Dodaj do ulubionych

ematko pomocy - chusta dla noworodka

14.06.14, 13:40
Wiem, że jest specjalne forum chustowe, ale nie poziom fanatyzmu tam nie pozwala mi przebrnąć przez porady ani nic z nich odsiać. Jedna pani przeczy drugiej pani i tak cały wątek.

Sytuacja wygląda tak: mam 9-dniowego noworodka, który jest cycozwisem, oraz 15-miesięcznego bardzo ruchliwego synka, za którym trzeba biegać. Z racji pory roku potrzebuję chusty bardzo przewiewnej, bo malutki synek już zaczął sobie regulować ciepłotę i nie potrzebuje zwojów, żeby w upały było mu przyjemnie. Ja tym bardziej.

Z uwagi na własny komfort wybrałam rodzaj chusty - kulkową, bo wydaje mi się łatwa do założenia i dodatkowo, jak się zdążyłam zorientować, można ostrożnie nosić i karmić w niej noworodka.

Podsumowując, szukam chusty bardzo przewiewnej i kulkowej, dobrej dla noworodków, w której można nosić je poziomo. Najlepiej jeszcze z szybką wysyłką.
Patrząc na mojego średniaka - BARDZO szybką wysyłką big_grin
Obserwuj wątek
    • kaka-llina Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 13:49
      Akurat w tym momencie nie mogę wejść na chustofoum.... Poszukaj u nich na bazarku (chusty.info.pl) pewnie będziesz potrzebowała jakiejś własnoręcznie uszytej bo nie wiem, czy robią gotowe kółkowe np z jedwabiu taka będzie najbardziej przewiewna IMO chociaż pewnie droga... Możesz kupić normalna i (krótką z jedwabiem) i sama uszyćsmile kółka można kupić a uszycie to 10 minut, instrukcje znajdziesz w internecie bez problemu.
      Jak nie to szukaj jakiejś cienkiej bawełnianej. Ale niestety cobyś nie zrobiła to w upały będzie ci goraco...
      • verdana Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 13:50
        Gorzej, dziecku będzie gorąco. Ja wprawdzie nie w temacie, więc moja rada może być od czapy, ale zdecydowanie nie ryzykowałabym dłuższego chustowania noworodka w upały.
        • kawka74 Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 15:42
          Nosiłam w upały, nie godzinami, ale jednak - nic nikomu się nie stało. Trzeba dziecko (i siebie) odpowiednio ubrać i odpowiednio zamotać.
          • paul_ina Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 16:27
            To pewnie tylko pampers?
            • kaka-llina Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 16:35
              taa ewentualnie samo bodysmile ja noworodki nosiłam w elastycznych i muszę przyznać gorąco (w sierpniu nosiłam) ale dało radę, dziecku nic nie byłosmile.
              Szczerze bałabym się takiego małego wsadzać do kółkowej... swoje włożyłam dwutygodniowe do elastycznej (ale byłam już wprawiona po pierwszym dziecku, pierwsze poszło do chusty w wieku miesiąca).
              • truscaveczka Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 16:53
                Pampek, body i ew. pól pieluchy tetrowej między matkę a dziecko. Bardzo przyjemnie wspominam noszenie w lnianej kółkowej w upały, jakbym miała taszczyć wózek z piwnicy i atakować wszystkie krawężniki i dziury...
    • kawka74 Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 13:49
      > Z uwagi na własny komfort wybrałam rodzaj chusty - kulkową

Wiesz, może sensownie jednak byłoby przebrnąć przez to specjalne forum ;p

> Podsumowując, szukam chusty bardzo przewiewnej

No to nie wełniana.
      Nosiłam dziecko w chuście z domieszką bambusa, na lato całkiem niezła. Zwykła tkana też się nada.
      • paul_ina Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 13:50
        Acha, a więc tkana z domieszką bambusa albo cienka bawełniana. Dzięki, będę szukac.
    • moofka Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 13:54
      chusta kulkowa (kolkowa?)
      wbrew pozorom wcale nie jest latwiejsza niz dluga wiazana
      ja bym sie noworodka i malego niemowlaka w nie jednak nie odwazyla
      dluga wiazana jak dla mnie tylko
      zwykla bawelna, albo jakas domieszka z bambusem
      te sa drozsze niestety
      w naszym klimacie tyle tego upalu, ze naprawde to nie musi byc glowne kryterium
      byle ladna i miekka
      • aqua48 Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 15:32
        Kup lepiej dla starszego szelki i smycz rozwijaną. Noworodek w upały powinien mieć przewiew i możliwość zasłonięcia od słońca - wózek z parasolką jest lepszy niż chusta i ciało matki w tym wypadku.
        • andaba Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 16:03
          Zwykłe szelki wózkowe wystarczą, żeby przejść przez ulicę (przypina się do prowadnicy wózka). W parku może latać luzem, a już chyba lepiej gonić za dzeciakiem z wózkiem niż z noworodkiem w chuście.

Najlepiej sobie spraw podwójny wózek, jak starszy taki niesubordynowany..
      • asia_i_p Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 15:54
        Kulkowa to pewnie miała być kółkowa - ta z pierścieniem. Według purystów chustowych niby be, ale rzeczywiście masz cieńszą warstwę na dziecku.
        • paul_ina Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 16:29
          Tak, właśnie chodzi o tę przekładną przez pierścień - dwa koła, które robią za węzeł.
    • sueellen Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 15:46
      Ja jestem matka chustowa, obie córki nosiłam (młodszą dlaje nosze ale mniej z racji upałów), ale nie zdobyłabym się na odwagę nosic noworodka , więc pozwolę się zasłonic klauzulą sumienia i nie doradzać w tej kwestii tongue_out
      • asia_i_p Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 15:56
        Nam fizjoterapeutka w szkole rodzenia mówiła, że można, ale wyłącznie w jednym rodzaju wiązania, w kieszonce, a starsze nie pamiętam w krzyżu albo podwójnym krzyżu. Kołyskę odradzała ze względu na biodra dziecka, a biodrowe wiązanie ze względu na kręgosłup matki.
        • sueellen Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 15:59
          Może i można, ale tak maleńkie dziecko bałabym się nosić. Starszą zaczełam "kieszonkować" (moje ulubione wiązanie) gdy miała 2 miesiace, młodszą gdy skończyła miesiąc i raczej w domu gdy musialam coś zrobić, ale noworodka nie.
          • paul_ina Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 16:31
            No to wygląda, że dupa blada, będę nosiła na ręku aż podrośnie, a potem wsadzę w manducę.
            Niektórym chusty po prostu nie są pisane.
            • sueellen Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 17:09
              a ja myślę, że możesz zamówić cieniutką chuste na lato, zanim dojdzie minie tydzien, odczekasz kolejny tydzien - dwa i już dziecko przestanie byc noworodkiem tongue_out
          • dzoaann Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 17:13
            To ja wyrodna jestem, nosilam tygodniowego noworodka, choc na poczatku na krotko, by sie przyzwyczail. Ale tylko na zabke, kolkowa, to sorki, ale sciema dla mnie. Tylko dluga, tkana, wiazana, na lato moze byc z bambusem. I karmilam tez w takim wiazaniu, ganialam za starszymi, a w kolkowej to na moje oko, to jednak dziecko nie jest tak bezpiecznie "przytwierdzone" do matki.
    • sueellen Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 15:50
      forum.gazeta.pl/forum/w,44603,148026107,148026107,Cieniutka_chusta_w_goracych_krajach.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,44603,115224765,115224765,Upaly_nosicie_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,44603,113907909,113907909,Jak_nosic_w_upaly_.html
      • melikoto Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 16:54
        Ja kolkowa doradzam bo raz dziecko mi sie wysunęło dołem i dzieki Bogu je złapałam. W tych dłuższych lepiej dziecko jest zabezpieczone
        • melikoto Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 16:55
          *odradzam
          • yvona73pol Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 17:36
            Dodatkowo, z kolkowa trzeba sie polubic, tzn. nie kazdemu podejdzie. Ja osobiscie nie ogarniam (jeszcze).
            Co do noworoda, cienka albo z bambusem, albo cienka bawelna, albo z jedwabiem. Bardzo polecam uzywana juz i zlamana.
            Idealem dla noworodka jest Vatanai Maruyama, cieniuchna i przewiewna.

Kolkowe w dodatku to juz raczej dla siedzacych dzieci? W kazdym razie nie kilkudniowych, ja bym nie probowala.
            Chyba, ze bardziej z przodu.

Aha, i raczej rozwazylabym postawe "dla wlasnego komfortu", moze na korzysc "dla komfortu i mojego, i dziecka", bo mam nadzieje, ze je rowniez bierzesz pod uwage?
            • madzioreck Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 16.06.14, 22:17
              > Aha, i raczej rozwazylabym postawe "dla wlasnego komfortu", moze na korzysc "dl
              > a komfortu i mojego, i dziecka", bo mam nadzieje, ze je rowniez bierzesz pod uw
              > age?

Nie, no skąd, na pewno nie bierze! Wsadzi w worek po kartoflach i zarzuci sobie na plecy suspicious
    • tuya Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 21:15
      Nie wiem gdzie mieszkasz ale w większych miastach są szkolenia. Albo przy szkołach rodzenia, albo forumowe, albo przy jakichś knajpkach dzieciowych. Skoro nie masz doświadczenia to warto poświęcić dwie godziny. Tam ci pokażą różne rodzaje chust i pomogą dobrać. Ja swoje zaczęłam nosić w chuście dokładnie tego samego dnia kiedy wyszliśmy ze szpitala. Syn urodzony w sierpniu a dawaliśmy radę w zwykłej bawełnianej tkanej, wiązanej w kieszonkę. Kółkową dla takiego maluszka zdecydowanie odradzam. Jeszcze elastyk by się nadał na początek ale na krócej starcza (tylko kilka miesięcy) i tam chyba dziecko więcej warstw ma na sobie niż w tkanej. Ja miałam używaną Nati, kupioną na all za około 100 zł, polecam.
      • audrey2 Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 21:31
        wiesz co, kólkowa tylko z pozoru jest łatwa w obsłudze, serio
        ktoś już Ci doradził, jaką konkretnie kupić (rozumiem, ze nie masz ani czasu, ani ochoty czytać nie wiadomo ile), wiec może po prostu jedną z nich weź
        ale gorąco polecam normalną wiązaną, nauczysz się jednego wiązania (kangurka lub kieszonki, osobiście polecam kieszonkę, bo jest prosta) i to wystarczy, kółkową trzeba umieć obsłużyć i jednak ciągle się martwisz, ze dzieć wypadnie, a wiązanie nie
        i też polecam tetrę miedzy Ciebie i małe
        i kup tę chustę, masz bardzo duze szanse, ze się przyda
        a jeśli jednak nie, to odprzedasz bez straty
    • mynia_pynia Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 21:39
      Dla mnie bez sensu są chusty, bo nie blokują moje ruchy. Jak syn był noworodkiem a później niemowlakiem do 4 miesiąca to woziłam go w wózku - normalnie po domu, tak gotował ze mną, siedział na Internecie, chodził do toalety, na karmienie brałam go na wypoczynek i oboje leżeliśmy - ja oglądałam tv wówczas - ech te czasy, gdzie byłam na bieżąco z cenami skupu warzyw, zbóż i żywca wink.
      Sprzedałam ten pomysł już kilku dziewczyną i każda zadowolona wózkiem jeździ zamiast nosić wink
    • run_away83 Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 14.06.14, 21:52
      To ja się wypowiem jako matka-nosicielka z siedmioleynim stażem i jako instruktor-zawodowiec.

Po pierwsze: nie polecam karmić noworodka w chuście, jeśli wcześniej nigdy w chuście nie nosiłaś i dopiero zamierzasz się uczyć. Spore ryzyko, że nie będziesz go potrafiła prawidłowo ułożyć i maluch najzwyczajniej w świecie się udusi. Starszego niemowlaka - tak. Noworodka - tylko w przypadku gdy przystawianie do piersi, wiązanie chusty i układanie w niej dziecka masz w małym paluszku. A i wtedy raczej nie jako sposób na karmienie piersią "mimochodem" w trakcie wykonywania innych czynności, tylko w awaryjnych sytuacjach, gdy nie ma gdzie usiąść, gdy zimno, gdy chcesz nakarmić dyskretnie.

Po drugie: prawidłowe ułożenie noworodka w chuście kółkowej (bo taką zapewne miałaś na myśli) jedt dużo trudniejsze niż w wiązanej. Nieprawidłowe ułożenie noworodka w tego typu chuście także grozi uduszeniem (był nagłośniony jeden przypadek w USA parę lat temu). Duźo prościej prawidłowo ułożyć noworodka w chuście wiązanej i taką polecam ci na początek. Kółkowa jest fajna, ale raczej do noszenia na biodrze starszego dziecka.

Po trzecie: na upały najlepsza będzie chusta tkana, może być 100% bawełny, możesz wybrać taką z domieszką jwdwabiu lub bambusa. Najlepiej wybrać wiązanie w którym dziecko jest pod jedną warstwą materiału (np. kieszonkę lub kangurka), dziecko do chusty włożyć w samym pampersie. Sprawdzać czy się nie przegrzewa, często wyciągać i poić.

Po czwarte: jak będziesz mieć problem z prawidłowym wiązaniem to poszukaj warsztatów, albo pójdź na spotkanie Klubu Kangura.

Powodzenia smile
      • mag1982 Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 16.06.14, 20:43
        Mogę i ja prosić o poradę? Dziecię ma 3,5 m-ca i waży 7,5 kg. Sporadycznie nosiłam w nosidle marsupi ale właśnie nastąpił bunt wózkowy i chyba muszę przerzucić się na noszenie. Potrzebna mi jakaś prosta w obsłudze, taka której wiązania można nauczyć się z filmików na yt. Elastyczna?
        • run_away83 Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 16.06.14, 21:09
          Elastyczna na lato to kiepski pomysł - masz na sobie i na dziecku trzy warstwy mięsistej bawełnianej dzianiny. W dodatku niemowlę ważące ponad 7.5 kg jest już w fórnej granicy przedziału wagowego, który pozwala na komfortowe noszenie w chuście elastycznej - cięższe dzieci w elastykach bardzo sprężynują.

Polecam ci podobnie jak autorce wątku chustę wiązaną, ale tkaną, dla sporego trzymiesięczniaka fajnym, prostym i dość przewiewnym wiązaniem jest podwójny X zwany też niekiedy koalą. Wiązanie trzeba poćwiczyć, ale przy odrobinie wprawy wcale nie jest trudne.

Powodzenia smile
          • mag1982 Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 16.06.14, 21:53
            Dzięki za odpowiedź. Spojrzałam jak to wygląda i myślę, że dam radę. Podobno można wiązać bez dziecka? To by mi pasowało bo obawiam się, że mi się dziecko zniecierpliwi zanim ją zamotam. I czy przy wzroście 160 cm. taka 5 m chusta nie będzie za dluga? Natknęłam się na jakieś rozmiarowe ale nie wiem czy warto. I już chyba ostatnie pytanie- czy na jakąś konkretną firmę zwrócić uwagę czy wszystko jedno? Trochę.się martwię czy młoda polubi chustę ale nosidło bardzo jej pasuje więc mam nadzieję, że tu też będzie dobrze.
            • run_away83 Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 16.06.14, 22:09
              Podwójny X z chusty tkanej wiążesz bez dziecka, poyen wkładasz dziecko do chusty, otulasz materiałem i jeszcze dociągasz poły żeby zlikwidować wszystkie luzy. Jak poćwiczysz to zawiązanie chusty i wsadzenie dziecka będzie zajmowało dosłownie trzy minuty.

Przy wzroście 160 cm i przeciętnym rozmiarze sylwetki (36-38-40) potrzebujesz chusty o długości 4.6 m (rozmiar M). Z krótszej nie zawiążesz niektórych wiązań, dłuższa będzie ci się plątać pod nogami po zawiązaniu węzła.

Jeśli chodzi o firmę to ja bardzi lubię polskich producentów (lennylamb, natibaby, little frog), zagraniczne też są ok, choć bywają mniej przystępne cenowo (obejrzyj chusty hoppediz, amazonas, didimos, babylonia, girasol).

I jeszcze jedno - możesz poszukać na allegro używanej. Chusty są super solidne i trwałe, materiał nie niszczy się w trakcie użytkowania a często wręcz robi się milszy w dotyku. Z tych samych powodów jak tobie albo dziecku się nie spodoba, to bez problemu chustę sprzedasz.
    • lauren6 Re: ematko pomocy - chusta dla noworodka 16.06.14, 20:59
      Dla mnie chusta kółkowa to porażka. Dostałam od koleżanki i przekazałam dalej, bo zupełnie nie potrafiłam nosić w tym dziecka, bałam się że wypadnie. Zaliczyłam kilka chust i z żadną nie było takiego problemu.
      Kup zwykłą chustę wiązaną, kilka metrów materiału, na prawdę żadna filozofia nauczyć się toto szybko motać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka