Dodaj do ulubionych

Pensje pielęgniarek

29.05.14, 09:33
Odkąd wróciłam z porodówki, nurtowało mnie to i dzisiaj akurat jest artykuł w Gazecie:
Wynagrodzenia w służbie zdrowia

To są kwoty brutto, jak sądzę, więc mnie to trochę telepie. Miałam okazję się przyjrzeć ich pracy - moja pierwsza nocka, kobieta miała nas cztery świeżo po cesarce i kursowała między nami czterema - czy nic nie boli, czy podać Ketonal, o szóstej na do widzenia dyżurowi jeszcze nas wszystkie stawiała do pionu i pomagała się umyć. Potem się przyjrzałam, że na dyżurze są dwie położne/pielęgniarki na położnictwie i dwie na noworodkach, a cały oddział zajęty, kilkanaście, jak nie dwadzieścia świeżych matek z noworodkami. Ciężka robota strasznie, a przedstawione pensje brutto, jak podejrzewam.
Obserwuj wątek
    • gaskama Re: Pensje pielęgniarek 29.05.14, 09:43
      Asiu, pensje pewnie podane brutto. Pytanie, czy w tych pensjach zawarte są już wszystkie dodatki, premie, wynagrodzenia za dyżury. Poza tym pielęgniarki mogą naprawdę dobrze dorobić. Położne też. Na 12 lat temu położnej zapłaciłam na Karowej w W-wie 1.000 zł za mój poród (który trwał niecałe dwie godziny, no ale to mój fart). Mam wśród moich znajomych kilka pielęgniarek (Warszawa, więc może nie do porównania z małymi miejscowościami) i nie powodzi im się źle. Poza tym pensja między 3.300 a 3.800 brutto chyba aż tak koszmarnie mała nie jest. Wiem, du..py nie urywa, ale oczekiwałam czegoś gorszego po przeczytaniu twojego maila. To ponad średnią krajową (albo gdzieś wokół tej średniej).
      Asiu, a nauczyciele zarabiają tak dużo? A zwykły urzędnik na poczcie? To też czasami dziewczyny (bo pracują tam głównie kobiety) po studiach. A praca też ciężka jak diabli. Po prostu nie jesteśmy nadal bogatym krajem.
    • gazeta_mi_placi Re: Pensje pielęgniarek 29.05.14, 09:43
      Ciężka praca, nie to co nauczyciel - trzy miesiące wolnego w roku i jeszcze niektórzy za nasze na roczny macierzyński idą.
      • solaris31 Re: Pensje pielęgniarek 29.05.14, 09:50
        nieudana prowokacja gazeciarz wink od niedawna wszystkie matki mają roczny macierzyński big_grin
        • gazeta_mi_placi Re: Pensje pielęgniarek 29.05.14, 09:55
          Racja, a za czyje mają ten roczny urlop? Za nasze sad
          • solaris31 Re: Pensje pielęgniarek 29.05.14, 10:10
            no cóż, musisz urodzić dziecko, i wtedy skorzystasz z tego dobrodziejstwa smile

wtedy ja się złoże na Twój macierzyński wink

ale to jednak dość trudne zadanie będzie jak dla Ciebie wink
    • melancho_lia Re: Pensje pielęgniarek 29.05.14, 09:44
      Szpital nr 1- połoznictwo. Około 30 pacjentek. Położne w liczbie trzech siedzą w swojej kanciapce i kopcą papierochy. Żadna się nie ruszyła, jak któraś kobitka dowlokła się do nich to z łaską pomagały.

Szpital nr 2- położnictwo i noworodki. Położne trzy. Jak w ulu, pacjentek duzo, porodów potrafiło być 30 dziennie. Jak tylko któreś dziecko dłużej zaplakało od razu była położna z propozycją pomocy. Na noworodkach chyba cztery pielęgniarki na dyżurze. Nie widziałam by choć na chwilę usiadły- a to badania, a to karmienie, a to wcześniaki. A mimo to znajdowały czas by pomóc w przystawieniu malucha do piersi jak mama przychodziła karmic na oddział (dzieciaki, które z różnych przyczyn byly pod obserwacją a nie z mamą w sali).

szpital nr 3- ginekologia. Do mojej mamy po zabiegu nie zajrzał nikt. Obudziła się z narkozy, sama w sali i w kałuży krwi. Wstać nie moze, guzika w zasięgu nie ma, drzwi zamknięte. Przypadkiem zajrzał ktos szukający innej pacjentki i zaalarmował personel. Przyszła pielęgniarka z fochem, że się nic nie stalo i mama niepotrzebnie aferę robi

szptal nr 4- chirurgia dziecięca- dwie pielęgniarki na nocce. zajęte non stop, ciągle w biegu, a mimo to chętne do pomocy, cierpliwe w stosunku do maluchów.

Różnie jest. Pracowałam kiedyś w szpitalu (w administracji). Ilekroć byłam na jednym z oddziałów wszystkie pielęgniarki siedziały zamknięte w swoim pokoiku na kawce i plotkach. Różnie jest.
      • asia_i_p Re: Pensje pielęgniarek 29.05.14, 09:53
        Pewnie jest różnie, ale szkoda, że te różnice nie odbijają się w pensjach.
    • ewa_mama_jasia Re: Pensje pielęgniarek 29.05.14, 09:48
      To Twoje doświadczenia. Moje są takie - zero pomocy od pielęgniarek po porodzie, na badanie wzywały telefonicznie. Zanim się któraś podniosła (a siadanie i wstawanie po cięciu trochę trwa) i odebrała telefon, był opieprz że nie odbieramy.
      W szpitalu dziecięcym pielęgniarki wydzielały lekarstwa, zadaniem matki było podać to lekarstwo dziecku. Łącznie z przygotowaniem inhalacji.
      Jak któraś matka nie wiedzała jak obsłuzyć aparat do inhalacji albo półprzytomna nie podała dziecku lekarstwa, był opieprz od pielęgniarek.
    • niktmadry Re: Pensje pielęgniarek 29.05.14, 09:49
      Z tego co mi wiadomo pielęgniarki (na oddziale na którym niedawno leżałam) zarabiały niby całkiem dobrze (około 5000 netto) ale niestety nie pracowały tam na etacie tylko na kontraktach więc samodzielnie z tego opłacały jakieś (niemałe) składki. Druga sprawa to kiedyś, żeby pracować w szpitalu trzeba było być pielęgniarką po prostu. Dziś na każdą czynność (od założenia kroplówki po zdjęcie szwów) trzeba mieć ukończony odpowiedni kurs za który pielęgniarki pracujące na kontraktach oczywiście płacą same. (tak opowiadały). Tam gdzie leżałam (oddział pooperacyjny) biegały przy nas tak, ze nie miałabym nic przeciw temu, żeby dostawały podwyżki. Wykonywały swoją pracę naprawdę sumiennie.
    • solaris31 Re: Pensje pielęgniarek 29.05.14, 09:52
      nie podejmuję się oceny, na ile są to dane rzeczywiste i realne, nie wiem, co obejmują - czy tylko wynagrodzenia zasadnicze, czy coś więcej, dodatki i inne sprawy. nie wiem, jak płacone są dyżury.

ale wiem, że jak wszędzie - są pielęgniarki, które powinny zarabiać dużo więcej, są takie, które nie powinny zarabiać nawet tysiąca brutto. to jednakże jest inna rzecz.
      • niktmadry Re: Pensje pielęgniarek 29.05.14, 09:54
        Tam gdzie pracują te, które nie powinny zarabiać 1000 brutto zaczęłabym od zmiany ordynatora.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka