kubusala 18.08.04, 14:12 Tak sobie pomyslałam,że czas już czytać mojemu 18 miesięcznemu szkrabowi. Ale to taka wiercipięta. Na www.merlin.com są super bajeczki z seri Żółw Franklin, niedrogie i bardzo edukacyjne, polecam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sakada Re: Mamusie czytacie dzieciom? 18.08.04, 14:15 Ja czytam Oskarowi właściwie od urodzenia. Aktualnie "Opowieści z Narni". Osobiście jestem książkofilem i mam nadzieję, że Oskarowi się to kiedyś udzieli Odpowiedz Link Zgłoś
kubusala Re: Mamusie czytacie dzieciom? 18.08.04, 14:17 A co to za opowieści? fajne, dobre dla np. dwulatka? Odpowiedz Link Zgłoś
sakada Re: Mamusie czytacie dzieciom? 18.08.04, 14:20 Bardzo fajne, ciekawe i zajmujące. Dość gruba księga. Prosto napisana, więc myślę, że dla 2 latka w sam raz. Z tym, że nie wiem czy ją gdzieś dostaniesz, bo ja wzięłam ją z naszej domowej biblioteki i wiem, że to dość stara pozycja. Odpowiedz Link Zgłoś
sakada PS: 18.08.04, 14:23 Narnia to kraina, do której się wchodzi przez starą szafę Odpowiedz Link Zgłoś
mabrulki Re: Mamusie czytacie dzieciom? 18.08.04, 14:19 Czytam mojej 7 - miesiecznej córeczce wierszyki.Tuwim,Brzechwa.Koniecznie intonacja,modulacja głosu.Wiersze z masą wyrazów dzwiekonaśladowczych (niepokonana Lokomotywa ) najlepiej przyciągają uwagę.Obrazki kolorowe.No i twarde tekturowe okładki Bez tego ani rusz No bo po czytanku trzeba książkę pogryzc A i postukać w okładki jak miło --- "Wierzę,że tam w górze jest ktoś,kto nad nami czuwa. Niestety,jest to rząd." Woody Allen Odpowiedz Link Zgłoś
kubusala A czy słuchają?? 18.08.04, 14:22 A czy Wasze dzieci grzecznie słuchają, bo ja mam wrażenie,ze czytam tylko sobie Ma to sens? Odpowiedz Link Zgłoś
sakada Re: A czy słuchają?? 18.08.04, 14:28 Kubusalko - zawsze mam sens. Dzieci podobno uczą się kultury czytania, lubią czas poświęcony na słuchanie bajek, nawet gdy nie wiele rozumieją - liczy się intonacja, bliskość, zainteresowanie. Dlatego czytam Oskarowi, choć jak wiadomo ma dopiero 3 miesiące i jeszcze zapewne nic nie rozumie, choć mam nadzieję, że dzięki temu szybciej obdarzy mnie pierwszym słowem Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka2 Re: Mamusie czytacie dzieciom? 18.08.04, 14:22 Mój Olek uwielbia książeczki i lubi sam oglądać obrazki, czytamy razem książeczki w ciągu dnia a na dobranoc czytam mu bardziej dorosłe książki dla dzieci ale nie np. dla dwulatków. Przeczytaliśmy Wróbelka Elemelka, Filonka Bezogonka, teraz czytamy Niezwykłe Przygody Mirka Fasolki, książki którą dostałam na swoje siódme urodziny od mojej koleżanki i mam do niej pewien sentyment. Olek bardzo też lubi takie małe słowniczki, książki z obrazkami i napisanymi pod nimi słowami, czytając z mężem pokazuje na obrazki i mówi po angielsku, gdy jest ze mną po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
mabrulki Kubusalo 18.08.04, 14:27 Jesli wnioskujesz po tym,ze dziecko kreci sie,patrzy w inna strone lub nawet bawi sie zabawka,to nie musi znaczyc ze cie nie slucha.To czeste zachowania dzieci,ktore w rzeczywistosci sluchaja z wielka uwaga --- "Wierzę,że tam w górze jest ktoś,kto nad nami czuwa. Niestety,jest to rząd." Woody Allen Odpowiedz Link Zgłoś
pesteczka5 Re:mnóstwo 18.08.04, 15:19 Czytamy mnóstwo. Ostatnio naszemu trzyipółlatkowi Opowieści z Narni, Chłopak na opak, Król Maciuś Pierwszy i Dzieci z Bullerbyn, Kajtkowe Przygody, Anaruk chłopiec z Grenlandii. Gorzej z Kubusiem (21/12) - trudno dopasować repertuar dla dwojga, tym bardziej że Kuba domaga się wyłączności, gdy są obaj, chichra się, zamyka ksiażeczkę, wyśmiewa tresć i obrazki. A chwil, kiedy jedno z nas ma czas tylko dla jednego dziecka ekstra nie jest tak dużo, jak mogliśmy poswięcić starszemu dziecku w jego wieku. No i trochę martwię sie o Kubusiowe czytelnictwo... Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: Mamusie czytacie dzieciom? 18.08.04, 15:26 a ja nie czytam Dominik nie lubi jak sie mu czyta, ucieka, zero zainteresowania, zabiera mi książkę i sam sobie ogląda. Na razie przestałam (próbuję tak chyba od roku!) i poczekam aż bedzie starszy. Bardzo lubi za to sam oglądać książki, zwłaszcza takie które mają takie klapki i jak się podniesie to tam coś jest za tym. Lubi pokazaywać co jest na kartkach...ale żeby posłuchać? nie. Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka2 Re: Mamusie czytacie dzieciom? 18.08.04, 21:56 Jagienka, a czy Dominik już sam chodzi? Tak z ciekawości pytam. jagienkaa napisała: > a ja nie czytam Dominik nie lubi jak sie mu czyta, ucieka, zero > zainteresowania, zabiera mi książkę i sam sobie ogląda. Na razie przestałam > (próbuję tak chyba od roku!) i poczekam aż bedzie starszy. > Bardzo lubi za to sam oglądać książki, zwłaszcza takie które mają takie klapki > i jak się podniesie to tam coś jest za tym. Lubi pokazaywać co jest na > kartkach...ale żeby posłuchać? nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: Mamusie czytacie dzieciom? 18.08.04, 22:01 poleczko, Dominio chodzi już od miesiąca, bez dwóch dni - zaczął dokładnie w dzień mojego wyjazdu do Polski. Strasznie się cieszę! Odpowiedz Link Zgłoś
bebejot Mamusie czytacie dzieciom? 18.08.04, 16:21 Franklin jest suuuper! Ludek potrafi " wytrzymać" czytanie 2 Franklinów na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: Mamusie czytacie dzieciom? 18.08.04, 17:32 Czytamy odkąd się Bartek pojawił na tym świecie, na początku do ukończenia pierwszego roku życia to były krótkie wierszyki, potem dłuższe. W chwili obecnej Bartek ma 3 latka i wieczorem prosi czytaj, czytaj, czytaj ! I tak oto wieczorem czytamy CAŁĄ ! książeczkę przygód Pana Kuleczki + wierszyki albo Muminki + wierszyki, Boba budowniczego + wierszyki, ew. bajki w jęz. czeskim. i mase innych ksiązek. Dzięki temu Bartek ma bardzo bogaty zasób słów i zaczyna używać również słownictwa czeskiego mama Bartusia Bartuś Odpowiedz Link Zgłoś
jonam Re: Mamusie czytacie dzieciom? 18.08.04, 18:05 Hej. Czytamy od czasu jak córka miała jakieś 1,5 roku. Przerobiłyśmy wiersze dla dzieci, potem Kubusie Puchatki i mnóstwo bajeczek z kolorowymi ilustracjami, teraz wczytujemy się w Andersena, klasycznego Pinokia, Piotrusia Pana itd. Młoda szybko nauczyła się sama czytać i teraz czyta już samodzielnie Brzechwę, Tuwima, Frankliny. Myślę, że dziecko widząc rodziców czytających, samo też będzie sięgać po książki. Pozdrowienia i miłego czytania )) Odpowiedz Link Zgłoś
kubusala No i super!! 18.08.04, 21:52 Super,że czytacie, ja też będe czytać, może w końcu maluch zajaży,że to dla niego. Chciałabym,żeby wyrobił sobie nawyk czytania,a nie tylko oglądania bajek. ) Pozdrawiam Was cieplutko Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
koleandra Re: Mamusie czytacie dzieciom? 18.08.04, 22:06 A moja Ada woli jak jej opowiadać niż czytać. Ciągle tylko "to to" i "to to" co u niej oznacza "co to jest" i tak 500 razy potrafi o jeden przedmiot pytać. Nic jej nie mogę przeczytać - muszę odpowiadać a ona jest zachwycona i wszystko zapamiętuje. Ma taką ulubioną książkę gdzie są tylko obrazki. A jeśli chodzi o opowieści z Narni to uwielbiałam to oglądać w TV jak byłam mała. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Mamusie czytacie dzieciom? 19.08.04, 14:01 Kuba ma teraz 32 mce.Pierwsza ksiazke kupilam mu gdy mial niespelna 2 mce i byly to wiersze Tuwima.Czytalam kiedy sie dalo,on sobie lezal i patrzyl gdzies w przestrzen a ja mu czytalam.W srodku dnia i wieczorami przezd snem.Zasypila przy moim glosie.Kuba uwielbia ksiazki.Ostatanio musialam poukladac czesc jego zbioru na moim regale,bo u niego juz sie nie mieszcza.Mial tekturowe,grube ksiazki ale to go malo intresowaly.Zawsze najlepsze sa te zwykle.Codzienie przed snem czytamy,w srodku dnia jesli jest czas i ochota tez. Seria franklina jest swietna tylko malo trwala bo sklejana i sie rozlatuje.Mamy chyba wszystko z serii "sloneczko" ,ostatn zakup to seria 4 ksiazek "co?jak? dlaczego" ze swiata ksiazki.Rewelacja i w super cenie <50%taniej niz w ksiegarni>.Poza tym Kuba uwielbia Kubusia puchatka .czytamy dusney'a chociaz synek preferuje tradycyjne wydanie.No i biblioteka od pol roku jest hitem.Tam Kuba czuje sie jak ryba w wodzie,nawet pani wie,ze jak Kuba przychodzi to nie bedzie wolna.Siadaja i razem czytaja. Sadze,ze na czytanie nigdy ni jest za wczesnie,jesli dziecko to lubi to nalezy wykorzystac a jak nie chce siedziec to sidz obok,ono niech sie bawi a Ty czytaj.Zobaczysz,ze po jakims czasie maluch sie zainteresuje Pozdrawiam Iza,mama małego-dużego czytelnika p.s.Kuba ostatnio sam przeczytal sobie napisy na skrzynkach z gazem,hehe,bylam w szoku bo przeczytal dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
dora31 Re: Mamusie czytacie dzieciom? 19.08.04, 20:21 U nas ostatnio hitem są wiersze Brzechwy i Tuwima.....lubi je zarówno mój 6 latek jak i 2 latek. Odpowiedz Link Zgłoś
karu.zella Re: Mamusie czytacie dzieciom? 19.08.04, 20:52 Czytam od lat, sama juz nie pamiętam od jak dawna, moje córcie juz chodza do szkoły... Ale wiem jedno - nie zasną bez poł godziny czytania. I w dodatku doceniają, ze się staram, ponoć nikt tak fajnie nie czyta jak mamusia A jak to działa na wyobraźnię, a jak słownictwo wzbogaca, o zbliżaniu wzajemnym nie wspomne. A potem jest już taki miły obrazek, ja leżę i czytam sobie, a moje małe przytulone, starsza czyta, a młodsza (zerówka, jeszcze sama nie bardzo) chłonie kazde jej słowo. Często w ten sposób dają nam się wyspać w weekendowe poranki. Nawet do biblioteki miejskiej obie należą. Warto! Odpowiedz Link Zgłoś
semali Re: Mamusie czytacie dzieciom? 19.08.04, 21:35 Tak, czytam moim dzieciom. Młodsza córka (26m-cy) na razie najbardziej preferuje wierszyki gł. Gellner, Tuwim, od rana "molestuje" mnie, abym jej czytała ulubione, zauważyłam, że coraz więcej z nich zna na pamięć (powtarza sobie np. jak zasypia). Natomiast starsza nie jest aż taką entuzjastką czytania, woli TV i video, poza tym, kiedy próbuję jej coś czytać, to młodsza bardzo przeszkadza, przewraca ciągle kartki itp. pozostaje jej więc słuchanie wierszyków razem z młodszą. Odpowiedz Link Zgłoś
danik1 Re: Mamusie czytacie dzieciom? 19.08.04, 21:54 Ja czytam mojemu synkowi, ale on tez sie nie interesuje jeszcze za bardzo. Najczesciej zabiera mi ksiazeczke. Teraz przynosi ale nie jedna tylko kilka na raz i lubi dyktowac co w jakim czasie mam czytac, wiec np. ze strony pierwszej przeskakujemy na piata, pozniej na trzecia i tak dalej. Mam nadzieje, ze podobnie jak mama bedzie sie zaczytywal!!! Mama obecnie czyta "Nigdy w zyciu". Nowy nabytek z wakacji w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
sugar_mama_danielcia Re: Mamusie czytacie dzieciom? 19.08.04, 21:59 Ja czytam Danielkowi odkad skonczyl 6 miesiecy. Brzechwa przebija wszystko. Potem wszelkie ksiazeczki o kotkach i pieskach Maly bardzo lubi nasze wieczorne czytanie, choc w miejscu tez nie usiedzi. Przybiega, ucieka, przysiada na 2 minutki ale jak tylko przestaje czytac to sie denerwuje. Zna bohaterow ksiazeczek na pamiec, z nich uczy sie wielu slow. Teraz maly ma 19 miesiecy i po kapieli leci prosto po stos ksiazeczek do czytania. Nieraz lacze czytanie ze spiewaniem, mam pare ksiazeczek 'muzykalnych' maly je uwielbia. Sugar Odpowiedz Link Zgłoś
danik1 Re: Mamusie czytacie dzieciom? 19.08.04, 23:10 A ja swojemu Danielkowi kupilam ostatnio Stefka Burczymuche, Samochwale i Lokomotywe. Bardzo lubie te wierszyki. Odpowiedz Link Zgłoś