Dodaj do ulubionych

Ząbkowanie- czy to możliwe?

30.04.14, 08:06
Czy to możliwe, by ząbkowanie zaczęło się u niemowlęcia w wieku 10 tygodni i to od czwórek?
Białe kropki na dziaslach zauważyłam 2 tygodnie temu, myślałam, ze to afty ale pediatra twierdzi, ze to zęby i ze to możliwe, by zaczęło sie od czwórek.
Syn ma obecnie 12,5 tygodnia, od paru dni jest marudny, płaczliwy i pakuje rączki do buzi.
Nie mam zbytniego zaufania do tej pediatry. Corka zabkowala znacznie pozniej, pierwszy ząb jej wyszedł, gdy miała ponad 10 mcy i wychodziły te zeby według zwyczajowego kolejności, od dolnych jedynek.
Możliwe czy niemożliwe?
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: Ząbkowanie- czy to możliwe? 30.04.14, 08:10
      Moja córka pierwsze zęby miała w wieku 3,5 miesiąca, czyli jak najbardziej ząbkowanie może być w tym wieku. Ale czwórki to raczej mało prawdopodobne.
      Moje dzieciaki też miały takie "guzki" na dziąsłach w miejscu trzonowców, ale trzonowce przebijały się zdecydowanie później.
      • aqua48 Re: Ząbkowanie- czy to możliwe? 30.04.14, 08:20
        Możliwe, jednemu synowi zęby wyszły w sensie wykluły się w wieku trzech miesięcy (wcześniej był płaczliwy i nikt nie podejrzewał, że to mogą być zęby), drugiemu pierwszy ząb objawił się kiedy miał dziesięć miesięcy. Nie mam pojęcia dlaczego tak.
        • princy-mincy Re: Ząbkowanie- czy to możliwe? 30.04.14, 09:07
          Ale czwórki? Ja rozumiem, ze moze zaczac wczesniej niz siostra ale kolejność cokolwiek zadziwiająca.
    • mala-wiedzma Re: Ząbkowanie- czy to możliwe? 30.04.14, 09:21
      widziałam 3miesieczne dziecko z dolnymi jedynkami i górnymi trojkami. wyglądał jak kasownik (do dziś ma taką ksywkę w rodzinie a ma 7 lat). tak wiec wszystko jest możliwe wink
      • beataj1 Re: Ząbkowanie- czy to możliwe? 30.04.14, 09:43
        O moja córka tak miała. Dolne jedynki i górne dwójki. Wyglądała jak mały wampirek smile
      • aquella Re: Ząbkowanie- czy to możliwe? 30.04.14, 09:54
        wyglądał
        > jak kasownik (do dziś ma taką ksywkę w rodzinie a ma 7 lat)

mój syn to wampir wink ma wyjątkowo wysokie kły dolne ( trójki) i ten efekt wyjątkowo był widoczny przy braku dwójek ,ale niestety odmówił przebrania się za Drakulę na bal maskowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka