Dodaj do ulubionych

noże ceramiczne które polecacie

24.02.14, 17:50
chciałam sobie kupić nóż ceramiczny, czy ematka może coś polecić.może której firmy, na co zwrócić uwage, bo tyle tego że sama już nie wiem który chce.plissss pomocy.... wink
Obserwuj wątek
    • helufpi Re: noże ceramiczne które polecacie 24.02.14, 18:04
      Nie wiem, czy wiesz, ale do noży ceramicznych musisz kupić diamentową ostrzałkę, na zwykłą stalową są za twarde. A jeśli chcesz mieć naprawdę ostre to musisz mieć w zasadzie dwie - jedną do wyprowadzania krawędzi tnącej, drugą do wygładzania. W przypadku jednego noża - średnio się kalkuluje.
      Jeśli chodzi o różne rodzaje noży - dla mnie najważniejsze jest to, jak jest wyważony, żeby mi się ręka nie męczyła, a to indywidualna sprawa - no i oczywiście musi być dobrze naostrzony. Niestety dobrych noży nie można zwykle myć w zmywarce (ja nie spotkałam), ale jest to ofiara, którą jestem gotowa ponieść.
      • 25marzka25 Re: noże ceramiczne które polecacie 24.02.14, 18:32
        ale tych ceramicznych aż tak sie nie ostrzy(tak wyczytałam) zmywarki i tak używam bardzo sporadycznie(imprezy) i tylko zastawe stołową tam wkładam,sztućce myje ręcznie bo zmywarka niszczy. A czy noże tych firm są dobre KINGHOFF ,AMBITION.
        Czy nóż z powłoka ceramiczna to to samo co nóż ceramiczny,bo tez takie opisy spotkałam na opakowaniach
        • helufpi Re: noże ceramiczne które polecacie 24.02.14, 18:44
          Jak się nie ostrzy to są po jakimś czasie tępe. Cudów ni ma, pani. Za to są ładne i kolorowesmile
        • ichi51e Re: noże ceramiczne które polecacie 24.02.14, 19:26
          Od razu wiedzialam ze spam big_grin kto tu takie watki zaklada big_grin
        • kropkaa Re: noże ceramiczne które polecacie 24.02.14, 19:55
          O tak, chińszczyzna sprowadzana przez te firmy to prawdziwe perełki wśród jeszcze gorszego chłamu na kilogramy big_grin
          • 25marzka25 Re: noże ceramiczne które polecacie 24.02.14, 20:28
            żadem spam, po prostu noże tych firm znalazłam w sklepie i pytam. A wy mi nie pomagacie wybrać sad jeśli znacie inne lepsze to prosze o info.A wiadomo że kiedyś trzeba je naostrzyć ale chyba nie za miesiąc....
            • kropkaa Re: noże ceramiczne które polecacie 24.02.14, 20:37
              Ok, pomogę Ci. Niemodny już gadżet. Sama mam dużo droższy i za każdym razem, kiedy nim kroję (nie jest to zbyt często, bo generalnie do większości się nie nadaje) zastanawiam się po co ja to kupiłam...
              • 25marzka25 Re: noże ceramiczne które polecacie 24.02.14, 20:56
                czyli nie jest lepszy od tradycyjnych?.Mam kilka (leżą bez uzyteczne i miejsce zajmują) ale jednego szczególnie używam, tzn do mięsa,wędlin,krojenia pomidora. właściwie do wszystkiego.Taki większy i bardzo go lubię jednak po kilku ładnych latach już nie kroi tak ładnie może dlatego że tak często go używałam i ostrzyłam i dlatego myślałam o ceramicznym że będzie taki fajny smile
                • ichi51e Re: noże ceramiczne które polecacie 24.02.14, 21:11
                  Ale w czym maja byc lepsze? Lamia sie podobno...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka