Dodaj do ulubionych

O tej porze nie sprzedajemy!

08.04.14, 22:20
Jak mnie wpienia fakt, że znikają ze sklepów przeróżne produkty, bo to nie sezon.
Np. zniknęły rajstopy powyżej 40 DEN. No nie ma i już. A ja właśnie, jeśli już, to noszę kryjące.
Albo kup zimą w zwykłym sklepie japonki. Okulary słoneczne też bywają towarem deficytowym od października.
Albo, jak w wątku o burakach, krem z wysokim filtrem zimą lub wczesną wiosną.

Oczywiście, można się nachodzić i gdzieś dopaść wykluczone z obiegu produkty, ale czemu tak...?
Obserwuj wątek
    • koronka2012 Re: O tej porze nie sprzedajemy! 08.04.14, 22:23
      Wydziwiasz trochę, bo jakiż intres miałby mieć właściciel sklepu w zamrażaniu sporej kasy na niechodliwe w sezonie produkty? ile będzie miał klientek na rajstopy 40 den w czerwcu?

do outletu jedź albo kup przez internetsmile
      • tryggia Re: O tej porze nie sprzedajemy! 08.04.14, 22:26
        Nie przesadzaj, kwiecień mamy.
        Ale widzę, ze ty z tych przystosowanych.
        • kk345 Re: O tej porze nie sprzedajemy! 08.04.14, 22:39
          Ale koronka ma rację- trzymanie towaru niesezonowego dla jednej klientki to duzy koszt- nic dziwniego, ze się nie kalkuluje.
        • miliwati Re: O tej porze nie sprzedajemy! 08.04.14, 23:35
          tryggia napisała:

> Nie przesadzaj, kwiecień mamy.
          > Ale widzę, ze ty z tych przystosowanych.

O to Lechu skakał przez płot i ojce z komuną walczyły żebyśmy się teraz przystosowywali do rachunku ekonomicznego. Pogódź się z tym.
          A jak chcesz mieć dostęp do dowolnego towaru w dowolnym momencie, nie ważne ile by to kosztowało, to wprowadź komunizm. Komunizmowi opłacalność udostępniania klapek w grudniu nie robi różnicy.
    • kota_marcowa Re: O tej porze nie sprzedajemy! 08.04.14, 22:27
      Zawsze można kupić w internecie.
      • tryggia Re: O tej porze nie sprzedajemy! 08.04.14, 22:28
        Wszystko można.
        • metro_2033 Re: O tej porze nie sprzedajemy! 08.04.14, 22:36
          Ja mam zawsze krem z filtrem z ubiegłego sezonu. To nie masło - nie przeterminuje się tak szybko.
          • anomalia_pogodowa81 Re: O tej porze nie sprzedajemy! 09.04.14, 14:51
            Filtry każdego rodzaju rozkładają się w nośnikach szybciej, niż data ważności wskazuje na opakowaniu. Najdalej po pół roku od wyprodukowania filtra już tam praktycznie nie ma.
            Używanie kremu z filtrem z poprzedniego sezonu mija się z celem całkowicie.
            • annitka30 Re: O tej porze nie sprzedajemy! 09.04.14, 20:20
              nie do końca się zgodzę. smaruję siebie i dzieci często na poczatku sezonu tym co zostało z poprzedniego i się jeszcze nie zdarzyło, bym dzieci spiekła. a gdyby było tak jak mówisz, po roku byłyby kremy kompletnie nieskuteczne, czyli filtrów niet i dzieci by mi się popaliły.
              na pewno filtry się rozkładają, ale nie aż tak
              • agni71 Re: O tej porze nie sprzedajemy! 09.04.14, 20:44
                Czytałam kiedys wypowiedź dermatologa, ze otwarte kremy przeciwsłoneczne niewiele tracą swoich właściwości, i spokojnie mozna ich uzywać na drugi rok (o ile maja ważność). Wiadomo, że koncernom kosmetycznym na rekę jest zaszczepienie w konsumentach przekonania, że otwarte kremy nalezy wyrzucic i przed kolejnym sezonem zakupic nowe.
      • a.n.a0 Re: O tej porze nie sprzedajemy! 09.04.14, 13:31
        kota_marcowa napisała:

> Zawsze można kupić w internecie.

a właśnie że nie. nigdzie kla[ek nie było w grudniu.
        • misterni Re: O tej porze nie sprzedajemy! 09.04.14, 14:33
          Ciekawe, bo w grudniu właśnie kupiłam kilka par japonek ulubionej firmy na allegro smile
          I allegro nie było odosobnione.
    • marusia_ogoniok_102 Re: O tej porze nie sprzedajemy! 08.04.14, 22:38
      Albo białą koszulę z krótkimi rękawami (NIE podwijanymi) zimą. Zwiedziłam trzy galerie i rynek uncertain
      • a.n.a0 Re: O tej porze nie sprzedajemy! 09.04.14, 13:32
        marusia_ogoniok_102 napisała:

> Albo białą koszulę z krótkimi rękawami (NIE podwijanymi) zimą. Zwiedziłam trzy
        > galerie i rynek uncertain

ja to samo potrzebowałam na egzamin i koniec, z którkimi rekawami nie było w kilku galeriach, nigdzie. Przez internet może by się znalazło ale na odległośc tego nie zmierze, nie każdy krój pasuje, musze tylko i wyłącznie przymierzyc zeby kupic.
    • kub-ma Re: O tej porze nie sprzedajemy! 08.04.14, 22:42
      Ja miałam problem zeszłej zimy. Buty zimowe przestały nadawać się do użycia i nawet gdybym chciała kupić inne, to w sklepach niewiele towaru była, a już niemal nic w moim rozmiarze. A zima się przedłużała.
      • izabela1976 Re: O tej porze nie sprzedajemy! 08.04.14, 23:14
        Ja kiedyś chciałam dziecku na początku lipca kupić sandałki. Nie było jego rozmiaru. Na pytanie kiedy będą pani ekspedientka, że jest już po sezonie. W lipcu na sandałki. To kiedy jest ten sezon? w grudniu?
        • heca7 Re: O tej porze nie sprzedajemy! 08.04.14, 23:41
          O to tak ma mój mąż. On chce dzieciom zimówki kupować jak jest akurat śnieg a nie miesiąc wcześniej i dziwi się, że już nie ma wink To samo sandały - chce kupować w czerwcu i jak to rozmiaru nie ma???
          Ja się nauczyłam, przyzwyczaiłam i choć chciałabym aby od kwietnia do września sandały były dostępne we wszystkich rozmiarach to wiem, że to niemożliwe.
        • chipsi Re: O tej porze nie sprzedajemy! 09.04.14, 12:17
          Chciałam kopić kostium kąpielowy w wakacje przed wyjazdem na wczasy i tez usłyszałam że juz po sezonie big_grin
          Zimą chciałam kupić jakieś tanie klapki na basen... zapomnij.
    • x.i.007 Re: O tej porze nie sprzedajemy! 08.04.14, 23:20
      z tego samego powodu dla którego w marketach nie możesz kupić podwozia samolotu - bo się nie opłaca zajmować przestrzeni handlowej rzeczami na które skusi się 0.01% klientów.
    • jematkajakichmalo Re: O tej porze nie sprzedajemy! 09.04.14, 00:17
      Juz bez przesady. W takim Rossmannie czy innej duzej drogerii znajdziesz krem z filtrem o kazdej porze roku.
      W sklepach sprotowych tez zawsze dostaniesz klapki japonki i stroje kapielowe.
      Moze bybor nie bedzie ogromny, ale towar jest.

Do tego masz cala mase sklepow internetowych jak np. zalando, tam to wszystkiego na peczki masz. Ja zazwyczaj kupuje dziecku kozaki latem i sandalki zima albo wczesna wiosna bo wtedy sa o polowe tansze.
    • volta2 Re: O tej porze nie sprzedajemy! 09.04.14, 00:24
      sprawa sezonowości towarów jest bardzo prosta, otóż wszystko idzie kontenerem z chin/Azji i to co się sprzeda to twoje, a nowy kontener zamawiany nie jest, bo by towaru nie upłynnili w całości.

dlatego od kiedy pani mi to wyjaśniła - nie czekam z zakupami do ostatniej chwili. w moim przypadku o buty chodziło - choćby i żwirówki, korki czy zwykle szkolniaki- dzieciom w zimie noga urosła a pani mi tłumaczy, że takie to się we wrześniu kupuje a potem nic nie płynie.
      a buty dość ciężko przez net kupić.
    • makahopsa Re: O tej porze nie sprzedajemy! 09.04.14, 00:28
      a może jest, ale w magazynie? my w styczniu szukaliśmy węgla drzewnego, bo pogoda piękna była i nam się grilla zachciało. na stacji benzynowej kupiliśmy, ale czekaliśmy 15 minut aż pan z magazynu przyniesie. panu się chciało, bo kupiliśmy od razu 4 paczki. cena jednak nas przygniotła, hi hi.... po 16 zł za paczkę. w sezonie taki sam kosztuje połowę mniej.
    • a.n.a0 Re: O tej porze nie sprzedajemy! 09.04.14, 13:29
      tryggia napisała:

> Jak mnie wpienia fakt, że znikają ze sklepów przeróżne produkty, bo to nie sezo
      > n.
      > Np. zniknęły rajstopy powyżej 40 DEN. No nie ma i już. A ja właśnie, jeśli już
      > , to noszę kryjące.
      > Albo kup zimą w zwykłym sklepie japonki. Okulary słoneczne też bywają towarem d
      > eficytowym od października.
      > Albo, jak w wątku o burakach, krem z wysokim filtrem zimą lub wczesną wiosną.
      >
      > Oczywiście, można się nachodzić i gdzieś dopaść wykluczone z obiegu produkty, a
      > le czemu tak...?

szukałam klapek w grudniu, żeby mieć do pracy ale niestety nie ma nigdzie, dopiero teraz.
      • a-ronka rajstopy 40 den 09.04.14, 13:50
        kocham miłością wielką, mam mnóstwo kolorów a kupuję o każdej porze dnia i roku w La Vantil ( kosztują z mikrofibrą całe 14 zł i są boskie )

Gorzej z kupnem kostiumu kąpielowego w lutym, nie ma nigdzie, od trzech lat tak kupujęsmile i zawsze mam problem.
    • kroliczyca80 Re: O tej porze nie sprzedajemy! 09.04.14, 14:24
      Wydziwiasz. Ale mandarynki to już się coraz gorsze robią, suche i w ogólesad
    • jak_matrioszka Re: O tej porze nie sprzedajemy! 09.04.14, 15:22
      A wyprzedaze tez Cie wpieniaja? Powinny, bo to wlasnie posezonowe wyprzedaze sa jednym z decydujacych czynnikow dlaczego nie kupisz japonek w grudniu. To co kiedys kisilo sie w sklepie caly rok, teraz znika szybciej za ulamek ceny kiedy sezon ma sie ku koncowi, a Ty biedna cierpisz.
    • agni71 Re: O tej porze nie sprzedajemy! 09.04.14, 17:40
      tryggia napisała:

> Jak mnie wpienia fakt, że znikają ze sklepów przeróżne produkty, bo to nie sezo
      > n.
      > Np. zniknęły rajstopy powyżej 40 DEN. No nie ma i już.

W internecie nie ma?

Pierwszy lepszy, popularny merlin nawet ma:
      Tekst linka

pełno klapek japonek widziałam zima w internetowych sklepach, typu answear

Okulary słoneczne też bywają towarem d
      > eficytowym od października.

W sklepach internetowych są.

> Albo, jak w wątku o burakach, krem z wysokim filtrem zimą lub wczesną wiosną.

kremy z filtrem w necie tez kupisz przez cały rok, choć pewnie zimą mniejszy wybór. Jesli w aptece stacjonarniej nie ma, to pytaj, czy ci sprowadzą, ja często prosze o sprowadzenie rzeczy, których nie mają na stanie.

Myslę, że przesadzasz, owszem wybór towarów posezonowych jest mniejszy, ale wszystko kupisz.
      • tryggia Re: O tej porze nie sprzedajemy! 09.04.14, 19:17
        Internet, internet.
        Rwę rajty w pracy więc grzecznie zamawiam i czekam na przesyłkę. Do domu wracam bez rajstop lub w porwanych. Nowe przyjdą za tydzień.
        Mąż zaprasza w czwartek na niespodziewany weekend, ale muszę najpierw wszystko pozamawiać i poczekać do poniedziałku na kuriera.
        Wspaniale, że jest taka opcja!
        • tryggia Re: O tej porze nie sprzedajemy! 09.04.14, 19:19
          A, na przesyłkę z merlina poczekam miesiąc, nie szkodzi!
          • agni71 Re: O tej porze nie sprzedajemy! 09.04.14, 20:41
            zamawiając przez internet w sklepach, które podają dostepnośc produktów, warto to sprawdzić przed złożeniem zamówienia.

Ja np. złozyłam zamówienie w Merlinie wczoraj, dzisiaj zostało wysłane, jutro będę je miała w domu. Wszystkie zamawiane produkty miały dostępność 24h.
          • kk345 Re: O tej porze nie sprzedajemy! 09.04.14, 20:42
            I tak sobie ponarzekam, bo lubię...
        • agni71 Re: O tej porze nie sprzedajemy! 09.04.14, 20:39
          tryggia napisała:

> Internet, internet.
          > Rwę rajty w pracy więc grzecznie zamawiam i czekam na przesyłkę. Do domu wracam
          > bez rajstop lub w porwanych. Nowe przyjdą za tydzień.

Masz jedną parę rajstop, które nosisz, aż porwiesz?
          Planowanie zakupów sie kłania.

> Mąż zaprasza w czwartek na niespodziewany weekend, ale muszę najpierw wszystko
          > pozamawiać i poczekać do poniedziałku na kuriera.

chodzi o nieplanowany wyjazd?

Ja wolę planowane, ale jakby co, to klapki zawsze mam i to kilka par. Może kup sobie latem, to i zimą ci posłużą. To taka rzecz, którą warto mieć.

Generalnie to wydaje mi sie, że wyolbrzymiasz problemy, a nawet tworzysz je tam, gdzie ich nie ma.

> Wspaniale, że jest taka opcja!

Ja sobie bardzo chwalę, większośc moich zakupów niespozywczych robię juz przez internet.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka