Dodaj do ulubionych

Problemy dziecka ze snem

30.05.14, 22:22
Moje dziecię trochę ponad trzyletnie prowadzi bujne życie nocne, choć i tak w porównaniu z tymco się działo pół roku temu jest postęp. W ciągu minionego miesiąca przespała dwie całe noce, parę razy obudziła się żebym, żebym ją wzięła do łóżka i potem ze mną spała do rana (tzn. do 5:30:/). Poza tym ma koszmary, miewa lęki nocne, budzi się i przez dwie godziny nie może zasnąć. Pani psycholog z PPP stwierdziła, że warto wybrać się do neurologa ale pediatra, która miałaby wypisać skierowanie nie widzi potrzeby. Twierdzi, że córka wyrośnie, pytanie tylko kiedy. Macie jakieś doświadczenia jeśli chodzi o badanie snu u dzieci? Jak to wygląda? Warto w ogóle nalegać na to skierowanie?
Obserwuj wątek
    • ophelia78 Re: Problemy dziecka ze snem 30.05.14, 22:24
      A bierze na stałe jakieś leki?
      np. Singulair (dla astmatyków i alergików) powoduje takie nocne jazdy....
      • mag1982 Re: Problemy dziecka ze snem 30.05.14, 22:29
        Na stałe.nic nie bierze choć często jakieś syropy na kaszel. Ona kiepsko śpi od urodzenia ale pół roku temu przez miesiąc miała noc w noc lęki nocne. Chodziliśmy jak zombie. Teraz to i tak jest raj. Mam nadzieję, że chociaż młodsza będzie spała lepiej.
    • run_away83 Re: Problemy dziecka ze snem 30.05.14, 22:40
      A dziecko w stu procentach zdrowe?

Nocne jazdy moga powodować zaostrzenia alergii pokarmowej, wziewnej, skórnej - jak coś boli, swędzi, dokucza, to i spać się za bardzo nie da. A małe dziecko niekoniecznie powiąże to, że coś je budzi, z konktetnymi dolegliwościami.

Kolejna rzecz do sprawdzenia - stan zapalny zęba albo tkanek otaczających ząb. Na pierwszy rzut oka może być niewidoczny, w dzień moźe nie dawać objawów, a w nocy, w pozycji leżącej może się objawiać tępym, drażniącym bólem.

I jeszcze pasożyty, na przykład owsiki - te też nie dają spać w nocy.

Przerost trzeciego migdała (utrudnia oddychanie, może powodować bezdechy i zakłóca rytm snu).

Oraz infekcja dróg moczowych (też lubi być utajona).

Jeżeli powyższe czynniki zostaną wykluczone, psycholog nie widzi u dziecka problemów emocjonalnych mogących skutkować zaburzeniami snu, to naciskaj pediatrę na skierowanie do neurologa - dokladniejsza diagnostyka dziecku krzywdy nie zrobi, a może dowiecie się czegoś, co wam pomoże.
      • maaw Re: Problemy dziecka ze snem 30.05.14, 22:45
        Nie piszę tu, chociaż czytam od lat wink
        • maaw Re: Problemy dziecka ze snem 30.05.14, 22:52
          Przepraszam, brak doświadczenia chociaz temat jak dla mnie wink Moje dziecko nie spało. Ani w dzień, ani w nocy. Zasypialo o 23-24, budziło MNIE o 4. 30 uncertain ZDROWE DZIECKO, po badaniach pediatrycznych i neurologicznych. Obecnie, lat 22, nadal chodzi spać jak chce i wstaje jak chce (czyt: jak ma "na zajęcia") ale przynajmniej nie muszę "zajmować" wink
          Nocne pobudki, wstawanie o 4.30, żądanie: "zajmij się mną" przeszły ok. 4-5 roku zycia. Chyba nie pocieszyłam sad
      • mag1982 Re: Problemy dziecka ze snem 30.05.14, 23:02
        Od czasu pójścia do przedszkola ma dość często infekcje ale nawet pomiędzy nimi nie śpi jakoś super. Zęby ok., badania moczu miała, kał na pasożyty oddany-czekamy na wynik. A te przerost migdała powinien być widoczny przy zwykłym badaniu? Alergia możliwe, że jakaś jest bo ma np. kontaktową na środki chemiczne ale powiedziano mi, że testy dopiero po 6 r. ż.
        • run_away83 Re: Problemy dziecka ze snem 30.05.14, 23:13
          Przerost trzeciego migdała nie jest widoczny w zwykłym badaniu laryngologicznym, czyli kiedy lekarz zagląda w gardło. Lekarz może go wybadać palcem lub przy pomocy zajrzenia do jamy nosowo-gardłowej jakimś specjalnym przyrządem (zapomniałam nazwy). Przerost trzeciego migdała może być skutkiem nawracających infekcji lub alergii. Objawy mogą być przeoczone jeśli się ich konkretnie nie szuka - na początku dziecko po prostu oddycha we śnie przez buzię zamiast przez nos, zasycha mu w gardle i kiepsko śpi, potem pojawia się chrapanie i bezdechy, może też wystąpić niedosłuch na tle wysiękowym, ale to już kiedy migdał jest mocno powiększony.
    • goodnightmoon Re: Problemy dziecka ze snem 30.05.14, 23:14
      Oprócz tego, co napisały dziewczyny - może warto też przeanalizować, jak się dziecko odżywia? Czy nie jada, na przykład, ciężkostrawnych potraw na kolację, to też może powodować kłopoty ze snem.
      Pytanie też, czy ma jeszcze drzemki? Jak jest aktywne w dzień, może potrzebuje więcej aktywności, "wymęczenia".
      No i ostatnie, co mi przychodzi do głowy - telewizja. Może być zbyt mocnym bodźcem, szczególnie niewłaściwe dla wieku programy.
    • lolinka2 Re: Problemy dziecka ze snem 30.05.14, 23:58
      Budziłam się w dzieciństwie (2-5 lat) około 2 i tak trwałam do 4-5 , dręcząc rodzicielkę. Skończyłam z rozpoznaniem F31.
      Córka moja pierworodna w wieku świeżo ukończonych 3 lat zaczęła... nie spać. Wstając o 6.30 (przedszkole 7-7.15) chodziła spać o 1.30 regularnie - nic nie dały próby modyfikacji behawioralnej jej rozkładu dnia. Rytuały, regularność etc. - nic absolutnie. Lekarze - pediatra, alergolog, psychiatra dziecięcy - nic. Psycholog - nic. Stan trwał 1.5 roku (tyle samo wmawiano nam, że wszystko OK i to tylko nasze "widzimisie"), potem zaczęła spać względnie normalnie, zaczęły się inne bajery. Skończyła z rozpoznaniami F93 i F95 (mocno płynne te kody są...).

Reasumując, jeśli nie idzie wyregulować tego metodami zalecanymi przez psychologa (zakładam że "pracę domową" pod postacią treningu umiejętności wychowawczych odrobiliście), to być może psychiatra dziecięcy może pomóc?
    • kanna Re: Problemy dziecka ze snem 31.05.14, 00:14
      poza tym ma koszmary, miewa lęki nocne,

Coś się w domu dzieje? Kłótnie? Rozstania? Zdrada? Jakąś tajemnice macie, co myślicie,ze nie wie?

Nie pisz mi, tylko o tym pomyśl. Takie objawy u dziecka mogą być reakcją psychosomatyczna na stres.
    • vlaad Re: Problemy dziecka ze snem - rady 07.07.14, 16:10
      Ja bym nalegał na skierowanie do neurologa lub psychiatry, bo taka sytuacja nie jest normalna. Może warto podać dziecku jakieś łagodne środki uspokajające, zwiększyć higienę snu albo albo wypróbować inne porady dotyczące zasypiania, chociaż podejrzewam że większość z nich już została zastosowana. Tak więc prawdopodobnie najlepiej pójść do lekarza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka