Dodaj do ulubionych

dyplom studiów

09.04.14, 09:18
powiedzcie mi czy dyplom licencjata to jest jakaś rewelacja? pewna osoba bardzo sie tym chwali, dla mnie wrażenia to nie robi, bo licencjat jest obojętny, mając więcej tytułów.
Ale jak jest postrzegany, np przy przyjęciu do nowej pracy, czy ogólnie, bo jakoś mi sie wydaje że mało znaczący jest licencjat.
Obserwuj wątek
    • mx3_sp Re: dyplom studiów 09.04.14, 09:20
      e tam licencjat to humanista, inż to już coś. Niektórzy uwaŻAJĄ HUMANISTÓW za pasożytów.
      • arwena_11 Re: dyplom studiów 09.04.14, 09:23
        licencjaty są też na uczelniach ekonomicznych, czyli jednak ścisłych.
        • feel_good_inc Re: dyplom studiów 09.04.14, 09:29
          arwena_11 napisała:
          > licencjaty są też na uczelniach ekonomicznych, czyli jednak ścisłych.

Ekonomia ma dużo więcej wspólnego z religią niż nauką wink
          • mx3_sp Re: dyplom studiów 09.04.14, 09:39
            ekonomia to nauki społeczne, fakt tak samo jak prawo, ale..., prawda?
        • marychna31 Re: dyplom studiów 09.04.14, 09:53
          > licencjaty są też na uczelniach ekonomicznych, czyli jednak ścisłych.
          licencjat można też mieć z fizyki, matematyki czy chemii.
        • landora Re: dyplom studiów 09.04.14, 09:59
          Licencjat jest tez na uniwersytecie, trudno chyba uznać fizykę czy biologię za kierunek humanistyczny.
          No ale tak czy inaczej nie ma się czym chwalić, w Polsce przecież co druga osoba ma magistra. A powinno być tak, że już ten licencjat jest jakimś osiągnięciem, a mgr pozostaje tylko dla najlepszych.
    • arwena_11 Re: dyplom studiów 09.04.14, 09:22

Licencjat daje wyższe wykształcenie. Wszystko zależy na jakim kierunku i na jakiej uczelni został zrobiony. Bo jak np. na jakimś bardzo specjalistycznym to może być więcej wart od mgr filozofii czy tego typu podobnych kierunkach.

Marta
      Mama Danielka ( 16-11-2000 ) i Gabi ( 05-07-2002 )
      DZIECI ROCZNIK 2000
    • sarah_black38 Re: dyplom studiów 09.04.14, 09:28
      a.n.a0 napisała:

> powiedzcie mi czy dyplom licencjata to jest jakaś rewelacja? pewna osoba bardzo
      > sie tym chwali, dla mnie wrażenia to nie robi, bo licencjat jest obojętny, maj
      > ąc więcej tytułów

A nie możesz pozwolić tej osobie zwyczajnie się cieszyć z jej osiągnięcia? Pacz pani taki Janowicz raz przegrał i swoje frustracje okazuje publicznie, co potwierdza tezę ,że jesteśmy narodem ponuraków, pesymistów i nieudaczników ... A jak człowiek się cieszy ,że sukces osiągnął to z gruntu podejrzane jest...

Nota bene .... kto tych tytułów ma więcej? Ty?
      • a.n.a0 Re: dyplom studiów 09.04.14, 09:36
        sarah_black38 napisała:

> a.n.a0 napisała:
        >
        > > powiedzcie mi czy dyplom licencjata to jest jakaś rewelacja? pewna osoba
        > bardzo
        > > sie tym chwali, dla mnie wrażenia to nie robi, bo licencjat jest obojętny
        > , maj
        > > ąc więcej tytułów
        >
        > A nie możesz pozwolić tej osobie zwyczajnie się cieszyć z jej osiągnięcia? Pacz
        > pani taki Janowicz raz przegrał i swoje frustracje okazuje publicznie, co potw
        > ierdza tezę ,że jesteśmy narodem ponuraków, pesymistów i nieudaczników ... A ja
        > k człowiek się cieszy ,że sukces osiągnął to z gruntu podejrzane jest...
        >
        > Nota bene .... kto tych tytułów ma więcej? Ty?

czy ja napisałam ze jej zabraniam się cieszyć?
        • ichi51e Re: dyplom studiów 09.04.14, 09:38
          Phi! Z czego tu sie cieszyc? Z licencjatu? suspicious
        • aqua48 Zależy od studiów.. 09.04.14, 09:44
          Zależy na jakiej uczelni. Jedno z moich dzieci skończyło uczelnie techniczną, widząc wkład pracy i poświecenie czasu potrzebne do uzyskania tytułu inżyniera oraz potem magistra (!) byłam załamana, do sprawdzianu wiadomości po szóstej klasie się o wiele lepiej i solidniej przygotowywał. Syn napisał licencjat w biegu w ciągu dwóch tygodni popołudniami. Obronił bez żadnego problemu. Magisterka podobnie.
          Drugie dziecko jest humanistą, licencjat pisze taki jak niektóre prace doktorskie, sięgając do mnóstwa źródeł, interpretując, zajmuje mu to sporo czasu i wkład pracy jest nieporównywalny. Sądzę, że gdyby kiedyś przerobił swój licencjat na artykuł, to z publikacją w naukowym czasopiśmie nie miałby żadnego problemu.
          Zatem tak, licencjat może być wartością i osiągnięciem.
      • marychna31 Re: dyplom studiów 09.04.14, 09:55

> pani taki Janowicz raz przegrał i swoje frustracje okazuje publicznie, co potw
        > ierdza tezę ,że jesteśmy narodem ponuraków, pesymistów i nieudaczników
        Serio, fochy jakiejś nic nie znaczącej osoby potwierdzają taką tezę?
    • helufpi Re: dyplom studiów 09.04.14, 09:44
      dla mnie wrażenia to nie robi, bo licencjat jest obojętny, maj
      > ąc więcej tytułów.
      big_grin
      • mx3_sp Re: dyplom studiów 09.04.14, 09:48
        ciekawe jakich.
        • annajustyna Re: dyplom studiów 09.04.14, 13:50
          Tytul jest jeden - profesorski wink. Pozostale to stopnie (zawodowe badz naukowe).
          • a.n.a0 Re: dyplom studiów 09.04.14, 13:53
            annajustyna napisała:

> Tytul jest jeden - profesorski wink. Pozostale to stopnie (zawodowe badz naukowe)
            > .
            wiesz na dyplomach mam tekst "uzyskany tytuł zawodowy" to chyba w drukarni cos poknocili
            • annajustyna Re: dyplom studiów 09.04.14, 16:54
              Ano pisza tak na dyplomach, choc ustawa wyraznie mowi o stopniach zawodowych i naukoiwach i o tytule naukowym (profesorskim gwoli scislosci).
    • ewa_mama_jasia Re: dyplom studiów 09.04.14, 09:50
      Bo my spaczeni jesteśmy praktyką jednolitych studiów pięcioletnich. Na całym cywilizowanym świecie uważa się studia I stopnia za normalnie obowiązujące, II stopien jest zarezerwowany dla studiów "wyższych" - typu prawo, medycyna lub gdy chce się pozostać na uczelni i robić karierę naukową.
      Studia I stopnia moga być osiągnięciem. Gdy osoba włozyła naprawdę sporo pracy i wysiłku. Np. brak było w rodzinie tradycji studiowania, studiowanie wiązało się z dużymi problemami logistycznymi (koszty, dojazd, urwanie czasu sobie i rodzinie) itp.
      • annajustyna Re: dyplom studiów 09.04.14, 13:51
        A Hamerykanie maja licencjata (bachelora) z medycyny!
    • a.n.a0 Re: dyplom studiów 09.04.14, 09:58
      do mam rekrutujących, a jak na to przyszły pracodawca patrzy?
      • stacie_o Re: dyplom studiów 09.04.14, 11:31
        Ale konkretnie na co? Uscislij to odpowiem.
        • ichi51e Re: dyplom studiów 09.04.14, 14:14
          Chyba jasne suspicious masz do wyboru licencjata i magistra - miejsce jedno kogo bierzesz suspicious
    • fomica Re: dyplom studiów 09.04.14, 10:58
      Osoba się zapewne cieszy bo zakończyła pewien etap edukacji, ma dyplom potwierdzający wyższe wykształcenie. Nie wiadomo ile pracy i czasu ją to kosztowało, może jest pierwsza w rodzinie z dyplomem. W czym ci to przeszkadza że się cieszy?
      > bo jak
      > oś mi sie wydaje że mało znaczący jest licencjat.
      A co twoim zdaniem "jest znaczące"? Magisterium, doktorat? Nie rozśmieszaj mnie. Jak slyszę opowieści znajomych piszących swoje doktoraty na bzdurne, nikomu nie potrzebne tematy, na kolanie, w przerwie po pracy, to widze jak doktorat schodzi na psy. Ani to praca badawcza, ani odkrywcza. Niestety szkolnictwo wyższe zamieniło się w masowa fabrykę dyplomów, juz dawno nie trzeba być wybitnym aby miec wyższe wykształcenie.
      • a.n.a0 Re: dyplom studiów 09.04.14, 11:02
        fomica napisał:

> Osoba się zapewne cieszy bo zakończyła pewien etap edukacji, ma dyplom potwierd
        > zający wyższe wykształcenie. Nie wiadomo ile pracy i czasu ją to kosztowało, mo
        > że jest pierwsza w rodzinie z dyplomem. W czym ci to przeszkadza że się cieszy?
        > > bo jak
        > > oś mi sie wydaje że mało znaczący jest licencjat.
        > A co twoim zdaniem "jest znaczące"? Magisterium, doktorat? Nie rozśmieszaj mnie
        > . Jak slyszę opowieści znajomych piszących swoje doktoraty na bzdurne, nikomu n
        > ie potrzebne tematy, na kolanie, w przerwie po pracy, to widze jak doktorat sch
        > odzi na psy. Ani to praca badawcza, ani odkrywcza. Niestety szkolnictwo wyższe
        > zamieniło się w masowa fabrykę dyplomów, juz dawno nie trzeba być wybitnym aby
        > miec wyższe wykształcenie.

fomica, szczególnie licencjat to wybitność
        • fomica Re: dyplom studiów 09.04.14, 11:13
          Jaka wybitność? Przeciez właśnie ci piszę że zdobycie dyplomów nie wymaga żadnych szczególnych uzdolnień.
        • miss_fahrenheit Re: dyplom studiów 09.04.14, 11:13
          "dla mnie wrażenia to nie robi, bo licencjat jest obojętny, mając więcej tytułów."

Nie zdałaś matury (z takimi brakami w używaniu poprawnej polszczyzny, zdanie matury mogłoby być dziełem wyłącznie przypadku), a wyśmiewasz się z czyjegoś licencjatu? To bardzo nieładnie z twojej strony.
          • a.n.a0 Re: dyplom studiów 09.04.14, 11:21
            miss_fahrenheit napisała:

> "dla mnie wrażenia to nie robi, bo licencjat jest obojętny, mając więcej tytułó
            > w."
            >
            > Nie zdałaś matury (z takimi brakami w używaniu poprawnej polszczyzny, zdanie ma
            > tury mogłoby być dziełem wyłącznie przypadku), a wyśmiewasz się z czyjegoś lice
            > ncjatu? To bardzo nieładnie z twojej strony.

ja się nie wysmiewam? pokaż gdzie? zadałam pytanie i nic wiecej.
            • mx3_sp Re: dyplom studiów 09.04.14, 11:28
              mniemam, że masz przynajmniej doktorat zrobiony dla własnych ambicji, nie dla pożytku naukowego. Swoją drogą teraz płacisz 3 tys i masz tytuł jaki chcesz.
              • a.n.a0 Re: dyplom studiów 09.04.14, 12:03
                mx3_sp napisała:

> mniemam, że masz przynajmniej doktorat zrobiony dla własnych ambicji, nie dla p
                > ożytku naukowego. Swoją drogą teraz płacisz 3 tys i masz tytuł jaki chcesz.

taaaa aha, 3 tyś chyba za studiium policealne w pcimiu dolnym. albo na bazarze wypisane od reki.
                Żeby nawet ukończyc byle jaką uczelnię za kasę, to najniższe czesne - miesięczne w polsce 300 zł i policz sobie to na lata. Rocznie 3 tyś - 3 lata 9 tyś.
                Za 3 to chyba z konia spadłas
                • mx3_sp Re: dyplom studiów 09.04.14, 12:16
                  za 3 tys załapiesz się na rok seminariów i to wcale nie w Pciumiu, ale pod Warszawą nawet.
                  • a.n.a0 Re: dyplom studiów 09.04.14, 12:17
                    mx3_sp napisała:

> za 3 tys załapiesz się na rok seminariów i to wcale nie w Pciumiu, ale pod Wars
                    > zawą nawet.

napisałaś że za 3 tys można mieć dyplom jaki chce, to podaj przykłady, bo piszesz bzdety jak nie wiem
                    • mx3_sp Re: dyplom studiów 09.04.14, 12:20
                      mogę pisać bzdety jakie mi się podobają bo nie mam doktora, a Ty?
                      • a.n.a0 Re: dyplom studiów 09.04.14, 12:26
                        mx3_sp napisała:

> mogę pisać bzdety jakie mi się podobają bo nie mam doktora, a Ty?
                        podaj przykład tego dyplomu za 3 tys...hheheheheehe
                        • mx3_sp Re: dyplom studiów 09.04.14, 12:29
                          a napiszesz jakie Ty masz tytuły?
                          • mx3_sp Re: dyplom studiów 09.04.14, 12:33
                            w Pułtusku .
                            • a.n.a0 Re: dyplom studiów 09.04.14, 12:35
                              mx3_sp napisała:

> w Pułtusku .
                              zmyslasz
                          • a.n.a0 Re: dyplom studiów 09.04.14, 12:34
                            mx3_sp napisała:

> a napiszesz jakie Ty masz tytuły?

zmyslasz nie masz pojecia
                            • mx3_sp Re: dyplom studiów 09.04.14, 12:50
                              a skad miałbym znac twój dorobek naukowy jesli nie chesz sama napisać.
                            • mx3_sp Re: dyplom studiów 09.04.14, 12:52
                              W roku akademickim 2014/2015 opłata roczna za uczestnictwo w seminarium doktorskim wynosi 3.500 zł. napisałam wcześniej, że rok można przelecieć za 3 tys, te 500 zł daruj mi.
                              • a.n.a0 Re: dyplom studiów 09.04.14, 13:28
                                mx3_sp napisała:

> W roku akademickim 2014/2015 opłata roczna za uczestnictwo w seminarium doktors
                                > kim wynosi 3.500 zł. napisałam wcześniej, że rok można przelecieć za 3 tys, te
                                > 500 zł daruj mi.

ale co po roku masz? kazdy dyplom? bo przecież napisałas ze jaki chce moge miec za 3 tys?
                                • mx3_sp Re: dyplom studiów 09.04.14, 13:32
                                  napisałam również , że w rok.
                                  • a.n.a0 Re: dyplom studiów 09.04.14, 13:46
                                    mx3_sp napisała:

> napisałam również , że w rok.
                                    pierdzielisz jak potłuczona, co można zrobic w rok? tylko studium policealne - technik. Naopisałas że można miec dyplom jaki chcesz za 3 tys. Leków chyba zapomniałaś dziś.
                                    • mx3_sp Re: dyplom studiów 09.04.14, 13:52
                                      pacz pani, dohtorkę szlag trafił, bo buliła, a można było taniej. Jak ktoś nie ma w głowie to ma w nogach-kieszeni.
                                      • a.n.a0 Re: dyplom studiów 09.04.14, 13:54
                                        mx3_sp napisała:

> pacz pani, dohtorkę szlag trafił, bo buliła, a można było taniej. Jak ktoś nie
                                        > ma w głowie to ma w nogach-kieszeni.

ale jestes głupia, ktoś ci kitów nagadał albo sama na bazarze kupiłas za 3 tys dyplom który nigdzie nie możesz użyc, hahahahah
                                        • mx3_sp Re: dyplom studiów 09.04.14, 13:56
                                          ale czego mi odmówić nie możesz to to, że czytać potrafię. Rzucanie w kogoś mięsem nie jest objawem największej kultury, wiesz?
            • miss_fahrenheit Re: dyplom studiów 09.04.14, 12:19
              Proszę:
              "dyplom licencjata to jest jakaś rewelacja?"
              "dla mnie wrażenia to nie robi"
              "jakoś mi sie wydaje że mało znaczący jest licencjat"
              "szczególnie licencjat to wybitność " etc.
              • olewka100procent Re: dyplom studiów 09.04.14, 13:46
                ,,ma tylko licencjat,, no proszę pani wielce uczona ale co cię to obchodzi ? jak widać wykształcenie nie zawsze idzie w parze z inteligencją
                • a.n.a0 Re: dyplom studiów 09.04.14, 13:47
                  olewka100procent napisała:

> ,,ma tylko licencjat,, no proszę pani wielce uczona ale co cię to obchodzi ? j
                  > ak widać wykształcenie nie zawsze idzie w parze z inteligencją

ojojojoj prosilam o wypowiedź na temat wykształcenia licencjackiego a nie kompentowanie co ja myslę na ten temat. ty też masz problem z czytaniem?
    • a.n.a0 mx3 sp 09.04.14, 13:55
      a moze kupiłas dyplom gimnazjum? za te 3?
      • mx3_sp Re: mx3 sp 09.04.14, 13:57
        jakbyś umiała policzyć to byś doszła do tego, że kończyła 8 klasową podstawówkę.
        • a.n.a0 Re: mx3 sp 09.04.14, 14:07
          mx3_sp napisała:

> jakbyś umiała policzyć to byś doszła do tego, że kończyła 8 klasową podstawówkę
          > .
          wiesz co, nie chce mi sie już odpisywać na głupie twoje komentarze, pa
          • mx3_sp Re: mx3 sp 09.04.14, 14:10
            a mawiają, że inteligentny to i z głupim się dogada.
    • kleo881 Re: dyplom studiów 10.04.14, 00:01
      Rewelacja to jest doktorat, profesura.
      Licencjat to wstep do uzyskania wyksztacenia wyzszego pelnego, a magister jego dopelnieniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka