Dodaj do ulubionych

CYTOLOGIA, NADŻERKA

18.08.04, 20:02
WITAJCIE, dziś byłam u gin. aby wyleczyć nadżerkę ale najpierw pobrano mi
cytologię, i moja pani dr jest ciężko zdziwiona i przerażona, że zapomniała
mi zrobić badanie cytologiczne podczas ciąży, teraz już po wszystkim ale
dlaczego to takie ważne, aby podczas ciązy zrobić cytologię?
Obserwuj wątek
    • madeyowa Re: CYTOLOGIA, NADŻERKA 19.08.04, 15:55
      Najczęściej wykonywanym badaniem cytologicznym u kobiet jest ocena mikroskopowa
      komórek nabłonka wielowarstwowego płaskiego, pokrywającego część pochwową
      szyjki macicy, po uprzednim ich utrwaleniu i wybarwieniu metodą Papanicolaou.
      Badanie to pozwala ocenić stopień zagrożenia możliwością rozwoju nowotworu
      wywodzącego się z tkanki nabłonkowej (badanie cytoonkologiczne). Celem
      ujednolicenia rozpoznań dokonywanych na podstawie mikroskopowego obrazu komórek
      stworzono klasyfikację obrazów cytologicznych według Papanicolaou:
      I grupa (Io) - obraz prawidłowy;
      II grupa (IIo) - zmiany łagodne, nie stwierdza się komórek z cechami dysplazji;
      III grupa (IIIo) - zmiany nasuwające podejrzenie raka, stwierdza się komórki z
      cechami dysplazji niewielkiego, średniego i znacznego stopnia;
      IV grupa (IVo) - rak przedinwazyjny (niektóre laboratoria zaliczają raka
      przedinwazyjnego do III lub IV grupy przy posługiwaniu się klasyfikacją
      czterostopniową);
      V grupa (Vo) - zmiany bezwzględnie złośliwe. Na podstawie obrazów
      cytologicznych można również wnioskować o prawidłowości przebiegu cyklu
      miesiączkowego (badanie cytohormonalne), ponieważ błona śluzowa pochwy (1/3
      górnej jej części) bardzo silnie reaguje na wszelkie bodźce hormonalne
      spowodowane działaniem hormonów płciowych (estrogeny, gestageny i androgeny).
      Badanie cytologiczne może być połączone z wykonaniem badania mikrobiologicznego
      materiału pobranego z pochwy (patrz "Rozmaz mikrobiologiczny z pochwy").

CZEMU SŁUŻY BADANIE?

Badanie cytologiczne pochwy (części pochwowej szyjki macicy) służy profilaktyce
      i wykrywaniu stanów przednowotworowych (przedrakowych) i raka inwazyjnego
      szyjki macicy, a także kontroli efektywności ich leczenia. Na podstawie badania
      cytologicznego ustala się dalsze postępowanie diagnostyczne (np. badanie
      kolposkopowe, wyłyżeczkowanie kanału szyjki i jamy macicy) oraz terapeutyczne
      (np. elektrokoagulację nadżerki tarczy części pochwowej szyjki macicy w Io i
      IIo, czy też rozszerzony zabieg w IIIo, IVo i Vo wg Papanicolaou). Ponadto,
      badanie cytologiczne umożliwia stwierdzenie zmian zapalnych pochwy, ocenę
      hormonalną cyklu miesiączkowego.
    • mama_pyzuni Re: CYTOLOGIA, NADŻERKA 19.08.04, 19:19
      Gdyby występowały jakieś nieprawidłowości (komórki nowotworowe), to często
      zmiany hormonalne w ciąży powodują szybsze postępowanie choroby. Dlatego
      cytologię powinno wykonać przed ciążą lub na początku.
      Nie jestem specjalistą, ale kiedyś o tym czytałam (wydaje mi sie, że dobrze
      zapamiętałam).
    • mirinda11 a ja mam pytanie dotyczace wlasnie nadzerki 19.08.04, 21:34
      otóż moje pytanie brzmi: czemu leczenie nadżerki ginekolog odwleka do czasu az
      sie urodzi dziecko??? tak jest wlasnie w moim przypadku....stwierdzono u mnie
      jakies 2 czy 3 lata temu nadżerke i gin powiedzial ze jest nie duza i z
      leczeniem mozna poczekac az urodze dziecko. czemu tak jest.....juz urodzilam i
      teraz wlasnie coraz intensywniej o tym mysle....czy to leczenie moze spowodowac
      w jakis sposob ze nie bede mogla wiecej miec dzieci??? wiem moze te moje
      podejrzenia sa jakies chore...ide za 2 tyg. do gin. i sie o wszystko popytam. a
      tymczasem jak ktos wie niech piszesmile
      • mama_szefusia Re: a ja mam pytanie dotyczace wlasnie nadzerki 20.08.04, 12:04
        Z tego co mówił mój ginekolog takie leczenie może zostawić bliznę na szyjce
        macicy, która powoduje, że szyjka nie jest juz tak elastyczna jak przedtem i
        dlatego lepiej poczekać aż kobieta urodzi pierwsze dziecko

Pozdrawiam
        • aniaop Re: a ja mam pytanie dotyczace wlasnie nadzerki 20.08.04, 12:54
          Nieprawda (mowie z wlasnego doswiadczenia). Nadzerke piersza mialam 6 lat temu.
          Leczylam solcogynem. Po roku odnowila sie. Stosowalismy dlugie leczenie
          farmakologiczne i nic. Cytologia co prawda II gr, ale zawsze wielki stan
          zapalny. Lekarz w koncu zaproponowal wypalnke (nadzerka srednicy 2zl). Pol roku
          pozniej zaszlam w ciaze. Ciaza ksiazkowa, porod tez, a nawet bardziej, bo caly
          porod (od pierwszych skurczy( trwal 4 godziny.
          • kocianna Re: a ja mam pytanie dotyczace wlasnie nadzerki 20.08.04, 16:59
            Może, ale nie MUSI powodowac mniejszą elastyczność szyjki (problem z rozwarciem
            przy porodzie) albo bliznę trochę utrudniającą zajście w ciążę. Ja miałam sporą
            nadżerkę, planowałam ciążę, miałam problemy hormonalne - zdecydowano się ją
            wyleczyć, żeby się potem nie przejmować, czy plamienia/krwawienia w ciąży
            spowodowane są rozrastającą się nadżerką, czy zagrożeniem ciąży. Badało mnie 4
            lekarzy i wszyscy powiedzieli to samo.
            Rodzić dopiero będę, więc zobaczę jak to jest... ale u mnie brak rozwarcia może
            być "genetyczny" (mama i babcia miały z tego powodu cc).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka