Dodaj do ulubionych

Swoboda czy wyuzdanie?

02.05.14, 09:59
Pogoda od kilku dni iście letnia to i ciuszki zrzucamy. Wczoraj widziałam dziewczyna max 14 latw szortach do połowy pośladków, topik opięty, ukazujący wybijające się piersi. Moje spostrzeżenie jest takie, że nie wydaje mi się, żeby matka tej nastki pozwoliła jej tak ubraną wyjśc z domu. Obstawiam, że panna albo się przebrała gdzieś po drodze, albo mama nie widziała tego stroju. Dziewczyna wzbudzała bardzo zainteresowanie, niekoniecznie smaczne. Pozwoliłybyście jak ubierać się swojej nastce?
Obserwuj wątek
    • eo_n Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 10:07
      Nie. O ile bym miała na to wpływ wink Bo w końcu dla chcącego...
      No i zdecydowanie bym próbowała to przegadać, wyjaśniać, dyskutować, a nie nakazami i zakazami uzyskać - to chyba gwarancja nieskuteczności w przypadku nastolatków?
      • mx3_sp Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 10:09
        dziewczyna szła w towarzystwie 2 innych, które wyraźnie były zażenowane jej wyglądem. Więc to pokazuje jak odważna jest ta dziewczyna.
        • heca7 Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 10:16
          Bo w tym wieku zdarzają się takie wysoki wink O ile to jednorazowy błąd modowy można zrozumieć.
    • fomica Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 10:17
      To chyba taki typowy wiek "błędów i wypaczeń", eksperymentów, niekoniecznie udanych. Ja w tym wieku tez eksperymentowałam, może nie aż na taką skalę, bo to jednak były "inne czasy", ale zdarzały mi się dziwaczne, kompletnie bezgustowne zestawienia, dopiero z czasem smak się wyrabia.
      Czy bym pozwoliła - hmm, pewnie byłabym przeciw. Ale czy moje przeciw byłoby decydujące? Trudno powiedziec. Kolejny przykład, że 14 lat to za późno żeby zacząć wychowywać, takie sprawy wpaja się dzieciom wcześniej, stopniowo.
      A swoja droga skąd pewność że mama jej nie pozwoliła? Może ta mama ma lat 35, figure modelki i sama sie tak ubiera?
      • mx3_sp Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 10:23
        pewności nie mam, pomyślałam o sobie czy ja bym pozwoliła. Oczywiście, że nie. Nie chodzi też o dobry smak, gust. Po prostu dziewczyna zbyt wyeksponowała swoje ciała jak na taki wiek - niedopuszczalne mail zdaniem.
        • morekac Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 10:36
          A jaki wiek jest dobry na chodzenie półnago po mieście? 20? 30? Ile lat musiałaby mieć kobieta tak ubrana, żebyś jej tyłka nie obrobiła?
          Bo przy 40 czy 50-latce na bank stwierdziłabyś, że już nie wypada pokazywać zmarszczek...
          IMO: opisany ubiór niezły na wakacjach czy plaży, niekoniecznie w mieście. I to jest główna niestosowność.
          • mx3_sp Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 10:38
            a nie obrabianie tyłka jest tematem, ale stosowność ubioru do nastoletniego wieku. Wyraziła swoje zdanie, nie pozwoliłabym, sama też tak nie ubieram się nawet mając mega jędrne ciało.
            • atteilow Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 11:24
              To znaczy że za trzy, cztery lata moglaby sie juz tak ubrać i hasać po mieście? Ten strój, jesli jest dokładnie talki jak go opisujesz, jest odpowiedni tylko w dwóch miejscach: plaza lub scena.
              • mx3_sp Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 11:28
                albo zaszyfrowane serwery dla przestepców.
            • jakw Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 11:47
              mx3_sp napisała:

> a nie obrabianie tyłka jest tematem, ale stosowność ubioru do nastoletniego wie
              > ku. Wyraziła swoje zdanie, nie pozwoliłabym, sama też tak nie ubieram się nawet
              > mając mega jędrne ciało.
              No to jaki wiek jest stosowny do takiego ubierania się, skoro i ty by się tak nie ubrała? To raczej nie jest niestosowność w stosunku do wieku a w stosunku do miejsca. Na plaży czy w jej okolicach to pewnie by spokojnie taki ubiór uszedł (no, chyba, że któraś ma niestosowne nogi czy biust do tego typu strojów ). Być może uszedłby też w mieście w środku lata. A teraz to ludzie jeszcze po zimie i wczesnej wiośnie takich strojów niezwyczajni wink
            • morekac Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 18:06
              Ale ten ubiór był niestosowny nie ze względu na wiek noszącej, a na miejsce nie będące plażą.
              Przy czym pociesz się - dzisiaj chyba ubrała się bardziej...
          • noname2002 Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 12:02
            A jaki wiek jest dobry na chodzenie półnago po mieście? 20? 30? Ile lat musiała
            > by mieć kobieta tak ubrana, żebyś jej tyłka nie obrobiła?
            > Bo przy 40 czy 50-latce na bank stwierdziłabyś, że już nie wypada pokazywać zma
            > rszczek...

10/10
            W moim otoczeniu najbardziej się gorszą wyzywającymi strojami młodzieży kobiety, które same jako nasto czy dwudziestolatki ubierały się baaardzo prowokacyjnie wink
            • aneta-skarpeta Re: Swoboda czy wyuzdanie? 03.05.14, 08:22
              ale sory, spodenki odkrywające pośladki to lekka przeginka w miescie\
              dorosła baba może nosić co chce- jej głupota, ale chodzi o to czy pozowliłabys swojej corce pojsc w przykrótkich gaciach, z tyłkiem na wierzchu?

nie wiem jakie to są szosrty, ale obstawiam, że na plazy pozwoliłabym chodzic z gaciach, a wyuzdanych szortach nie, bo są mocno seksualne
              tzn takie szorty dla nastolatni absulutnie, nawet na plaży
              https://i1.ryjbuk.pl/39ef205394e5a398ba9bdec33e35416349751b4b/spodenki10-jpg

takie jak najbardziej nawet w mieście
              https://img15.tablica.pl/images_tablicapl/85240291_3_644x461_szorty-jeansowe-diy-ombre-cwieki-krotkie-spodenki-xs-s-ubrania.jpg
    • magic.meadows Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 10:26
      Dziwne pytanie, przecież dziecko to wolna istota i samostanowi o sobie. Chłopcy mogą chodzić do przedszkola w spódniczkach, dziewczyny w piżamach i nagle w wieku 14 lat mama sie wtrąca?
      Jakbyś sie czuła, gdyby maz czy ojciec zaczął krytykować twoja spódnice i dekold? Niie ingerujemy w wygląd małych dzieci, dorosłych, to czemu nastolatki maja mieć gorzej?
      • mx3_sp Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 10:32
        no ja akurat decyduję co mój syn zakłada bo ma 7 lat. On z pewnej bazy może coś wybrać, ale to ja dokonuję zakupów odzieżowych. Mężowi też zwracam uwagę, że do bojówek moro nie bardzo pasuje koszula w kratę. Dziewczyna nie jest dorosła więc to rodzice odpowiadają za jej wygląd również, po części oczywiście.
        • magic.meadows Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 10:43
          Oczywiście, ze ja tez miałam wpływ na wygląd dzieci. Zastanawia mnie tylko jak nagła zmianę zachowania wytłumaczą zwolennicy całkowitego niewtracania sie w sprawy ubraniowe pociech w dzieciństwie i wstawiające dorosłych w scenki z życia dzieciwink
          • mx3_sp Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 10:48
            znasz jakiegokolwiek rodzica, który nie wnika w sposób ubierania się kilkulatka? Pomijam patologiczne nieinteresowanie się dzieckiem w ogóle.
            • magic.meadows Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 11:00
              W realu nie, natomiast na gazetowych forach chyba 80% deklaruje taka postawę z duma ogłaszając światu, ze nie widzi problemu np. ubieraniu chłopca w sukienki, dresach noszonych na wszelkie okazje itd.
    • black_halo Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 10:31
      Pewnie nie ... ale rodzic w tym wieku ma juz maly wplyw. Ja w tym wieku zafascynowalam sie muzyka grunge, zaczelam nosic poszarpane spodnie (mama: wyglasz jakbysmy ci nowych nie chcieli kupic tylko w podartych chodzisz), koszula w krate (od ojca z szafy), glany. Zaraz potem zaczelam sluchac metalu, wtedy najpopularniejsze ciuchy to byly za duze swetry (wyscigi kto mial wiecej X przed L - np. kolezanka wyjchala na wakacje do Niemiec i miala 5XL czego wszyscy jej zazdroscili bo u nas dalo sie kupic tylko 3XL) i bojowki, ostatecznie czasne jeansy. Swetr siegal mi kolan, mialam dwie sztuki i nosilam na zmiane, rodzice rozpaczali ale co mieli zrobic - na sile przebierac w sukienki za kolano?
      • mx3_sp Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 10:33
        a to fakt, taki szał na wory były w latach 90. Też tak wyglądałam. Miałam inny sposób na dodanie x ów. Moczyłam wełniane swetry i potem ociekające wodą wieszałam, po wyschnięciu były 10 razy szersze i dłuższe.
        • black_halo Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 11:48
          Robilam to samo i tym sposobem osiagnelam efekt dlugosci bo te swetry nie byly takie dlugie same z siebie. Niestety nadwyzki w dlugosci powodowaly straty w szerokosci wiec nie dalo sie za bardzo wyciagnac, inaczej robila sie z tego obcisla sukienka, ktora byla bardzo passé. Pamietam, ze moim marzeniem byl swetr prawie do kostek, no taki worek na kartofle.
        • aneta-skarpeta Re: Swoboda czy wyuzdanie? 03.05.14, 08:28
          ja tez tragicznie się ubierałam za młodu, ale nie w tym problem

problem z seksualizacji dzieci
          nie chodzi o to, że dziecko nosi szorty, tylko że nosi takie, że widać posladki
          nie chodzi o to, żeby nie nosiła koszulek na ramiączka, ale żeby nie były przykrótkie, zbyt obcisłe etc- seksualne jednym słowem

oczywiscie możemy się upierać, że taka młoda dama nie jest ubrana z podtekstem seksualnym, ale wtedy zaciemniamy rzeczywistość
    • beataj1 Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 10:45
      To zależy. Jesli dziewczyna generalnie byłaby świadoma własnej rodzącej się seksualności w typie lolitki to pewnie próbowałabym jakos tłumaczyć i pracować. Bo faktycznie pozwolenie mogłoby prowadzić do rozwinięcia stylu na młodociana prostytutkę albo na te panieniki z Warsaw Shore.
      Ale jesli dziewcze byłoby normalne i miałoby taki jednorazowy pomysł pozwoliłabym. Nic tak dobrze nie uczy powściągliwości jak własne zażenowanie gdy połapie sie że się przesadziło.
      To ten wiek kiedy błędy można a nawet należy popełniać. Kiedy trzeba eksperymentować i próbować...
      • mx3_sp Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 10:49
        a jakby dziewczynie spodobało się to zainteresowanie?
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 13:49
        kurcze, macie jakies zdjecia z tego okresu - nie mowie, ze wasze - tylko np z sieci. Nie wyobrazam sobie tej mody. Ktore lata to byly? pamietac moge najwczesniej 90.
    • ashraf Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 10:49
      Eksperymenty to jedna rzecz, a gust i klasa to drugie i warto ksztaltowac je od poczatku. Na plazy mozna eksponowac zgrabne cialo niezaleznie od wieku, ale na ulicy w miescie trzeba zachowac umiar i to chcialabym przekazac corce (gdyby mi sie kiedys trafila).
      • mx3_sp Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 10:51
        synowi też można, że w dresach to się ćwiczy, a nie chodzi do teatru, że bokserki nie zastępują szortów.
        • mx3_sp coś takiego 02.05.14, 10:54
          tylko jeansowe i luźniejsze w nogawkach. https://www.peopleamazeme.com/wp-content/uploads/2011/07/PeopleAmazeMe_Com-short-shorts-sexy-woman-legs-heels-wedges-blonde-babe.jpg
          • antyk-acap Re: coś takiego 02.05.14, 11:33
            I tak dobrze że nie stringi. Ale to będą nosić wasze wnuczki...
          • totorotot Re: coś takiego 02.05.14, 22:08
            O Boże, też w takich chodziłam, ludzie ale wyuzdanie.
        • ashraf Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 11:33
          Oczywiscie, jednak zdecydowanie czesciej widuje nieodpowiednio (do miejsca, okazji, czasu itd.) ubrane panie niz panow. Syna tez zamierzam w tej kwestii przeszkolic smile
    • jamesonwhiskey Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 11:04
      pewnie szla do roboty
      • mx3_sp Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 11:10
        przypominam max 14 latka, zakaz pracy ma przecież.
        • jamesonwhiskey Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 11:40
          legitymacje szkolna tez jej sprawdzilas ?
          • mx3_sp Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 11:42
            widać niektórym facetom to nie przeszkadza. Ohyda.
            • jamesonwhiskey Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 15:40
              a w czym ma przeszkadzac
              jak szuka kora to na pewno znajdzie
              • rosapulchra-0 Re: Swoboda czy wyuzdanie? 03.05.14, 08:45
                No nie mów, że korzystasz z usług nieletnich prostytutek! shock
    • antyk-acap Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 11:13
      Żal ci? Pies ogrodnika się znalazł. Mężczyźni też niech mają coś z życia.
      • mx3_sp Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 11:16
        żal tej długości i jędrności. Żal.
      • rosapulchra-0 Re: Swoboda czy wyuzdanie? 03.05.14, 08:44
        antyk-acap napisał:

> Żal ci? Pies ogrodnika się znalazł. Mężczyźni też niech mają coś z życia.

Podniecają cię 14-letnie lolitki?
    • rosapulchra-0 Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 11:30
      To nie jest kwestia pozwalać - nie pozwalać, ale wychowania. Jeśli dziewczyna jest od początku wychowywana na porządną, szanującą się osobę, to nawet jej przez myśl nie przejdzie, żeby się tak publicznie pokazać.
      • mx3_sp Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 11:31
        można założyć jednak,że dziewczynie odbiło, poniosło.
        • jakw Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 11:41
          Albo nie ma żadnych kompleksów np co do wyglądu nóg tudzież części ciała nad nogami wink
          • mx3_sp Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 11:43
            na pewno mieć nie powinna. Długie, jędrne młode noci i tak samo pośladki ( w jakimś tam procencie widoczne) jednak sam fakt nawet tego, że idące z nią dziewczyny były wyrażnie skrępowane, zakłopotane.
            • jakw Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 11:48
              mx3_sp napisała:

>Długie, jędrne młode noci i tak samo pośladki ( w ja
              > kimś tam procencie widoczne) jednak sam fakt nawet tego, że idące z nią dziewcz
              > yny były wyrażnie skrępowane, zakłopotane.
              Może jej zazdrościły wink
        • asia_i_p Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 14:41
          Albo że przyciśnięta upałem włożyła zeszłoroczne za małe szorty, bez żadnej intencji prowokowania (całkiem możliwa wersja przy mnie czternastoletniej, świadomość stroju i mody miałam na poziomie czterolatki).
          • aneta-skarpeta Re: Swoboda czy wyuzdanie? 03.05.14, 08:31
            bez przesady z tym upałem- było ciepło, ale nie było 35 stopni
      • evee1 Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 11:53
        > To nie jest kwestia pozwalać - nie pozwalać, ale wychowania. Jeśli dziewczyna j
        > est od początku wychowywana na porządną, szanującą się osobę, to nawet jej prze
        > z myśl nie przejdzie, żeby się tak publicznie pokazać.
        Moze w tym wieku, to juz sie jakos uda wytlumaczyc, ale wczesniej bywa ciezko. Ja mialam problem z moja corka, ktora moze nie nosila takich spodenkow (toz to strasznie niewygodne musi byc!), ale nie widziala nic zlego w noszeniu bluzek z dekoltami do pasa. Bo jak tu teraz niewinnej 12-latce, ktora naprawde ma zupelnie czyste mysli wink, wytlumaczyc na czym polega wyzywajace ubieranie sie. Ona tego kompletnie nie pojmowala. No, ale cale szczescie dorosla i pojela wink. Teraz co prawda ubiera sie dosc ryzykownie, ale tylko wtedy gdy jest na to czas i miejsce, a poza tym zdaje sobie z tego dobrze sprawe.
        Co do pytania w temacie, to ja bym napewno dziewczynie w tym wieku starala sie wyperswadowac noszenie tego typu ubran. Mojej prawie 19-latce zreszta tez.
    • agaja5b Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 11:49
      Raczej niestosowność stroju do sytuacji, zapewne celowa, by podkreślic budzącą sie atrakcyjność i ją sprawdzic na adresatach (mężczyznach). Czy tam głębsza refleksja była, to nie sądzę jak to u 14 latek bywa. Jako matka porozmawiałabym z nia pewnie nt celów i mozliwych konsekwencji takich działań, ale zaczęłabym duzo wcześniej niż w wieku 14 lat.
    • black-cat Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 13:46
      O matko, skąd ja to pamiętam. Może trochę starsza byłam, ale Doda mogła się ode mnie uczyć jak się ubierać, żeby wzbudzać zainteresowanie wszystkich bez wyjątku. Gdyby moje dziecię chciało się tak ubrać jak ja kiedyś lałabym w doopę i patrzyła czy równo puchnie.
      Do dzisiaj pamiętam swoją obcisłą czarną sukienkę, z dekoltem prawie do pasa i tak krótką, że wystawały mi koronki od pończoch samonośnych. Tragedia.
      Rodzice próbowali delikatnie i mniej delikatnie dać mi do zrozumienia, że nie muszę aż tak eksponować swojej ładnej figury, ale byłam mądrzejsza i wiedziałam lepiej. Na szczęście to mija.
    • mdro Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 13:52
      A może ciuchy zeszłoroczne były, a ona wyrosła? wink

"Wyuzdaniem" był tego rodzaju ubioru u 14-latki nie nazwała, raczej to kwestia eksperymentów odzieżowych. Koleżanki mogłoby ją uświadomić, że wygląda nieodpowiednio.
    • szamanta Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 17:45
      Jestem liberalna w stosunku do dzieci nastoletnich i młodszych pod względem ich ubioru, ich gustu, ich wyboru co na siebie zakładają,daje wolną rękę , nie powiem aby ich styl był zbieżny z moim ( często rozbieżny, zupełnie inny), ale...wszystko ma swoje granice, jak zobaczę ze któreś zaczęłoby balansować na krawędzi i przeciągać strunę zapewne wkroczyłabym do akcji.
      Jak dotychczas nie zdarzyło mi się jeszcze ani razu nie zainterweniować zwłaszcza wobec starszych (nastoletnich), bo najwyraźniej granice "dobrego smaku " nie zostały przekroczone, Choć jak dla mnie nie zawsze rewelacyjne jest to co aprobują, ja akurat niekonieczne, ale to jeszcze nie powód, aby kubeł zimnej wody wylewać na ocucenie . Nie jest to wyzywające, wulgarne, ani jakoś prowokujące żeby alarm wznosić.
      Czasami one wyraża krytykę wobec mnie ,a nie raz i ja dłużna nie pozostanę, na tym soe kończy
      • andaba Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 17:54
        Mniejsza o pozwolenie, moja córka nawet kolan nie pokazuje.

Takie odpały miała na początku podstawówki, krótka kiecka, bluzka na ramiączkach, tusz na rzęsach, teraz prędzej by umarła, niż tak wyszła z domu.
      • totorotot Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 22:13
        Tak w ogóle to lubię Cię czytać Szamanta, zuch kobieta z Ciebie.
    • vilez Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 17:57
      Oj, daj spokój, małolata poczuła zew lata, a że w tym wieku czasem odbija... Miejmy nadzieję, że to nie blachara, ale po prostu głupiutka małolatka.
    • anorektycznazdzira Re: Swoboda czy wyuzdanie? 02.05.14, 22:11
      Niby nie, ale zasadniczo mam tendencję to niedyktowania córce jak się ma ubierać. Miałabym po prostu konflikt wewnętrzny, gdyby chciała. Akurat zupełnie nie chce big_grin To może jaka matka taka córka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka