trka 28.04.14, 10:41 Dziewczyny, bardzo proszę o pomoc mam pytanie-czy ja OSOBA FIZYCZNA, Nieprowadząca DZIAŁALNOŚCI GOSPOD. MOGĘ wystawić fakturę VAT??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isa1001 Re: Faktura vat? 28.04.14, 10:46 trka napisała: > Dziewczyny, bardzo proszę o pomoc > mam pytanie-czy ja OSOBA FIZYCZNA, Nieprowadząca DZIAŁALNOŚCI GOSPOD. MOGĘ wyst > awić fakturę VAT??? Nie. Osoby fizyczne wykonują pracę na umowę o pracę, o dzieło, na zlecenie lub... na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś
sonniva Re: Faktura vat? 28.04.14, 10:50 Za mało info. Powiedz jeszcze, niby po co miałbyś wystawić tą fakturę, o jakie czynności chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: Faktura vat? 28.04.14, 11:01 f-re vat to moze wystawic ktos kto jest płatnikiem vat - składa deklaracje vat itp Odpowiedz Link Zgłoś
sonniva Re: Faktura vat? 28.04.14, 11:06 myszmusia napisała: > f-re vat to moze wystawic ktos kto jest płatnikiem vat - składa deklaracje vat > itp Niestety ale to jest nieprawda Odpowiedz Link Zgłoś
sonniva Re: Faktura vat? 28.04.14, 11:21 np. dostawa nowych środków transportu. Dlatego proszę autorkę wątku o więcej szczegółów, bo wg. mnie za mało napisała, aby jednoznacznie odpowiedzieć tak lub nie. Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: Faktura vat? 28.04.14, 11:27 nie wiedziałam, ze osoba fizyczn amoz miec tak amozliwosc. Ale chyba i tak musi na jakichś warunkach zarejestrowac sie jako płatnik vat najpierw w urzedzie bo jak złozy deklaracje i odprowadzi podatek vat? Odpowiedz Link Zgłoś
sonniva Re: Faktura vat? 28.04.14, 11:29 Od 1 kwietnia status podatnika VAT nie zależy od rejestracji, więc fakturę VAT możesz wystawić bez rejestracji. Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: Faktura vat? 28.04.14, 11:31 dzieki tak z ciekawosci sie dopytuje, kiedys byłam DG vatowska . czyli zmieniło sie dopiero co. Odpowiedz Link Zgłoś
trka Re: Faktura vat? 28.04.14, 11:19 Jestem os. fizyczna, mogę wystawiać faktury??? Nie prowadzę działalności. Faktura byłaby wystawiona za reprezentowanie podmiotu przed urzędem. Odpowiedz Link Zgłoś
sonniva Re: Faktura vat? 28.04.14, 11:22 A reprezentowałaś kogoś przed urzędem? Jako kto? Na podstawie czego? Jakiejś umowy? Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: Faktura vat? 28.04.14, 11:23 To lepiej na początek sprawdź czy możesz w ogóle być pełnomocnikiem przed tym organem. Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: Faktura vat? 28.04.14, 11:21 Osoba fizyczna pod pewnymi warunkami może zarejestrować się jako płatnik VAT i wystawić fakturę (np. jeśli ma przychody z tytułu najmu lub dzierżawy a także z tytułu pewnych rodzajów działalności wykonywanej osobiście). Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: Faktura vat? 28.04.14, 11:31 No, ale to już wymaga rejestracji. Tu rozumiem chodziło o sytuację "Nie robię nic i wystawiam fakturę VAT." Odpowiedz Link Zgłoś
trka Re: Faktura vat? 28.04.14, 11:33 Tak. isa1001 napisała: > No, ale to już wymaga rejestracji. Tu rozumiem chodziło o sytuację "Nie robię n > ic i wystawiam fakturę VAT." Odpowiedz Link Zgłoś
trka Re: Faktura vat? 28.04.14, 11:33 Wiecie co?, dzwoniłam do urzędu i mi powiedzieli , ze nie. Nie ma takiej mozliwosci. Powiedziałam, ze jestem os. fizyczna, nigdzie sie nie rejestrowalam, nie prowadzę działalności gospod. 2 osoby tak mi powiedziały z 2 różnych miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
sonniva Re: Faktura vat? 28.04.14, 11:43 trka napisała: > Wiecie co?, dzwoniłam do urzędu i mi powiedzieli , ze nie. Nie ma takiej mozliw > osci. Powiedziałam, ze jestem os. fizyczna, nigdzie sie nie rejestrowalam, nie > prowadzę działalności gospod. 2 osoby tak mi powiedziały z 2 różnych miejsc. Jeżeli powiedziałaś tym Paniom że nie prowadzisz działalności gospodarczej, to nie dziwię się, że tak odpowiedziały. Kwestią otwartą pozostaje określenie czy Ty naprawdę nie prowadzisz działalności gospodarczej, czy tylko się nie chcesz do tego przyznać, albo wydaje Ci się, ze tej działalności nie prowadzisz. Ale niestety nie jestem w stanie tego rozstrzygnąć, bo za mało mam info od Ciebie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
trka Re: Faktura vat? 28.04.14, 11:52 Nie prowadze działalności. Nigdy w zyciu nie p rowadzilam!!! latego tez nie mam jak wystawic faktury! Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: Faktura vat? 28.04.14, 11:56 "prowadzenie działalności" nie jest tożsame z rejestracją w CEIDG. Jest możliwe, że wykonujesz czynności, które faktycznie są działalnością gospodarczą pomimo braku rejestracji. Na jakiej podstawie chcesz reprezentować ten podmiot? Odpowiedz Link Zgłoś
trka Re: Faktura vat? 28.04.14, 11:53 sonniva napisała: > > Jeżeli powiedziałaś tym Paniom że nie prowadzisz działalności gospodarczej, to > nie dziwię się, że tak odpowiedziały. czyli tylko ci co prowadza, moga wystawaic vat, prawda?? Odpowiedz Link Zgłoś
sonniva Re: Faktura vat? 28.04.14, 12:02 1. Reprezentowałaś kogoś przed urzędem - tak? czyli wykonałaś usługę 2. Wzięłaś za to kasę - tak? 3. Czy w/w czynności zamierzasz wykonywać częściej w przyszłości 4. Kto odpowiada wobec za w/w czynności wobec osób trzecich Przykładowe w/w pytania pozwolą Ci określić czy wykonujesz działalność gosp. czy nie. Jeszcze raz podkreślam rejestracja w US dla celów VAT lub jej brak od 1 kwietnia nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
trka Re: Faktura vat? 28.04.14, 12:17 sonniva napisała: > Jeszcze raz podkreślam rejestracja w US dla celów VAT lub jej brak od 1 kwietni > a nie ma znaczenia. Tzn. ze ja nie bedac nigdzie zarejestrowana, będąc os. fiz. nieprowadzącą dg, moge wystawić fakture vat??? Odpowiedz Link Zgłoś
trka Re: Faktura vat? 28.04.14, 12:20 Jedyne co ja moge to wystawiać rachunki... jako os. fiz. Odpowiedz Link Zgłoś
sonniva Re: Faktura vat? 28.04.14, 12:26 Niestety ale mnie nie rozumiesz. A ja nie mam czasu wyciągać od Ciebie szczegółów tej "transakcji" Radzę się udać do specjalisty od podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
trka Re: Faktura vat? 28.04.14, 12:37 Nie mam obowiązku wystawiania faktur, bo nie prowadzę działalności gospodarczej sonniva napisała: > Niestety ale mnie nie rozumiesz. > A ja nie mam czasu wyciągać od Ciebie szczegółów tej "transakcji" > Radzę się udać do specjalisty od podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
dydaki Re: Faktura vat? 28.04.14, 12:54 A jak sobie wydatek na zapłatę dla ciebie ujmie ten dla kogo wykonałas usługę? Jaka umowę z nim zawarłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
trka Re: Faktura vat? 28.04.14, 13:08 Nie zawarłam żadnej umowy-zapytalam go jak mamy sie rozliczyc, a on ze mam wystawić fakture!! dydaki napisała: > A jak sobie wydatek na zapłatę dla ciebie ujmie ten dla kogo wykonałas usługę? > Jaka umowę z nim zawarłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: Faktura vat? 28.04.14, 12:54 Ale nie ma znaczenia czy formalnie prowadzisz działalność. Ma znaczenie faktyczny charakter i zakres wykonywanych przez ciebie czynności. Odpowiedz Link Zgłoś
trka Re: Faktura vat? 28.04.14, 13:09 Boziuuu, przyjmij ze zadnej dzialanosic nie p rowadze! antychreza napisała: > Ale nie ma znaczenia czy formalnie prowadzisz działalność. Ma znaczenie faktycz > ny charakter i zakres wykonywanych przez ciebie czynności. Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: Faktura vat? 28.04.14, 13:19 Nie jestem bogiem, jestem antychreza. Nie rozumiesz, prawda? To już nie będę tłumaczyć, szkoda czasu. A skoro nie ma żadnej umowy, to jak chcesz kogokolwiek reprezentować? Nie zawsze można tylko na podstawie pełnomocnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
trka Re: Faktura vat? 28.04.14, 17:42 Ale co ty mozesz mi tlumaczyc, skoro nawet nie wiesz o co pytam.. Jakiej umowy, dziewczyno... z czym do ludzi antychreza napisała: > Nie jestem bogiem, jestem antychreza. > Nie rozumiesz, prawda? To już nie będę tłumaczyć, szkoda czasu. > A skoro nie ma żadnej umowy, to jak chcesz kogokolwiek reprezentować? Nie zawsz > e można tylko na podstawie pełnomocnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
slawekopty Re: Faktura vat? 28.04.14, 20:47 trka napisała: > Ale co ty mozesz mi tlumaczyc, skoro nawet nie wiesz o co pytam.. A ja odniosłem wrażenie że ty masz problem z tym o co zapytać Odpowiedz Link Zgłoś
black_succubus Re: Faktura vat? 28.04.14, 13:39 Moze lepiej nikogo nie reprezentuj... Nie musisz miec zarekestrowanej DG aby Twoje dzialania nosily znamiona DG i podlegaly odpowiednim przepisom. Odpowiedz Link Zgłoś
trka Re: Faktura vat? 28.04.14, 17:39 to, ze Moje działania nosiły, to juz na prawde nie tobie oceniac na milosc boska i nie o to pytalam. Nie zrozumiałaś pytania, to po co ma nie odpowiadasz.. black_succubus napisała: > Moze lepiej nikogo nie reprezentuj... > > Nie musisz miec zarekestrowanej DG aby Twoje dzialania nosily znamiona DG i pod > legaly odpowiednim przepisom. Odpowiedz Link Zgłoś
black_succubus Re: Faktura vat? 29.04.14, 08:46 Przykro mi. Ty nie rozumiesz udzielanych odpowiedzi. Bo w zaleznosci od konkretow albo mozesz (lub wrecz nawet masz obowiazek), albo nie. Mamy Ci z fusow wywrozyc? Odpowiedz Link Zgłoś
slawekopty Re: Faktura vat? 28.04.14, 15:41 Ty zanim kogoś zareprezentujesz daj mu do przefczytania ten wątek gwarantuję że problem się sam rozwiąże Odpowiedz Link Zgłoś
trka Re: Faktura vat? 28.04.14, 17:40 Kto wie, moze reprezentuje takiego jak ty slawekopty napisał: > Ty zanim kogoś zareprezentujesz daj mu do przefczytania ten wątek gwar > antuję że problem się sam rozwiąże Odpowiedz Link Zgłoś
slawekopty Re: Faktura vat? 28.04.14, 20:44 trka napisała: > Kto wie, moze reprezentuje takiego jak ty To niemożliwe takiego jak ja nie mogłabyś reprezentować nawet na pochodzie 1-maja Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Faktura vat? 29.04.14, 13:43 Cudny wątek z gatunku "jak niepotrzebnie dzielić włos na czworo i wynajdywać kazusy z dupy wzięte". Autorka nie wystawia żadnej faktury i tyle. Koniec. Odpowiedz Link Zgłoś