Dodaj do ulubionych

Tanie a zdrowe posiłki - pomysły?

31.05.14, 20:50
Na fali wątku o otyłych ubogich.
Jak zjeść tanio, a smacznie i zdrowo?
Ktoś rzucił propozycją: kasza gryczana, maślanka/kefir, jabłko. Dla mnie pycha, zwłaszcza w lecie.
Jakieś jeszcze pomysły?
Posiłki dla osoby dorosłej, nie dla dziecka.
Obserwuj wątek
    • lily-evans01 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 20:52
      Osobiście lubię bardzo makaron typu świderki/kokardy z pokrojonym w kostkę pomidorem (podsmażonym lub na surowo) i przyprawami, ewent. odrobiną startego sera żółtego.
    • imogen0 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 20:55
      Smacznie i szybko wychodzi makaron(albo ryż) z podsmażonymi warzywami,dodaję różne przyprawy(raz chińskie,raz np.hinduskie) i mam kuchnie światasmile
    • mayaalex Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 21:13
      Jajko sadzone, ziemniaki i warzywa sezonowe: kalafior, fasolka, szpinak.
      • lily-evans01 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 21:57
        I młoda marchewka smile
      • na_pustyni Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 22:35
        i kefir, zsiadle albo maslanka!
    • bbkk Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 21:15
      Kasza jaglana z warzywna zupa-krem.
    • solaris31 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 21:22
      ja mam swój ulubiony zestaw wiosenny - młode pyrki i maślanka albo zsiadłe mleko wink pycha big_grin

jak nie mam w/w, do ziemniaków robie jajo sadzone i zagryzam ogórkami małosolnymi albo kiszonymi. kasz nie lubię specjalnie.

moje dzieci uwielbiają kluski z serem albo dżemem/miodem. kolejny fajny i niedrogi obiad to zapiekanka z ziemniaków - dodaję do ziemniaków trochę kiełbasy, cebulę, wsadzam do piekarnika - i obiad gotowy.

duzo jest dań w miare tanich i łatwych do zrobienia - tak mi te trzy do głowy przyszły na gorąco.
      • solaris31 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 21:23
        o, jeszcze jedno mi wpadło - ryż z jabłkami. jak byłam młodsza, gotowałam biały ryz, teraz uzywam wyłącznie brązowego. ryż można też zastąpić makaronem. pycha wink

moje zupy są też niezbyt drogie - tylko wywar warzywny, i różny główny smak - raz fasolka, innym razem kalafior czy brokuł. lubimy tez zupy owocowe.
        • bi_scotti Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 21:33
          Zdrowe czyli zawierajace wszystkie grupy w odpowiednich proporcjach? No to wszystko z jajkami - tam juz wyzej bylo, ze sadzone z warzywami ale tez faszerowane albo kilka opcji zup z jajkiem na twardo (kocham szczawiowa!!!). Chudy bialy ser ze szczypiorkiem i rzodkiewka (wiem, wiem - Suellen nie lubi rzodkiewek i je wyrzuca wink ). Stir fry z tofu i najtanszymi dostepnymi warzywami. Wszelkie salaty typu Juliane albo Nicoise, nawet od czasu do czasu z tunczykiem z puszki (nie wiem jak w PL, u nas najtansza opcja rybna) albo kawalkiem kuraka. Wszystkie opcje z fasola - na cieplo, na zimno, zawsze z dodatkiem warzyw. Wszelkiego typu dania jednogarnkowe w rodzaju leczo, chili, gumbo, stew etc. Najtansze ryby pieczone w folii z jakims ziolkiem do smaku plus garsteczka ryzu i warzywa na cieplo albo zimno. Rany, opcji jest mnostwo - problem najczesciej w tym, ze wielu ludzi jest przekonanych, ze zdrowe gotowanie wymaga ogromnej ilosci czasu i jakiejs tajemnej wiedzy. Dlatego wybieraja gotowe i niezdrowe opcje. Wielu tez po prostu nie wie jak zbalansowac diete, bo albo nie byli uczeni tego w szkole, albo zapomnieli.
          • solaris31 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 21:36
            nie zjadłabym najtańszej ryby.

zwykle jest to panga albo inny syf. mrożony, w kilogramami wody i tak dalej. dobra ryba kosztuje słono. nawet w przypadku ryb mrozonych dysproporcja jest duża. bywa, że mięso szynkowe jest tańsze niż kg mrożonego dorsza, który waży więcej, bo jest mrozony- więc waży i woda.

• bi_scotti Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 21:48
              Nie kupuje mrozonych ryb, kupuje wylacznie swieze w karaibskich albo portugalskich sklepach, najtansze to sa takie bezsmakowe sole czy tilapie, nie wiem co to panga, sorry.
              "Za moich czasow" wink najtansze w PL byly sledzie.
              • d.o.s.i.a Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 21:57
                Ja dzis zakupilam takowego sledzia oraz pstraga. W sumie 3 funciaki. Na jutrzejszy obiad. Beda zgrilowane z odrobina sosu sojowego. Do tego kasza jeczmienna i salatka z pomidorow z czosnkiem i oliwa.
                Koszt dla dwoch osob w porywach do 5 funtow. A na deser polowa giant mango czyli 50p bo zostalo mi z deseru dzisiejszego.
              • solaris31 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 22:05
                no sama widzisz - w Polsce poza okolicami nadmorskimi innej ryby niż mrożona nie uświadczysz. a i to niezbyt smaczne jest.

ja mam do morza tys. km, więc niestety, na świeżą rybkę nie mam szans.

w Polsce najtańsza jest paskudna i ohydna panga, i to ludzie kupują - bo na to ich stać.
                • lola211 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 22:10
                  Mieszkam we Wrocławiu, do morza daleko, a jadam wyłącznie rybe niemrozona, czyli swiezą.
                  Łosos, pstrag,dorada,dorsz- te najczesciej.Fakt- najtansze nie sa.
                  • mamaemmy Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 06:17
                    Czesto kupujemy świeże pstragi lub łososia.
                    Wczoraj w tesco za dwa pstragi dałam ok 20 zl.
                • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 22:15
                  - w Polsce poza okolicami nadmorskimi innej ryby niż mrożona n
                  > ie uświadczysz.

Bzdura.
                  • solaris31 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 22:26
                    w moim rejonie nie ma świeżych ryb.

no dobra - są - karpie, których serdecznie nienawidzę. nawet zywego można kupić przez cały rok, a nie tylko przed świętami.
                    • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 22:32
                      Nie wiem jak jest w "Twoim rejonie", ale zapewniam Cię, że nie trzeba mieszkać blisko morza, żeby mieć niemrożone ryby. smile

p.s. W Twoich rejonie nie ma Auchan czy Carrefoura?
                      • solaris31 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 22:41
                        nie ma - mieszkam w Polsce D - srednie miasto wink do auchan`a najbliższego najbliższego mam jakieś 90 km wink nie wiem zresztą, czy zjadłabym rybkę z auchan wink jak bywam, nie wyglądają zachęcająco. w naszym tesco swieże ryby się czasem pojawiają, ale nie zawsze - raczej okazjonalnie. w kauflandzie ryb świeżych nie ma.

czasem dorywam świeżą rybę w lidlu. ostatnio kupiłam łososia - pyszny był. dorsz się też zdarzał - no własnie - zdarzał się.
                        • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 22:45
                          No to dosyć śmiałą tezę wysnułaś, że ryby niemrożone tylko w okolicach nadmorskich wink Mieszkam daleko od morza (niestety i ni o ryby mi chodzismile ) i mogę bez problemu kupić niemrozonego łososią , tunczyka, dorsza, pstrąga, halibuta, okonia, suma , śledzia, flądrę, doradę , itd
                          • solaris31 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 22:53
                            rozumiem, że świeżą rybę w dzisiejszych czasach można przewieźć nawet i na 500 km, ale na tysiąc - to każda się zaśmierdzi . ja osobówką jadę nad morze 12-14 godzin, a ile jedzie cieżarówka z towarem?

w efekcie nie mam możliwości zakupu niczego świeżego poza karpiem uncertain
                            • lola211 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 10:12
                              Przeciez te ryby przewozone sa w chlodniach..
                              • najma78 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 11:32
                                lola211 napisała:

> Przeciez te ryby przewozone sa w chlodniach..

jasne ze w chlodniach ale to tez ma limit czasowy. Moze problem z rybami jest taki ze w pl ich spozycie jest stosunkowk niskie bo nie sa popularne. Szal potraw rybnych to jest na BN.

• gazeta_mi_placi Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 16:52
                                  Jak to nie są popularne? W byle Biedronce znajdziesz kilka rodzai mrożonych, jak i świeżych, nie mówiąc już o profesjonalnych sklepach wyłącznie z rybami.
                          • jolunia01 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 23:12
                            oa66 napisała:

> ...mogę bez
                            > problemu kupić niemrozonego łososią , tunczyka, dorsza, pstrąga, halibuta, okon
                            > ia, suma , śledzia, flądrę, doradę , itd

Pytanie było o tanie posiłki.
                            • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 23:15
                              a ten komentarz był to tekstu, że nie ma niemrożonych ryb smile z dala od morzasmile
                      • klamkas Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 22:46
                        W życiu nie kupiłabym ryby w naszym Carrefour (no, kupiłam ze 3 razy i nigdy więcej)- wygląda nieźle z daleka, z bliska strach patrzeć, po zdjęciu z ichniego lodu nie da się ich wąchać. Świeże ryby kupuję raz w tygodniu (w środy dostawa smile) w sklepiku rybnym - są niezłe, chociaż wolę kupować u nich mrożone, robią lepsze wrażenie. U rodziców świetne są ryby z Auchan. To pewnie zależy od konkretnego sklepu i ruchu w nim, poziomu życia itp... W wielu miejscach można kupić przyzwoitego świeżego łososia, ale to nie jest tania ryba (chyba, że w mega promocji, a wtedy i tak jest droższa niż drób czy wieprzowina).
                        • klamkas Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 22:47
                          Aaa, te świeże to co najmniej 30zł za kg - znowu na tanią dietę się nie łapią...
                          • lily-evans01 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 23:17
                            Hm, ostatnio kupowałam świeżego pstrąga, całego - 20 zł/kg.
                            Niby nie aż taki tani, ale moja córka dała radę zjeść tylko połówkę, ja drugą i już zrobiło się rozsądnie cenowo wink.
                            Płaty są oczywiście droższe, właśnie po te 30 zł/kg, ale tego całego pstrąga jeszcze można napchać ziołami, masłem, nawet pieczarkami...
                            • klamkas Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 00:36
                              Po pierwsze - pstrąg jako ryba słodkowodna przegrywa z tymi morskimi pod kątem zdrowotności (no, mniej toksyczny, biedniejszy w achy i ochy smile). Po drugie - moja rodzinka (wiem, rozpuszczeni jak nie wiem co) nie jada niefiletowanych ryb, a ja na filetowanie pstrąga nie mam czasu - za delikatne to to, z łososiem idzie raz dwa, a z pstrągiem przeciwnie. A filetowanego (nie łososiowego) ciężko kupić.

Tak czy inaczej - 20 zł za kg to i tak dużo w stosunku do np. wieprzowiny. A i tak są ludzie, dla których 12zł/kg to i tak zdecydowanie za dużo.
                        • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 22:52
                          cena i jakość to inna sprawa (btw też uważam, że ryby w Auchan są lepsze niż w Carrfourze smile ). Podałam te sieci, ponieważ są ogólnopolskie, a twierdzenie było, że ryby niemrożone są tylko w miejscowościach nadmorskich. Oczywiście są inne sklepy gdzie można kupić świeże ryby smile
                          • solaris31 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 22:55
                            naprawdę myślisz, że ryba w auchan jest realnie świeża? big_grin

pisząc o świeżych rybach miałam na myśli sklep rybny, kuter rybacki itd. idzie o jakość i świeżość.

co nie zmienia postaci rzeczy, że ja nawet tych mniej świeżych kupić nie mam gdzie.
                            • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 22:58
                              solaris wink

napisałaś:
                              w Polsce poza okolicami nadmorskimi innej ryby niż mrożona nie uświadczysz.

I o tym pisałam, że to bzdura .

Jeżeli chcesz porozmawiać o smaku to jest inny problem.
                              • solaris31 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 23:03
                                no tak, w takim rozumieniu to rzeczywiście bzdura.

kłopot w tym, że piszemy o zdrowych posiłkach - przyjęłam więc, że rybka z oszołoma do takich raczej nie należy wink
                                • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 23:06
                                  Ok, pięknie się wycofujesz wink

btw - ryby są nie tylko w sieciówkach i można kupić DOBRE ryby niekoniecznie w promieniu 100 km od morza.
                                  • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 23:09
                                    p.s. Jedne z najlepszych ryb jadłam w Madrycie. Ile to km od morza ?smile
                                  • solaris31 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 10:05
                                    z niczego się nie wycofuję. stwierdzam fakt, którego doświadczam u siebie, w swoim miejscu zamieszkania. mieszkam na zadupiu, a ryb z Tesco jeść nie będę, bo uważam, że zdrowe wcale nie są.
                                • princess_yo_yo Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 17:38
                                  jesli uznamy ze wiatr nam zawsze w oczy, jak ryba to tylko z targu rybnego prosto z kutra a jak swieze warzywa to tylko szparagi albo avocado to rzeczywiscie lepiej zostac przy ziemniakach i kielbasie wink tylko bez udawania ze to jest zdrowsza i bardziej dietetyczna opcja niz 'nieswieza' ryba z auchan
                            • gocha0201 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 03.06.14, 12:30
                              solaris31 napisała:

> naprawdę myślisz, że ryba w auchan jest realnie świeża? big_grin
                              >
                              > pisząc o świeżych rybach miałam na myśli sklep rybny, kuter rybacki itd. idzie
                              > o jakość i świeżość.
                              >
                              > co nie zmienia postaci rzeczy, że ja nawet tych mniej świeżych kupić nie mam gd
                              > zie.

Dokładnie. Świeża ryba to nie to samo co niemrożona. Naprawdę świeża i niedroga ryba to ta, którą złowił mąż. smile
                              • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 03.06.14, 14:28
                                Świeża ryba to nie to samo co niemrożona

Ale solaris napisała, że nie ma niemrożonych a nie - świeżych . I o tym mowa.
                    • asia_i_p Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 06:24
                      Nie masz Biedronki albo Tesco? W Biedronce są świeże pstrągi i łosoś. W Tesco też spory wybór. Jasne, że to nie to samo, co sklep przy stawie rybnym, ale stare te ryby nie są.
                • wiera-111 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 15:18
                  Nie opowiadaj bzdur. W każdym hipermarkecie także na południu Polski kupisz świeże pstrągi, karpie, leszcze itd. co sobie zamarzysz. Np. pstrąg, dorsz, karp ok. 16 zł za kg, leszcz, śledź 11 zł/kg
                  • solaris31 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 10:18
                    w większości to sa ryby skłodkowodne, których nie lubię i nie kupuję nawet z okazji świąt, gdzie karpik tradycyjnie powinien być. zresztą, pisałam o tym, tyle, że nie przeczytałaś wink

kłopot w tym, że jak czujesz smak porządnej, świeżej ryby, to nie zadowolisz się badziewiem z hipermaketu. to jest żadna świeżość. żadna. może i mam pańskie podniebienie - no trudno. nie smakują mi te ryby i koniec. przyrządzam tak samo, i to nie jest to samo.
                    • antychreza Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 12:38
                      Jak ma się "pańskie podniebienie" do kluch z dżemem i zapiekanki znanej pod nazwą "chłopska"?
              • naomi19 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 08:40
                sole i tilapie to dokladnie taki sam syf jak panga, nigdy bym tego nie tknęła, nie mówiąc o podaniu dziecka, wolałabym same ziemniaki plus marchewka, zobacz sobie jak sa hodowane te ryby i gwarantuję Ci, że już nw sklepie na to nie spojrzysz
            • triismegistos Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 22:24
              Najtańsza ryba, jaką z reszta często kupuję, to może być flądra albo śledź. Zdrowe, pyszne.
              • antychreza Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 12:37
                Bałtycka flądra raczej nie jest specjalnie zdrowa. Pływa toto przy dnie zasyfionego Bałtyku i wciąga zanieczyszczenia aż miło, a potem wyławiają okazy z otwartymi ranami na brzuchach. A szkoda, bo bardzo lubię flądry.
          • lily-evans01 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 21:54
            Och, ach smile
            Chyba zrobię jutro nicejską na kolację, dla gości. Uwielbiam.
          • sueellen Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 03.06.14, 09:09
            Lubię rzodkiewki, ale w małych ilościach i nie codziennie! Znów mam pęczek i znów kilka wyrzucę bo sparcieją zanim zdązę zjeść tongue_out
      • wiera-111 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 15:08
        Pytanie było o tanie ale ZDROWE obiady. Uważasz że kluski z dżemem albo zapiekanka z ziemniaków, kiełbasy, cebuli to zdrowy obiad ? Aż się boję myśleć co uważasz za niezdrowe .
        • solaris31 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 10:04
          a co niezdrowego jest w ziemniakach, kiełbasie i cebuli? big_grin

kluchy / dobrze ugotowane/ są też zdrowe, a dżem mam własnej roboty, więc tez niczego sobie.

i znowu wracamy do sedna - jakość produktów i sposób przyrządzania. to wszystko, o czym pisałam, można też zrobić w wersji otłuszczonej - kiełbase można smażyć w głębokim tłuszczu, cebula może się dusić na tonach masła, dżem może być słodki jak ulepek, a makaron rozgotowany na miazgę - będzie więc bardzo niezdrowo.

ja z kiełbasy tłuszcz wytapiam i wywalam, cebule kroję na surowo, kluchy gotuję al dente i dorzucam biały ser i dżem własnej roboty wink i jest i smacznie, i tanio, i zdrowo.
    • gazeta_mi_placi Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 21:53
      Jak ktoś lubi (ja uwielbiam) naleśniki z powidłami śliwkowymi lub dżemem.
      Niektórzy też lubią z serem białym, też tanio i z parówkami.
      Zupa pomidorowa z makaronem.
      Tanio jest ziemniak z jajkiem sadzonym, ale akurat nie przepadam.
      • lily-evans01 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 21:56
        No właśnie chodzi o to, żeby nie było za słodko - na naleśnikach z dżemem można utyć raz dwa. Lubię, zwłaszcza wersję z powidłami, ale szybko, szybko znowu jestem głodna wink.
        Teraz przyszły mi do głowy placki ziemniaczane plus twarożek z ogórkiem a la tzatziki. Mmmm...
        • d.o.s.i.a Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 21:58
          Kotlety z soczewicy, fasoli, pierogi z kasza gryczana i bialym serem.
        • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 22:11
          Naleśniki ( z mąki mieszanej: pszennej i np gryczanej) ze szpinakiem lub innymi warzywami, twarogiem ze szczypiorkiem itd.

Młoda kapusta smile

Zupy na bazie podduszonej cebulki (np brokułowa, z zielonego groszku)

Pieczone młode warzywa korzeniowe

Chłodnik

Coś co nie wiem jak się nazywa - podsmażasz na patelni pokrojone pomidory, paprykę , cebule, sczypoiorek, potem robisz w nich "gniazdka" i wbijasz w nie jajka i smażysz aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
          • klamkas Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 22:51
            Młoda kapusta/pieczone warzywa/zupa na samych warzywach jako pełny posiłek? Dla kogo? Anorektyczki?

Nawet z kaszą/ryżem nie nadają się na pełnowartościowy posiłek dla aktywnego człowieka.
            • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 22:53
              Oczywiście - jeżeli tym posiłkiem jest lunch czy kolacja smile
              • klamkas Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 23:08
                Ale sama kapusta i warzywa?!

U mnie zdarza się kolacja z pieczonych warzyw, ale bez dodatków typu bagietka/tost z oliwą/olejem nie da rady, wszyscy skomlą o jedzenie po 30 minutach.
                • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 23:11
                  Myślałam, że autorka pyta sie o przepisy dla siebie - zapewniam Cię, że nie jestem anorektyczką,big_grin a talerz pieczonych warzyw lub młodej kapusty wystarczyłby mi na jeden z 3-5 posiłków.
                  • lily-evans01 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 23:20
                    Tak, pytam o przepisy dla siebie.
                    Bo albo jem to samo, co moje dziecko i wtedy wychodzi drogo, albo z czystego lenistwa jem tanio i słodko/tłusto, jak moje dziecko je cały dzień poza domem.
                    Chciałabym zjeść zdrowo, nie drogo i przy okazji pozbyć się paru kg (paru... nastu wink ).
                  • klamkas Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 00:40
                    Ale ja też bym nie przeżyła na samej kapuście (chyba, że duszonej z dużą ilością masełka wink). Ale ja z tych aktywnych (zazwyczaj, bo chwilowo jestem nieruchawa). Kapustę, czy szparaga mogłabym wciąć na przekąskę.
                    • lola211 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 11:21
                      Dorzuc kaszy z okrasa i bedziesz miec duzo i syto.Oraz zdrowo i tanio.
        • solaris31 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 10:23
          niekoniecznie. wystarczy te same naleśniki zrobić z innej mąki i nie smażyć na tłuszczu, a na teflonie. dżem może być własnej roboty, jak u mnie - więc nie słodki jak ulepek, ale o normalnym smaku. czasem daję zwyczajnie zmiksowane owoce zamiast tradycyjnego dżemu. i też jest ok.

no i pozostaje ilość - jak się zje 10 naleśników, choćby z razowej mąki, no to wiadomo, że się utyje. nikt chyba nie je naleśników 7 razy w tygodniu jak mniemam.

placków ziemniaczanych nie robię wcale, bo bez smażenia na tłuszczu nie mają smaku. ale placki jabłkowe smażone bez tłuszczu na teflonie są już całkiem dobre.

reasumując - każdą potrawę można spieprzyć, i każdą zrobić zdrowiej.
          • antychreza Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 12:44
            Tez sama robię dżemy z małą ilością cukru, ale z życiu nie przyszłoby mi do głowy wmawiać komukolwiek, że to zdrowe. Pyszne owszem, ale zdrowe nie. Jak coś wartościowego było w owocach, to zostało ubite w czasie smażenia, zostały tylko cukry.
            • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 12:56
              W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe.

Poza tym np pomidory - inne własciowości mają surowe , inne poddane obróbce termicznej.
            • falka_85 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 03.06.14, 14:44
              Już nawet pomijając to, że dżem czy inną marmoladę ostatni raz jadłam jakoś w zimie to przerabianie owoców na dżem zawsze wydawało mi się barbarzyństwem, bo rzeczywiście bardzo nie wiele wartościowych składników zostaje po tak długiej obróbce termicznej.
            • solaris31 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 04.06.14, 10:08
              nie każdy smaży dżemy po kilka godzin przez kilka dni wink są inne sposoby na przetworzenie owoców. szybsze i zdrowsze.

dla przykładu - dżem z dyni ja robię dokładnie 15 minut wink o wiele dłużej mi schodzi na krojeniu tej dyni i potem wkładaniu gotowca do słoików, niż samej roboty przy dżemie.

galaretki robi się tez piorunem. wekowanie owoców na przykład rozdrobnionych , zajmuje tyleż samo. nie sądzę, żeby podczas 15 minutowej obróbki zostal w owocach sam cukier.

jest tylko jedno "ale" - jeśli się robi owoce z mniejszą ilością cukru, albo obrabia krótko, ich trwałość jest znacznie krótsza. tradycyjne słodkie dżemy mogą stać w piwnicy i ze 2-3 lata, dżem niskosłodzony albo zawekowane owoce lubią się szybciej zespuć.
      • kropkacom Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 22:58
        Wcale się nie dziwię, że przy takim jadłospisie tyjesz. Ale fakt, tanio. big_grin
    • lola211 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 22:16
      Przede wszystkim - kasze.Bardzo zdrowe i jednoczesnie tanie.Strączki.Takie np, kotleciki z kaszy jaglanej z curry z ciecierzyca- pyszne,proste, niedrogie.
      Nalesniki ze szpinakiem.
      Placki czy zupa z cukinii.
      Teraz mlode ziemniaczki, mloda kapusta.
      Jajka w koszulce, mniam.
      Zapiekanki z kaszy jaglanej, np. ze szpinakiem.
      Kasza jeczmienna z grzybami.
      • princess_yo_yo Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 31.05.14, 23:30
        w sezonie robie placki z cukini - starta na grubej tarce cukinia, zgniecione tofu, bulka tarta, troche oliwy, jajko, bazylia, chilli (swierze albo suche w opcji taniej), wszystko wymieszac i usmazyc w plackach wiekosci rozplaszczonej pilki golfowej. cukinie posolic i wycisnac zanim sie ja polaczy z reszta skladnikow.
    • klaviatoorka cukinia, dynia 01.06.14, 02:39
      Dodam jeszcze moje pomysły, których nie wymieniłyście, ale ja patrzę na "taniość" przez pryzmat podzielności na czteroosobową rodzinę, pracującą i bardzo aktywną fizycznie:
      Od połowy lata do marca: cukinia, dynia- w opcji faszerowanej mięsem, ryżem i warzywami, pieczonej w piekarniku, w postaci zupy z dodatkami. Tanie i zdrowe, przy rozsądnym gospodarowaniu dodatkami
      kapusta biała- faszerowana, gotowana, surowa,
      Kapusta kiszona plus cebula- w postaci surówki, zupy, farszu do pierogów/naleśników
      Szpinak w połączeniu z białym serem- do makaronu, naleśników, pierogów, zapiekanek
      ćwiartki kurczaka- można faszerować, zapiekać, traktować jako mięsną bazę różnych zapiekanek, chińszczyzn, farszów, zup
      łopatka wieprzowa i drobiowe wątróbki jako baza farszów ryżowych do warzyw sezonowych
      czerwone buraki- genialna baza wielu zdrowych potraw, od barszczyku po surówki
      pekińska też drogo nie wychodzi, a jest podzielna
      ziemniaki w połączeniu z ogórkami kiszonymi i cebulą, jako baza sałatki ziemniaczanej do pieczonych mięs

Generalnie, żeby było tanio, smacznie i zdrowo należy być szczęśliwym posiadaczem choćby kawałeczka ziemi, czy balkonu, na którym można założyć hodowlę warzyw. No i pół godz wolnego wieczoru, coby podszykować obiad na następny dzień ( zrobić farsz, ugotować czy pokroić warzywa)
      Każdy ma okno, gdzie może postawić doniczki z pietruszką, szczypiorem czy bazylią ( paczka nasion ok 2 zł w dyskontach, lub kg korzeni w warzywniaku)- zdrowe dodatki przez pół roku.
      Oglądałam ostatnio program o Chińczyku, który pracując po 12 godz w fabryce, w maleńkim mieszkanku założył prawdziwy ogród, z sałatą itp.
      Jeśli macie kawałek ziemi trochę większy i lubicie mięso, polecam hodowlę królików- dwa razy dziennie wrzucasz do klatki furę niejadalnej zieleniny, raz w tyg czyścisz klatkę, po trzech miesiącach wyciągasz dwudniowy obiad dla rodziny wink
    • kropkacom Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 08:19
      Co to znaczy tanie? Może ustalmy tez co zdrowe? Bo naleśniki z powidłami są tanie, ale nie zdrowe. Podobnie parówki. No i to smażenie tez chyba akurat nie jest polecane przez dietetyków, prawda? A ryby nawet w Biedronce nie są tanim obiadem. I to wszystko piszą ematki, które tak chętnie piszą zdrowych dietach.

Moim zdaniem najzdrowsze są dania z surowych warzyw do których to warzyw można dodać kasze, kuskusy, fetę czy co tam chcemy. I to drogie nie jest.
      • kropkacom Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 08:20
        No i jajka. A jaka najzdrowsze są na miękko.
      • lola211 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 10:16
        Nalesnik z domowymi powidlami jest niezdrowy?
        Maką, jajko, mleko,troche masla lub oleju oraz sliwki- gdzie to "niezdrowe"?
        • najma78 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 11:10
          lola211 napisała:

> Nalesnik z domowymi powidlami jest niezdrowy?
          > Maką, jajko, mleko,troche masla lub oleju oraz sliwki- gdzie to "niezdrowe"?

W wersji z pelnoziarnistej maki i swiezymi owocami a nie gotowanymo dosladzanymi owocami raz na jakis czas na sniadanie moze byc ok.
          to tak jak z zupami owocowymi czyli kompotami albo makaronami i innymi kluchami na slodko.
          Posilek zdrowy to prawidlowo zbilansowany czyli taki ktory ma wystarczajaco skladnikow odzywczych. To jak juz w tym watku napisano kapusta albo same warzywa nie wystarcza bo po 30 min odczuwa sie glod. Nalesniki i inne maczne zapychaja ale to sa puste kalorie zwlaszcza jesli sa na slodko. Ryz z jablkiem (zapiekany domyslam sie) nie jest posilkiem zbilansowanym, to juz lepiej ten ryz polaczyc z warzywami zwlaszcza straczkowymi. Jesli makaron to podobnie warzywa (cukinia, baklazan, brokuly) oliwa, pesto, ryba np tunczyk a nie owoce i cukier. Podobnie z pierogami, lepiej uzyc maki pelnoziarnistej, a nadzienie np z kaszy, soczewicy, ciecierzycy, warzyw a nie owocow polane smietana i posypane cukrem.
          • lola211 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 11:18
            To jak juz w tym watku napisano kapusta albo same warzywa nie wystarcza bo po 30 min odczuwa sie glod.

Mnie wystarcza.Ale jak ktos musi cos jeszcze to np. kotlecik ze szpinaku albo fasoli.Dobrze doprawione sa pyszne.
            • najma78 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 11:26
              lola211 napisała:

> Mnie wystarcza.Ale jak ktos musi cos jeszcze to np. kotlecik ze szpinaku albo f
              > asoli.Dobrze doprawione sa pyszne.

nie kazdy jednak lubi dania veg. Wiekszosc ludzi jest miesozerna i potrzebuje tego w swojej diecie. Mieso tanie nie jest dlatego dobrze jest przygotowac posilki veg choc 2 razy w tygodniu ale trzeba wiedziec jak aby byly pozywne. Sa warzywa ktore sa odzywcze i sycace ale sa takie ktore moga byc dodatkami do dan podstawowych.
              • lola211 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 11:32
                Wiekszosc ludzi jest miesozerna i musi jesc mieso, bo nigdy nie jadla dobrze przyrzadzonego dania wege.I jak słyszy kotlet z fasoli, to sie krzywi.Wielu nigdy w zyciu nie jadla innego kotleta niz miesny i dlatego wlasnie nie wyobraza sobie obiadu bez miesa.
                Mieso wystarczy jesc raz w tygodniu.Tyle ludzki organizm potrzebuje zwierzecego bialka.
                A najczesciej ludzie mieso jedza codziennie.
                • najma78 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 11:41
                  lola211 napisała:

> Wiekszosc ludzi jest miesozerna i musi jesc mieso, bo nigdy nie jadla dobrze pr
                  > zyrzadzonego dania wege.I jak słyszy kotlet z fasoli, to sie krzywi.Wielu nigdy
                  > w zyciu nie jadla innego kotleta niz miesny i dlatego wlasnie nie wyobraza sob
                  > ie obiadu bez miesa.
                  > Mieso wystarczy jesc raz w tygodniu.Tyle ludzki organizm potrzebuje zwierzecego
                  > bialka.

ja jestem wegetarianka i miesa nie jem bo nie lubie i nigdy nie lubilam. Jednak moja corka i maz preferuja mieso a posilek veg jedza 2 razy w tygodniu. Ludzie sa rozni a ich dieta nie jest uwarankuwana sprobowaniem badz nie dobrego kotleta z fasoli. Ja nie lubie miesa ale tez jaj (jadam rzadko) i nabialu (mleka nie pije) a sery i jogurty malo i nie dlatego ze nie jadlam dobrego kotleta z jaj albo jajecznicy a dlatego ze moj organizm tego nie potrzebuje a wrecz odrzuca i na takiej diecie bylabym chora poprostu.
                  • lola211 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 12:01
                    Szkoda, ze ten organizm nie odrzuca przy okazji najgorszego sortu miesa.
                    Ja obserwuje jednak inne zjawisko- mieso najprosciej zrobic i króluje ono na polskich stolach.Ciezko zmienic nawyki wyniesione z domu.
                    • vilez Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 14:16
                      Lola, tardycja jedzenia mięsa nie ejst silna tylkow Polsce. Włochy, Francja, Niemcy- mięsem i nabiałem (sery) stoją. Dobry bef zawsze w cenie (i tej zdrowotnej i neistety, finansowej), podobnie dobre owoce morza. Dobry ser też nie jest do pogardzenia.
                    • najma78 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 14:37
                      lola211 napisała:

> Ja obserwuje jednak inne zjawisko- mieso najprosciej zrobic i króluje ono na po
                      > lskich stolach.Ciezko zmienic nawyki wyniesione z domu.

jedzenie miesa nie charakteryzuje tylko Polakow, zapewniam. Czym innym sa nawyki zywienjowe a czym innym preferencje oraz potrzeby organizmu.
      • gazeta_mi_placi Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 10:17
        A dlaczego naleśniki niezdrowe? Kaloryczne może i tak, ale niezdrowe? Same naturalne składniki: jajka, mleko, mąka, słoik dobrych powideł też może być zdrowy.
        • gazeta_mi_placi Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 10:17
          Pisałyśmy niemal jednocześnie to samo smile
        • kropkacom Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 11:35
          Co to znaczy zdrowy? W moim mniemaniu to taki, który dostarcza niezbędnych witamin, mikroelementów i tak dalej. Dodatkowo jest z odpowiednim wskaźnikiem indeksu glikemicznego. A słoik powideł ze sklepu no też nie powiedziałabym aby był zdrowy. Jakie warunki spełnia z powyższych naleśnik z powidłami?
          • lola211 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 12:04
            Dlaczego ze sklepu? Taniej i lepiej zrobic wlasne.Moje powidla domowe zawieraja tylko sliwki i nic wiecej.Tzn. czesc robie z amaretto, ale to juz wykwintniejsza wersja.
            • kropkacom Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 12:08
              O rany... big_grin Gazeta nie robi własnych. Jak wiekszość. I tańsze są ze sklepu. Nie brnijmy w absurdy.
              • lola211 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 12:14
                Nie sadzilam, ze absurdem i rzecza niespotykana jest robienie wlasnych powidel i przetworów??Zyje w swiecie, gdzie prawie kazdy cos zamyka w słoiki.
                Powidla domowe sa tansze i sto razy lepsze niz kupne, chyba ze trafi sie na powidla z 100% zawartoscia owoców.Ale wówczas sloiczek ma cene z 10 zł.
                • kropkacom Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 12:22
                  Całe życie się człowiek się uczy big_grin Gdyby wszyscy robili przetwory to takowe sklepowe nie miały by racji bytu.

> Powidla domowe sa tansze i sto razy lepsze niz kupne,

Sory, ale owoce nie są tanie. Nawet sezonowe. Żywność przetworzona sklepowa już dawno jest tańsza niż większość domowych wyrobków. I nie zrozum mnie źle, fajnie że to wszystko robisz i masz czas na forum, pracę i dzieci. To nie sarkazm. Jednak trzymajmy się realnych mozliwosci większości. Tak?
                  • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 13:56
                    Sory, ale owoce nie są tanie. Nawet sezonowe.

Wczoraj kupiłam niecały 1 kg rabarbaru - zapłaciłam 1, 79 pln.
                    • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 14:00
                      i wartość odzywcza mąki gryczanej:

Mąkę gryczaną otrzymuje się poprzez zmielenie nasion gryki. Charakteryzuje się szarobrązowym kolorem i gorzkim posmakiem. Zawiera dużo białka, skrobi, witamin z grupy B i soli mineralnych. Nie zawiera glutenu. Polecana jest dla osób chorujących na celiakię.
                      • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 14:14
                        i rabarbar:

Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe. W kuchni naturalnie uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca,

Pomijam temat przetworów na początku sezonu.

Ale lola ma rację i warto o tym pamiętać. To nie jest wielka filozofia , przynajmniej podstawowe przepisy. I jeżeli komuś zależy na tanich i zdrowych przetworach to te domowe są najlepsze. A dlaczego jest zapotrzebowanie na gotowe? Przecież to oczywiste - nie każdemu się chce (np moje chęci są dosyc ograniczone)
                        • najma78 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 14:29
                          Tiaaa, niecaly kologram rabarbaru kosztuje prawie 2 zl, ile wyjdzie dzemu z takiej ilosci? Pomijajac juz ze jest on kwasny wiec trzeba go zmieszac z innymi owocami. Owoce zreszta tanie nie sa i choc ematki oczywiscie cukru nie dodaja (big_grin) to jednak pamietam moja babcie i znajome ktore o cukier sie zabijaly w czasach gdy w sklepach nic nie bylo wlasnie ze wzgledu na przetwory z owocow wlasnie. Oprocz tego koszt gazu lub pradu no i czas. Wychodzi nie tanio. Mozna sie pobawic zwlaszcza gdy sie ma wlasne owoce ale kupowac na prztwory zdecydowanie nieoplacalne.
                          • gryzelda71 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 14:53
                            Dla mnie nadal opłacalne, no ale ja swojej pracy nie wyceniam na kosmiczne kwoty.
                            Zrobiłam dżemu z truskawek i jest taniej niż w sklepie.
                            • najma78 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 15:35
                              gryzelda71 napisała:

> Zrobiłam dżemu z truskawek i jest taniej niż w sklepie.

Ja kupuje dzem w sklepie, dobrej jakosci, dla mnie taniej bo ilosci dzemu jakie spozywamy sa male, nie jest to istotny skladnik naszej diety.
                              • gryzelda71 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 18:22
                                Czy jak się zrobi przetwory to je się je na okrągło?
                                • misku123 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 04.06.14, 18:21
                                  makaron świderki z serkiem ricotta i pomidorami:
                                  makaron świderki (ilość wg potrzeby i apetytu), opakowanie serku ricotta,(najtanszy i dobry w biedronce)1 cebula, ok 4 pomidory, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, ulubione zioła (wg mnie najlepsza świeża bazylia), ja dodaję papryczkę chilli bo lubię pikatnte jedzenie
                                  makaron ugotować al dente.
                                  Na patelni podgrzać ok łyżkę oleju, na tym zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pomidory sparzyć , obrać skórkę, następnie pokroić je w kostkę. Wrzucić na patelnię do cebluki. do tego wcisnąć czosnek i jeśłi ktoś lubi - wkroić papryczkę chilli. Po ok 5 minutach smażenia dodać opakowanie serka roccotta. Dusić wszystko razem jeszcze ok 5 minut. Na koniec dodać posiekane zioła, wrzucić ugotowany makaron, dokładnie połączyć i gotowe.

Zielone spagetti:

makaron spagetti, oliwa z oliwek, sok z cytryny - ok łyżki, ok 1/2 kg szpinaku najlepiej świeży, świeże zioła jakie mamy (najlepiej bazylia, rukola, oregano - ilość ok 2 garście - ale wystarczy też sama bazylia lub sama rukola)
                                  kawałeczek sera pleśniowego z niebieską pleśnią - dosłownie objętość łyżeczki, 3 ząbki czosnku, jak kto lubi - ostra papryczka,
                                  Ugotować makaron al dente
                                  na patelni podgrzać lekko oliwę z oliwek , na tym lekko podsmażyć czosnek (oliwa nie może być za gorąca), następnie wrzucić szpinak i chwilkę podsmażyć . W dzbanku miksera lub robota kuchennego zmiksować zioła z serem pleśniowym, dwoma ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i ok dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Na patelni zblendować szpinak. Połączyć zmiksowane ziołą ( będą miały konsystencje gęstego sosu) ze zblendowanym szpinakiem na patelni, chwilę podgrzewać, posolić do smaku. Wrzucic makaron, wymieszać, jeszczę chwilę podgrzać i gotowe.

grzanki z pomidorami:
                                  dowlne pieczywo, ser feta - na jedną osobę to z pół paczki, 2 pomidory, bazylia swieża lub suszona, dwa ząbki czosnku - jak ktoś lubi
                                  często zostaje mi chleb i bułki. Chleb kroję na kromki, bułki na pół. Smaruję je za pomocą pędzla (ale moze być łyżeczką) oliwą z oliwek. Kroję ser feta w kostkę, pomidory obieram i też kroję w średnią kostkę. Czosnke i bazylię siekam. Na pieczywo układam najpierw ser, na to pomidory, posypuję bazylią, odrobiną posiekanego czosnku i do gorącego piekarnika na 10-15 minut aż się zrumieni.

gulasz warzywny:
                                  3 papryki czerwone, dwie cebule, 4 pomidory (mogą być z puszki - wtedy wystarczy puszka), jedna mała cukinia, puszka czerwonej fasoli

cebulę skroić w piórka, podsmażyć na odrobinie oleju. Paprykę oczyścić, skroić w paseczki , wrzucić do cebuli, podsmażyć chwilę, następnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę pomidory, następnie pokrojoną w kostkę cukinię ( ze skórką). Dusić ok 10-15 minut. Na koniec wrzucić odsączoną z zalewy fasolę. Całość dusić często mieszając jeszcze ok 5-7 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem, tymiankiem (ja suszonym) i jak ktoś lubi ok trzema wyciśniętymi ząbkami czosnku. - Potrawę można mrozić.
                          • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 15:56
                            Tiaaa, niecaly kologram rabarbaru kosztuje prawie 2 zl, ile wyjdzie dzemu z takiej ilosci?

A ile Ty chcesz "dżemu" na jeden posiłek dla jednej osoby?wink

Kupisz rabarbaru za 50 gr- 1 zl, garśc truskawek, ewentualnie możesz dosłodzić miodem (nie podgrzanym) .

A rabarbar i truskawki robią się same kiedy Ty smażysz nalesniki (dla jednej osoby pewnie 2 -3)
                            • najma78 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 16:36
                              joa66 napisała:

> A ile Ty chcesz "dżemu" na jeden posiłek dla jednej osoby?wink
                              >
                              Nie chodzi o dzem robiony na jeden posilek dla jednej osoby a o przetwory. Przetwory zazwyczaj robi sie na sezon jesienno-zimowo-wiosenny czyli zdecydowanie nie na jeden nalesnik.
                              • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 16:48
                                autorka prosiła o pomysły posiłków - naleśniki z "dżemem" spełniają kryteria taniości i zdrowia.
                                • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 16:51
                                  p.s. jestesmy na początku sezonu owocowego. "Dżemy" mozna robić na bieżące potrzeby w ilości odpowiadającej tym bieżącym potrzebom. Nie trzeba ich wekować, tylko normalnie przełożyć do naczynia stołowego.
                                  • kropkacom Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 17:55
                                    Ciesz się, że macie dostęp do tanich owoców, ale to absolutnie nie neguje tego co napisałam. I co by nie było, jak otwieram wątek tanie i zdrowe jedzenie to nie naleśników posmarowanym powidłami oczekuje.
                                    • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 20:37
                                      naleśniki gryczane z rabarbarem i np truskawkami SĄ zdrowesmile

Odpowiednie cytaty załączyłam.
                                      • kropkacom Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 21:44
                                        Tia... Zwłaszcza, że gazeta na bank myślał o gryczanych i powidłach własnego wyrobu. big_grin Bo wiesz, ja do gazety pisałam.
                                        • gazeta_mi_placi Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 08:42
                                          Powidła śliwkowe z Biedronki - są zrobione z 182 g owoców na 100 g produktu, to chyba nie ma sama chemia, co?
                                          • lola211 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 09:21
                                            A dlaczego nie 100% owoców? Do powidel nie trzeba cukru.W skladzie powinno byc: 100% sliwki. I tyle.
                                • bi_scotti Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 17:48
                                  joa66 napisała:

> naleśniki z "dżemem" spełniają kryteria taniości i zdrowia.

Z ta "zdrowotnoscia" nalesnikow z dzemem to by pewnie mozna podyskutowac, szczegolnie gdyby plan byl jesc je kilka razy w tygodniu wink Jak juz koniecznie nalesniki to pewnie lepiej z jakims wkladem warzywnym typu szpinak, a jak na slodko to bialy ser zdrowszy/pozywniejszy niz dzem. Tak szczerze to ja bym te wszystkie pyszne maczne cuda typu nalesniki, pierogi, knedle i inne kluchy uwzgledniala w bardzo minimalnych i nieczestych porcjach jesli to ma byc ukladanie "zdrowego" jadlospisu. Szczegolnie jesli ktos np. i tak jada chleb/bulki przynajmniej raz dziennie. Aczkolwiek to tez pewnie zalezy jakie to pieczywo i ile ... It's complicated, eh tongue_out
                                  • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 20:44
                                    Zakładam, że naleśniki są ze "zdrowej" mąki, niekoniecznie pszennej. Zdrowe węglowodany to nie tylko kasze, ale np mąki z grubego przemiału. Naleśniki można smazyć bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością.

Duszone owoce , bez cukru , też są zdrowe (cytat na temat rabarbaru i jego właściwości antyrakowych, który rozpoczął sezon owocowy wkleiłam)

Naprawdę, naleśniki niekoniecznie muszą być takie jak w barze mlecznym smile
                                    • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 20:54
                                      p.s. oczywiście owoców miekkich, zwłaszcza jagodowych , w ogóle nie trzeba podduszać, wystarczy zmiksować (uwielbiam połączenie malin i truskawek z kroplą soku z cytryny). Można też dodać do truskawek listek bazylii czy mięty. Pychota jak się położy na ciepłych naleśnikach.

Ale np morele, śliwki czy brzoskwinie wolę lekko poddusić (do naleśników).
                                    • bi_scotti Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 22:18
                                      joa66 napisała:

> Naprawdę, naleśniki niekoniecznie muszą być takie jak w barze mlecznym smile

Ale tylko takie sa warte kazdej ceny smile Sorry, nie gniewaj sie ale to, co opisujesz z ta gryczana maka i duszonymi owocami brzmi tak smutno i nie-nalesniczo, ze az zal czytac. To jak czekolada bez czekolady, kawa bez kofeiny, piwo/wino bez %%%% etc. etc. etc. Inna sprawa, ze takich barow mlecznych serwujacych nalesniki z moich wspomnien z czasow mojego dziecinstwa tez juz nie ma ... Najlepiej nam bylo przed wojna big_grin Cheers.
                                      • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 22:38
                                        Ale to jest pychasmile big_grin

I wcale nie jest mniej smaczne niż "normalne" naleśniki. Czymże są powidła/dżemy itd?
                                        Uduszonymi owocami. Jeżeli sami je wybieramy (dojrzałe, zdrowe, słodkie) nie trzeba ich dosładzać (mówię o tych robionych na bieżąco, których nie trzeba konserwować). W sezonie to jest festiwal smaków i aromatów, zwłaszcza jeżeli podkręcimy smak - miętą, bazylią, imbirem, cynamonem itd.

A cieniutkie naleśniki ze "zdrowej" mąki i jej mieszanki z pszenną , są przepyszne (w przeciwieństwie do makaronów) . Robiłaś kiedyś? smile
                                        • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 22:40
                                          p.s. poza tym maka nie musi być gryczana jezeli ktos nie lubi - może być orkiszowa, jaglana, owsiana, z amarantusa, żytnia - niektóre z nich trzeba mieszac z pszenną, bo trudno przewrócić naleśnik na druga stronę (przynajmniej ja mam z tym trudności)
                                        • bi_scotti Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 22:45
                                          joa66 napisała:

> A cieniutkie naleśniki ze "zdrowej" mąki i jej mieszanki z pszenną , są przepy
                                          > szne (w przeciwieństwie do makaronów) . Robiłaś kiedyś? smile

Mam taka "specjalistke" w kregu znajomych - zawsze sie uprzejmie zachwycam, bo co mi pozostalo? Ale na anonimowym forum powiem prawde, cala prawde i tylko prawde: cienki, zdrowy nalesnik ze zdrowym dzemem sucks! Sorry big_grin
                                          • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 23:05
                                            Nie jadlaś moich wink

A uwielbiały je dzieci w wieku, kiedy jeszcze nie potrafią kłamac big_grin

p.s. Nie lubisz bretońskich galettes?
                                            • bi_scotti Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 23:53
                                              joa66 napisała:

> Nie jadlaś moich wink

Lojalnie Cie ostrzegam i publicznie obiecuje, ze jak sie bede nastepnym razem wybierac do, jak to nazywa Jan Kran, Oj, to sie tu przypomne i bede oczekiwac zaproszenia na Twoje nalesniki. A potem wszystko zaraportuje ematce. Z detalami! big_grin
                                              Podejmiesz rekawice? smile
                                              https://l.rgbimg.com/cache1nDHTZ/users/m/mz/mzacha/600/mhis6II.jpg
                                              • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 03.06.14, 08:01
                                                Ponieważ staram się kultywować anonimowośc na forum, niestety Cię nie zaproszę.

Ale mogę anonimowo podrzucić ci naleśniki do hotelu big_grin
                                                • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 03.06.14, 08:02
                                                  Mogę też dac Ci przepis i sama zobaczysz smile
                  • lola211 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 21:38
                    Żywność przetworzona sklepowa już
                    > dawno jest tańsza niż większość domowych wyrobków

Nieprawda.Chyba ,ze masz na mysli najgorszego sortu dzemy, gdzie owoców jest 40%,a reszta to cukier i zagestniki.Bo dzemy dobrej jakosci to min 7 zł za słoiczek 200 g.
                    W sezonie kupuje na placu skrzynke owoców i przetwarzam.Jakosc bez porównania lepsza, a koszt wcale nie wyzszy niz gotowiec.
                    Gdybym nie smierdziała kasa tym bardziej zalezaloby aby zdobyc pozywienie jak najtaniej.
                    No i kwestia jakosci.Ja wiem jakie owoce przetwarzam.

>realnych mozliwosci większości.

Kwestia priorytetów.Mniej neta, seriali, tv, a czas sie znajdzie.
                    • kropkacom Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 22:13
                      Tak, taką żywność mam na myśli. I to, ze mnie stać na coś lepszego nie zmienia faktu, że ona jest.
                      • lola211 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 22:42
                        Owszem, ona jest, bo sie sprzedaje.A sie sprzedaje, bo wiekszosc konsumentów nie ma swiadomosci dotyczacej kwestii zywienia.I nie ma znaczenia zasobnosc portfela.
                        • kropkacom Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 22:44
                          Zasobność ma znaczenie w tym, czy kupimy najtańszy produkt, czy nie.
                          • lola211 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 23:07
                            Zatem ci,ktorzy maja lepiej powinni kupowac lepsze i drozsze.A czesto kupuja najtansze.
                            Uwazam,ze jak ktos nie ma kasy tym bardziej powinien przetwory robic.Nie bedzie musial przez cala zime i przednówek wielu produktów kupowac.Owoce i warzywa na przetwory mozna nabyc w hurcie w sezonie,Grzyby samemu nazbierac.Narobic syropu z kwiatów bzu.No, mozliwosci jest mnostwo, tylko trzeba troche wysiłku włozyc.
                            • gazeta_mi_placi Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 08:33
                              Ile czasowo (np. godzinowo) zajmuje zrobienie przetworów z owoców, warzyw, syropów w ilości dla całej rodziny na całą zimę? Łącznie z zakupem, zebraniem, poszatkowaniem, usmażeniem i wciśnięciem w słoik?
                              • lola211 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 09:17
                                Tyle, ze ja pracujac 5 dni w tygodniu po 10 godzin jestem w stanie ogarnac.Powidla smaza sie same, od czasu do czasu sie miesza.
                                • gazeta_mi_placi Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 09:24
                                  Ale jednak musisz być w domu i doglądać, zatem ile godzin ze wszystkimi czynnościami, w tym doglądaniem?
                                  • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 09:39
                                    gazeta - jak Ty chcesz policzyc czasowo "doglądanie"? Bo to pewnie 10-15 minut. Nie wiem czy fakt, że w czasie robienia przetworów generalnie siedzi się w domu, można liczyc jako czas poświęcony na przygotowanie.

A w tym czasie możesz robic million rzeczy - oglądac filmy, TV, pisać maile, robic sobie maseczki, czytać, zaprosić koleżankę i gadać, albo najwyzczajniej w świecie sprzątać.

• klamkas Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 10:06
                                      A można też robić coś w tym czasie z mężem, czy z zasady kobiety nie mają takich potrzeb? wink
                                      • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 12:43
                                        A można też robić coś w tym czasie z mężem, czy z zasady kobiety nie mają takic
                                        > h potrzeb? wink

Nie, absolutny zakaz, bo od tego się powidła psują, a amerykańscy uczeni udowodnili, że nie da się osiagnąć orgazmu, kiedy śliwki na gazie. Generalnie polecana jest abstynencja tydzien przed i tydzien po robieniu przetworów. Z wyjątkie porzeczek, na nie to nie wpływa.
                                        • klamkas Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 14:14
                                          Wiedziałam, że istnieje jakiś logiczny powód zniechęcenia do robienia przetworów wink.
                                          • joa66 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 16:10
                                            big_grin
                                  • lola211 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 10:01
                                    No to sobie w weekend doglądam.Wstaje rano, włączam palnik.Po 3 godzinach wychodze z domu,powidla stygna.Wracam, właczam palnik i od czasu do czasu zagladam.Tak to sie robi.Smaze 2 dni z przerwami.
                                    • klamkas Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 10:07
                                      Ta, a kupują się, myją i pestkują same jak śpisz?
                                      • lola211 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 22:16
                                        A od czego w domu chlop??
                                    • lusitania2 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 11:02
                                      lola211 napisała:

> No to sobie w weekend doglądam.
                                      >Wstaje rano, włączam palnik.Po 3 godzinach wycho
                                      > dze z domu,powidla stygna.

ta, rano...
                                      lola, zapomniałaś już, że w soboty musicie koniecznie spać do 11, a potem obowiązkowo lecisz stać w warzywniakach i piekarniach?
                                      Rotfl.
                                      • gazeta_mi_placi Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 12:35
                                        I troll się wykopyrtnął na szczegółach sad
                                        • lola211 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 22:19
                                          Chciałbys.
                                      • lola211 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 22:19
                                        Majac 1,5 roczne dziecko spac do 11?
                                        Dla mnie do 9 oznacza wstac w poludnie.
                                        I tak własnie spie w soboty.Bo w tygodniu max do 7.
                                        To ciagle rano jest, a sliwki nie protestuja.
                                        • gazeta_mi_placi Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 03.06.14, 07:02
                                          Sama pisałaś, że Ty musisz się wyspać i nie wstajesz rano w soboty tylko koło 11.00 i wtedy robisz rajd po warzywniakach i w samej kolejce stoisz 30 minut plus dojazdy.
                                          • lola211 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 03.06.14, 07:16
                                            Napisałam, cytuje:
                                            A ja pozwalam sobie w sobote wstac pozniej niz codziennie(w koncu moge sie wyspac jak nalezy) , na zakupy nie ruszam tyłka wczesniej niz o 11.00.
                                      • lola211 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 03.06.14, 07:17
                                        Problem z czytanierm?

Pisałam:
                                        A ja pozwalam sobie w sobote wstac pozniej niz codziennie(w koncu moge sie wyspac jak nalezy) , na zakupy nie ruszam tyłka wczesniej niz o 11.00.
                                        • gazeta_mi_placi Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 03.06.14, 07:19
                                          Jasne, jasne wink
                                          • lola211 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 03.06.14, 08:12
                                            Nastepnym razem zanim cos napiszesz, sprawdz.Nie bedziesz wychodzic na głupka.
                • gryzelda71 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 14:35
                  Dżemy też bez cukru robisz?
                  • lola211 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 21:40
                    Dzemy robie niskosłodzone.
                    Z uwagi na to, ze do powideł cukru nie trzeba tak naprawde głownie sliwki przetwarzam.Dzemów z cukrem po pare słoiczkow.
    • vilez Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 09:04
      Warzywa + jajka/twaróg. Wychodzi mi, ze to jest najtańsze i najzdrowsze.
      Dalej: warzywa + makaron (al dente) + mięsa/owoce morza (ale to juz wersja droższa).
    • 55albomniej Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 12:44
      u mnie wczoraj

zupa szczawiowa dla 4 osób
      2 udka z kurczaka, 3 marchewki, 2 pęczki szczawiu, łyżka masła, kilka łyżek śmietany 30%, 4 jajka, pól kg młodych polskich ziemniakow, 4 kajzerki z masłem, wszytsko w sumie kosztowało max 11 zł

dziś piersi z kaczki smile pół kg ziemniaków młodych polskich - 1,35zł, dwie piersi z kaczki ( w sumie 470g) 16zł,
      na surówkę olej z rzepaku, cebulka, sól, pieprz, cukier, sok z 1/4 cytryny, pół kapusty młodej - 2,5zł

w sumie dla dwóch osób po 10zł/os
      • klamkas Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 14:33
        Taaa... piersi z kaczki to tani obiad. To co jest w takim razie drogim mięsem? Homar? ;p
        • myelegans Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 17:47
          Hehehe, u mnie sezonie homary tansze niz kurczaki. Kupuje prosto z lodzi rybackiej jak chce duze, a i w zwyklym supermarkecie tez tansze.
    • mynia_pynia Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 17:44
      Schabowy z ziemniakami też jest tani.
      Dania które drogo wychodzą w naszym klimacie to np z diety "plaż południowych" - kiedyś stosowałam tę dietę i nigdy wcześniej ani później nie wydałam więcej na jedzenie domowe.
      • bi_scotti Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 17:53
        No bo "taniosc" jest wzgledna i zalezy od adresu, to oczywiste smile Niemniej wiekszosc zielonego typu salata, szpinak, ogorki, cebula etc. to nie sa jakies luksusy w wiekszosci krajow swiata, lacznie z PL. Podobnie jajka, nabial czy lokalne owoce. Powtorze sie ale mysle, ze kwestia zdrowego i taniego odzywiania sie to przede wszystkim podjecie decyzji, ze sie bedzie unikac gotowcow i ze sie bedzie sklonnym gotowac dluzej niz 5-10 minut dziennie. Jak sobie czlowiek to ulozy w glowie, to i zakupy bedzie robil inaczej, i w lodowce bedzie miec tylko "zdrowe" produkty, i przepisy znajdzie. Uncle Google works 24/7 big_grin
      • panirogalik Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 09:08
        Dokładnie, bo u mnie takie ziemniaczki z kapustką to mogą być co najwyżej na przystawkę
    • pederastwa Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 20:51
      makaron razowy z pesto pietruszkowym
      łazanki
      potrawka z kurczaka z pęczakiem
      ryba po grecku (duzo warzyw,mniej ryby, dorsz jest ok) + ziemniaki
      fasolka po bretonsku (nie trzeba dawac duzo boczku, tyle tylko zeby zapach byl)
      żeberka pieczone + młoda kapusta
      • solejrolia Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 01.06.14, 22:19
        ale nie chodzi tylko o posiłki obiadowe?
        no to zacznę klasyką: owsianka na śniadanie, z jabłkiem, dosłodzona miodem, albo z rodzynkami, albo orzechami.
        sałatki na kolacje. np na bazie ryżu albo na bazie makaronu.
        przykład: makaron kokardki+tuńczyk +natka pietruszki (DUŻO!) + łyżka majonezu do smaku.
        dziś np. mieliśmy na kolację sałatkę: kilka pieczarek (w sobotę były w biedronce tanie, to wzięłam duzo, teraz wyżeramy pieczarkiwink) posiekać, przesmażyć szybko z cebulą. ugotować jajka na twardo, posiekać, plus łyzka majonezu do smaku i DUŻO natki pietruszki. poniewaz posiakane było grubo, to była sałatka, a gdyby to zsiekać drobniutko, to byłąby pasta na kanapki.
        a u nas jada się mało kanapek, gdyż córka nie lubi, ale w kontekście tego wątku chciałam tylko napomknąć: kanapki nie są tanie. przeliczcie i się zdziwicie. produkty na obiad często wychodzą taniej, niż produkty służące do przygotowania kanapek.
        pizza domowa- ostatnio liczyłam, jest tanio, a dodatki można dawać dowolne, do tego ukręcic samemu sos pomidorowy, choćby na bazie koncentratu pomidorowego, z posiekaną bazylią i odrobiną cebulki dymki- jaki smak,aromat, nie umywa się do keczupu z plastikowej butelki.
        jak naleśniki to np. z farszem szpinakowym, albo z warzywami.
        kluski na parze z musem truskawkowym (obiad na słodko), albo z sosem mięsnym, albo z sosem pieczarkowym (z duża ilością natki)
        domowy hamburger. świetne i pozywne danie, i zdrowe. (wystarczy kotleta usmażyć na patelni grillowej, a że do bułki wkąłda się warzywa, to to wychodzi super danie).
        chlebek pita (bardzo łatwo się go piecze) nadziany warzywami, zalany sosem jogurtowo-koperkowym.
        pomidory,dynia, cukinia i papryka w sezonie sa tanie- mam milion róznych przepisów na te warzywa w różnej konfiguracji, z makaronem, albo ryżem, nadziewane, zapiekane itd
        tania jest też kapusta biała, i tez jest bardzo wiele przepisów na nią (poza oczywistym bigosem) przykłąd- zsiekać drobniutko kapustę, posolić, ugotować jajka na twardo i pokroić w kostkę, zrobić sos jogurtowo-czosnkowy, wybełtać i dać DUŻO natki pietruszki. taka sałatka /surówka, jest bardzo sycąca, i jako samodzielne danie kolacyjne spokojnie daje u nas radę.
        i wszelkie sałaty, z dodatkiem kurczaka, czy sera żółtego.
        a z ryb tanio wychodzi morszczuk i mintaj, dorsz droższy jest. ostatnio robię w folii, kładę kawałki masła i cebuli, sól, pieprz i na 20minut do piekarnika, mniam.
        albo tradycyjnie rybę po grecku- na ciepło z ryżem, to takie dość lekkostrawne danie, w sam raz na późniejszy obiad (tj. obiado-kolację)
        no i zupy- krem
        chłodnik
        rosół, pomidorowa, zupy jarzynowe typu "śmietnik"
        ogólnie zupy wychodzą dość tanio, a są zdrowe
        • panirogalik Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 09:19
          "owsianka na śniadanie, z jabłkiem"

ale to dobre dla kogoś kto ma problemy z zaparciami wink
          • solejrolia Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 12:56
            tak? nie zauważyłam.
            ciągnąc temat- na moje ewentualne zaparcia najlepiej działa maślanka/jogurt/kefir, rewelacyjnie reguluje trawienie a po owsiance jakoś nie widzę żadnej reakcji organizmu tym w temacie. za to na pewno czuję się dłużej syta, nie napchana a najedzona, i po takim śniadanku do godziny 12.00-13.00 nawet nie pomyślę o przekąsce czy drugim śniadaniu.
            (a gdy np. zjem 1-2 kanapki na śniadanie, to po godzinie mogłabym znów sięgać po kolejną kanapkę czy bułkę. że nie wspomnę o płatkach na mleku- tym nie jestem w stanie najeść się, od razu sięgam po coś do żarcia- zero wrażenia sytości, niezależnie od ilości zjedzonych płatków)
            • panirogalik Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 13:02
              sama owsianka nie ( i faktycznie można się najeść zwłaszcza jeśli płatki są górskie a nie błyskawiczne), ale owsianka a potem jabłko oj tak.
              • solejrolia Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 13:08
                nie nie, to ma być razem. gotujesz owsiankę na mleku, wkrawasz kawałki jabłka, albo trzesz jabłko na tarce, dosłownie jedna sztuka wystarczy. jabłko lekko się rozgotowuje, chociaż to zalezy od odmiany, bo mogą tylko lekko mięknąć, nakładasz do miseczek/talerzy i możesz posłodzić miodem, wystarczy odrobina, a możesz dać odrobinę cukru, możesz doprawić cynamonem. i w naszym przypadku to nie jest zupa, tylko raczej takie danie na gęsto, smaczne i pożywne.
                • princess_yo_yo Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 13:22
                  ja wkrajam jablko do owsianki juz ugotowanej, razem ze skorka, tylko gniazdo nasienne jest usuniete i cwiartki pokrojone na mniejsze czesci. akurat dla mnie sama owsianka nie potrzebuje slodzenia ale jablko nadaje jej lekko slodko kwasny smak + objetosc.
                  tak wiec miska z owsianka do mikrofali w ciagu dwoch minut jakie tam spedza jablko jest juz juz pocwiartkowane i gotowe do wkrojenia do owsianki. w przypadku kiedy owsianke je cala rodzina garnek i kuchenka jest rzeczywiscie latwiejszym i mniej czasochlonnym wyjsciem.
                • panirogalik Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 13:33
                  no może takie gotowane to co innego.
    • niecierpek_25 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 13:04
      Ja nie wyobrażam sobie jedzenia bez mięsa i ryb, a one same w sobie już są dość drogie- jeśli stawiać na jakość.

Tanio z mięs to wychodzą skrzydełka kurze oraz wszelkie podroby(ale nie każdy lubi)
      Taniej jest kupić całego kurczaka i go samemu porcjować.

Tanie jest to na co akurat jest sezon i urodzaj.

Taniej jest jak się nie marnuje jedzenia.

Ja akurat nie muszę jakoś oszczędzać, ale staram się nie marnować jedzenia.
      Pamiętam z mojego rodzinnego domu wyrzucanie i wylewanie, bo się za dużo ugotowało, a dziś już jemy coś innego.
      Nie było idei zamrażania, matka wyrzucała zieleninę od włoszczyzny, a ja dodaję do gotowania na parze i do marynat, wywalała liście pora, a ja robię w niej ryby i kurczaka.

Tanio jest samemu hodować zioła, szczypiorek itp.

Ja niestety nie mogę, bo koty wcinają wszystko jak leci, tzn. hoduję, ale dla nich wink
    • gaskama Tanio i zdrowo? to trochę oksymoron. 02.06.14, 14:52
      Proponowane tu zapiekanki z ziemniaków i kiełbasy, czy makaron z powidłami - może to i tanie, ale czy zdrowe???
      My lubimy:
      1. Dobre ryby. A halibut, tuńczyk, czy nawet dorsz - nie są tanie.
      2. Dobre i urozmaicone mięsa. A jagnięcina, polędwica wołowa, kurczak zagrodowy - nie są tanie.
      3. Orzechy, migdały, suszona żurawina - nie są tanie.
      4. Dobrej jakości sery (nie podróbki seropodobne) - nie są tanie.
      5. Awokado, bakłażan, bazylia, cukinia - nie są tanie.
      Moim zdaniem, zdrowe jedzenie niestety może bywać tanie, ale generalnie NIE JEST tanie. Można zrobić od czasu do czasu coś niedrogiego i zdrowego, ale nie na co dzień.
      • pederastwa Re: Tanio i zdrowo? to trochę oksymoron. 02.06.14, 15:33
        Ale kapusta (świeża i kiszona), kiszone ogórki, marchew, cebula, por, pietruszka, buraki, warzywa sezonowe są i tanie i zdrowe. Do tego kasze, pełnoziarnisty makaron, jajka, twaróg, trochę mięsa i można komponować pełnowartościowe posiłki.
      • lola211 Re: Tanio i zdrowo? to trochę oksymoron. 02.06.14, 22:30
        > 1. Dobre ryby. A halibut, tuńczyk, czy nawet dorsz - nie są tanie.
        Ale spokojnie mozna kupic inne, tansze ryby i tez bedzie ok.
        > 2. Dobre i urozmaicone mięsa. A jagnięcina, polędwica wołowa, kurczak zagrodowy
        > - nie są tanie.
        To prawda.Ale jesli mieso je sie ze 2 razy w tygodniu(tak jest najzdrowiej) to mozna sobie pozwolic na lepsze i drozsze gatunki bez wyrwy w budzecie.
        > 3. Orzechy, migdały, suszona żurawina - nie są tanie.
        Ale czy sa niezbedne? Nie sa.Ewentualnie mozna zastapic pestkami slonecznika, dyni.
        > 4. Dobrej jakości sery (nie podróbki seropodobne) - nie są tanie.
        Dobry twaróg drogi nie jest.Sery sa drogie, ale znowuz nie musza pojawiac sie czesto w menu.
        > 5. Awokado, bakłażan, bazylia, cukinia - nie są tanie.
        Awokadoo za 3,50-4 zł ,baklazan za 6 zł kg ,bazylia z wlasnej doniczki czy cukinia w sezonie za 2 zł /kg to akurat tanizna.
        Poza sezonem, gdy sa drogie ,lepiej zastąpic innymi warzywami.
    • sueellen Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 22:55
      dziś na obiad miałam:
      salmorejo (zmiksowane pomidory śliwkowe z kawałkiem chleba, oliwą czosnkiem, solą i odrobiną octu, a na drugie
      gotowane młode ziemniaki w mundurkach z fasolką szparagową i jajkiem na twardo przyprawione oliwą, solą
      • princess_yo_yo Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 02.06.14, 23:40
        zrobione tak jak gazpacho - chleb zmiksowany razem z pomidorami, czosnkiem, octem i oliwa? podoba mi sie ten pomysl, akurat posmak ogorka mi w gazpacho nie bardzo lezy.
        • sueellen Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 03.06.14, 09:15
          tak, ale gaspacho jest bardziej wodniste i robi się je z ogórkiem. Salmorejo jest bez ogórka i ma konsystencję kremu. Swietnie smakuje z jajkiem i szynką serrano- w Polsce można zastąpić kabanosem smile Świetne na upał i samo zdrowie.

https://www.bonappetit.com/wp-content/uploads/2013/07/salmorejo.jpg

• misku123 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 04.06.14, 18:28
      krokiety z kaszą gryczaną:
      ja zupy gotuję na udkach, porcjach rosołowych, golonce indyczej. Zawsze to mięso obieram i mrożę a potem mam do krokietów, pierogów itp
      tak wiec:
      obrane ugotowane mięso ( może być z kurczaka, świnaika i co kto ma) mielę w maszynce, do tego mielę całą cebulę i garść natki pietruszki. Jak mam to też jarzyny z wywaru "zupnego" .
      Zmielone mięso, cebulę itd mieszam z ugotowaną wcześniej kaszą gryczaną - woreczek. Przyprawiam solą do smaku i sypię sporo zmielonego pieprzu. Zawijam w naleśniki, potem obtaczam w jajku, bułce i podsmażam na patelni na złoto. Najlepije smakuje z barszczykiem. Potrawę taką serwuję zazwyczaj na drugi dzień po rosole wink mam wtedy mięso z rosołu i resztki owego rosołu. Wtedy wystarczy do bulionu wrzucić strarte na tarce buraczki i mamy barszczyk.
    • misku123 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 04.06.14, 18:29
      makaron świderki z serkiem ricotta i pomidorami:
      makaron świderki (ilość wg potrzeby i apetytu), opakowanie serku ricotta,(najtanszy i dobry w biedronce)1 cebula, ok 4 pomidory, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, ulubione zioła (wg mnie najlepsza świeża bazylia), ja dodaję papryczkę chilli bo lubię pikatnte jedzenie
      makaron ugotować al dente.
      Na patelni podgrzać ok łyżkę oleju, na tym zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pomidory sparzyć , obrać skórkę, następnie pokroić je w kostkę. Wrzucić na patelnię do cebluki. do tego wcisnąć czosnek i jeśłi ktoś lubi - wkroić papryczkę chilli. Po ok 5 minutach smażenia dodać opakowanie serka roccotta. Dusić wszystko razem jeszcze ok 5 minut. Na koniec dodać posiekane zioła, wrzucić ugotowany makaron, dokładnie połączyć i gotowe.

Zielone spagetti:

makaron spagetti, oliwa z oliwek, sok z cytryny - ok łyżki, ok 1/2 kg szpinaku najlepiej świeży, świeże zioła jakie mamy (najlepiej bazylia, rukola, oregano - ilość ok 2 garście - ale wystarczy też sama bazylia lub sama rukola)
      kawałeczek sera pleśniowego z niebieską pleśnią - dosłownie objętość łyżeczki, 3 ząbki czosnku, jak kto lubi - ostra papryczka,
      Ugotować makaron al dente
      na patelni podgrzać lekko oliwę z oliwek , na tym lekko podsmażyć czosnek (oliwa nie może być za gorąca), następnie wrzucić szpinak i chwilkę podsmażyć . W dzbanku miksera lub robota kuchennego zmiksować zioła z serem pleśniowym, dwoma ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i ok dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Na patelni zblendować szpinak. Połączyć zmiksowane ziołą ( będą miały konsystencje gęstego sosu) ze zblendowanym szpinakiem na patelni, chwilę podgrzewać, posolić do smaku. Wrzucic makaron, wymieszać, jeszczę chwilę podgrzać i gotowe.

grzanki z pomidorami:
      dowlne pieczywo, ser feta - na jedną osobę to z pół paczki, 2 pomidory, bazylia swieża lub suszona, dwa ząbki czosnku - jak ktoś lubi
      często zostaje mi chleb i bułki. Chleb kroję na kromki, bułki na pół. Smaruję je za pomocą pędzla (ale moze być łyżeczką) oliwą z oliwek. Kroję ser feta w kostkę, pomidory obieram i też kroję w średnią kostkę. Czosnke i bazylię siekam. Na pieczywo układam najpierw ser, na to pomidory, posypuję bazylią, odrobiną posiekanego czosnku i do gorącego piekarnika na 10-15 minut aż się zrumieni.

gulasz warzywny:
      3 papryki czerwone, dwie cebule, 4 pomidory (mogą być z puszki - wtedy wystarczy puszka), jedna mała cukinia, puszka czerwonej fasoli

cebulę skroić w piórka, podsmażyć na odrobinie oleju. Paprykę oczyścić, skroić w paseczki , wrzucić do cebuli, podsmażyć chwilę, następnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę pomidory, następnie pokrojoną w kostkę cukinię ( ze skórką). Dusić ok 10-15 minut. Na koniec wrzucić odsączoną z zalewy fasolę. Całość dusić często mieszając jeszcze ok 5-7 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem, tymiankiem (ja suszonym) i jak ktoś lubi ok trzema wyciśniętymi ząbkami czosnku. - Potrawę można mrozić.
    • mamusia1999 Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły? 04.06.14, 18:54
      duzy ziemniak upieczony w folii, do tego twarozek z ogorkiem, rzodkiewka, pomidorem.
      albo ten sam ziemniak z matjasem i salatka ogorkowo-pomidorowa.
      ryz na mleku ze swiezymi truskawkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka