Dodaj do ulubionych

Wiejska idylla

11.06.14, 09:56
To miejsce stało się urzeczywistnieniem jego wyobrażeń o wiejskiej idylli.

Idylli???

Dla mnie to miejsce jest smutne, szare i pozbawione magii.
Wiejską idyllę wyobrażam sobie raczej tak:

https://www.centurion-magazine.com/_Resources/Persistent/2453c7c48d6ed6eb7772fd35b27c13fc8aeb1cd4/Dovers-2.jpg
https://www.thetimes.co.uk/tto/multimedia/archive/00343/96179650_Country_343591c.jpg
https://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/About/General/2010/5/25/1274813836303/Country-life-makes-you-li-004.jpg
https://media-cache-ak0.pinimg.com/236x/3d/c3/49/3dc34960ad57caf590ab97b39e4c00c1.jpg

a urzeczywistnienie tej idylli znalazłam tylko w Kornwalii
Obserwuj wątek
    • elle.hivernale Re: Wiejska idylla 11.06.14, 10:06
      Na BBC jest program, w którym ludzie rywalizują o możliwość prowadzenia 25 akrowego gospodarstwa. Jak dla mnie obłęd i przepis na horror.
      Wiejska idylla to znaczy, że ja się przechadzam, a ktoś inny zapiernicza suspicious
      • sueellen Re: Wiejska idylla 11.06.14, 10:13
        no a jak! Wiejska idylla to Tara albo 12 dębów w przeminęło z wiatrem. Państwo się bawią, Murzyni charują, ale pieknie jest tongue_out

A tak na serio, są miejsca gdzie prości ludzie pomimo ciężkiej pracy potrafią wydobyć piękno, budują swe gospodarstwa tak, by wkomponowały się w krajobraz, a nie rujnowały go. Myślę, że zalezy to przede wszystkim od poczucia estetyki, poszanowania dla natury wpajanego z pokolenia na pokolenie.
        • riki_i Re: Wiejska idylla 11.06.14, 10:29
          W miescie nikt na Ciebie nie zapieprza? U mnie od rana w budynku pracuja 3 osoby - ochroniarz na dyzurce, sprzataczka i ogrodnik. Co drugi dzien przechadza sie administrator, raz w miesiacu przyjezdza firma alpinistow zeby myc wielkie szklane tafle, ktore sobie wymyslil architekt. Nigdzie samo nic sie nie zrobi.
          • jamesonwhiskey Re: Wiejska idylla 11.06.14, 10:32
            w miesiacu przyjezdza firma alpinistow zeby myc wielkie sz
            > klane tafle, ktore sobie wymyslil architekt. Nigdzie samo nic sie nie zrobi.

cos h...ny architekt
            normalie to sie stosuje samoczyszzace sie szklo
            zeby nie trzeba bylo sie meczyc
          • sueellen Re: Wiejska idylla 11.06.14, 10:34
            Pewnie, że zapieprza. Ale miasto nigdy nie będzie tak malownicze jak malownicza mogłaby być wieś chocby ze względu na samochody, sygnalizację świetlną, znaki drogowe, bilbordy, szyldy reklamowe i kosze na śmieci
        • bri Re: Wiejska idylla 11.06.14, 10:30
          Ci prości ciężko pracujący ludzie budują po prostu minimalne domy z surowych, lokalnych materiałów i w tym leży cały sekret.
          • sueellen Re: Wiejska idylla 11.06.14, 10:43
            Nie do końca.
            Chodzi mi tez o zagracone podwórka, połamane płoty, brzydkie siatki, bilbordy, domy - klocki obecnie w majtkowych kolorach każdy w innym stylu itd.
            • joa66 Re: Wiejska idylla 11.06.14, 10:48
              Ale w załączonym przez Ciebie reportazy nie ma zadnych klocków ani reklam, a to ten reportaż załączyłaś jako "antyidyllę"

????
            • edelstein Re: Wiejska idylla 11.06.14, 10:51

Mialas kiedys Dom?utrzymanie obejscia,by wygladalo malowniczo i bylo zadbane wymaga nakladu czasu i kasy.
              • bri Re: Wiejska idylla 11.06.14, 11:15
                Żeby było malowniczo wcale nie musi być "zadbane". Najpiękniejsze rejony to te, gdzie ingerencja człowieka jest minimalna.
            • bri Re: Wiejska idylla 11.06.14, 11:15
              Nie do końca co?
              • sueellen Re: Wiejska idylla 11.06.14, 11:20
                zagracone podwórka, połamane płoty, brzydkie siatki, bilbordy, domy - klocki obecnie w majtkowych kolorach każdy w innym stylu itd.
                • joa66 Re: Wiejska idylla 11.06.14, 11:23
                  ale co ten opis ma wspólnego z załączonym przez Ciebie linkiem?
                  • sueellen Re: Wiejska idylla 11.06.14, 11:32
                    jeszcze raz:

bri:
                    Ci prości ciężko pracujący ludzie budują po prostu minimalne domy z surowych, lokalnych materiałów i w tym leży cały sekret.

sueellen:
                    Nie do końca.
                    Chodzi mi tez o zagracone podwórka, połamane płoty, brzydkie siatki, bilbordy, domy - klocki obecnie w majtkowych kolorach każdy w innym stylu itd.
    • marychna31 Re: Wiejska idylla 11.06.14, 10:14
      Ktoś lubi disco polo ktoś inny Pendereckiego.
      O gustach nie ma co dyskutować.
    • bri Re: Wiejska idylla 11.06.14, 10:27
      To co pokazałaś też ładne, ale te pierwsze dużo bardziej mi się podobają.
    • joa66 Re: Wiejska idylla 11.06.14, 10:29
      idylla to raczej nie zdjęcia reklamowe, tylko styl życia.
    • noname2002 Re: Wiejska idylla 11.06.14, 10:39
      @Wiejska idylla:
      paweltadejko.com/2011/magia-podlasia-2/
    • edelstein Re: Wiejska idylla 11.06.14, 10:47

No to malo widzialas.W Polsce jest mnostwo przepieknych wioseczek.

"Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
      Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
      Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
      Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
    • kadfael Re: Wiejska idylla 11.06.14, 11:25
      A byłaś kiedyś na tych terenach? Bojkowie to np. Bieszczady. To są miejsca magiczne i przepiękne. A tu - po prostu zdjęcia kiepskie.
      • sueellen Re: Wiejska idylla 11.06.14, 11:37
        owszem, byłam w Bieszczadach z eksem u jego rodziny. No, ładnie było smile
    • oqoq74 Re: Wiejska idylla 11.06.14, 11:43
      Wiejska idylla w polskiej rzeczywistości, to nie domy piętrowe domy budowane z kamienia i strzyżone trawniki.
    • heca7 Re: Wiejska idylla 11.06.14, 11:48
      Dla mnie choćby tak:
      drugikrokwchmurach.blogspot.com/search/label/Foto%20Warmia
    • pochodnia_nerona Re: Wiejska idylla 11.06.14, 20:50
      Te wioski, w których czas się zatrzymał, są właśnie dlatego piękne. Są ostoją czegoś autentycznego, nie kreacją marzeń mieszczucha. Dla Ciebie sielanka na wsi to coś, co oferują zamożne agroturystyki, gdzie jest ładnie, płot jest zawsze równy, na tarasiku spija się kawkę, a po wypoczęciu można wrócić do miasta i jego atrakcji.
      Tymczasem te wioski to życie wg rytmu ściśle określonego rytmem samej natury, ciężka praca, ale też prawdziwe emocje, poczucie spełnienia po wypełnieniu codziennych obowiązków, więź rodzinna i sąsiedzka, poszanowanie dla ludzi i natury.
      • eo_n Re: Wiejska idylla 11.06.14, 21:51
        pochodnia_nerona napisała:

> Te wioski, w których czas się zatrzymał, są właśnie dlatego piękne. Są ostoją c
        > zegoś autentycznego, nie kreacją marzeń mieszczucha.
        10/10
        Ładnie to ujęłaś.
        Mnie zalinkowane zdjęcia (nie te wklejone) bardzo się podobają. Mogłabym mieszkać w takim miejscu.
    • olewka100procent Re: Wiejska idylla 11.06.14, 20:57
      a mi się właśnie ten dom nie podoba, wygląda jak nawiedzony , zła energia z niego bije

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka