sanrio 08.05.14, 21:28 myślicie, że to dobry pomysł pod względem zdrowotnym? Ostatnio na nic innego nie mam ochoty a poza tym tylko po tylko takie śniadanie sprawia, że jestem długo syta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosapulchra-0 Re: codzienna jajecznica z trzech 08.05.14, 21:35 Bardzo dobrze cię rozumiem. Od wielu lat na śniadanie mam jajecznicę. Inaczej nie potrafię zacząć dnia.. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: codzienna jajecznica z trzech 08.05.14, 21:53 Rosa, a jak twoja wątroba po tym? Pytam, bo było kiedyś mówione, że jaja obciążają wątrobę no i mają wiele cholesterolu Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: codzienna jajecznica z trzech 08.05.14, 22:05 Moja wątroba mnie szczerze nienawidzi i co chwila robi mi jakieś 'psikusy', ale ja jej też. Na razie pracuje, ale po ostatnich badaniach wyszło, że kiepsko, jednak nie tak źle jak 4 lata temu, kiedy czekałam na przeszczep, do którego, na szczęście, nie doszło. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: codzienna jajecznica z trzech 08.05.14, 22:44 Mit podwyzszonego cholesterolu po jedzeniu zoltek obalili niedawno naukowcy brytyjscy. Jedzenie nawet kilku jajek w tygodniu nie ma zlego wplywu na zdrowie przecietnej osoby np. na serce. Tutaj strona: www.bhf.org.uk/heart-health/conditions/high-cholesterol.aspx oraz www.surrey.ac.uk/mediacentre/press/2009/2840_twoegg_diet_cracks_cholesterol_issue.htm Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: codzienna jajecznica z trzech 09.05.14, 09:17 Jedzenie nawet kilku jajek w tygodniu nie ma zlego wplywu na zdrowie przecietnej osoby np. na serce. A liczyc umiesz, tu jest mowa o 21 jajkach w tyg. 3jaja codziennie na sniadanie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: codzienna jajecznica z trzech 08.05.14, 21:38 Jadłam tak prawie przez cała ciąże. W tygodniu potrafiłam zjeść tak 5-6 śniadań. Wyniki miałam super Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: codzienna jajecznica z trzech 08.05.14, 21:59 Żółtka obciążają woreczek żółciowy Ja go nie mam i teoretycznie nie wolno mi jeść żołtek,ale jaka to by była jajecznica bez nich? Uwielbiam i pozwalam sobie raz w tygodniu tylko za każdym razem inna. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: codzienna jajecznica z trzech 08.05.14, 22:06 Też nie mam woreczka, jednak nie potrafię się obejść bez jajówy nawet jednego dnia.. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: codzienna jajecznica z trzech 08.05.14, 23:08 No przecież jak nie masz woreczka, to żółtka nie mają już czego obciążać! Jedz na zdrowie! Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: codzienna jajecznica z trzech 08.05.14, 23:19 memphis90 napisała: > No przecież jak nie masz woreczka, to żółtka nie mają już czego obciążać! Jedz > na zdrowie! No gdzie tam... Jak ktoś ma skłonności do kamieni żółciowych to na zdrowie nie wyjdzie Oczywiście tu nie chodzi tylko o żółtka,jest wiele innych rzeczy których nie powinno się jadac jak się nie ma woreczka A kolka żółciowa to bol masakryczny. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: codzienna jajecznica z trzech 09.05.14, 08:29 memphis90 napisała: > No przecież jak nie masz woreczka, to żółtka nie mają już czego obciążać! Jedz > na zdrowie! Po wycięciu pęcherzyka żółciowego jego rolę przejmują drogi żółciowe, w których żółć krąży. Kamica, jak ktoś ma do niej skłonności, może być również przewodowa. Boli równie mocno! Odpowiedz Link Zgłoś
mama.gucia Re: codzienna jajecznica z trzech 08.05.14, 22:03 Lubie ale nie moge wlasnie ze wzgledow zdrowotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: codzienna jajecznica z trzech 08.05.14, 22:03 W jajach dobre jest wszystko. Nie ma w nich rzeczy złych, szkodliwych. Jem zawsze trzy jaja na śniadanie, a potem w ciągu dnia jeszcze w różnych potrawach. W sumie jem ok. 30 jaj tygodniowo. Człowiek, który je dużo jaj, będzie odkładał mniej cholesterolu w naczyniach – mówi prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. I dodaje: – Nie ma drugiego takiego naturalnego produktu na świecie, wszystko jest skumulowane w jednym jaju. Chcemy wykorzystać jaja jako surowiec biomedyczny do wytwarzania nowej generacji suplementów diety. Rozmowa z książki Krystyny Naszkowskiej „Jedz, co chcesz. Sąd nad polskim stołem”. Zwykle sześćdziesiąt jaj w domu musi być, ich liczba nie może spaść poniżej trzydziestu - zastrzega się prof. Tadeusz Trziszka. Jajolog z Wrocławia, przez znajomych zwany jajcarzem, przekonuje Polaków, że warto jeść co najmniej dwa jaja dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: codzienna jajecznica z trzech 08.05.14, 22:05 Jak masz zdrową wątrobę i woreczek, a jaja ci nie szkodzą, to na zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: codzienna jajecznica z trzech 08.05.14, 22:51 Jajca sa super. Ja gustuję w koglu-moglu z kakao codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: codzienna jajecznica z trzech 08.05.14, 23:02 Ooo, pierwsze słyszę, a jak robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: codzienna jajecznica z trzech 08.05.14, 23:10 surowe żółtko plus cukier plus kakao. Miksujesz, aż będzie puszyste tj. jaja z cukrem zrobią się białe. Wtedy kaako do smaku. Albo bierzesz od razu wszystko i miksujesz, dopóki masz cierpliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: codzienna jajecznica z trzech 09.05.14, 16:38 Aaa, czyli po prostu czekoladowy Ja myślałam, że może napój kakao z koglem moglem, coś jak grzaniec. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: codzienna jajecznica z trzech 08.05.14, 23:08 uwielbiam, jadam i daje dzieciom. na maśle. teraz ze szczypiorem z ogrodu Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: codzienna jajecznica z trzech 08.05.14, 23:22 Tak. Szkodliwosc jaj to mit jedz na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: codzienna jajecznica z trzech 09.05.14, 02:44 To ja jeszcze dorzuce link po ang. authoritynutrition.com/6-reasons-why-eggs-are-the-healthiest-food-on-the-planet/ Prawie codziennie jem trzy jajka . Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: codzienna jajecznica z trzech 09.05.14, 06:35 uff pocieszyłyście mnie i właśnie pałaszuję moją jajeczniczkę. Zastanawiam się tylko skąd to przeświadczenie przez lata o szkodliwości jaj, była nawet w latach 80./90. piramida, która pokazywała max. 3 jaja w tygodniu - pamiętam jak dziś i przez całe życie starałam się tego przestrzegać. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: codzienna jajecznica z trzech 09.05.14, 07:57 Kiedyś "amerykańscy naukowcy" uważali, że tylko tłuszcze roślinne są cacy, stąd popularność margaryny. Teraz wiedzą,że złe są tłuszcze trans, zawarte w tejże margarynie między innymi Więc jajeczka są ok, a jak któraś się chwali, ze daje dziecku wyłącznie "domowe ciasto", to niech zrobi rachunek sumienia, czy czasem nie na margarynie to zdrowe ciasto... Odpowiedz Link Zgłoś
xxe-lka Re: codzienna jajecznica z trzech 09.05.14, 08:37 nie mam nic do jajecznicy, ale zeby codziennie? weż zjedz jakąś owsiankę czy cuś też syci Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: codzienna jajecznica z trzech 09.05.14, 18:12 > weż zjedz jakąś owsiankę czy cuś też syci ano widzisz, mnie nie. Bardzo lubię owsiankę, bardzo. Ale zaspokaja mnie na jakieś 1,5 - 2h to za krótko (jak jem o 6- 6:30 to nie chcę po przyjściu do pracy o 8 być znowu głodna) Odpowiedz Link Zgłoś
sole78 Re: codzienna jajecznica z trzech 09.05.14, 09:10 właśnie przed chwilą przetrzepałam net w celu rozwiania wątpliwości na temat spożywania jaj codziennie, gdyż mój pierworodny 12 latek od 2 lat życzy sobie na śniadanie jajecznicę lub omleta z 2 jaj codziennie. Wszystkie źródła chwalą jaja pod niebiosa i nie wskazują jakiegokolwiek zagrożenia z powodu codziennego spożywania. My dodatkowo mamy swoje szczęśliwe kury, więc nadal zamierzam tak karmić dziecko póki mu się nie znudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia33 Re: codzienna jajecznica z trzech 09.05.14, 09:29 Oczywiście w przypadku zdrowych nerek. Przy niewydolnych można tylko białko, bo w żółtku jest za dużo fosforu. To tak w ramach ciekawostki Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: codzienna jajecznica z trzech 09.05.14, 16:35 Nie dalabym rady nawet z ekologicznymi jajkami. raz w tygodniu jem jajko solo, drugie pewnie sie zbierze w kawalku ciasta, nalesniku. Odpowiedz Link Zgłoś
ainafets link do artykułu 09.05.14, 19:31 wyborcza.pl/1,75476,11493479,Jedzcie_jaja__Na_sniadanie__na_obiad__na_kolacje.html Przy okazji, może ktoś wie jak ominąć blokadę, jeżeli artykuł ma kilka stron (jak ten). Bo jak jest jedna strona to wiem jak to zrobić, a przy kilku już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ainafets Re: ostropest - na wątrobę 09.05.14, 19:32 www.akademiawitalnosci.pl/ostropest-plamisty-co-to-jest-i-z-czym-to-sie-je/ Odpowiedz Link Zgłoś
slawekopty Re: codzienna jajecznica z trzech 09.05.14, 21:32 sanrio napisała: > myślicie, że to dobry pomysł pod względem zdrowotnym? Ostatnio na nic innego ni > e mam ochoty a poza tym tylko po tylko takie śniadanie sprawia, że jestem długo > syta. Jajka jako takie to samo dobro, zaszkodzić mogą co najwyzej inne rzeczy które w ciągu dnia takze zjesz, ale to skomplikowana sprawa i nie na to forum Odpowiedz Link Zgłoś