Dodaj do ulubionych

Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów?

14.04.14, 13:18
I jakiej rasy (ew. wielkości, jeśli nierasowy) jest pies? Podobno szelki stosowniejsze...
Obserwuj wątek
    • tuya Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 13:25
      amoreska napisała:

> Podobno szelki stosow
      > niejsze...

o, dlaczego?
      Ja - wyżłowaty, 40 kilo, obroża.
      Koleżanka - podhalan, chyba z 60 kilo, szelki.
      Wg mnie co komu bardziej pasuje. Mój zrywny i przyspieszenie do 100 ma lepsze niż porshe więc wolę obrożę. Zwykła, nie kolczatka żadna, ale mam wrażenie że latwiej go utrzymać jak koteczka zobaczy. Koleżanka ma leniwca, praktykuje szelki.
    • twoj_aniol_stroz Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 13:30
      U nas obroża, a pies średniej wielkości kundel, ale rzadko na smyczy chodzi, najczęściej biega luzem, jak trzeba to idzie przy nodze karnie.
    • vilez Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 13:31
      Szanaucer mini. Tylko szelki, bo obrożą spowodowaliśmy, że pies ma przepuklinę ślinianki. Szarpał się, no i sie narobiło. Nie polecam obroży u temperamentnych/urazowych szczeniaków (nasz był pogryziony przez dużego psa i dostaje szajby na ich widok, uprzedzając- behawiorysta nie pomógł).
    • wuika Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 13:37
      Szelki. York - maluchem będąc przy zakładanej smyczy siadał i nie robił kroku, szelki mu nie przeszkadzały. Jak tylko można było je stosować (przy zupełnym maluchu chyba nie było można? coś mi się kołacze po głowie, ale to dawno temu było), to łazi w szelkach.
    • kai_30 Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 13:42
      Szelki. Obroża mu nie przeszkadzała w ciągnięciu aż do granic podduszania się. Zmieniliśmy na szelki i już tak zostało. Kundelek, taki do kolan.
      • e_r_i_n Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 21:13
        Właściwie się mogę podpisać.
        Dodatkowo m.in. podrażnienie gardła przez takie ciągnięcie spowodowało u niego poważną chorobę jesienią.
    • majenkir Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 13:46
      amoreska napisała:
      > I jakiej rasy (ew. wielkości, jeśli nierasowy) jest pies?

W zalinkowanym zdjeciu wink. Na spacery chodza w obrozach.
      Moj jeden sp. greyhound chodzil w takiej uprzezy, bo z kazdej obrozy umiala sie oswobodzic.

Zaintrygowalas mnie slowem "stosowniejsze: wink
      • eo_n Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 14:35
        obroża (labrador, 40 kg)
        szelki do samochodu
    • kosheen4 Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 14:41
      jedna obroża, a druga szelki, bo lepiej trzymają i pies mniej ciągnie (nauka posłuszeństwa? działa do momentu, kiedy na drodze nie zamajaczy się jakiś kot, kriste pane...).
      obrożę nosi starszy pies, głównie dla funckji reprezentacyjno-adresowej, kiedy ostatnio miała cieczkę i wymagała wyprowadzania na smyczy, wygodniej było na szelkach. obroża+smycz = dla mnie wizja urazów okołoszyjnych.
    • misterni Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 14:44
      Kolczata, pies duży, owczarek niemiecki.
      • misterni Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 14:45
        Kolczatka oczywiście wink
    • iwles Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 14:47

Średniej wielkości kundelek, jak była szczeniakiem - obroża, teraz szelki.
      Zdarzało się, że ciągnęła się na smyczy i obroża wrzynała się w gardło. aż charczała.
    • jak_matrioszka Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 14:49
      Namordnik taki, nie wiem jak sie to fachowo nazywa, szczeniak 80kg. Chcialam zeby corka nauczyla sie wyprowadzac, a ze corka wazyla ulamek tego co pies, a pies w trakcie szkolenia i zdazala sie mu pociagnac jak cos chcial obejrzec z bliska, to wybor mialam prosty.
      • kosheen4 Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 14:51
        jak_matrioszka napisała:

> Namordnik taki, nie wiem jak sie to fachowo nazywa

halter smile
        • jak_matrioszka Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 15:03
          Tak! smile
          • kosheen4 Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 15:51
            halter to okrutny dyshonor dla moich suk! smile
            używam, jak już się młoda maksymalnie rozbucha, dwa-trzy spacerki z tymże, i w magiczny sposób na jakiś czas kończy się niesubordynacja.
            stara nosi rozluźniony halter, jak trzeba zapozorować że ma kaganiec.
            • jak_matrioszka Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 16:19
              Moj sie o halter nie obrazal, ale moze dlatego ze jako szczeniak dostal.

Wczesniej mialam innego duzego psa, raz zostawilam mamie pod opieka na tydzien. Mama uwazala ze dla spokoju sasiadow pies powinien miec kaganiec, wiec przed kazdym wyjsciem przez kwadrans skorzany kaganiec psu na pysku ukladala, prostowala siersc (pies dlugowlosy), usilowala znalezc odpowiednie miejsce dla tego paska co miedzy oczami idzie, no cyrk po prostu. Ubrawszy psa wychodzila z nim do windy, a zanim winda na gore wjechala, to pies machnalwszy lbem w prawo i lewo kaganca sie pozbywal i przez caly spacer kaganiec dyndal mu pod broda. I tak minimum trzy razy dziennie big_grin Mama chetnie ten tydzien z psem w domu wspomina, a cyrk z kagancem od poczatku byl dla niej elementem rozrywki, bo ona swoje zrobila, a upor psa bawil ja, a nie zloscil. Upor mamy w zakladaniu kaganca mial podloze pragmatyczne: gdyby sie sasiedzi doczepili, to pies kaganiec mial, ino mu sie z pyska zsunal wink Bardziej wojowniczym sasiadom mama miala zamiar zaproponowac, zeby sami psu kaganiec poprawili wink Mysle ze w razie klotni sasiedzi bardziej by od mamy oberwali, niz od psa big_grin
    • best_bej Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 14:56
      kolczatka, labrador 43 kg.
    • default Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 14:59
      Szelki wydają mi się cholernie niewygodne dla psa, więc u mnie wyłącznie obroże. I to dość luźne (przez głowę im zakładam, bez rozpinania), bo stanowią raczej "symbol" uwiązania niż faktycznie mają utrzymać psa smile
      Za to whippetki (świętej pamięci) miały obroże zaciskowe - tylko na takich miałam szansę utrzymać na zawodach charta oszalałego z chęci pościgu.
      • kosheen4 Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 15:52
        default napisała:

> Za to whippetki (świętej pamięci) miały obroże zaciskowe - tylko na takich miał
        > am szansę utrzymać na zawodach charta oszalałego z chęci pościgu.

mam niejasne podejrzenia, że moja maliniaczka ma coś z charta. wink
    • moonshana Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 15:02
      obroża, opcjonalnie kolczatka. pies - mały kundel ( taaaak, u małego kundla stosuję w miarę potrzeb kolczatkę)
      • tomcug Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 15:09
        Stosuję obroże, mam owczarka collie i kundliczkę taką do kolan. Miały poszyte piękne szeleczki na zamówienie no dogo - collaczka stała jak słup soli po założeniu, za nic nie mogła się przyzwyczaić, nawet kroku nie zrobiła w nich. smile A kundlica kochana to samo - szalała z tymi szelkami, szarpała, podgryzała - tak skończyły się moje ambicje, by mieć piękne panienki. smile Obroże są ok.
    • olinka20 Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 15:08
      Psa znasz wink obroza.
      Szelki ma do samochodu, wpinane zapiecie pasów.
      To bardzo polecam i dla jego i waszego bezpieczenstwa.
      • 3-mamuska Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 15:28
        U nas specjalna obroza zapobiegająca ciagnieciu.
        canny collar.
        Labrador 35kg.
        • opium74 Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 15:49
          Poprzednia suka - szelki firmy ManMat model GUARD - będę zawsze i wszytskim polecac - jakośc która nigdy mnie nie zawiodła - wiem że brzmi jak tani slogan ale na prawdę z nią musiałam mieć pewnośc że się nie zerwie.......
          obecna suka obroża półzaciskowa - to znaczy jak biega luźno czy idzie na luźnej smyczy to obroża też zwisa swobodnie. Jakby pies chciał wyrwać z niej głowę czy się szarpać to ona się zaciska ale tylko do obwodu szyi psa - czyli nie powoduje podduszania! tej samej firmy.
          Na smyczach tej firmy prowadzałam konie z pastwiska smile
    • hamerykanka Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 16:37
      Dobermanki slusznej postury wink
      Obroze zaciskowe-w ten sposob nie zsuna ich przez leb. Szelki mialam do treningu chodzenia ladnie przy nodze (te zapinane na smycz na piersi)-skubane nauczyly sie isc i ciagnac bokiem..
      • elf1977 Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 16:40
        Na początku stosowałam szelki, ale jak zaczęłam wystawiać psa, przerzuciłam się na obrożę ze względu na estetykę chodu.
        • oteczka Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 19:24
          Husky pies i suka oboje noszą obroże z tym że często jak idę z psem gdzieś między ludzi gdzie może spotkać małe psy zakładam kolczatkę wisi luzem ale w razie sytuacji awaryjnej tylko na tym mogę sobie dać z nim radę ,muszę koniecznie nabyć allegro.pl/amortyzator-do-zaprzegu-lub-smyczy-am-60-100-i4029898296.html rewelacja znajomi którzy zabierają moje psy na bieganie,mają takie dla swojego nie ma opcji żeby pies ciągnął.
    • amoreska A czym zapinacie psy W AUCIE ? 14.04.14, 18:54
      n/t
      • 3-mamuska Re: A czym zapinacie psy W AUCIE ? 14.04.14, 19:02
        Szelki plus krótki pas ze sprzczka takie same zakończenie jak ludzki pas i wpinasz w klamrę.
        • olinka20 Re: A czym zapinacie psy W AUCIE ? 14.04.14, 19:23
          Ja jak 3mamuska.
          Polecam to rozwiązanie.
          Plus mata z lidla na siedzenia, no ale moj nie kłaczy, głownie zeby jakiegos syfu nie nanosił na łapach i nie ubrudził tapicerki.
          • amoreska Re: A czym zapinacie psy W AUCIE ? 14.04.14, 19:36
            Olina, przyślij mi linka na priv albo na FB, dobrze?
      • jak_matrioszka Re: A czym zapinacie psy W AUCIE ? 14.04.14, 19:49
        Duzego psa wozilam w przystosowanym bagazniu kombi (kratka) albo klatce. Psy o wielkosci wilczura wozilam tylko jako pasazer, miedzy nogami na podlodze przed siedzeniem pasazera z przodu, mniejszych nigdy nie mialam.
      • e_r_i_n Re: A czym zapinacie psy W AUCIE ? 14.04.14, 21:16
        Szelki maja opcję wpięcia w pasy samochodowe. Pies zajmuje 2/3 kanapy z tyłu wink
    • princy-mincy Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 19:45
      Moje psy były wielkości cos jak jamnik.
      Suczka miała obrożę, bo na smycz ją zapinalismy tylko przy wchodzeniu i wychodzeniu z bloku. Na dworze chodziła przy nodze, na inne psy sie nie rzuciła, na ludzi tez nie.
      Samczyk musiał miec szelki, bo sie strasznie szarpał jak widział inne psy (samce) i nie chcieliśmy, by sie udusił.
    • kerri31 Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 14.04.14, 21:05
      Dla małych ras lub nieras stosuje się szelki i ja też zakładam.
    • bombastycznie szelki, bo zdrowsze dla psa 14.04.14, 21:22
      mam małego kundla, a zwłaszcza małym psom poleca się szelki, żeby im się tchawica nie zapadła, bo takie małe mają tendencje do wyrywania się, a już w ogóle konieczne są u psów z krótkim pyskiem tzn buldogi, mopsy, pekińczyki itp dlatego poleca się anatomiczne szelki.
    • thea19 szelki 14.04.14, 21:24
      kiedys byla obroza ale moj pies nie umie plywac i latwiej wyciagnac z wody psa w szelkach niz w obrozy, poza tym moja czasem widzi kota albo ucieka przed psem i sie dusi
    • slonko1335 Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 10.04.17, 09:21
      Kundel, 11 kg, jedno i drugie zamiennie w zależności od tego co w rękę trafi pierwsze. Do biegania i na rower tylko szelki.
    • princy-mincy Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 10.04.17, 09:22
      Moje dwie suczki- na obrozy, ale one rzadko chodzily na smyczy a jesli juz szly na smyczy to nigdy sie nie rzucaly, nie bylo zagrozenia, ze sie udusza.
      Ostatni moj pies- samiec- musial miec szelki i zawsze na smyczy chodzi, bo rzuca sie na inne psy, w ogole szarpie smycz i zwyczajnie na obrozy istnialo ryzyko, ze sie udusi.
    • tol8 Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 10.04.17, 09:39
      Labrador 36kg obroża
    • maggi9 Re: Psiary - stosujecie szelki czy obroże u psów? 10.04.17, 09:48
      6 kg pies w typie yorka - szelki. Od małego ma szelki, jak mam mu założyć obrożę (musiał kiedyś nosić kołnierz) to widze, że się męczy, że jest nieprzyzwyczajony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka