17.05.14, 18:54
Mieszkam tu , w Norwegii , 15 lat ale co roku siedemnastego maja ogarnia mnie
wzruszenie , ja sentymentalna jestemsmile
W przedzień Święta , wszyscy w sklepie , banku i innych miejscach publicznych życzą dobrego siedemnastego maja.
To dzeiń powstania norweskiej konstytucji i krok do odzyskania tożsamości państwa norweskiego które nie istniało kilkaset lat.
W Dniu wypada wygłosić frazę:
## #Gratulerer med dagen !!! Wszystkiego najlepszego z okazji dnia !!!
na pewno wśród bliskich i wpracy ale też do obcych ludzi na ulicy.
Norweska ludność przechadza sie w przepięknych i bardzo drogich i czesto zabytkowych , przekazywanych z pokolenia na pokolenie strojach ludowych.
Oslo wygląda jak kulisy filmu historycznegosmile)
U mnie w pracy już kilka dni przed Dniem każdy Podopieczny miał przygptowane piękn e i elgancie ubranie.
Dziś pracowalam i obowiazkowo , tak jak w kazdym norweskim domu , musza byc tego dnia truskawki , łosoś , krewetki , wino i świąteczny nastrój.
Podoba mi się patriotyzm Norwegów i ich duma ze święta państwowego smile))

www.youtube.com/watch?v=KHFqU-tOMMM
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: 17 maja 17.05.14, 18:57
      Gratulerer med dagen !!! smile
    • mayaalex Re: 17 maja 17.05.14, 19:00
      Super! Niezaleznie od tego, ze to fajna forma patriotyzmu, bardzo lubie wszelkie swieta, ktore maja swoje "przypisane" dania.
    • atteilow Re: 17 maja 17.05.14, 19:03
      Bardzo ładne świętowanie. Fajne stroje ludowe. A u nas, no cóż... my za to mamy najnowsze dobro narodowe: przyciasne gorsety opinające wielkie biusty, a w Dniu Niepodległości narodowców rzucających płytami chodnikowymi. uncertain
    • jan.kran Re: Jeg vi elsker dette lander... 17.05.14, 19:14
      To pierwsze słowa norweskiego hymnu i nie brzmią one dla mnie pusto bo Norwedzy są naprawdę dumni ze swojego kraju smile
      Czasem denerwująco bezkrytyczni ale lepiej to niz plucie i narzekanesmile)

www.youtube.com/watch?v=VRS6cbLOrPQ
    • elske Re: 17 maja 17.05.14, 19:53
      Ja w czwartek konczylam szyc ostatnie zlecenia bunad na 17 maj. Jak usiadlam do maszyny o 10.00 tak skonczylam szycie w piatek o 8.00 rano (cala noc szylam suknie, rano wykonczylam 2 koszule i torebke ) . Maz zabral gotowe zamowienia i zawiozl do Husfliden , a ja polozylam sie spac i przespalam caly dzien.
      Dzisiaj szlismy z dzieciakami w pochodzie . Pozniej byl koncert i wystepy dzieci ze szkoly, jedlismy tort i lody . Po wystepach pojechalismy do wesolego miasteczka do miasta . Pozniej maz i syn zwiedzili okret wojskowy i wrocilismy do domu . Pogoda cudna, cieplo od samego rana .

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/gb/vf/y0um/nEV2xZuaIUbJhj5oWB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/gb/vf/y0um/ZnHQZKaEUuSEP19tbB.jpg

( nie mam pojecia dlaczego mam zawsze odwrocone zdjecie z komorki ).
      A miasto jak z bajki. Wszedzie ludzie w strojach. A mnie sie wlacza zboczenie zawodowe i wychwytuje wszystkie bledy w strojach tongue_out :a to pleciona tasma we wlosach, zwykle buty zamiast butow od bunadu , torebka od innego stroju , zle zasznurowany gorset tongue_out .
      • jan.kran Re: 17 maja 17.05.14, 19:55
        Mnie sie najbardziej podobają osoby w bunad z komórkąsmile))
        • elske Re: 17 maja 17.05.14, 20:15
          Til Dovre faller big_grin

www.youtube.com/watch?v=iXoOqaeRXc8
        • aka10 Re: 17 maja 17.05.14, 23:27
          www.youtube.com/watch?v=NlP48OsQa7w
    • jak_matrioszka Re: 17 maja 17.05.14, 23:22
      Mi by sie przydal jakis srodek na uspokojenie, bo jak dochodzi do nas pochod i bebny graja, to mi sie oczy robia mokre i nie moge nad tym zapanowac smile Poza tym lubie 17 maja!
    • guderianka Re: 17 maja 17.05.14, 23:25
      To akurat wiem bo... to dzień moich urodzin wink
      • vilez Re: 17 maja 17.05.14, 23:38
        Najlepszego smile
        • guderianka Re: 17 maja 17.05.14, 23:39
          dziękoścismile
      • marychna31 moich też:) nt 18.05.14, 08:02

• vilez Re: 17 maja 17.05.14, 23:37
      Wczoraj oglądałam "Kochanka królowej". To wprawdzie o Danii (i o trudnościach we wprowadzaniu praw człowieka i wygranej), ale czuję smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka