Dodaj do ulubionych

5 latka z ojcem na basenie

25.05.14, 11:51
Gdzie byscie przegonily 4~5 latke z ojcem na basenie? Moje corki zawsze wchodzily z ojcem do damskiej szatni. Czy to ponauce plywania czy po wspolnym basenie. Nie wyobrazam sobie dziewczynki w grupie rugbystow w meskiej szatni z czlonkami na wysokosci jej twarzy a taka grupa akutat trenowala podczas nauki plywania. Tak samo jaj jedynym miejscem dla chlopca jest meska przebieralnia. Niezaleznie od wieku. Raz jedna z pan zaprotestowala. Wybiegla z krzykiem z przebieralni. Zgubila recznik. I gola 60 latka .aga biegala po recepci i wejsciu do basenu krzyczac wyzwiska na zboczenca i pedofila. Zadna inna pani nie protestowala. Nasze spoleczenstwo jest naprawde ok w tym temacie.
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 12:02
      Zapytam męża, jak na niego zareagowano. Właśnie pojechał na basen z synem i 6 letnią córką. Jako że nie ma tam szatni rodzinnej, weźmie córkę ze sobą.

Na basenie u nas jest wyraźna informacje: przebieranie się tylko w kabinach. Prysznice mają zasłonki. No ale jak dzieciaki idą grupą z przedszkola na basen wszystkie zajmują jedną szatnię. I jest tak, że matki wchodzą z dziećmi (by je wytrzeć, przebrać, pomóc nauczycielce) do damskiej i męskiej, ojcowie do damskiej nie mogą wink
      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 12:04
        > I jest tak, że matki wchodzą z dziećmi (by je wy
        > trzeć, przebrać, pomóc nauczycielce) do damskiej i męskiej, ojcowie do damskiej
        > nie mogą wink

A dlaczego, bo nie rozumiem?
        • ga-ti Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 12:15
          A no nie wiem. Też się nad tym zastanawiam. Pani która wpuszcza (daje kluczyki, pobiera opłaty) nie pozwala.
      • atena12345 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 18:27
        ga-ti napisała:

> Na basenie u nas jest wyraźna informacje: przebieranie się tylko w kabinach.

co za pruderyjny kraj... z takiego podejścia rodzą się dewiacje
        • ga-ti Re: 5 latka z ojcem na basenie 26.05.14, 14:13
          A to Polska właśnie.

Jest jeszcze informacja, by przed wejściem na basen umyć całe ciało, nakaz czepków oraz że jest zakaż kąpieli w takich dłuższych, szerokich spodenkach (takich powiedzmy plażowych). Fajnie mamy wink
    • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 12:03
      a moim zdaniem nie jest ok
      bo rodzice z dziećmi płci męskiej, żeńskiej zawsze lub prawie ładują się do damskich toalet, damskich przebieralni, pod damskie prysznice
      a ematki mają na to 100 usprawiedliwień
      i jak rozumiem zobaczyć członka męskiego to trauma na całe życie
      żeńskie narządy płciowe tak traumatyczne nie są
      • ichi51e Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 12:13
        Jedyny powod jaki mi przychodzi do glowy to w damskich jest czysciej. Jak u tz w klubie byl remont meskiej czesci (bo grzyby juz 3 satelite w kosmos wysylaly) i chlopaki okresowo korzystali z damskiej to byli pod wrazeniem jak czysciutko i ze mydlo i papier zawsze jest :p
        • totorotot Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 19:31
          Hahaha
    • ichi51e Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 12:10
      5latki? Do meskiej. Co to siusiaka nie widzialy? Dzieci naprawde sa mniej wrazliwe niz panie po 60ce
      • atena12345 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 18:28
        ichi51e napisała:

> 5latki? Do meskiej. Co to siusiaka nie widzialy?

wierz mi, że większość nie widziały.
        Pewnie przeżyłyby szok wink
    • afro.ninja Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 12:19
      Potrzeba szatni rodzinnych, na niektorych basenach takie sa i mozna tam wchodzic niezaleznie od plci rodzica i dziecka.
      Sama nie wiem co bym zrobila jakbym miala np. syna.
      To nie jest komfortowe dla kobiet, kiedy do szatni wchodzi mezczyzna, a kobiety w szatniach sa obnazone.
      Mala dziewczynka a wokol sami faceici, to tez nie jest chyba najlepsze rozwiazanie, chodzi mi o dziecko. Ogolnie obnazamy sie bardzo rzadko, wiec dla dzieci to na pewno jest szok jak widza tyle golych cial.
    • amoreska Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 12:19
      A jak poczuje się przebierająca się dwunastolatka widząc dorosłego faceta? (zakładam, że na opisywanym basenie nie ma kabin).
    • wielkafuria Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 12:22
      oooo jestes z Trójmiasta? kocham rugby i Kwiatka tongue_out
    • araukaria29 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 12:28
      ?????????? Dorosły facet w przebieralni dla kobiet???? I to jest niby normalne???? Nie jest. Dorosły facet powinien korzystac z przebieralni dla męzczyzn. Ta cała dyskusja jest chora. Dorosły facet z córką korzysta z damskiej bo z córką. Czyli dziecko musi do przebieralni zgodnie z płcią. I to, że dorosły facet ładuje się do przebieralni damskiej też jest cacy. Ale już 10latek to z męskiej skorzystać nie może bo musi z mamusią. I to też jest w porządku. Nie jest. facet do przebieralni dla facetów. Skoro wg ematki 10latek z matką w damskiej może to 5latka może z ojcem w męskiej. Rzecz jasna powinny byc przebieralnie rodzinne. Ale nie wszędzie są.

Nie wiem czemu inne panie nie zareagowały. Ja bym zrobiła dym.
    • attiya Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 12:37
      albo dziewczę idzie samo do damskiej przebieralni albo z tatą do męskiej
      chyba, że jest rodzinna przebieralnia
      i tak, kiedyś panu z dwójką dzieci pokazałam, po tym jak wszedł do damskiej przebieralni
      nie wiem czy te dzieci to były dziewczynki czy chłopcy ale teksty o członku na wysokości twarzy dziecka rozbawiły mnie - jakby specjalnie owa gruba rugbystów rozbierała się akurat w sąsiedztwie owej dziewczynki
      nawet w męskiej przebieralni są boksy i każdy rozbiera się koło własnej szafki
      • ichi51e Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 12:45
        Dodatkowo dlaczego facet nie moze przylookac jakiejs przytomnie i przyjaznie wygladajacej mamy i poprosic zeby zamknela dziecku szafke i dopilnowala zeby sobie majtek na glowe nie zalozyla? I umowic sie na odbior za 5 min po drugiej stronie?
        • lena.green Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 13:00
          chodzę z synem do szatni rodzinnej, ale tam nie ma przebieralni ani ubikacji, żeby się przebrać, pierwszy raz nieświadoma zagrożenia zostałam przyłapana prawie goła w czasie przebierania przez jakiegoś pana z córeczką.
        • najma78 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 13:34
          ichi51e napisała:

> Dodatkowo dlaczego facet nie moze przylookac jakiejs przytomnie i przyjaznie wy
          > gladajacej mamy i poprosic zeby zamknela dziecku szafke i dopilnowala zeby sobi
          > e majtek na glowe nie zalozyla? I umowic sie na odbior za 5 min po drugiej stro
          > nie?

Nie rozumiem po co? Basen powinien zapewnic odpowiednie warunki aby rodzic dziecka malego plci przeciwnej (lub niepelnoslrawnego) mogl osobiscie sie nim zajac a nie przylukiwac obcych ludzi i prosic o pomoc. Odpowiednia organizacja basenow nie jest taka trudna, wystarczy chcec a zaczac od wymagania tego. U mnie jakos mozna i nie zauwazylam problemow na zadnym basenie z ktorego do tej pory korzystalam.
          • bumbunierka1 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 14:21
            > Nie rozumiem po co? Basen powinien zapewnic odpowiednie warunki aby rodzic dzie
            > cka malego plci przeciwnej (lub niepelnoslrawnego) mogl osobiscie sie nim zajac
            > a nie przylukiwac obcych ludzi i prosic o pomoc. Odpowiednia organizacja basen
            > ow nie jest taka trudna,

"Powinien" w sensie moralnym? Tzn. wlasciciel basenu powinien, bo baseny jako zbiorniki z woda moralnoscia sie nie kieruja?
            • najma78 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 14:28
              bumbunierka1 napisał(a):

> "Powinien" w sensie moralnym? Tzn. wlasciciel basenu powinien, bo baseny jako z
              > biorniki z woda moralnoscia sie nie kieruja?

Powinien/musi/ma obowiazek sprzedac usluge odpowiedniej jakosci. Klient ma prawo sie tego domagac. No chyba ze nie chce i woli placic za byle co ale to juz jego sprawa.
              • bumbunierka1 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 16:26
                > Powinien/musi/ma obowiazek sprzedac usluge odpowiedniej jakosci. Klient ma praw
                > o sie tego domagac. No chyba ze nie chce i woli placic za byle co ale to juz j
                > ego sprawa.

Nic z tej odpowiedzi nie wynika. Owszem, fajnie by bylo, gdyby byly szatnie rodzinne. I nowo budowane baseny w wiekszosci je maja. Prawnie takiego obowiazku na dzien dzisiejszy nie ma. Wiec moralnie powinien? Czy jak?Dziwaczne jest to rozumowanie. Basen nie zapewnia szatni dla rodzicow z dzieckiem a powinien, wiec wolno nam zignorowac regulamin i wpierniczyc sie do tej szatni, do ktorej nam sie podoba, bez wzgledu na plec. A co tam inni. Ich problem. Ciagnac to rozumowanie dalej: "Kawiarnia X nie zapewnia odpowiedniego pomieszczenia do przewijania niemowlakow a powinna (bo tak uwazamy) to zmienimy dziecku pieluche na kawiarnianym stoliku - co tam, ze inni goscie sie porzygaja... Wazne ze ja mam co chce i moje dziecko"
                • najma78 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 16:46
                  bumbunierka1 napisała:

> Nic z tej odpowiedzi nie wynika.

Nie wynika czy nie rozumiesz, bo to nie to samo.

Owszem, fajnie by bylo, gdyby byly szatnie rod
                  > zinne. I nowo budowane baseny w wiekszosci je maja. Prawnie takiego obowiazku
                  > na dzien dzisiejszy nie ma. Wiec moralnie powinien? Czy jak?Dziwaczne je
                  > st to rozumowanie. Basen nie zapewnia szatni dla rodzicow z dzieckiem a powinie
                  > n, wiec wolno nam zignorowac regulamin i wpierniczyc sie do tej szatni, do ktor
                  > ej nam sie podoba, bez wzgledu na plec. A co tam inni. Ich problem. Ciagnac to
                  > rozumowanie dalej: "Kawiarnia X nie zapewnia odpowiedniego pomieszczenia do pr
                  > zewijania niemowlakow a powinna (bo tak uwazamy) to zmienimy dziecku pieluche n
                  > a kawiarnianym stoliku - co tam, ze inni goscie sie porzygaja... Wazne ze ja ma
                  > m co chce i moje dziecko"

Baseny, kawiarnie itp to sa miejsca swiadczace uslugi ludziom i dlatego powinny zapewnic odpowiednie warunki. Nie ma znaczenia kiedy zostaly budynki wybudowane, w starych mozna przeprowadzic innowacje, zamontowac przebieralnie, przewijaki a jesli nie ma miejsca to toalete przerobic na odpowiednia dla niepelnosprawnych ale z przeznaczeniem dla wszystkich itd. Na basenach mozna umiescic odpowiednie informacje np takie aby nie rozbierac sie do naga bo moga znalezc sie tam korzystajacy przeciwnej plci np matka z niepelnosprawnym synem albo tata z 4-latka itd. W klubach nocnych przewijakow montowac nie trzeba bo tam wstepu niemowleta ani dzieci nie maja ale w restauracjach owszem. To sa rzeczy oczywiste obecnie wiec jesli tego brak nalezy to zglosic kierownictwu. Nie twierdze ze nalezy zmienic zasrana pieluche na stole w restauracji ale jesli pomieszczenia z przewijakiem brak to nalezy zapytac obsluge gdzie mozna ta pieluche zmienic. Nie mozna to banuje restauracje i pisze np na FB itd. Jesli nikt sie nie dopomni o rzeczy ktore sie naleza to same sie nie zrobia. Wielu Polakow wyjezdzajac do krajow tzw zachodnich dziwi sie ile tam niepelnosprawnych, jakiez te spoleczenstwa niedoskonale, pewnie ta opieka zdrowotna fatalna. Nie ma ich wiecej niz w pl tyle ze sa widoczni,.bo ulatwia im sie zycie, przystosowuje swiat do ich potrzeb i nie jest to ani zadna fanaberia ani laska. Matka z niepelnosorawnym dzieckiem to najlepiej zeby siedziala w domu albo wyslala chlopaka z ojcem bo basen nie zapewni waunkow plus niektorzy koniecznie musza kalac sie nago w otwartych prysznicach. Eh uncertain
                  • maadzik3 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 17:47
                    no ale jak nie ma takich szatni to albo jakos rozstrzygniesz dylemat powyzszy albo nie idziesz na basen. Proste.
                    IMHO przy malym dziecku decyduje plec rodzica a przy troche wiekszym jesli jest plci przeciwnej kazde idzie do swojej szatni. Na basenach be szatni rodzinnych syn w wieku ok. 7 lat chodzil do meskiej szatni (wczesniej ze mna), a ja zawsze do damskiej smile
                    • najma78 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 18:30
                      maadzik3 napisała:

> no ale jak nie ma takich szatni to albo jakos rozstrzygniesz dylemat powyzszy a
                      > lbo nie idziesz na basen. Proste.

owszem bede sie domagac aby kierownictwo basenu problem rozwiazalo.

> IMHO przy malym dziecku decyduje plec rodzica a przy troche wiekszym jesli jest
                      > plci przeciwnej kazde idzie do swojej szatni. Na basenach be szatni rodzinnych
                      > syn w wieku ok. 7 lat chodzil do meskiej szatni (wczesniej ze mna), a ja zawsz
                      > e do damskiej smile

Ok. Ale co w przypadku gdy matka chce zabrac syna ktory wymaga opieki, pomocy bo jest niepelnosprawny? Dzieci uczy sie samodzielnosci i dojrzewaja do tego ale sa tez takie ktore nie maja na to szans. Czy w takim razie nie wpuszczac ich na basen bo nie ma przebieralni rodzinnej?
                      • maadzik3 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 18:38
                        Jasne że przebieralnia rodzinna powinna być. Ale z faktami podobno się nie dyskutuje (choć wiele osób to robi). Możesz i powinnaś zgłosić to kierownictwu ale zmiany nawet jeśli będą - potrwają. I wiem, że problem jest. Ja tylko mówię że rozwiązaniem go nie jest wprowadzanie dorosłych osób ani podrośniętych dzieci do szatni osób płci przeciwnej. Zwłaszcza gdy nie ma w niej kabin. Po prostu to nie jest rozwiązanie i już. Osobiście najbardziej lubię system z niektórych aquaparków - przez kabiny do przebierania z podwójnymi drzwiami (wchodzisz jednymi wychodzisz drugimi) przechodzi się na teren szafek i basenu - wszystko obupłciowe. Niemniej baseny budowano w różnych okresach, różnie i mają niedostatki. Co nijak nie usprawiedliwia wchodzenia do szatni odmiennej płci (w przypadku matki z dużym niepełnosprawnym dzieckiem byłoby to szalenie krępujące i dla tego syna w damskiej szatni i dla kobiet tam się przebierających)
                        • najma78 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 18:53
                          maadzik3 napisała:

> Jasne że przebieralnia rodzinna powinna być. Ale z faktami podobno się nie dysk
                          > utuje (choć wiele osób to robi). Możesz i powinnaś zgłosić to kierownictwu ale
                          > zmiany nawet jeśli będą - potrwają.

Im wiecej bedzie zgloszen tym szybciej nastapia zmiany. U mnie w miescie nie ma nowych basenow, wszystkie maja wiecej niz 20 lat ale sa odpowiednio zorganizowane. Sa windy i reszta sprzetu dla niepelnosprawnych, sa kabiny do przebierania pojedyncze i wieksze rodzinne, odpowiednie przwijaki z pasami zabezpieczajacymi dla niemowalat, kojce dla malych dzieci itp.
                          Jesli basen nie ma odpowiednich szatni dla niepelnosprawnych to wywiesza info ze takie osoby odmiennej plci moga sie pojawic np syn z matka w damskiej. Wtedy wiadomo ze nie ma mycia sie i lazenia nago. Rozwiazac sie da tylko trzeba chciec.
    • naomi19 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 13:02
      poprosiłabym takiego pana o wyjście
      • pole_koniczyny Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 13:13
        Jak miałam 5-6 lat to chodziłam z ojcem na basen dosyć często. Do przebieralni wchodziliśmy osobno - ja do damskiej, ojciec do męskiej. Zakładałam na siebie normalnie kostium, a rzeczy, które miałam na sobie wrzucałam do szafki. Nic skomplikowanego. Jeżeli miałam problem z zamknięciem szafki prosiłam jakąś losową panią o pomoc. Po wyjściu spotykałam się z ojcem, który odbierał mój kluczyk i czasem pomagał mi założyć czepek - z racji bardzo długich włosów to było pewne wyzwanie, ale bardzo często znalazła się w szatni jakaś pani, która sama proponowała, że mi pomoże. Nie wiem po co dziecku w tym wieku asysta w przebieralni. Przy suszeniu długich włosów itd - tak, ale przebrać się chyba umie?
        • ichi51e Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 13:22
          To jest wlasnie normalne.
        • najma78 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 13:26
          Nikogo nigdzie bym nie przeganiala. Jesli rodzic idzie na basen z dzieckiem plci przeciwnej w wieku w ktorym dziecko nie moze jeszcze pozostawac bez opieki w przebieralni to nalezy zapytac w recepcji jak to wyglada organizacyjnie. Kierownictwo basenu powinno te kwestie ustalic w sposob klarowny biorac pod uwage rozne mozliwosci. Jesli kiwerownictwo jednak tego nie zrobilo to nalezy sie domagac, bo to prawo klienta prawda?
        • hd_vision Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 13:31
          Tam gdzie byly kabiny lub szatnia todzinna problemu by nie bylo. Byly dwie szatnie damska i meska z prysznicami obok. W przypadku starszej rzecz miala miejsce 18 lat temu bo ma teraz 22 lata. Maz zawsze pukal "ostrzegal" ze wchodzi. Sprawa byla traktowana z dystansem przez niego i ine osoby. Obsluga basenowa przyznala mu racje. Malenka przrpebieralna z szafkami w niej umieszczonymi nie jest miejscem na spotykanie dsiecka z doroslymi osobami plci przeciwnej niezaleznie czy to jest zdrowa 5 latka i rugbysci czy chory dziesieciolatek kontra superwyzwolone i wyluzowane e matki. Na nauce plywania w szkole ustalilismy ze z chlopcami wchodzi mezczyzna nigdy kobieta a z dziewczynkami wylacznie mamy lum nauczycielka nigdy tatusiowie. Maz z racji wolnego zawodu mogl sie zaangazowac w pomoc i na zmiane z immymi tatusiami wspieral chlopcow. Teorie o samoobsludze pietnasciorga chlopcow czy dziewczynek w wieku 6-7-8 lat mozna wlozyc miedzy bajki.
          • klawiatura_zablokowana Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 19:20
            Że co? Dziesięciolatek nie może się umyć i przebrać bez opieki osoby dorosłej? Musi z mamą iść pod prysznic???

Teorie o samoobsludze pietn
            > asciorga chlopcow czy dziewczynek w wieku 6-7-8 lat mozna wlozyc miedzy bajki.

Przerażenie ogarnia... Za moich czasów cała klasa szła na basen i musiała sobie radzić w szatni, mama włosków nie suszyła i gaci nie zakładała.
            • ga-ti Re: 5 latka z ojcem na basenie 26.05.14, 14:21
              Myślę, że to bardziej kwestia bezpieczeństwa i odpowiedzialności za grupę dzieci. U syna w szkole wchodzą całą klasą do jednaj szatni, w której są tak ustawione szafki, że dzielą ją na dwie części. Jest ustalone, że dziewczynki idą na lewo, chłopcy na prawo. Nauczycielka jest odpowiedzialna za dzieciaki do momentu oddania ich instruktorowi i nie pozwoli grupie się rozdzielić do dwóch szatni. A rodzice są lub ich nie ma, po za tym to nie rodzice w tym czasie odpowiadają za dzieci, gdyby coś się wydarzyło. A dzieciakom głupich pomysłów nie brakuje wink
    • alinalen Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 13:25
      moja córka l.5 chodzi z tatą do męskiej, przynajmniej na razie.
    • ewa_mama_jasia Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 14:09
      Z pięciolatkiem zaczęłam korzystać z kabiny - przebieralni. Potem on idzie przez męską część z prysznicami na basen (wraca tak samo) a ja biorę jego ciuchy z kabiny i wkładam do szafki w damskiej szatni. Po skończonym pływaniu przynoszę z szatni do kabiny, syn przychodzi i się przebiera.
    • sueellen Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 14:21
      jakaż ta Polska zacofana tongue_out

U nas nie ma szatni - wszyscy przebierają się wspólnie w jednej szatni big_grin a na plazy jak widze kobitę w staniku to myślę, ze pewnie Polka tongue_out
      • mid.week Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 16:39
        to ja, to ja! wink
    • kasia12_2 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 16:11
      Temat mocno na czasiewink Wchodzę wczoraj do szatni, a tam pan z 10 latkiem, aż sprawdziłam czy jestem w dobrej szatni. Jak zwróciłam panu uwagę, powiedział, ze on tu z żoną (obok jest szatnia rodzinna). Potem jeszcze przysyłał chłopca po rzeczy. Dobrze, że moja 7-letnia córka zdążyła się przebrać, bo zaczęła już się wstydzić i byłaby to dla niej krępująca sytuacja. Na tym samym basenie widziałam też mężczyznę wchodzącego do damskiej toalety przez damskie prysznice z żoną i dzieckiem. Bo on też z żoną wink Wygląda to na czyste podglądactwo, bo inaczej wytłumaczyć tego nie mogę.
      • najma78 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 16:27
        kasia12_2 napisała:

> Temat mocno na czasiewink Wchodzę wczoraj do szatni, a tam pan z 10 latkiem, aż s
        > prawdziłam czy jestem w dobrej szatni. Jak zwróciłam panu uwagę, powiedział, ze
        > on tu z żoną (obok jest szatnia rodzinna). Potem jeszcze przysyłał chłopca po
        > rzeczy.

Powinnas zglosic to obsludze bo ani dorosly mezczyzna ani 10-letni syn nie powinni przebywac w szatni damskiej skoro obok jest rodzinna. Powinni byli byc w rodzinnej.

Dobrze, że moja 7-letnia córka zdążyła się przebrać, bo zaczęła już się
        > wstydzić i byłaby to dla niej krępująca sytuacja.

Ale dlaczego twoja corka mialaby sie przebierac przy nich? Do tego celu sluza kabiny do przebierania.

Na tym samym basenie widział am też mężczyznę wchodzącego do damskiej toalety przez damskie prysznice z żoną i dzieckiem. Bo on też z żoną wink Wygląda to na czyste podglądactwo, bo inaczej wytłumaczyć tego nie mogę.

Niewazne na co to wyglada ale nalezy to zglaszac obsludze.
        • kasia12_2 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 16:36
          Nie na każdym basenie sa w szatniach oddzielne kabiny do przebierania, tam akurat tak, ale nigdy z nich nie korzystam, ani nikt inny, po prostu to szatnia damska. W rodzinnej, owszem, przebierałabym się w kabince, ale tutaj do tej pory nie widziałam potrzeby.
          • najma78 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 16:58
            kasia12_2 napisała:

> Nie na każdym basenie sa w szatniach oddzielne kabiny do przebierania, tam akur
            > at tak, ale nigdy z nich nie korzystam, ani nikt inny, po prostu to szatnia dam
            > ska. W rodzinnej, owszem, przebierałabym się w kabince, ale tutaj do tej pory n
            > ie widziałam potrzeby.

Nie rozumiem dlaczego nie ani wy ani nikt nie korzysta z kabin do przebierania? W takim razie skoro niepozadana osoba wejdzie do szatni i zobaczy was nagie w tym twoja corke to sami sobie jestescie winne.
            • chalsia Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 17:11
              > Nie rozumiem dlaczego nie ani wy ani nikt nie korzysta z kabin do przebierania?
              > W takim razie skoro niepozadana osoba wejdzie do szatni i zobaczy was nagie w
              > tym twoja corke to sami sobie jestescie winne.

na basenie, z którego korzystam w damskiej przebieralni szafek na ciuchy jest ze sto, a kabinek do przebierania może 3-4, generalnie WIĘKSZOŚĆ kobiet i dziewczynek przebiera się nie korzystając z kabinek
              prysznice damskie to duże wspólne pomieszczenie z prysznicami zamontowanymi na wszystkich ścianach, nie ma ścianek działowych ani osobnych kabinek, więc wszystkie panie myją się przed/po basenie razem, czy to nago, czy w kostiumach
              natomiast są osobne 2 rodzinne przebieralnie - w każdej około 15-20 szafek na ciuchy oraz prysznic będący nie wydzieloną częścią tego pomieszczenia - na raz wchodzi tam jedna rodzina w dowolnym składzie, kolejna rodzina skorzysta dopiero jak wyjdzie poprzednia
              • najma78 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 18:45
                chalsia napisała:

> na basenie, z którego korzystam w damskiej przebieralni szafek na ciuchy jest z
                > e sto, a kabinek do przebierania może 3-4, generalnie WIĘKSZOŚĆ kobiet i dziewc
                > zynek przebiera się nie korzystając z kabinek

3-4? My zazwyczaj korzystamy 1-3 basenow (nie naraz oczywiscie) i w dwoch sa osobne szatnie czyli meska i damska. Rodzinna jest dodatkowo w jednym. Na drugim nie ma rodzinnej ale jest info ze dzieci plci przeciwnej do lat 8 moga przebywac oraz aby nie rozbierac sie do naga ze wzgledu na mozliwosc pojawienia sie w szatni pracownikow obu plci. Na trzecim basenie jest jedna szatnia dla wszystkich, prysznice otwarte i kilka w kabinach zamykanych. Na wszystkich basenach sa szafki i kabiny do przebierania w ilosci ok 25-30 pojedynczych plus kilka duzych rodzinnych z przewijakami gdzie mozna przypiac niemowlaka i spokojnie sie przebrac np gdy rodzic jest sam. W szatni jest tez kilka kojcow dla malych dzieci. Jeszcze nie zauwazylam aby ktokolwiek przebieral sie poza kabina. Raz jedna kobieta brala prysznic i zdjela stroj do polowy. Nigdy nie widzialam nikogo chodzacego nago w szatni.
                > prysznice damskie to duże wspólne pomieszczenie z prysznicami zamontowanymi na
                > wszystkich ścianach, nie ma ścianek działowych ani osobnych kabinek, więc wszys
                > tkie panie myją się przed/po basenie razem, czy to nago, czy w kostiumach
                > natomiast są osobne 2 rodzinne przebieralnie - w każdej około 15-20 szafek na
                > ciuchy oraz prysznic będący nie wydzieloną częścią tego pomieszczenia - na raz
                > wchodzi tam jedna rodzina w dowolnym składzie, kolejna rodzina skorzysta dopier
                > o jak wyjdzie poprzednia
                • chalsia Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 23:15
                  > Jeszcze nie zauwazylam aby ktokolwiek przebieral sie poza kabina. Raz jedna ko
                  > bieta brala prysznic i zdjela stroj do polowy. Nigdy nie widzialam nikogo chodz
                  > acego nago w szatni.

no to masz zupełnie inne doświadczenia od moich - jak pisałam, zdecydowana większość pań na basenie, z którego korzystam najczęściej, nie korzysta z kabinek a pod prysznicem (wspólnym, bez zasłonek) paraduje nago
                  no ale ja na wsi mieszkam big_grin
      • edelstein Re: 5 latka z ojcem na basenie 26.05.14, 14:04

Wygląda to na czyste podglądactwo, bo inacze
        > j wytłumaczyć tego nie mogę.

Na serio?jak idziemy z moim moim we dwoje na saune to przebieramy sie wspolnie w meskiej szatni.I to nie dlatego,ze chce podgladac panowbig_grin

"Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
        Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
        Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
        Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
    • fomica Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 16:39
      Wydaje mi się że 5-letnie dziecko powinno być w stanie samo założyć kostium, po uprzednim przygotowaniu przez rodzica (zdjęcie sweterka, butow, rozpięcie guzików jesli to konieczne itp.), więc to trochę dziwne że takiemu dużemu trzeba jeszcze asystowac. Z dwojga złego uważam że bardziej do przyjęcia jest obecność dziecka 5-letniego w szatni dla przeciwnej płci, niż doroslej osoby w szatni dla przeciwnej płci.
      Może już czas opowiedziec córkom parę słów o różnicach anatomicznych żeby widok tych "strasznych męskich członków rugbystów" nie wywołał w nich aż takiej traumy.
    • mynia_pynia Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 16:45
      Boszzzzeeeeeee.
      Ja tam pokazuje cycki i cipkę normalnie w rodzinnej szatni.
      Czołobitni i bogobojni niech nie chodzą na basen jak im się golizna nie podoba.

• mynia_pynia Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 16:46
        Oczywiście nie biegam jak nimfa w stroju adama tylko zwyczajnie ściągam majtki od stroju, wycierak łono ręcznikiem i zakładam bieliznę, to samo z górną partią ciała.
        • najma78 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 16:55
          mynia_pynia napisała:

> Oczywiście nie biegam jak nimfa w stroju adama tylko zwyczajnie ściągam majtki
          > od stroju, wycierak łono ręcznikiem i zakładam bieliznę, to samo z górną parti
          > ą ciała.

No ja tez ale robie to wykonuje to w kabinie do przebierania bo ona do tego sluzy. Nie ma znaczenia czy jest to przebieralnia damska czy rodzinna zawsze korzystam z kabin bo jest wystarczajaco i sa na kazdym basenie. Tak robia wszyscy inni.
          Nie wyobrazam sobie za bardzo wykonywac tych czynnosci w obecnosci innych a juz mezczyzn i dzieci roznej plci w przebieralni rodzinnej to wogole jakis kosmos.
          • hd_vision Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 17:27
            Moj post nie dotyczy basenow gdzie sa jakiekolwiek kabiny do przebierania. Sa dwa wyjscja z basenu meskie i damskie za nimi prysznice a lotem szatnie z szafkami w ktorych sie przebiera. Nie rlzumiem wyzszosci pakowania malych dziewczynek do szatni pelnej golych facetow nad ich obecnoscia z rodzicem w szatni dla nich jak radzi ktos powyzej. Poza jednyn dziecko nie zaprotestuje a dorosly zrobi rozrobe prawda? Uswiadomic 5 latke. Jak.? Zaraz zobaczysz w szatni pelno dooslych panow z? Gdybym miala synow tez wylacznie bym wchodzila do szatni meskiej w ramach asysty dziecku. Ale uczucka dzieci sie w powyzszych postach nie licza. Ew licza sie jesli dziecko jest chore. Jak zdrowe to dawaj je do mmeskiej szatni. Dulsczyzna do 2.
            • chalsia Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 17:37
              >Gdybym miala synow tez wylacznie bym wchodzila do szatni meskiej w
              > ramach asysty dziecku

ja z synem do pewnego wieku chodziłam do damskiej szatni, a jego ojciec ze swoją córką (też do pewnego wieku) - do męskiej
              dla dziecka w wieku powiedzmy do lat 5-6ciu widok nagiej osoby płci przeciwnej (w wieku dowolnym) jest wcale albo zdecydowanie mniej krępujący, tak samo jak dla nagiego dorosłego widok nagiego dziecka lat 5 płci przeciwnej. Natomiast dla nagiego dorosłego obecność obcej osoby płci przeciwnej jest zdecydowanie bardziej krępująca bo z założenia wchodzi w grę podtekst seksualny (którego nie ma normalnie w stosunku do dzieci, ani dzieci małe takowego tez nie przejawiają).
            • fomica Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 17:43
              Nie rlzumiem wyzszosci pakowania malych dziewczynek
              > do szatni pelnej golych facetow
              Jessuu, czy ten basen jest obowiązkowy? Ktoś was zmusza żebyscie z niego korzystali? Tak się żalisz jakby ktoś ci na siłe te córki ciągnął do męskiej szatni. Nie pasuje ci - nie korzystaj z tego basenu, znajdź inny, który ma takie rodzinne szatnie, albo zacznij sama chodzić z córkami zamiast męża.
              Przyjmij do wiadomości że w szatnie sa dzielone wg płci i wiele osob krepuje się swojej nagości wobec osób przeciwnej płci. Twoje córki nie sa pępkiem świata, oprócz nich sa w szatni inne dorosłe panie i moga sobie nie życzyc obecności obcego, dorosłego faceta. I ich komfort jest tak samo ważny jak twoich córek.
              • hd_vision Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 20:33
                Przyjmuje, moje corki maja teraz po 14 i 22 lata, wiec pytanie bylo post factum, ale trzeba sie przygotowac na wnuczki smile
      • gryzelda71 Re: 5 latka z ojcem na basenie 26.05.14, 14:17
        O rany, a to na basenie obowiązkowa golizna? Ale to chyba jakieś wyznaczone sesje co?
    • grave_digger Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 17:32
      W naszej pipidówie na krytym basenie są szatnie 3 - licząc od prawej: damska, męska i największa rodzinna.
      Pora chyba wymóc na basenach takie rozwiązanie.
    • monika3411 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 17:35
      U nas na basenie jest szatnia rodzinna - dla rodziców/ opiekunów z dziećmi.
    • guderianka Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 17:42
      Fajnie ma Twój mąż-obowiązek rodzicielski spełni i na gołe babki w każdym wieku sobie popatrzy suspicious
      • hd_vision Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 20:32
        Była wtedy głownie gimnastyka w wodzie dla seniorow wink
        • kleo881 Re: 5 latka z ojcem na basenie 26.05.14, 12:05
          No to sobie chlopina nie popatrzyl ;-(
    • maadzik3 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 17:53
      Rozumiem że skrępowanie 12-13 latki gdy do damskiej szatni wchodzi dorosły facet wyobrażasz sobie bez problemu? Dla mnie kosmos
    • atena12345 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 18:25
      hd_vision napisała:

> Gdzie byscie przegonily 4~5 latke z ojcem na basenie?

do męskiej szatni, ale moje dzieci nie piszczą na widok nagiego człowieka.
      Dorosły mężczyzna w damskiej szatni może jednak komuś przeszkadzać - mnie nie wink
    • vilez Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 18:38
      Do męskiej szatni z ojcem. Tak mała dziewczynka naprawdę nie ma rna tyle rozbudowanej wyobraxni w materii płciowej, by ją widok gołego faceta mógł zbulwersować lub podniecić.
      • aka10 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 21:50
        vilez napisała:

> Do męskiej szatni z ojcem. Tak mała dziewczynka naprawdę nie ma rna tyle rozbud
        > owanej wyobraxni w materii płciowej, by ją widok gołego faceta mógł zbulwersowa
        > ć lub podniecić.

Tez tak uwazam.
    • slonko1335 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 18:46
      forum.gazeta.pl/forum/w,566,128811810,,Basenowa_przebieralnia_tata_z_corka_matka_z_synem.html?v=2
    • antyk-acap Pruderia 25.05.14, 19:08
      Tu jest ciekawy artykuł na ten temat
      • atena12345 10/10 nt 25.05.14, 19:14
    • daga_j Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 22:00
      Nie wiem co powiedzieć w takiej sytuacji, bo nie podoba mi się żadne rozwiązanie. Nie chciałabym aby moja córka w takim wieku była w męskiej szatni, gdzie inni mężczyźni rozbierają się do naga, nie chciałabym będąc sobą-kobietą aby do mojej damskiej szatni wszedł dorosły mężczyzna uzasadniając to, że wchodzi z małą córką. Na przykład na naszym basenie nie ma zasłanianych prysznicy, przebieralnie za zasłonką są, ale co z tego jak ja pod prysznicem chcę nieco zsunąć kostium z siebie, chcę czuć się swobodnie, np. za zasłonką ubiorę tylko suchą bieliznę, i wychodzę by resztę ubrać koło szafek, aby długo nie zajmować tych kabin. Nie chcę by obcy facet patrzył jak się ubieram.
      Także mając dziecko niesamodzielne należy z nim wypuszczać na basen rodzica tej samej płci, a jak to jest niemożliwe to wybrać takie godziny zajęć na basenie kiedy w szatni spotyka się 2 osoby na krzyż i można zrobić rozeznanie czy w męskiej/damskiej jest mało ludzi i skorzystać. Jeśli basen oblegany i nie ma pustych szatni to niestety nie widzę pogodzenia sytuacji, poczekać aż dziecko będzie samodzielnie umiało się rozebrać, schować swoje rzeczy do szafki, a potem wyjąć, no wie3cie, samoobsługa. Można mając ten problem - nachodzić dyrekcję basenu i prosić się o zorganizowanie szatni rodzinnej. Ale swoim zachowaniem krępować obce osoby, które chcą się czuć swobodnie - nie wypada.
      • kasia12_2 Re: 5 latka z ojcem na basenie 25.05.14, 22:37
        Córka chodziła z ojcem do szatni męskiej do wieku jakich 4 lat, niestety głośno omentowała wyposażenie panów, co panów nie peszyło, ale męża owszem wink Dlatego chodzimy tylko do szatni damskiej. I absurdalne jest dla mnie, żeby mógł tam wejśc jakikolwiek mężczyzna, czy większy chłopiec. to szatnia damska, i chcę tam się czuć swobodnie. Szanujmy swoja intymność, panowie do szatni męskiej, a pani do damskiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka