to kretyni 18.02.14, 23:04
        Moja matka wykształcona nie była, ale takie rzeczy wiedziała. To od niej trzydzieści lat temu usłyszałam, że gaz nie jest trujący. Natomiast, jeśli chodzi o scenarzystów... Jestem uczulona na takie głupoty, bo sama piszę książki. I staram się jednak sprawdzać informacje, które tam zamieszczam.

---
        Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
        • aquella Re: Scenarzyści polskich seriali to kretyni 19.02.14, 08:58
          a to w scenariuszu nie ma miejsca na nierozgarnięte desperackie postacie, kóre się truć chcą po staremu nie wiedząc, że gazem się nie da ???
        • ewa_mama_jasia Re: Scenarzyści polskich seriali to kretyni 19.02.14, 09:11
          Tym bardziej że żadna tajemnica, że ludzie w dużej mierze traktują seriale jako drogę pozyskiwania wiedzy.
      • marychna31 Re: Scenarzyści polskich seriali to kretyni 19.02.14, 10:53

> Ostatnio pisali o tym, że Tomasz Beksiński za którymś-tam razem próbował popełn
        > ić samobójstwo właśnie w ten sposób,

idę o zakład, że przystanek tramwajowy też wczoraj to wyczytała w zalinkowanym artykule o Beksińskich...
    • 5justi Re: Scenarzyści polskich seriali to kretyni 18.02.14, 23:00
      pierwsze słyszę smile))
      myślałam, że jednak się można zatruć
      • triss_merigold6 Re: Scenarzyści polskich seriali to kretyni 18.02.14, 23:02
        Czadem możesz się śmiertelnie zatruć.
        • przystanek_tramwajowy Re: Scenarzyści polskich seriali to kretyni 18.02.14, 23:06
          Czad owszem i dlatego nie zamieszkam pod jednym dachem z gazowym piecykiem w łazience. Ale nie zatrujesz się odkręcając kurki i wsadzając głowę do piekarnika.

---
        • totorotot Re: Scenarzyści polskich seriali to kretyni 19.02.14, 08:54
          triss_merigold6 napisała:
          > Czadem możesz się śmiertelnie
          zatruć.

Czad jest efektem spalania smile smile smile

• yeerba odpuść sobie 18.02.14, 23:07
      to strata czasu.

Teraz na TVP Historia powtarzają Noce i dnie - to jest serial!
      Tam każdy gest, każdy grymas - mówi wszystko. Ówcześni aktorzy są o lata świetlne lepsi od tych plastikowych współczesnych wytworów.
      • hipinka Re: odpuść sobie 18.02.14, 23:19
        to jest mój ukochany serial smile
        to jest jeden z bardzo niewielu przypadków, kiedy ekranizacja dorównuje książce, którą z resztą też uwielbiam
    • sumire Re: Scenarzyści polskich seriali to kretyni 18.02.14, 23:16
      luzik. w zagranicznych serialach - tych wielbionych i nagradzanych również - też roi się od byków. nie po to ogląda się takie rzeczy, żeby były doskonale zgodne z prawdą smile
      • przystanek_tramwajowy Re: Scenarzyści polskich seriali to kretyni 18.02.14, 23:23
        No, ale mnie wkurza. I co na to poradzę? Mam lajtowe życie (żarcik), więc się wkurzam takimi duperelami.

---
        • zona_mi Re: Scenarzyści polskich seriali to kretyni 19.02.14, 09:39
          > Mam lajtowe życie (żarcik)

Tak, to musi być rozwiązanie nieco frapującej mnie zagadki twojego zachowania - nic innego, tylko odreagowujesz na forum jakieś mocno nielajtowe życie.

• przystanek_tramwajowy Re: Scenarzyści polskich seriali to kretyni 19.02.14, 09:51
            Rany, zona, ale ty masz uraz na moim punkcie. A jaki taki sobie zwykły człowieczek jestem, co się w oczy nie rzuca i dużo miejsca w przestrzeni publicznej nie zajmuje: waga średnia, wzrost średni, oczy niebieskie. No chodząca przeciętność a tak cię drażni, że szok! tongue_out

---
            • zona_mi Re: Scenarzyści polskich seriali to kretyni 19.02.14, 09:59
              Nie, przystanku, drażni mnie jedyni twoje chamstwo i opryskliwość na forum.
              I spędza mi to sen z oczu co najwyżej jako moderatorowi, zmuszonemu to czytać, usuwać i cenzurować - prywatnie aż tak mnie nie interesujesz, bym wnikała w twój przeciętny wygląd smile
              • przystanek_tramwajowy Re: Scenarzyści polskich seriali to kretyni 19.02.14, 10:07
                Szczególnie opryskliwa byłam w tym wątku, aż musiałaś interweniować w obronie... No właśnie czyjej? Polskich scenarzystów? Masz zono wieeeeelkie serce! big_grin

---
                • zona_mi Re: Scenarzyści polskich seriali to kretyni 19.02.14, 10:56
                  > Szczególnie opryskliwa byłam w tym wątku

To prawda, już w tytule dajesz próbkę swojego szacunku do innych.
                  Jak w większości wypowiedzi na forum.
    • feel_good_inc Zatruć się nie zatrujesz 19.02.14, 08:45
      Ale możesz się udusić, jeżeli pomieszczenie jest słabo wentylowane i gaz wyprze powietrze.
      • kietka Re: Zatruć się nie zatrujesz 19.02.14, 09:08
        nie ma to jak urban legend
        gaz ziemny, jest jak najbardziej TRUJACY
        nie mozesz zatruc sie nim smiertelnie, odkrecajac kurki, bo jest lzejszy od powietrza i natychmiast ulatnia sie do kanału wentylacyjnego, jednak juz wkładajac głowe do "piekarnika" mozesz sie go nawdychac wiecej niz nad kurkami i na zdrowiu znacznie podupasc (niedotlenienie)
        w pomieszczeniu niewentylowanym, jezeli ulatnia sie gaz w koncu zatrujesz sie nim, nawet smiertelnie, ale do tego nie dochodzi, bo stezenie wybuchowe jest osiagane szybciej i zanim sie zagazujesz, to szybciej wylecisz w powietrze.

z LPG jest odwrotnie, jest on ciezszy od powietrza i w przypadku rozszczelnienia np zbiornika z LPG w samochodzie bedzie on sie plozył.
      • kietka Re: Zatruć się nie zatrujesz 19.02.14, 09:09
        gaz ziemny nie moze wyprzec powietrza w pomieszczeniu, bo jest od niego lzejszy.
        chyba, ze otwory wentylacyjne byłyby przy podłodze smile
        • feel_good_inc Re: Zatruć się nie zatrujesz 19.02.14, 09:36
          kietka napisała:
          > gaz ziemny nie moze wyprzec powietrza w pomieszczeniu, bo jest od niego lzejszy
          > .
          > chyba, ze otwory wentylacyjne byłyby przy podłodze smile

Kuchenka może być na propan-butan z butli, który jest cięższy od powietrza.
    • asia_i_p Re: Scenarzyści polskich seriali to kretyni 19.02.14, 09:14
      Ja się o tym dowiedziałam wczoraj, czytając tekst, który Marzeka zalinkowała. Też bym spokojnie popełniła taki błąd. Naprawdę wiedziałaś wcześniej?
      • przystanek_tramwajowy Re: Scenarzyści polskich seriali to kretyni 19.02.14, 09:26
        Naprawdę wiedziałam o tym wcześniej. Matka mi powiedziała, gdy w naszym domu pojawiła się w latach 80-tych kuchenka gazowa i cała rodzina przechodziła kurs obsługi. Wcześniej mieliśmy piec na węgiel.

---
    • gretchen184 Re: Scenarzyści polskich seriali to kretyni 19.02.14, 09:18
      taak? pojęcia nie miałam. i seriali nie oglądam tongue_out
    • eo_n Re: Scenarzyści polskich seriali to kretyni 19.02.14, 09:34
      To domena nie tylko polskich scenarzystów - trudno o popularny film bez błędów logicznych. Wystarczy cokolwiek krytycznie obejrzeć pod tym właśnie kątem. Kino kameralne może jest tu wyjątkiem, ale też nie zawsze.
      • opium74 Re: Scenarzyści polskich seriali to kretyni 19.02.14, 10:27
        Niestety....ostatnio mam jakieś krytyczne nastawienie do telewizyjnej i filmowej rzeczywistości i każdy film, serial czy pseudo dokumentalny program jaki oglądam mnie irytuje bo aż po oczach biją błędy logiczne, rzeczowe. Wiarygodnośc większości scen jest bliska zeru.... no nie moge ostatnio nic oglądac.
    • ichi51e Re: Scenarzyści polskich seriali to kretyni 19.02.14, 09:43
      Serial "uczy" i "bawi"
    • kol.3 Re: Scenarzyści polskich seriali to kretyni 19.02.14, 11:00
      Kretyni, ale za to jak dobrze zarabiający big_grin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka