Dodaj do ulubionych

e-papieros to papieros???

04.04.14, 08:10
bo ja już nie wiem...
Ostatnio w tramwaju jachało dziewczę, które ostentacyjnie wyrzucało z siebie kłęby pary, a na zwróconą uwagę zareagowała jeszcze pianą na pysku, że to nie papieros...
W windzie - identyczna sytuacja.
Kłęby pary spotkałam również w sklepach.
Wszystkie sytuacje z ubiegłego tygodnia we Wrocławiu.
Już wolę regularnych palaczy, taki przynajmniej nie ma misji naukowego udowadnianie, że to przecież nie papieros.
Obserwuj wątek
    • oqoq74 Re: e-papieros to papieros??? 04.04.14, 08:19
      Nie podoba mi się ani palenie tytoniowych papierosów, ani tych e.
      Zdumiewają mnie ludzie, którzy ulegli modzie na e-papierosy, wdychają te substancje, mimo że nie zostały one przebadane.
      • kietka Re: e-papieros to papieros??? 04.04.14, 08:22
        od zwyklego papierosa rozni gi tylko brak subst. smolistych, za to jest takim samym nosnikiem nikotyny, ktora jest szkodliwa. dziwie sie, ze e papierosy nie doczekaly sie takich samych restrykcji, co zwykle.
        • oqoq74 Re: e-papieros to papieros??? 04.04.14, 08:34
          To wiem. Ale te e-papierosy mają różne dodatki smakowe i zapachowe, a z tego co wiem, nikt nie kontroluje co zacz i z czego. A przede wszystkim jaki ma wpływ na tego, co wdycha te substancje
          I nie czarujmy się. W normalnym papierosie jest tak, że zapalasz go, wypalasz (co chwilę trwa) i gasisz. Tutaj masz możliwość co chwilę sobie "pyknąć", nikt nie kontroluje ilości. Moim zdaniem, daje to złudne wrażenie, że to nie jest szkodliwe.
          • login_optymalny Re: e-papieros to papieros??? 04.04.14, 10:42
            Ale te e-papierosy mają różne dodatki smakowe i zapachowe, a z tego co
            > wiem, nikt nie kontroluje co zacz i z czego. A przede wszystkim jaki ma wpływ
            > na tego, co wdycha te substancje

Każdy dobry e liquid ma dołączoną ulotkę, a tam jak byk wypisane składniki.
            Aromaty to nic innego jak dopuszczone do użycia w produkcji np. spożywczej.
            Zatem jasne jest chyba, że palacz epki wdycha to, co zjadacz różności z półek sklepowych.
            Jaki wpływ? Taki sam, jak u konsumenta spożywki. A czy dobry czy zły, to już sama sobie odpowiedz.
            • oqoq74 Re: e-papieros to papieros??? 04.04.14, 10:45
              Gratuluję wiary w to co opisane na etykiecie.
              • madzioreck Re: e-papieros to papieros??? 04.04.14, 12:40
                W takim razie musisz przestać jeść, używać kosmetyków i chemii domowej.
                • oqoq74 Re: e-papieros to papieros??? 04.04.14, 14:51
                  Ja nie palę, nigdy nie paliłam. Mnie nic do tego czym kto się truje. Mam świadomość, że nawet producenci żywności nie piszą prawdy na etykiecie.
                  Ale to nie ja podpieram się argumentem, że skład substancji w e-papierosach podany jest na etykiecie, tylko przedmówczyni.
                  Więc Twój post jest od czapysmile
            • d.o.s.i.a Re: e-papieros to papieros??? 16.07.14, 13:47
              > Zatem jasne jest chyba, że palacz epki wdycha to, co zjadacz różności z półek s
              > klepowych.

Wdychanie a jedzenie to dwie zupelnie inne sprawy.
              To co sie wdycha praktycznie momentalnie moze trafic do krwiobiegu (leki wziewne dzialaja najszybciej...). To co sie zjada niekoniecznie musi trafic gdziekolwiek, moze zostac zneutralizowane przez kwas zoladkowy, albo po prostu wydalone bez wchlaniania. Substancje spozywcze dlatego sa bezpieczne I dopuszczone, bo najczesciej nie wchlaniaja sie w ogole. Ta sama substancja przyjeta droga oddechowa moze znalezc sie w krwiobiegu w ciagu kilku sekund I poczynic niemale szkody.
              Taka rtec - jej opary sa toksyczne I zabojcze. Natomiast mozesz wypic szklanke rteci I nic Ci nie bedzie (poza lekkim rozstrojem zoladka).
          • priszczilla Re: e-papieros to papieros??? 07.04.14, 16:11
            > To wiem. Ale te e-papierosy mają różne dodatki smakowe i zapachowe, a z tego co
            > wiem, nikt nie kontroluje co zacz i z czego. A przede wszystkim jaki ma wpływ
            > na tego, co wdycha te substancje

Weź pod uwagę, że palacze przesiadają się na e-papierosy ze zwykłych papierosów, które jak powszechnie wiadomo powodują śmiertelne choroby, odbierają urodę, kondycję itd. w dodatku nie tylko u samych palących, ale też u osób postronnych narażonych na dym. Wątpię czy w e-papierosach może być coś gorszego niż w zwykłych papierosach. Palacze to najwidoczniej ludzie, którzy lubią ryzyko wink
          • ruda980 Re: e-papieros to papieros??? 31.05.14, 13:24
            e- papierosy!!!
            PO pierwsze są napewno mniej szkodliwe ponieważ nie ma biernego palenia . To co palacz wydycha to tylko para wodna.. nie ma śmierdzącego dymu jak w normalnych fajkach...
            Nie ma biernego palenia zatem bo siedząca obok nas osoba nic nie czuje ani nie wdycha swiństw... Ty jako palacz e papierosów wdychasz tylko czystą nikotynę bez żadnych substancji smolistych jak jest to w analogach.. Olejki tzw liquidy składają się z nikotyny , gliceryny i glikolu propylowego..oprócz nikotyny nic nie jest szkodliwe dla zdrowia.. Olejki masz dostępne w różnej gamie smakowej jak i mocy czyli zawartości nikotyny... Palisz kiedy chcesz i gdzie bez smrodu, biernego palenia... a organizm i tak domaga się określonej dawki nikotyny...
            • d.o.s.i.a Re: e-papieros to papieros??? 16.07.14, 13:49
              > PO pierwsze są napewno mniej szkodliwe ponieważ nie ma biernego palenia . To co
              > palacz wydycha to tylko para wodna..

Jest to oczywista nieprawda. Nie cala nikotyna zostaje wchlonieta przez sciany pecherzykow plucnych. Podobnie jak nie caly tlen zostaje pobrany przy normalnym oddychaniu. W wydychanym powietrzu wciaz jest go duzo, podobnie jak nikotyny.
          • ruda980 Re: e-papieros to papieros??? 23.07.14, 17:49
            Nie zgodze sie z twoja wypowiedzią ze pykasz ile chcesz. Olejki które palisz w e papierosach zawieraja nikotyne a to od nie jest uzalezniony organizm palacza tytoniu.. Jesli dostarczysz organizmowi odpowiednia dawke nikotyny to nie odczuwasz głodu i nie ciagnie cie do palenia.. Organizm sam powie ci kiedy dość.. z czasem nomeśz zmiejszac ilośc nikotyny w olejku i uwolnisz sie od nałogu!!!
      • eo_n Re: e-papieros to papieros??? 04.04.14, 09:21
        oqoq74 napisał(a):

> te substa
        > ncje, mimo że nie zostały one przebadane.
        Owszem zostały:
        kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/hiszpanscy-lekarze-e-papierosy-niebezpieczne-dla-zdrowia/n3kg0
        natemat.pl/72783,e-papierosy-nie-takie-zdrowe-jak-sie-wydawalo-zaskakujace-wyniki-francuskich-badaczy
        www.dailymail.co.uk/health/article-2523175/E-cigarette-smokers-absorb-MORE-nicotine-toxins-regular-smokers-Study-investigates-risks-tobacco-alternatives.html
        • oqoq74 Re: e-papieros to papieros??? 04.04.14, 09:34
          Ok. chodziło mi jednak o bardziej szczegółowe badania, przeprowadzone na ludziach.
          Badania nad szkodliwością tytoniowych papierosów są znane. Nad skutkami jakie wywołują u wieloletnich palaczy.
          E papierosy są na tyle nowe, że trudno powiedzieć jakie skutki wywołają u wieloletnich palaczy. Są znane jak z tych badań skutki konkretnych substancji. Ale zapewne producenci ciągle dodają nowe, nowsze dodatki. Coś jak w przypadku dopalaczy. Zakazane używanie jednego, to zmieniają nieco skład nazwę i używają coś innego.
          • kam.ka34 Re: e-papieros to papieros??? 21.04.14, 20:43
            Z rachunku wad i zalet papierosów elektronicznych i tytoniowych, które dla kontrastu nazwano "analogowymi", wynika jednoznacznie, że elektroniczne są pod każdym względem lepsze i zdrowsze. Nie są zupełnie nieszkodliwe, bo często zawierają nikotynę, jednak na pewno nie powodują, tak jak papierosy tytoniowe, uszkodzenia układu oddechowego, serca, naczyń krwionośnych i - co najważniejsze - nie wywołują raka. Dym tytoniowy jest natomiast co roku przyczyną śmierci milionów ludzi. Mgła z e-papierosa nie jest dymem pochodzącym ze spalania, nie zawiera żadnej z kilku tysięcy toksycznych i rakotwórczych substancji zawartych w dymie z papierosa tytoniowego, prócz nikotyny. Ale to nie nikotyna jest zagrożeniem dla palacza, lecz dym tytoniowy i ogień.

E-papieros jest inhalatorem mieszaniny wody, często gliceryny i przede wszystkim glikolu propylenowego, którego nie należy mylić z trującym glikolem etylenowym, oraz substancji smakowej i zwykle nikotyny. Z badań wykonywanych od 1945 r. w USA i innych krajach wiadomo, że długotrwałe wdychanie powietrza z oparami glikolu polipropylenowego, nawet całodobowe, jest nieszkodliwe. E-papierosa nie używa się jednak bez przerwy. Glikol propylenowy jest ponadto masowo dodawany do leków, żywności i kosmetyków. Substancją szkodliwą w e-papierosach jest jedynie nikotyna, która jednak uzależnia słabiej niż ta w dymie tytoniowym, zawierającym związki wspomagające jej działanie, między innymi inhibitory MAO. Najlepsi dystrybutorzy e-papierosów badają płyny w wiarogodnych firmach chemicznych lub farmaceutycznych, a na opakowaniach podają skład e-liquidów.
      • 0liviaaa Re: e-papieros to papieros??? 21.05.14, 16:20
        Substancje są przebadane inaczej nie zostałyby dopuszczone. Trochę logiki smile

ja mam fajnego e-p z Ciggera i jestem zadowolona. Mam dzieci w domu i cieszę się że wydycham tylko parę wodą dzięki czemu nie czu dymu w domu i dzieci tego nie wąchają.
    • default Re: e-papieros to papieros??? 04.04.14, 08:42
      zebra51 napisała:

> Ostatnio w tramwaju jachało dziewczę, które ostentacyjnie wyrzucało z siebie kł
      > ęby pary, a na zwróconą uwagę zareagowała jeszcze pianą na pysku, że to nie pap
      > ieros...

Nieładne zachowanie, ale ja bym to kwalifikowała wyłącznie jako brak kultury, a nie podtruwanie współpasażerów. Na tej zasadzie można by się czepnąć kogoś, kto w mroźny dzień na przystanku dyszy z otwartymi ustami - też wyrzuca z siebie kłęby pary (no i też nie jest to zbyt kulturalne, zwłaszcza gdy np. uprzednio spożywał czosnek wink).
      • kietka Re: e-papieros to papieros??? 04.04.14, 08:54
        w wydychanej parze znajduje sie podobne stezenie nikotyny, jak w zwyklym papierosie. nie jest to wiec zwykle wydychane powietrze.
        • default Re: e-papieros to papieros??? 04.04.14, 09:26
          We wdychanej. Poza tym stężenie zależy od rodzaju użytkowanego liquidu - wiele z nich w ogóle nie zawiera nikotyny i zresztą taka jest idea przechodzenia na e-papierosy: by stopniowo ograniczać nikotynę, a pociągać sobie jedynie dla zaspokojenia wyrobionego odruchu (który często jest silniejszy niż samo fizyczne uzależnienie od nikotyny).
          A tak w ogóle to podobno nikotyna sama w sobie (bez towarzyszących jej substancji smolistych, jak w zwykłym papierosie) nie jest bardziej szkodliwa niż kofeina.
          • kietka Re: e-papieros to papieros??? 04.04.14, 10:11
            omg
            nie bede sie zastanawiac, jakie jest stezenie nikotyny, bo to, ze ona tam jest, wiadomo na 100 procent. w winach jezdza tez dzieci i osoby chore, zreszta zdrowe tez nie musza miec ochty wdychac czyjes wyziewy chemiczne.
            proponuje zaczac puszczac soczyste baki w tamwaju, naturalne, nieszkodliwe, ale chamskie zachowanie nie powinno wzbudzic sprzeciwu zwolennikow efajek.
            troche zdrowego rozsadku, dmuchanie czymkolwiek drugiemu czlowiekowi w twarz to buractwo.
            • default Re: e-papieros to papieros??? 04.04.14, 11:50
              kietka napisała:

> dmuchanie czymkolwiek drugiemu czlowiekowi w twarz to
              > buractwo.

omg
              A czy ja napisałam coś innego ? Też uważam, że to nieładnie - ale to już cały problem z e-papierosami. Bo w to, że szkodliwe może być jednorazowe powąchanie pary z czyjegoś inhalatora to absolutnie nie wierzę. Ileż ludzi z e-papierosem spotykasz na co dzień ? Tak Cię na okrągło owiewają te opary ? smile
              • kietka Re: e-papieros to papieros??? 04.04.14, 15:10
                jaka powierzchnie ma winda, autobus? o tym tutaj mowimy, nie o moich doswiadczeniach.
            • b.bujak Re: e-papieros to papieros??? 05.04.14, 18:47
              kietka napisała:

> nie bede sie zastanawiac, jakie jest stezenie nikotyny, bo to, ze ona tam jest,
              > wiadomo na 100 procent.

właśnie niekoniecznie, bo niektórzy używają liquidów bez nikotyny
    • maggi9 Re: e-papieros to papieros??? 04.04.14, 09:02
      A macie jakiś regulamin w tych tramwajach?
      Bo w Warszawie wprowadzili niedawno zakaz dla e-papierosów, są specjalnie wyszczególnione, obok zwykłych. To samo widziałam niedawno w jakimś regulaminie Biedronki.

Poza tym papieros nie papieros to przeszkadza innym ludziom. U nas jest zakaz jedzenia brudzących rzeczy, zakłocania spokoju innym pasażerom i parę innych. Może by się dało to pod to podciągnąć?

Jak ja nie znosze takich ludzi, jakby nie mogli wytrzymać tych kilku minut. Jeszcze w dużym centrum handlowym ok ale palić w tramwaju czy windzie? brrr.
      • zebra51 Re: e-papieros to papieros??? 04.04.14, 09:07
        dokładnie, czy naprawdę nie można wytrzymać paru minut??
        Ustrojstwo jest małe, zawsze gotowe do użycia, mnóstwo dzieciarni takiej gimnazjalnej ma to po kieszeniach. Stoją na przystanku, biorą dwa machy i spowrotem do kieszeni.
        Ilość nikotyny przyjmowanej w taki sposób jest raczej większa niż wypalenie paru papierosów dziennie.
        • ruda980 Re: e-papieros to papieros??? 23.07.14, 18:00
          zebra51 napisała:

> dokładnie, czy naprawdę nie można wytrzymać paru minut??
          > Ustrojstwo jest małe, zawsze gotowe do użycia, mnóstwo dzieciarni takiej gimnaz
          > jalnej ma to po kieszeniach. Stoją na przystanku, biorą dwa machy i spowrotem d
          > o kieszeni.
          > Ilość nikotyny przyjmowanej w taki sposób jest raczej większa niż wypalenie par
          > u papierosów dziennie.

uzależnione to jest od mocy olejków jakie sa inhalowane!!! Bładnym jest myślenie w sposób jak powyżej... dostępne są rózne moce olejków od 6 mg/ml do 18 i 24 mg/ml zatem przez logiczne rozumowanie dla prostych ludzi musisz wypalić 1 ml olejku zeby dostarczyc do organizmy dawne 6 mg nikotyny przeliczając na analogi nawet super lighty dostarczaja wiecej po wypaleniu całego papierosa... w 1 ml olejku miesci sie jakies 30 normalnyhc papierosów!!!
      • crises Re: e-papieros to papieros??? 04.04.14, 11:53
        Też mam nadzieję, że wprowadzą zakaz używania tego syfu wszędzie tam, że nie wolno zwykłych papierosów. Śmierdzi mniej niż zwykły, ale śmierdzi, w dodatku ta chmurka mgły w ciasnych pomieszczeniach jest naprawdę niemiła.
    • demonii.larua Re: e-papieros to papieros??? 04.04.14, 12:11
      To nie jest papieros, ale pykanie tym w tramwaju czy innym publicznym pojeździe czy urzędzie to zwykłe buractwo.
      Są miejsca, w których już są zakazy używania epetów no i dobrze, bo mimo że sama to pykam to jakoś ani razu mi nie wpadło do głowy żeby robić to w pojazdach komunikacji miejskiej czy w innych miejscach, w których palenie zwykłych fajek jest zabronione.
    • to_ja_tola Re: e-papieros to papieros??? 04.04.14, 12:39
      no niby to nie papieros,zważywszy ile osób popali taką e fajkę i z niej rezygnuje.Jednak palenie w szkole czy w ko.miejskiej jest szczytem chamstwa.Po prostu.
    • boo-boo Re: e-papieros to papieros??? 04.04.14, 21:37
      Jak dla mnie tak- smród jeszcze gorszy do strawienia niż z normalnego tradycyjnego. Ja bym dziewczęciu powiedziała, że zakaz dotyczy papierosów i nie określa czy tradycyjnych czy "e" więc niech się buja bo wychodzi na to, że dotyczy wszystkich papierosów.
      • boo-boo I jeszcze jedno 04.04.14, 21:47
        Dwa dni temu słyszałam w wiadomościach, że Unia rozmyśla nad wprowadzeniem zakazu używania tego ustrojstwa właśnie ze względu, że nie są wiadome konsekwencje długotrwałego ich używania.
        • gofer73 Re: I jeszcze jedno 04.04.14, 23:05
          Siedzę trochę w temacie i wiem, że unijne restrykcje będą.

W Warszawie jest już lokalny zakaz używania e papierosów w środkach komunikacji miejskiej.
        • jakw Re: I jeszcze jedno 05.04.14, 08:36
          boo-boo napisała:

> Dwa dni temu słyszałam w wiadomościach, że Unia rozmyśla nad wprowadzeniem zaka
          > zu używania tego ustrojstwa właśnie ze względu, że nie są wiadome konsekwencje
          > długotrwałego ich używania.
          Ale gdyby wiedzieli bardziej dokładnie jakie są konsekwencje (tak jak przy tradycyjnych papierosach) to nie byłoby zakazu? Takie pomysły to tylko w UE. Jak nie wiadomo o co chodzi to pewnie chodzi o pieniądze...
    • piepe Re: e-papieros to papieros??? 04.04.14, 23:51
      To jest kwestia kultury. Używanie epapierosa w tramwaju to jak pierdzenie.

Inna sprawa to wiedza społeczna o epapierosach, jest totalnie zerowa, przyczynia się do tego zerowa wiedza dziennikarzy. Wszelki publikacje w popularnych mediach na temat epapierosów nie sa nawet politycznie poprawne czy będące neutralnym laniem wody, ale są zwyczajnie kłamliwe. Nie doszukuję się tu spisków wielkich koncernów tytoniowych - to po prostu lenistwo, zatrudnianie stażywstów na umowe o dzieło itd. Stąd zalew nierzetelnych artykułów kształtujących opinię publiczną. Dlatego opinia publiczna uważa, ze wydychana substancja to "para" zawierająca nikotyne.

Jeśli zaś chodzi o badania, to zrobiono ich parę, ale raczej lokalnie, z małą ilościa badanych. Kopalnię wiedzy jest blog;
      starychemik.wordpress.com/tag/badania-naukowe/
      w którym dowiemy się, że jak najbardziej są prowadzone badania naukowe dotyczące inhalacji nikotyny i wpływu tej inhalacji na otoczenie.

Badania nie wykazały znaczącej obecności nikotyny w pokoju, w którym przez kilkadziesiat minut parę osób postawiło "siekierę" z epapierosa (to mit, ze chmura znika w kilka sekund, moze się utrzymywac długo w zaleznosci od sprzętu), to były śladowe ilości, nie mające zadnego znaczenia dla osób postronnych.

Liquidy zawierają nikotynę oraz 2-3 dodatkowe substancje występujące powszechnie w żywności. Tylko liquidy o strasznej jakości wydzielają jakikolwiek zapach przy "paleniu", chmura z nawet pośledniej jakości liquidu jest całkowicie bezwonna. Jeśli czujecie, ze ktos uzywa epapierosa, to albo liquid zrobił samemu, albo kupił cos całkowicie szmatławego w nadziei, ze zaoszczędzi 3 zł na miesiąc. Bo epapierosy są tanie, jeszcze...

• piepe Re: e-papieros to papieros??? 04.04.14, 23:56
        A jeśli chodzi o teorie spiskowe i wpływ koncernów na dyrektywy unii, to ja bym tu pojechała raczej Frankiem Underwoodem. Głównymi producentami epapierosów są Chinczycy - i nie mam tu na mysli tylko montowni, tylko mysl techniczną i produkcję. Wszelkie ekskluzywne marki typu Volish to są patenty chińskie. Wydaje mi się, ze nikt nie chce teraz zadzierac z Chinami, dlatego to eldorado trwa. Wydawałam na fajki 300 zł miesięcznie, teraz wydaję 40 zł. Mam tylko nadzieję, ze zadne dzieci w chinskich fabrykach nie cierpią, ale taką samą mam nadzieje, gdy kupuję cokolwiek.
    • x.i.007 Re: e-papieros to papieros??? 07.04.14, 16:29
      No nie wiem czy byś wolała w tej windzie normalny papieros wdychaćsmile
    • elle.hivernale Re: e-papieros to papieros??? 07.04.14, 16:34
      Przez takich właśnie mędrców, palących w windach albo na sali kinowej produkt kojarzy mi się z buraczarnią. Nie ma na to przepisu, tak jak na dłubanie w nosie, to jednak kwestia ogólnego wyczucia i kultury.
    • hunkis Re: e-papieros to papieros??? 15.04.14, 14:42
      Jak u nas zaczął się boom na e-papierosy to sporo głównie młodzieży szpanowalo w środkach komunikacji miejskiej i paliło. Część osób reagowala (w tym ja) więc ostatnio widzę tych buraków jakby mniej. a trzeba przyznać że niektóre zapachowe zwyczajnie śmierdzą więc jak najbardziej przeszkadzają współpasażerom.
      Przy zwracaniu uwagi w tramwaju ważne było, żeby włączyło się kilka osób i też skrytykowało palacza, bo inaczej buraki pyszczą,
      lub trzeba iśc do kierowcy i jego poprosic by zareagował. Z tym, że to uznaniowe, przepisy MPK nie przewidziały że ktoś e-papierosy wymyśli, więc na razie w regulaminach jest tylko zakaz palenia tytoniu sad Niemniej, jeśli przeszkadza pasażerom- to maja prawo się upomnieć by "przeszkadzacz" zaprzestał przeszkadzania.
      To jest zwyczajny brak kultury u tych ludzi i wykorzystywanie braku prawnych regulacji.
      Dla mnie to syf taki sam jak pety.
    • mynia_pynia Re: e-papieros to papieros??? 21.04.14, 21:33
      Zawsze doznaje szoku jak widzę że ktoś jara e-papierosa w pomieszczeniu zamkniętym, czy też na przystanku.
      Uważam takie zachowanie za chamstwo i brak wychowania.
      Kiedyś kolega wpadł do nas na chwilę i palił to cudo czy też inhalował się - mi "kopara opadła" z wrażenia, na pocieszenie: faktycznie to coś nie śmierdzi.
    • lilyrush Re: e-papieros to papieros??? 21.04.14, 21:51
      to nie papieros- nigdy nikomu nie pozwoliłam palić u siebie w domu, a teraz mama faceta, który pali elektronicznego i nie wiedziałam tego dopóki mi nie pokazał. Zapachu dla otoczenia zero
      Palenie w windzie, autobusie- to jak juz napisano- zwyczajny brak wychowania.

Kwestia czy to bezpieczne itd to oczywiście kwestia pieniędzy- po pierwsze koncerny tytoniowe tracą kapę kasy, po drugie budżet państwa tez, bo na e nie ma jeszcze akcyzy. Jak wprowadza akcyzę na liquidy na przykald to sie oficjalne zwalczanie snosczy
      • lilyrush Re: e-papieros to papieros??? 21.04.14, 21:51
        skończy....miało byc
    • ruda980 Re: e-papieros to papieros??? 31.05.14, 13:31
      bo to nie zwykły papieros... Zwykły papieros to wyrób tytoniowy bo zawiera tytoń... a e-papieros to wyrób medyczny... do inhalowania.. bo jak wiadomo nie palisz tytoniu tylko inhalujesz do płuc olejek z zawartością nikotyny... to jest jedyna wspólna rzecz w e-papierosach i analogach... ze jedne i drugie zawierają nikotynę..w e papierosach nie ma reakcji spalania tytoniu i przy okazji wydzielania mnusto świństw do swoich płuc i otoczenia obok.. inhalujesz jedynie podgrzany olejek do płuc czyli czysta nikotynę a wydychasz parę wodna.. nieszkodliwa dla otoczenia.
      • maggi9 Re: e-papieros to papieros??? 16.07.14, 14:39
        Za to nadużywanie wielokropka jest szkodliwe dla otoczenia.
    • marzeka1 Re: e-papieros to papieros??? 16.07.14, 14:13
      I papierochy normalne, i e-papierosy, to gówna , którymi "zabawia" się sporo ludzi. Ich wybór, ale nie znoszę, jak ktoś pali przy mnie.
    • babsee Re: e-papieros to papieros??? 16.07.14, 14:26
      We wrocławskiej komunikacji miejskiej jest juz oficjalny zakaz palenia e-papierosow.Nawet wisialo na przystanku ogloszenie.
    • jopowa Re: e-papieros to papieros??? 23.07.14, 18:39
      niw

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka