Dodaj do ulubionych

W jakim wieku

25.02.14, 12:53
Szukam dobrego logopedy w Warszawie dla chłopca - ma 3 latka i 9 m-cy.
Może macie kogoś godnego polecenia - najlepiej po prawej stronie Wisły ew. w centrum, na Żoliborzu, ale odpada Ursynów czy Wilanów bo to dla mnie drugi koniec miasta.
Będę wdzięczna za sugestie smile

A przy okazji w jakim wieku zorientowałyście się, że dziecko ma problem z wymową? Do jakiego wieku to się ma szansę samo naprostować? Mój synek ma bardzo bogate słownictwo ale jakby trochę seplenił, no i r nie wymawia ale na to ma chyba jeszcze czas.
Mile widziane opinie logopedek jeśli tu są takowe wink Dzięki z góry
Obserwuj wątek
    • najma78 Re: W jakim wieku 25.02.14, 13:06
      W wieku 2 lat wszystkie dzieci w przedszkolu byly sprawdzone. Moje nie mialy problemow.
      • bergamotka77 Re: W jakim wieku 25.02.14, 13:56
        2 lata? To absurd wiele dzieci jeszcze wtedy nie mówi!
        • najma78 Re: W jakim wieku 25.02.14, 14:27
          bergamotka77 napisała:

> 2 lata? To absurd wiele dzieci jeszcze wtedy nie mówi!

nic nie mowi? Ocenia sie rozwoj mowy, czy odoowiada on normom odpowiednim dla danego wieku, to pozwala wylapac na wczesnym etapie nieprawidlowosci i je korygowac. Dzieci moga miec np problemy ze sluchem przez co mowa nie rozwija sie prawidlowo i jest znieksztalcana. To przyklad, ale sa przeciez inne czynniki wlywajace na rozwoj mowy. Im wczesniej wylapane tym latwiejsze do skorygowania.
          Dwuletnie dzieci mowia, w tym czasie zaczynaja tworzyc pierwsze zdania, wiec nie przesadzaj z tym ze nie mowia.
          • ceide.fields Re: W jakim wieku 26.02.14, 11:21
            Wiele dzieci, zwłaszcza chłopców w tym wieku prawie nie mówi, a na pewno nie zdaniami.
            • bergamotka77 Re: W jakim wieku 26.02.14, 12:18
              To prawda u dwulatka mozna ogolnie ustalic czy rozwoj mowy przebiega prawidlowa a nie czy wymawia wyraznie i prawidlowo! W tym wieku mowi sie pierwsze zdania i to raczej proste. Moj starszy w wieku 3 lat mowil duzo ale po swojemu a po pol roku przedszkola sie doskonale komunikował. Jedni rozgadują sie wczesniej inni pozniej. U niego w grupie na 16 osob 9 mialo opieke logopedy! Zaznaczylam ze chodzi o chlopca bo oni czesciej maja opozniony rozwoj mowy czy problemy z wymowa. Mlody z kolei mowil wczesnie i ladnie ale potem zaczelo mu sie rozwijac slownictwo, jest bardzo rozmowny ale slysze ze nie mowi idealnie wyraznie i chce nad tym popracowac. Zapisalam go na diagnoze do Loganna - dzieki za namiar.
              • najma78 Re: W jakim wieku 26.02.14, 12:38
                bergamotka77 napisała:

> To prawda u dwulatka mozna ogolnie ustalic czy rozwoj mowy przebiega prawidlowa
                > a nie czy wymawia wyraznie i prawidlowo! W tym wieku mowi sie pierwsze zdania
                > i to raczej proste. Moj starszy w wieku 3 lat mowil duzo ale po swojemu a po po
                > l roku przedszkola sie doskonale komunikował. Jedni rozgadują sie wczesniej inn
                > i pozniej. U niego w grupie na 16 osob 9 mialo opieke logopedy! Zaznaczylam ze
                > chodzi o chlopca bo oni czesciej maja opozniony rozwoj mowy czy problemy z wymo
                > wa.

Nie chodzi o to ze maja opozniony rozwoj mowy a o to ze rozwijaja sie w innym tempie co nie oznacza ze maja problemy bo np w porowaniu do Zosi Tomek mowi mniej a sa w podobnym wieku. Dlatego podchodzi sie indywidualnie ale bierze pod uwage pewne czynniki wspolne dla wieku i na tej podstawie diagnozuje ewentualne problemy.
            • najma78 Re: W jakim wieku 26.02.14, 12:33
              ceide.fields napisała:

> Wiele dzieci, zwłaszcza chłopców w tym wieku prawie nie mówi, a na pewno nie zd
              > aniami.

"Prawie" robi ogromna roznice.
      • little_fish Re: W jakim wieku 25.02.14, 14:47
        no tak, ale jest wiele "wad", które w wieku dwóch lat są jeszcze fizjologiczne - choćby wspomniane "R". Twoje dziecko wymawiało wszystkie głoski idealnie, czy mieściło się w normie rozwojowej - bo to jest różnica. Mam nadzieję, że później badania były powtarzane.
        • najma78 Re: W jakim wieku 25.02.14, 20:11
          little_fish napisała:

> no tak, ale jest wiele "wad", które w wieku dwóch lat są jeszcze fizjologiczne
          > - choćby wspomniane "R". Twoje dziecko wymawiało wszystkie głoski idealnie, czy
          > mieściło się w normie rozwojowej - bo to jest różnica. Mam nadzieję, że późnie
          > j badania były powtarzane.

"R" nie jest najwazniejsze, co wy z ta litera? Oczywiscie ze dzieci byly obserwowane pozniej, to normalne w przedszkolu, szkole. Wiek 2-3 lat to jak najbardziej odpowiedni wiek z tym ze im szybciej tym lepiej. Wiadomo ze ocenia sie rozwoj mowy zgodnie z wiekiem ale przeciez wedy tez moze sie rozwijac mowa zle, prawda? Im pozniej sie to zauwazy tym bardziej bedzie utrwalone i tym wiecej czasu zajmie korygowanie. Dwulatek nie bedzie wymawial glosek jak czterolatek ale to co wymawiac bedzie moze byc nieprawidkowe dla jego wieku.
          • little_fish Re: W jakim wieku 26.02.14, 11:12
            my nic z tą literą "R" - po prostu to najłatwiejszy dla laików przykład.
            Moja wypowiedź dotyczyła fragmentu twojej wypowiedzi, że dziecko w wieku dwóch lat nie miało problemów - czasami ich wtedy nie widać, czasami pojawiają się później, i tylko o to mi chodziło - że diagnoza w wieku dwóch lat nie jest (nie powinna być) ostateczna.
            • najma78 Re: W jakim wieku 26.02.14, 12:30
              little_fish napisała:

> my nic z tą literą "R" - po prostu to najłatwiejszy dla laików przykład.
              > Moja wypowiedź dotyczyła fragmentu twojej wypowiedzi, że dziecko w wieku dwóch
              > lat nie miało problemów - czasami ich wtedy nie widać, czasami pojawiają się pó
              > źniej, i tylko o to mi chodziło - że diagnoza w wieku dwóch lat nie jest (nie p
              > owinna być) ostateczna.

Tyle, ze ja nie napisalam ze jest ostateczna, odpowiedzialam na pytanie ze w tym wieku byly pierwszy raz (nie jedyny) obserwowane przez specjaliste od rozwoju mowy. Na tym etapie nie staierdzono problemow, nie bylo tez ich pozniej. Jednak gdyby byly to mozna je korygowac co jest korzystne bo pozwala uniknac utrwalania problemow i/lub narastania nowych. Korzysci i dla dzieci i dla rodzicow.
              Litera "r" nie ma tu nic do rzeczy bo na jej wymawianie dziecko ma sporo czasu a jej brzmienie tez jest zalezne od jezyka jakim sie posluguje. Jest wiele czynnikow ktore swiadcza o nieprawidlowosciach.
    • lauren6 Re: W jakim wieku 25.02.14, 13:18
      3 lata i 9 miesięcy to jeszcze sporo czasu macie na pracę. Gorzej, jakby dziecko już miało iść do szkoły. Poza tym to logopeda ocenia jakie dziecko ma braki, z tego co nam mówiono nie wymawianie r w tym wieku to jeszcze nie jest niepokojący objaw.

U nas w przedszkolu podobno 3/4 dzieci ma problemy logopedyczne. Priorytetowa jest oczywiście najstarsza grupa, dzieci które od września idą do szkoły. My chodzimy na terapię prywatną, gdzie logopeda ćwiczy dziecko metodą krakowską.
    • slonko1335 Re: W jakim wieku 25.02.14, 13:19
      Na wymowę r logopedka dała mojemu synowi czas do piątych urodzin-zaczął je wymawiać jakoś pół roku wcześniej. Nie wiem jak z seplenieniem, w każdym razie u nas w przedskzolu dzieci przez logopedę są badane w czterolatkach dopiero bo logopeda twierdzi, że wcześniej nie ma sensu. Wyjątkiem są ewidentne problemy które są w stanie bez problemu wyłapać nauczycielki, wtedy dziecko badane jest wcześniej i ewentualnie kierowane na zajecia.
      • bella43 Re: W jakim wieku 25.02.14, 14:10
        Witam.
        Mój syn zaczął chodzić do logopedy w wieku 3 lat a skończył w wieku 6 lat. Polecam Poradnię logopedyczną LOGANN na Bródnie, ul. Bartnicza 4 tel.814-55-31. Można i na NFZ i prywatnie.
        • bergamotka77 Re: W jakim wieku 25.02.14, 14:32
          Dzięki za namiar, bo Bródno mam w miare blisko. Planuję posłać go do zerówki jako 5-latka więc czasu aż tak dużo nie ma, latem będzie miał 4 lata. Starszy też korzystał ale on miał inny problem - z szeleszczącymi głoskami. Po zajęciach z logopedą tak wymawia wszystko czysto, że mógłby być aktorem - chodzi zresztą na zajęcia teatralne wink Tylko starszy miał super logopedę w przedszkolu a u młodego jakaś beznadzieja pod tym względem. Planuję mu zmienić przedszkole w tym roku, może w nowym będzie lepsza opieka logopedyczna.
    • koza_w_rajtuzach Re: W jakim wieku 25.02.14, 20:15
      > A przy okazji w jakim wieku zorientowałyście się, że dziecko ma problem z wymow
      > ą

Ponad 2 lata, wtedy też zaczęłam chodzić do logopedy.
      Córka nigdy takich problemów nie miałasmile
    • moofka Re: W jakim wieku 25.02.14, 20:36
      mlodszy moj mial problemy - opozniony rozwoj mowy czynnej, nie realizowal tylnojezykowych, kiedy juz sie rozgadal bardzo sie jąkał
      trwalo to mniej wiecej od 2 do 3,5 roku zycia
      byl pod opieka logopedy - pomoglo wink
      teraz ma 5 i pol
      mowi przepieknie, duzo madrze i czysciutko wszystkie gloski jak nalezy
      po jakaniu sladu nie zostalo i no calkiem niezle juz czyta
      • mysz1978 Re: W jakim wieku 25.02.14, 21:39
        moj ma prawie 4 lata i nie mowi "r" "sz" "cz" ż" "dż". Rozmawialam z logopeda z przedszkola i pamietam jak to bylo ze starszym synem i poki co nie panikuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka