Dodaj do ulubionych

Ebooki- oferta i cena

06.05.14, 11:36
Nie chcę się wcinac w tamte watki.

Jak juz pisałama, nie mam czytnika. Czytam ksiażki na kompie, tak wiem- bes sęsu).
I teraz pytanie- oświećcie mnie prosze, jaka jest obecnie oferta polskojęzyczna (niepolskojęzyczne do pracy mam w kompie, beetrystyki nie czytam w obcych jezykach, bo nie władam nimi na tyle sprawnie, by mi to sprawiało rzeczywistą przyjemność, no a do roboty- rzeczowe ksiązki mus to mus, wiadomo).
Z polskich ksiażek rzeczowych w ebookach to korzystam z tych, co są udostępniane w repozytoriach. Ale mało tego, za mało...

Czy to są nowości? Czy też jakieś "reprinty"? Jaki procent (z grubsza) książki papierowej ma swój odpowiednich w ebooku? Stosuenk ceny papierowej do ebooka?
Słowem- pytam czy warto ze względu na ofertę. No i na brak miejsca w półkach, niestety (trochę jeszcze upcham, ale już niewiele).

Podpowiedzcie, bo żem zapóźniona, a chciałabym się odpóźnić, z góry dzięki smile
Obserwuj wątek
    • kadfael Re: Ebooki- oferta i cena 06.05.14, 11:44
      Moim zdaniem ebooki są stanowczo za drogie. Bardzo często ich cena nie odbiega od tej papierowego wydania, co moim zdaniem jest zdzierstwem, bo wszak w procesie produkcyjnym ebooka odpada cena drukarni i papieru, tudzież np. dystrybucji. To po pierwsze. Po drugie mimo to wydawcy traktują ebooki po macoszemu - tylu błędów ortograficznych, literówek, różnych usterek edytorskich ile jest w ebookach nie widziałam nigdy w wydaniach papierowych.
      Mimo to mam czytnik i używam, choć głównie wypożyczam książki , a nie kupuję. I sobie chwalę, bo czytam dużo i bym zbankrutowała, a miejsca w domu by nie starczyło.
    • anika772 Re: Ebooki- oferta i cena 06.05.14, 12:15
      Oferta jest bogata. Ebooki są drogie, zwłaszcza nowości, bo to "usługa internetowa", i jako taka, dostała VAT 23%. Na szczęście są promocje, trzeba polować.
      Rozejrzyj się po Publio, Virtualo, Nexto. Woblink ma dziś 45% zniżki na całą ofertę Prószyńskiego.
      Kupuj czytnik, warto, to świetna zabawka.
      So many books, so little time! smile
    • truscaveczka Re: Ebooki- oferta i cena 06.05.14, 12:19
      Nie zapłaciłam za żadnego ebooka więcej, niż 15 zł.
      Korzystam z informacji na Świecie Czytników swiatczytnikow.pl/kategorie/promocje-dnia/ i z Upoluj ebooka i czekam, aż mi cena spadnie do akceptowalnej. Z tym, że ja nie muszę mieć nic natentychmiast, skłonna jestem poczekać.
      No i jeszcze jest klasyka za darmo smile I darmowe współczesne książki na www.ebooks43.pl/

Na Upoluj Ebooka masz wyszukiwarkę, która pokazuje ci wszystko, co wyszło w ebooku po polsku.
      • anika772 Re: Ebooki- oferta i cena 06.05.14, 12:34
        Truscaveczko, a powiedz mi co zrobiłam źle. Zamówiłam książkę z ebooks43, podałam adres Kindla i nie ma jej, ani na Kindlu, a ni w bibliotece Amazona. Masz jakiś pomysł?
        • pieranka Re: Ebooki- oferta i cena 06.05.14, 16:16
          A zdefiniowałaś ten adres nadawczy e-booka na swojej stronie w Amazonie?
          • anika772 Re: Ebooki- oferta i cena 06.05.14, 20:44
            Faktycznie, zapomniałam o tym. Dzięki!
    • wuika Re: Ebooki- oferta i cena 06.05.14, 12:39
      O drukach specjalistycznych nie powiem Ci nic. Mogę o tej popularniejszej części.
      Z nowości wychodzi multum. Ceny ebooków są nieco niższe niż papieru, jeśli nie liczysz promocji ani tu, ani tu. Wiadomo, jak trafisz w matrasie na promocję za 5zł, to trudno ją przebić wink Ale ebooki mają promocji od groma, najlepiej korzystać z dwóch stron: swiatczytnikow kropka pl oraz upolujebooka kropka pl. To pierwsze to codzienny spis promocji, a tych bywa od groma i ciut-ciut (na palcach jednej ręki policzę książki kupione drożej niż 20zł), ta druga ma dwie fajne funkcje: historię ceny danej książki (więc widać, czy warto czekać na promocję) i możliwość ustawienia alertu cenowego - to do śledzenia promocji konkretnych pozycji.
    • kanna Re: Ebooki- oferta i cena 06.05.14, 12:45
      Nie kupuje nowości, raczej czekam na okazje, promocje.

Korzystam też z upolujebooka. i np. Beksińscy. Portret podwójny. na którym mi zależało, kupiłam za 13 zł, szybko po premierze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka