Dodaj do ulubionych

Nastolatek i alkohol

13.06.14, 20:30
na rodzinnych przyjęciach?
Kiedy pozwolić starszemu dziecku na wypicie lampki wina do obiadu czy kolacji?
Czekać na umowne 18 lat?
A jak to wygląda w krajach w których pija się wino do obiadu,czy nastolatki także pijają ?Chodzi mi oczywiście o 16,17sto latki nie 11sto letnie dzieciwink
Pytam bo mam w domu 17sto latka,który domaga się piwa do grillowej kolacjiwink
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Nastolatek i alkohol 13.06.14, 20:36
      Ja nie daję, ale też moje sie nie domagają, sa związane przyrzeczeniem, więc wiedzą, że nie mogą. Zresztą u nas i do grila piwa nie ma, to nie kusi smile
      • miliwati Re: Nastolatek i alkohol 13.06.14, 20:37
        andaba napisała:

> Ja nie daję, ale też moje sie nie domagają, sa związane przyrzeczeniem, więc wi

Moje dostały zakaz składania tego przyrzeczenia. Dla jasności - alkoholu prawie się u nas nie pija.

> edzą, że nie mogą. Zresztą u nas i do grila piwa nie ma, to nie kusi smile
    • miliwati Re: Nastolatek i alkohol 13.06.14, 20:36
      imogen0 napisała:

> na rodzinnych przyjęciach?
      > Kiedy pozwolić starszemu dziecku na wypicie lampki wina do obiadu czy kolacji?
      > Czekać na umowne 18 lat?
      > A jak to wygląda w krajach w których pija się wino do obiadu,czy nastolatki tak
      > że pijają ?Chodzi mi oczywiście o 16,17sto latki nie 11sto letnie dzieciwink
      > Pytam bo mam w domu 17sto latka,który domaga się piwa do grillowej kolacjiwink

Osobiście nie widzę problemu, acz jakiś upierdliwiec mógłby iść na policję z rozpijaniem nieletniego.
      W zasadzie nawet lepiej mu dać, niech sobie spróbuje i nie myśli że to jakiś zakazany owoc, bo wtedy to tylko gorzej. A spróbować wina to można pozwolić w zasadzie każdemu dziecku. Im starszemu, tym więcej, aż się dojdzie do stadium nie "spróbować", a "napić się".
    • anetaa Re: Nastolatek i alkohol 13.06.14, 20:39
      W mojej i znajomych rodzinach alkohol dostępny dla młodzieży jest po 18 urodzinach. Nie ma zmiłuj.
    • king_of_rats Re: Nastolatek i alkohol 13.06.14, 20:40
      mój 16-latek dostał pozwolenie na niewielki alkohol pod naszą kontrolą ale na razie nie skorzystał. bez kontroli i pozwolenia też nie korzystał.
    • trinkino Re: Nastolatek i alkohol 13.06.14, 20:49
      Jeśli chodzi o inne kraje, to wiem, że w Stanach bardzo restrykcyjnie się do tego podchodzi, poza tym pić nie można do 21 roku życia.
      Ja uważam, że nie powinno się częstować i uczyć takiego zwyczaju- że picie to norma i jest fajne, ale nie jestem, jako osoba uzależniona od alkoholu, obiektywnasmile Też popijałam towarzysko jako 16, 17- latka.
      • aqua48 Re: Nastolatek i alkohol 13.06.14, 20:58
        My pozwalaliśmy nastolatkom na lampkę wina do obiadu lub pół piwa do grilla. Nic się im złego nie stało. Nauczyli się, że alkohol nie jest tabu i że można go pić kulturalnie, nie trzeba się upić. niektórzy koledzy synów natomiast po skończeniu osiemnastu lat poszli się nachlać..
      • sarah_black38 Re: Nastolatek i alkohol 13.06.14, 20:59
        Moja starsza córka nie domagała się przed osiemnastką, ja zresztą nie pozwoliłabym na picie alkoholu przed osiągnięciem pełnoletności. Nie mam zresztą podstaw , aby podejrzewać ją że kłamie, bo ona swój pierwszy alkohol ( szampan) wypiła na rodzinnej osiemnastce.

Ale za to teraz , kiedy ma 23 lata , pijemy od czasu do czasu kieliszek pod angielski kostiumowy film wink, albo latem piwko smakowe w przydomowym ogródku.
        • sarah_black38 Re: Nastolatek i alkohol 13.06.14, 21:00
          Aaaa ... miało być kieliszek likierku big_grin
    • echtom Re: Nastolatek i alkohol 13.06.14, 21:30
      Nie pamiętam - chyba popijały w domu jakieś wino w wieku 16+. W sumie to hipokryzja, bo większość i tak przed 18-tką pije ukradkiem alkohol z rówieśnikami - typowe zachowanie inicjacyjne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka