solejrolia Re: Od jakiego wieku podajecie alkohol? 21.04.14, 11:32 wczoraj do posiłku mieliśmy wino -wielkie lampki, a płynu tyle co na dnie chyba bardziej chodziło o sam efekt, że "wino do obiadu", hehe. ustawiłam lampki przed wszystkimi (poza moją 12 letnią córką) ustawiłam też przed 16letnim młodzieńcem, i nie protestował, nie protestowali jego rodzice. widać, że tak jest to mniej wiecej praktykowane w tej rodzinie. i dla mnie to jest ok. (sama miałam bardzo podobnie, że oficjalnie przy stole, niewielka ilość, podczas uroczystych okazji, bo nieoficjalnie, to ...ehem....piłam jednak inaczej...) jak delikatnie zerkałam, to młody sączył to wino, nie wychylił od razu. ale "dolewek" nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 poważnie podajecie 15- 16 latkom alkohol? 21.04.14, 17:44 lampka wina dla 15 latki ????????????? już teraz wiem skąd alkoholizm i patologia w narodzie,,,,brak słów Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: poważnie podajecie 15- 16 latkom alkohol? 21.04.14, 17:45 no skąd? Odpowiedz Link Zgłoś
king_of_rats Re: poważnie podajecie 15- 16 latkom alkohol? 21.04.14, 18:03 murwa.kac napisała: > no skąd? > no właśnie tez nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
enatealie Re: poważnie podajecie 15- 16 latkom alkohol? 21.04.14, 18:03 Bo robi się z alkoholu element obowiązkowy każdej imprezy, uroczystości rodzinnej itd. Dzieci tym przesiąkają, potem nastolatki, które mało tego są nawet częstowane. Czułabym się debilnie, dokładnie tak, gdyby matka postawiła przy mnie w tym wieku, podczas spędu rodzinnego z ciotkami, wujkami kieliszek. Naprawdę. Jest czas na eksperymenty, ale pod okiem rodziców wygląda to niczym oficjalne przyzwolenie. Teraz wypiję z mamusią i nic się nie dzieje, więc w weekend napiję się z kumplami itd. Ja tak to odbieram, a jestem sporo młodsza od piszących na forum. Dodam, że nikt z moich znajomych nie pił alkoholu pod okiem rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
king_of_rats Re: poważnie podajecie 15- 16 latkom alkohol? 21.04.14, 18:09 enatealie napisał(a): > Bo robi się z alkoholu element obowiązkowy każdej imprezy, uroczystości rodzinn > ej itd. nie masz racji. wszystkie imprezy rodzinne w moim domu- chrzciny dzieci, komunia syna, święta, wigilia-są bezalkoholowe. jak i wiele imprez rodzinnych i nie tylko,na które chadzamy. Odpowiedz Link Zgłoś
enatealie Re: poważnie podajecie 15- 16 latkom alkohol? 21.04.14, 18:19 Wyjątki od reguły się zdarzają, ale przytłaczająca większość świętuje z alkoholem. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: poważnie podajecie 15- 16 latkom alkohol? 21.04.14, 18:23 enatealie napisał(a): > Bo robi się z alkoholu element obowiązkowy każdej imprezy, uroczystości rodzinn > ej itd. Dzieci tym przesiąkają, potem nastolatki, które mało tego są nawet częs > towane O proszę. Ludzie, którym na hasło "zgoda na wypicie lampki wina przez nastolatka" pojawia się w głowie wizja zalewającej pały na każdej imprezie patorodzny ma chyba większy problem z alkoholem niż ci libelarniejsi Skąd wniosek, że u tych osób % leją się tak często? Ze zawsze? Że zwyczaj, że przymus... Może my własnie dlatego nie widzimy problemu w degustacji bo tylko DEGUSTUJEMY. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: poważnie podajecie 15- 16 latkom alkohol? 21.04.14, 18:28 mid.week napisała: > enatealie napisał(a): > > > Bo robi się z alkoholu element obowiązkowy każdej imprezy, uroczystości r > odzinn > > ej itd. Dzieci tym przesiąkają, potem nastolatki, które mało tego są nawe > t częs > > towane > > O proszę. Ludzie, którym na hasło "zgoda na wypicie lampki wina przez nastolatk > a" pojawia się w głowie wizja zalewającej pały na każdej imprezie patorodzny ma > chyba większy problem z alkoholem niż ci libelarniejsi Nie no ja pytam jak ma ten alkohol pomoc, albo cos dac nastolatkowi? Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: poważnie podajecie 15- 16 latkom alkohol? 21.04.14, 18:32 W trawieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
enatealie Re: poważnie podajecie 15- 16 latkom alkohol? 21.04.14, 20:42 To na serio? Dziwi mnie, dlaczego nie ma takiego podejścia do trawki. Przecież też pozwala fajnie się wyluzować itd. Dużo nastolatków i tak zapali przed 18, więc lepiej niech zrobi to pod czujnym okiem mamy, bo jak wiadomo, skutki palenia różne bywają. Nie trzeba dzieci uczyć kulturalnego jarania? Dla mnie uczenie kultury picia 15-latka to dziwny wymysł rodziców, bo same nastolatki nawet nie garną się do degustowania pod okiem starszych. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: poważnie podajecie 15- 16 latkom alkohol? 21.04.14, 22:34 enatealie napisał(a): > Dla mnie uczenie kultury picia 15-latka to dziwny wymysł rodziców, bo same nast > olatki nawet nie garną się do degustowania pod okiem starszych. Ale czy ktoś napisał, że będzie ten alkohol siłą nastolatkowi wlewał? Raczej jest mowa o chęci spróbowania Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: poważnie podajecie 15- 16 latkom alkohol? 22.04.14, 09:36 > To na serio? Nie, nie na serio. Odpowiedź na to pytanie pojawia się w kilkunastu miejscach w tym watku, więc ręce opadają jak się je czyta ponownie. > Dla mnie uczenie kultury picia 15-latka to dziwny wymysł rodziców, bo same nast > olatki nawet nie garną się do degustowania pod okiem starszych. Więc nie ma problemu, bo dyskusja dotyczy zezwolenia na spróbowanie po wyrażeniu takiej chęci przez nastolatka, a nie siłowego wlewania alkoholu w otwór gebowy przez lejek Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: poważnie podajecie 15- 16 latkom alkohol? 21.04.14, 20:53 mid.week napisała: > W trawieniu. aha bez tego nie trawią, rozumiem? to może niemowlakom podawać? Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: poważnie podajecie 15- 16 latkom alkohol? 22.04.14, 09:42 alez po co się ograniczać do niemowlaków? przejdżmy od razu do wpływu alkoholu na płody oraz omówmy ile miesięcy przed zapłodnieniem warto utrzymywać abstynencję. Dawno nie było tego na forum Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: poważnie podajecie 15- 16 latkom alkohol? 21.04.14, 18:35 mid.week napisała: Cytat O proszę. Ludzie, którym na hasło "zgoda na wypicie lampki wina przez nastolatka" pojawia się w głowie wizja zalewającej pały na każdej imprezie patorodzny machyba większy problem z alkoholem niż ci libelarniejsi DO-KŁA-DNIE! Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: lampka wina 21.04.14, 18:17 vilez napisała: > Może koleżanki mają taki obraz: tak myślę właśnie, więc wolałam uściślić Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: lampka wina 21.04.14, 18:24 Nie, nie mam takiego obrazu, twoja lampka wina jest jak najbardziej ok tylko wyjasni mi ktos PO co taka lampka wina 15 latce? Czemu ma słuzyc? Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: lampka wina 21.04.14, 18:32 dla smaku? bo dobrze dobrane wino do obiadu podnosi jego walory smakowe? nauki kultury picia? ze mozna na tej lampce wina poprzestac, a nie koniecznie zlopac cala butelke na raz? dla bezpieczenstwa? lepiej zeby rodzic byl obok przy pierwszych doswiadczeniach z alkoholem niz zeby byl to kolega? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: lampka wina 22.04.14, 08:52 O rany i jak ten rodzic nie poda tej lampki wina to mogiła, będzie alkoholik co nie umie pic i nie wie co i do czego hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: lampka wina 22.04.14, 09:44 O rany, a jak poda tą lampkę to klops, zulerka, kraksa na autostradzie, więzienie, odsiadka, potem monar, nieudany odwyk, recydywa... Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: lampka wina 22.04.14, 09:55 Przecietny nastolatek i tak ma juz za soba zwykle pierwsze kontakty z alkoholem i w duchu pewnie chichra sie z rodzica podajacego mu z namaszczeniem te pierwsza lampke hehe Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: lampka wina 21.04.14, 19:05 >PO co taka lampka wina 15 latce? Czemu ma słuzyc? Najpierw mi wyjaśnij, po co taka lampka wina 18 latce. I po co ona 35 latkowi. Nie wspomnę o 70 latce. Po co ludzie piją wino. Jak sobie wyjaśnisz już tę wątpliwość, to z 15 latką pójdzie przez analogię. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Od jakiego wieku podajecie alkohol? 21.04.14, 19:27 Wychowałam się w rodzinie,gdzie na świeta,komunie,imieniny itd napojem była herbata i jakiś sok,czy kawa Jako 16-latka czy 15-latka na jakiejs rodzinnej imprezie wypiłam PIERWSZEGO szampana-przy brydżu,ze znajomym księdzem chyba Potem legalnie jakieś wino w wieku 17 lat.U nas alkohol nie był traktowany jako owoc zakazany,więc nigdy nie mialam z tym problemu,nikt mi nie zakazywał -nie miałam parcia na alko,zupełnie. Ale widziałam dziewczyny ,które pochodziły z tzw"dobrych domów",gdzie alkoholu nie było wcale i niektóre wręcz upajały się moznością picia .. na imprezach zawsze z takimi był problem.Takie dziewczyny często też miały bardzo szybki i intensywny kontakt z narkotykami U mnie to było na zasadzie-chcesz,to spróbuj,mnie nie podeszlo. Miałam jakby niepisane zezwolenia na -nocne/ranne powroty -picie -spróbowanie narkotyków Z niczego nie skorzystałam-nie było to owocem zakazanym,byłam grzeczną nastolatką az do bólu,nie ciągneło mnie do tego co mi było wolno Mama tylko nie chciała,abym paliła papierosy-jak ona- i hahahha-to było jedyne co robiłam nietak Odpowiedz Link Zgłoś
ida771 Re: Od jakiego wieku podajecie alkohol? 21.04.14, 21:00 Nigdy nie podam swemu dziecku alkoholu dlatego że to jest trucizna a ja kocham swoje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_magda Re: Od jakiego wieku podajecie alkohol? 22.04.14, 10:35 po pierwsze nie widziałam potrzeby picia alkoholu w świeta, a co do pytania to myslę że po 18 r.ż. Odpowiedz Link Zgłoś