25marzka25 24.02.14, 17:50 chciałam sobie kupić nóż ceramiczny, czy ematka może coś polecić.może której firmy, na co zwrócić uwage, bo tyle tego że sama już nie wiem który chce.plissss pomocy.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
helufpi Re: noże ceramiczne które polecacie 24.02.14, 18:04 Nie wiem, czy wiesz, ale do noży ceramicznych musisz kupić diamentową ostrzałkę, na zwykłą stalową są za twarde. A jeśli chcesz mieć naprawdę ostre to musisz mieć w zasadzie dwie - jedną do wyprowadzania krawędzi tnącej, drugą do wygładzania. W przypadku jednego noża - średnio się kalkuluje. Jeśli chodzi o różne rodzaje noży - dla mnie najważniejsze jest to, jak jest wyważony, żeby mi się ręka nie męczyła, a to indywidualna sprawa - no i oczywiście musi być dobrze naostrzony. Niestety dobrych noży nie można zwykle myć w zmywarce (ja nie spotkałam), ale jest to ofiara, którą jestem gotowa ponieść. Odpowiedz Link Zgłoś
25marzka25 Re: noże ceramiczne które polecacie 24.02.14, 18:32 ale tych ceramicznych aż tak sie nie ostrzy(tak wyczytałam) zmywarki i tak używam bardzo sporadycznie(imprezy) i tylko zastawe stołową tam wkładam,sztućce myje ręcznie bo zmywarka niszczy. A czy noże tych firm są dobre KINGHOFF ,AMBITION. Czy nóż z powłoka ceramiczna to to samo co nóż ceramiczny,bo tez takie opisy spotkałam na opakowaniach Odpowiedz Link Zgłoś
helufpi Re: noże ceramiczne które polecacie 24.02.14, 18:44 Jak się nie ostrzy to są po jakimś czasie tępe. Cudów ni ma, pani. Za to są ładne i kolorowe Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: noże ceramiczne które polecacie 24.02.14, 19:26 Od razu wiedzialam ze spam kto tu takie watki zaklada Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: noże ceramiczne które polecacie 24.02.14, 19:55 O tak, chińszczyzna sprowadzana przez te firmy to prawdziwe perełki wśród jeszcze gorszego chłamu na kilogramy Odpowiedz Link Zgłoś
25marzka25 Re: noże ceramiczne które polecacie 24.02.14, 20:28 żadem spam, po prostu noże tych firm znalazłam w sklepie i pytam. A wy mi nie pomagacie wybrać jeśli znacie inne lepsze to prosze o info.A wiadomo że kiedyś trzeba je naostrzyć ale chyba nie za miesiąc.... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: noże ceramiczne które polecacie 24.02.14, 20:37 Ok, pomogę Ci. Niemodny już gadżet. Sama mam dużo droższy i za każdym razem, kiedy nim kroję (nie jest to zbyt często, bo generalnie do większości się nie nadaje) zastanawiam się po co ja to kupiłam... Odpowiedz Link Zgłoś
25marzka25 Re: noże ceramiczne które polecacie 24.02.14, 20:56 czyli nie jest lepszy od tradycyjnych?.Mam kilka (leżą bez uzyteczne i miejsce zajmują) ale jednego szczególnie używam, tzn do mięsa,wędlin,krojenia pomidora. właściwie do wszystkiego.Taki większy i bardzo go lubię jednak po kilku ładnych latach już nie kroi tak ładnie może dlatego że tak często go używałam i ostrzyłam i dlatego myślałam o ceramicznym że będzie taki fajny Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: noże ceramiczne które polecacie 24.02.14, 21:11 Ale w czym maja byc lepsze? Lamia sie podobno... Odpowiedz Link Zgłoś