Dodaj do ulubionych

brak zgody na studia

• ola33333 Re: brak zgody na studia 04.04.14, 23:01
      moj ojciec byl w podobnej sytuacji. Jego rodzice nawet nie pozwolili mu technikum robic. Musial pojsc do zawodowki i po niej prosto do pracy. Mature zrobil w szkole wieczorowej juz pracujac, a studia zaoczne na politechnice, jak mial rodzine na utrzymaniu. Inzynierem zostal jak ja juz bylam w podstawowce, pozno ale dal rade.
    • a1ma Re: brak zgody na studia 04.04.14, 23:45
      Podaj proszę przepis, na mocy ktorego rodzice maja obowiązek utrzymywać pełnoletnie dziecko. Nie ma takiego przepisu. Rodzice nie maja zadnego obowiązku utrzymywać dorosłego dziecka. Niech chłopak popracuje rok i odlozy sobie na pierwszy rok, a potem studiuje zaocznie i pracuje.
      • chalsia Re: brak zgody na studia 05.04.14, 00:51

> Podaj proszę przepis

w tym wątku annakate już napisała

Rodzice mają bezwzględny obowiązek alimentacyjny wobec dziecka do 18 roku życia. 26 lat to granica wypłat rent itp, nie ma takiej granicy przy alimentach.
        Po 18 urodzinach rodzice mogą się uchylić od obowiązku alimentacyjnego na podstwie art. 144.1 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego - ale tu już nie ma rzeczy oczywistych. Jesli chłopak uczy się bez żadnej obsuwy, nie zmienia kierunku studiów to raczej może liczyć, że rodzicom będzie trudno się z alimentów wywinąć skoro posłali go do ogólniaka - wiadomo, że to podbudowa dla studiów. Inaczej sytuacja by wyglądała, gdzyby rodzice cienko przędli, a chłopak miał zawód pozwalający się utrzymać, ale chcial studiować zwłaszcza gdyby rodzice wprost wyrażali sprzeciw dla tego pomysłu. Mogliby też z łatwością wygrać sprawę o wygaśnięcie obowiązku alimenatcyjnego, gdyby delikwent był wiecznym studentem, albo zmieniał kierunki.
        • piepe Re: brak zgody na studia 05.04.14, 02:01
          W prawie alimenty nalezą sie za koszty aktualne, a nie hipotetyczne. Chłopak musiałby zacząć studiować, aby alimenty dostać. Wtedy niewazne, czy moze studiowac, czy powinien, czy mu sie nalezy - studiuje, przedstawia sądowi koszty, a więc nalezy sie - przynajmniej do kiedy nie skonczy studiów, z zastrzezeniami oczywiscie - sytuacja materialna rodziców i wyniki na studiach. Polityka faktów dokonanych.
          Ja miałam podobną sytuację, rodzice uważali, ze bycie inzynierem to to samo co bycie sprzedawcą (ok, wiem, ironia losu, bo zarobki są podobne). Wtedy nie podałam ich o alimenty, ale teraz niczego innego bym nie pragnęła.
          To jest ostateczne okrucienstwo wobec dziecka - nie widzec jego talentu i ambicji. Nie ma nic gorszego, to pozostaje do konca zycia. Nawet przemoc i alkoholizm sie nie umywa wobec jawnego i całkowitego olania, a nawet czasami zazdrości w przypadku matek w kierunku córek - nie takie rzadkie. Zdołować, nie pozwolic isc dalej. Przeciez ziemia, ojcowizna, kto sie tym zajmie, przeciez kobieta tylko do garów, na studiach nie da rady.

Pamiętam na studiach były dziewczyny sierpem świeżo oderwane od pługa, krów, chłopów. A były to studia prestiżowe, panstwowe, dzienne, w dużym mieście, pierdyliard osób na miejsce (do dzis tak jest). Pobierały zapomogi, mieszkały w akademikach. Wiem, ze to było 15 lat temu, ale dawały rade.

• zonaczolgisty Re: brak zgody na studia 05.04.14, 05:37
      Powiem Ci tak - jak ambitny to sobie poradzi.

Moja osobista sw. pamieci tesciowa odmowila oplacania mezowi internatu w szkole sredniej argumentujac ze moze dojezdzac 80km w jedna strone codzien autobusami bo wtedy wieczorem chociaz w polu porobi. 14to latek znalazl na weekendy fuche (najpierw przy budowie na czarno a potem juz go firma montazowa oficjalnie przyjela) i sam oplacal przez kilka lat ten internat, utrzymywal sie a na koncu szkoly sredniej z uciulanych groszy kupil matce nowe meble i dla siebie...pierwszy swoj rower.

Moral? Do dzis dnia mam pracowitego meza dla ktorego wszystko jest mozliwe i do zrobienia. Mentalnosci rodzicow nie zmienimy a wlasnymi raczkami tez mozna i to potem owocuje.
    • jakw Re: brak zgody na studia 05.04.14, 07:35
      Skoro w okolicy coś sie buduje, to i po studiach budowlanych chłopak może wrócic na wieś i robić w budownictwie jako szef firmy budowlanej. Może tak ich przekonywać? Jeśli chłopak pełnoletni to żadna zgoda rodziców nie jest mu potrzebna - może po prostu złożyć papiery , wyproawdzić się i spróbować sam się utrzymać. A rodziców pozwać o alimenty na "wkit i opierunek".
    • niecierpek_25 Re: brak zgody na studia 05.04.14, 08:07
      Wczoraj podpytałam i sytuacja materialna rodziny jest bardzo dobra.
      Nawet przyjmują w ramach wolontariatu jakieś ubogie dzieci na tą agroturystykę.
      Oprócz tego są właścicielami jednego z 3 sklepów we wsi.
      Podobno sytuacja jest taka, że oni sobie upatrzyli syna na spadkobiercę i oni go nie chcą w ogóle nigdzie puścić.
      A on z opowieści, ten syn wygląda mi na uległego i niechcącego się sprzeciwić rodzicom, bo grożą zerwaniem kontaktów, wyzywają od darmozjadów.
      On z tą informacją o studiach wstrzymywał się do ostatniej chwili, bo za każdym razem jak coś przebąkiwał to był sprowadzany na ziemię.
      Tam na miejscu po skończeniu technikum oferują mu osobne mieszkanie na terenie pensjonatu i pracę u niech(nie wiem czy w gospodarce, pensjonacie czy prowadzenie sklepu).
      Ojciec powiedział komuś we wsi, że dwoje dzieci mu wyjechało i jak ten wyjedzie to może nie wracać, bo dla niego to koniec świata.

Moim zdaniem jakieś konflikty były w tej rodzinie od zawsze i pewnie nie było szczerości między rodzicami, a synem.
      Coś musiało być nie tak.
      • niecierpek_25 Re: brak zgody na studia 05.04.14, 08:09
        Aha i to jest tego ojca jedyny syn z 2 małżeństwa, właśnie z tą Niemką.
        Dwójka pozostałych dzieci to dzieci jego i zmarłej żony.
      • chalsia Re: brak zgody na studia 05.04.14, 13:12
        > Wczoraj podpytałam i sytuacja materialna rodziny jest bardzo dobra
        > Ojciec powiedział komuś we wsi, że dwoje dzieci mu wyjechało i jak ten wyjedzie
        > to może nie wracać, bo dla niego to koniec świata.

w takim razie chłopak do pracy na wakacje żeby zarobić na pierwsze miesiące studiowania
        na studia
        i od razu we wrześniu pozew o alimenty

a ojciec i tak nie będzie miał podstaw by go wydziedziczyć, więc po śmierci rodziców będzie się ojcowizną dzielił z przyrodnim rodzeństwem
    • vilez Re: brak zgody na studia 05.04.14, 13:05
      Prymitywna postawa rodziców. Dziwię sie chłopakowi, że się z tym liczy. Poszłabym na jego miejscu na studia (żadnej ich zgody przeciez miec nie musi) i domagała sie finansowania stosownie do ich (rodziców) możliwości. I rozluźniłabym relacje z rodzicami.
      • kk345 Re: brak zgody na studia 05.04.14, 19:09
        >i domagała sie finansowania stosownie do ich (rodziców) możliwości

Domagać się na szczęście możesz do uśmiechniętej smierci, jak sąd zasądzi góra kilka stówek miesięcznie, to górabig_grin
        • vilez Re: brak zgody na studia 05.04.14, 21:50
          Przeciez napisałam, że "stosownie". Nie ma z czego rechać.
          • kk345 Re: brak zgody na studia 05.04.14, 22:26
            No fakt- dostanie 300 zl alimentów i się za to nastudiuje, ze aż będzie furczałobig_grin
            • vilez Re: brak zgody na studia 05.04.14, 22:39
              Resztę sobie dorobi. A rodzice beznadziejni.
    • mamusia1999 Re: brak zgody na studia 05.04.14, 18:21
      adwokat, pozew o alimenty badz tylko mediacja. jak bedzie wiedzial, ile od rodzicow moze dostac, to deycdowac dalej: wybrac miejsce studiow, dorabiac, wystapic o stypendium, zaciagnac kredyt do splaty po studiach etc.
    • fomica Re: brak zgody na studia 05.04.14, 22:15
      Jak juz wiele osób tutaj zauważyło, dokładnie dla takiego profilu studenta przeznaczone są studia zaoczne. Skończyłam dwa kierunki, jeden dziennie, drugi zaocznie - juz pracując, i na tym drugim było sporo osób pracujących, a mających zaledwie po 20-21 lat. Zaoczne to zajęcia 1-2 razy w miesiącu, więc odpada koszt utrzymania na stałe w dużym mieście, zostają dojazdy. Pytanie jak z pracą, jakie ma szanse na podjęcie sensownej pracy w obecnym miejscu zamieszkania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka