niktmadry
23.05.14, 20:17
Co zrobić? Wesele kuzyna męża. Bardzo blisko mojego miejsca zamieszkania (10 min piechotką) Młodym daliśmy z mężem odpowiedź, ze będziemy. Jako, ze tak blisko postanowiłam dzieci (11 lat i 8)zostawić na noc w domu pod "opieką" telefonu. Dzieciaki się cieszyły bo to miała być ich pierwsza noc bez dorosłych, obiecałam zamówić pizzę i dać nielimitowany dostęp do TV i komputera. Chciałam w ramach spacerku zajrzeć do nich raz czy dwa. No i mam problem. Otóż młodzi "uszczęśliwili" nas na siłę. W rodzinie męża jest jakaś starsza bezdzietna ciocia. Nie znam jej, mąż ja wspomina nie najlepiej. Nie chciała przyjechać na ten ślub ze względu na wiek, młodzi NIE PYTAJĄC NAS poprosili ową ciocię by przyjechała na ślub i obiad a później popilnowała nam dzieci. Uznali, ze w ten sposób sprowokują ciocię (po jaką choinkę na siłe) do przyjazdu a i nam pomogą. Moje dzieci nie chcą zostać z ową ciocią, ja nie chcę zostawić moich dzieci z kimś kogo nie znam wbrew ich woli. Teściowa uważa, że przesadzam i że za dużo słucham dzieci - będa bezpieczniejsze z osobą dorosłą. I że nie można cioci teraz powiedzieć, ze nie ma pilnować mi dzieci bo nie przyjedzie bez tej swojej "funkcji". Boję się, że z samodzielnej nocy, która dzieciom obiecałam wyjdzie tak, że ciocia położy je do łóżek o 20 i będzie kazała im spać (takie przypuszczenia ma mój mąż). Na moją informację, że przenocuję ciocię ale wtedy ja też wracam po weselnym obiedzie do domu teściowa zareagowała fochem. Jak to załatwić, żeby nie skłócić się z teściami ale i nie podejmować decyzji wbrew własnym dzieciom. Dodam, że teściowa z tych, którzy uważają, że pewne rozwiązania dzieciom należy wmuszać ja z kolei więcej rozmawiam i przekonuję niż wymuszam. I dla rozwiania wątpliwości - nie mieszkam z teściami - nie ma możliwości by owa ciocia przenocowała u teściów- zwyczajnie jak nie będzie czuła się potrzebna nie przyjedzie. Ja o sprawie dowiedziałam się jak już zostało ustalone (przez młodych i chyba moją teściową), że będzie nam tych dzieci pilnowała. Co mam zrobić - wesele 16 sierpnia?