Dodaj do ulubionych

Makaron/pasta

11.06.14, 06:29
Tak mnie ciekawismile, nie zebym jako ciemna nieobyta w restauracjach nie jadalawinkbywalo i bedzie bywacsmile ale... Ile to jest porcja taka normalna restauracjna nie domowa (bo tu wiadomo kazdy inaczej) pasty? 100 gr suchego? Czy ile na osobe? Jako przystawka tak po wlosku i potem reszta? A jako danie glowne? I mam na mysl obiad nie biegiem lunch , ktory dla mnie przynajmniej jest malym posilkiem od zawsze.
Obserwuj wątek
    • moofka Re: Makaron/pasta 11.06.14, 06:39
      jako przystawka ok 50 gr, jako danie glowne ok 100gr na osobe suchego
      w praktyce ja w domu nigdy nie gotuje calej paczki
      czyli ok 300-350 gr na 4 osoby i zawsze zostaje
      • myszmusia Re: Makaron/pasta 11.06.14, 07:12
        Tak mi sie wydawalosmile thx. A czy bywa juz teraz ze wiadomo najlepiej pasta frescasmile ale widzial ktos nie pszenny makaron? W lokalu? Ja probowalam taki namierzyc nie udalo mi sie. A robicie same jakis? Domowo musialam sie "nawrocic" na orkiszowy - gotowy sila rzeczy teraz, ktos dla mnie musi gotowacsad ale w sumie ten orkiszwy najbardziej przypomina "normalny" bezglutenowy mi nie smakuje. Sa jakies poza orientalnymi jadalne? Zakupy tez musze "zlecac" i to najlepiej konkretniewink.
        • lusitania2 Re: Makaron/pasta 11.06.14, 07:54
          myszmusia napisała:

>ale w sumie te
          > n orkiszwy najbardziej przypomina "normalny"

a co miałby przypominać, jak orkisz to gatunek pszenicy?
          W supermarketach bywają gryczano-pszenne (czysto gryczanego nie namierzyłam), w smaku nieprzesadnie gryczane (ja akurat ten smak lubię, ale nie wszyscy).
          • myszmusia Re: Makaron/pasta 11.06.14, 09:28
            Wiem ze orkisz to pszenica. smile ale... Inne wlasciwosci i odzywcze przede wszystkim o to chodzi, i inaczej sie przerabia na cos niz pszenica durum. A ten w ogole jest razowy czyli jeszcze badziej inny. Ale ok, chyba faktycznie takiego jak "prawdziwy" moze nie byc bo sie nie dawinkzrobic. A pasta pszeniczna pascie tez zdecydowanie nierowna. Sa makarony firm jak dla mnie jadalne w ostatecznosci.
            To moze jeszcze pomysly na to co do makaronu? Ale z ograniczeniami niestety - i do tego hm... Jak najkaloryczniej? I wykluczone - smazenie, pieczenie na tluszczu, mleko, smietana,wedzone, jesli ser to bardzo sladowo i do tego bez miesa, i puszkowanego jedzenia. Z koniecznosci zaczelam jesc lososia ale z makaronem mi nie lezywink
            Emama wszystko wie i poradzismile.
            • lusitania2 Re: Makaron/pasta 11.06.14, 10:33
              czyli kalorycznie i zasadniczo wegańsko?
              To po pierwszesmile makaron z pesto w dowolnych odmianach (oliwa/olej, zielenina i migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, macadamia, pistacje, pestki dyni, słonecznika... Piniole, nie ukrywajmy - mają zaporową cenę). Ser do nieortodoksyjnego pesto można sobie darować, a w ogóle to w kuchni wegańskiej za parmezan często robią nerkowce - zawsze można dorzucić garść drobno utłuczonych na wierzch makaronu.
              Poza tym - makaron ze wszelkimi strączkowymi (+ inne warzywa), a sałatki - z sosem na bazie awokado (makaron, warzywa, orzechy, zioła + dip z awokado, soku z cytryny czy limonki i oliwy/oleju). 1 awokado to 200-300 kkcl, łyżka oliwy - 90.
              Kaloryczność nieźle też podkręca mleko/śmietanka kokosowa - makaron + duszone warzywa z tymże mlekiem/śmietanką.

• naturella Re: Makaron/pasta 11.06.14, 11:27
                Szpinak, brokuły, cukinia, oliwki zielone, wszystko posypane pestkami słonecznika.
                • myszmusia Re: Makaron/pasta 11.06.14, 11:42
                  Dziekismilejestescie wielkiesmile. Zapomnialam o avokado i nerkowcach. Faktycznie. Na pewno beda jedzonesmile. Reszta tez mi smacznie brzmismile
    • bri Re: Makaron/pasta 11.06.14, 09:39
      W domu odmierzam sobie właśnie 100 gram suchego i zjadam bez problemu. W restauracji jako główne danie porcje są moim zdaniem sporo większe, nie zawsze jestem w stanie zjeść cały talerz. A już we Włoszech to parę razy dostałam dosłownie górę makaronu, jakby cały durszlak kluchów wywalili mi na talerz.
    • gazeta_mi_placi Re: Makaron/pasta 11.06.14, 12:42
      A czym się różni makaron od pasty?
      • nowaczek1 Re: Makaron/pasta 11.06.14, 13:45
        Pasta może być z łososia, a makaron z łososiem.
        • annajustyna Re: Makaron/pasta 11.06.14, 13:48
          I jeszcze:
          https://www.fotopolska.eu/foto/171/171096.jpg
    • klubgogo Re: Makaron/pasta 11.06.14, 18:09
      Ja zawsze gotuję na oko wink dla mnie i córki 1/2 paczki spaghetti, jak jest mąż, 3/4 paczki. Ważne, żeby makaron był z durum i ugotowany absolutnie al dente, wtedy nie tuczy.
      Makaronu miesięcznie u mnie schodzi ze 2-3 kg, córka wcina na kolację ze 3 razy w tygodniu, do tego rosół 2razy w miesiącu i raz na tydzień pasta jako danie główne.
      • myszmusia Re: Makaron/pasta 11.06.14, 21:40
        Przepraszam ale zrozumialas kompletnie odwrotnie, MA byc tuczce, i NIe MA byc z pszenicy durum
    • princess_yo_yo Re: Makaron/pasta 11.06.14, 22:33
      ok 75 suchego makaronu to jest racjonalna porcja obiadowa, jak do tego dolozysz sos zwlaszcza miesny taka porcyjka to okolo 500kcal.
      objetosciowo moze nie wydaje sie ze jest tego duzo ale to dlatego ze idziemy w strone ameryki i obscenicznej ilosci jedzenia na talerzach.
      • myszmusia Re: Makaron/pasta 11.06.14, 23:58
        Hmsmilepowinnam sporo kalorii wciagnacwink avocado zamiast miesa i tez powinno dac rade. A nerkowce dzis jako posypka bylysmile dzieki za przypomnienie. A mieso? Nie wiem, jak na razie po kilkunastu latach bez losos jest dla mnie wystarczajcym odstepstwem smileduzo bialka potrzebne - dobrze mi sie wydaje?zeby wiecej masy miesniowej nie tracic.

-

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka