Dodaj do ulubionych

Jak zamrozić mielone?

24.06.14, 13:48
Ostatnio zasmakowałam w mielonych z indyka i postanowiłam porobić na zapas i zamrozić. Tylko tak się zastanawiam - włożyć do zamrażarki surowe (ładnie rozłożone na papierku), czy podsmażyć? Czy podsmażyć krótko z wierzchu, czy całkiem? Po rozmrożeniu chcę je wrzucić na patelnię, nie mam i nie używam mikrofali.
Obserwuj wątek
    • niutaki Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 13:51
      Moja mama mrozi usmazone do konca, potem podsmaza i jesli chce robic w sosie to podlewa woda i dusi chwile pod przykryciem. Mikrofalowki tez nie ma.
    • myszomle Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 13:53
      Doprawione, uformowane, surowe zamrażam, każdy zawinięty w kawałek folii. Rozmrażam sobie, ile potrzebuję. Rozmrażam, panieruję i na patelnię.
      • morgen_stern Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 13:54
        Czyli są różne szkoły smile
        • mx3_sp Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 13:56
          mrożę osmażone całkowicie.
        • niutaki Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 13:56
          teraz mi apetytu narobilas na mielone, a w planie dzis zupka fasolowa, juz sie fasola moczy, boczus czeka...
    • angazetka Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 13:56
      Zawsze mrożę usmażone, potem na patelnię albo do piekarnika.
      • lilly_about Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 13:58
        Ja tak samo.
      • morgen_stern Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 14:01
        A jak długo siedzą w piekarniku i w jakiej temperaturze?
    • clio_1 Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 13:59
      Ja zamrażam mielone już po usmażeniu. Jak chcę zjeść - rozmrażam i podgrzewam w garnku z niewielką ilością wody.
    • oqoq74 Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 14:01
      Ja bym usmażyła i zamroziła. Chyba, że masz 500% gwarancji, że mięso nie było wcześniej mrożone.
    • lady-z-gaga Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 14:28
      Mrożę smażone kotlety, bo z surowych po rozmrożeniu wycieka cała woda, a przy tym są bardzo zimne w środku i trzeba je dłużej smazyć
      • wielkafuria Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 14:41
        cebuli sie nie mrozi, no chyba ze do mielonych nie uzywacie
        • morgen_stern Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 14:48
          Używam. Takiej podsmażonej też nie?
          • atena12345 Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 15:07
            morgen_stern napisała:

> Używam. Takiej podsmażonej też nie?

można mrozić
            >
      • mamaemmy Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 14:57
        lady-z-gaga napisała:

> Mrożę smażone kotlety, bo z surowych po rozmrożeniu wycieka cała woda, a przy t
        > ym są bardzo zimne w środku i trzeba je dłużej smazyć

nieprawda,często robię mielone i smaże dokładnie tyle samo i swieże i odmrożone.
        Wiem-bo kiedys miałam na obiad więcej osob-i zrobiłam mielone,bałam się,że braknie,więc wyciagnęłam tez te z zamrazalki-odmroziłam je na szybko w mikrofali-smazyłam je na jednej patelni,więc na 100% nie smażą się dłużej. Przynajmniej moje smile
        • lady-z-gaga Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 15:04
          >odmroziłam je na szybko w mikrofali

z mikrofali mogą wyjść i ciepłe, ale ja nie o takim rozmrażaniu myslałam
    • triismegistos Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 14:53
      Podsmażone, ale nie do końca, tak by się nie posklejały. Najpierw je rozmrażam, potem dosmażam.
    • mamaemmy Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 14:54
      uwielbiam mielone i od lat zamrażam tak jak moja mama i babcia-surowe.
      Normalnie robie mielone z panierka (bułka tarta) i mrożę rozłozone na woreczku foliowym.
      Potem-wyciagam z zamrażalki,przewaznie wieczór i na nastepny dzień na patelnie.
      Wolę zamrozic surowe-i uzywać wtedy raz tluszczu.
      Mielone robię z cebulką.
      • kamunyak Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 15:37
        ale przecież surowe mięso puszcza soki. Nawet takie wolno rozmrażane, czyli w lodówce, i tak sok puszcza. Jakoś nie bardzo wyobrażam sobie surowe kotlety mielone mrożone/rozmrożone.
        Ja zawsze mrożę usmażone i potem, po rozmrozeniu, dosmażam normalnie na patelni.
    • wuika Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 15:08
      Normalnie usmażone mrożę, ale ja się nie znam i popełniam pełno niedopuszczalnych rzeczy suspicious Potem mikrofala, albo patelnia, w zależności od tego, czy 1 czy wszystkie mają iść do jedzenia.
    • joxanna1 Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 15:42
      ja mrożę już po usmażeniu, całkowicie gotowe. Po wystygnięciu każdy zawijam w folię aluminiową i potem wyjmuję tyle sztuk, ile potrzebuję.
    • iza232 Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 15:53
      Ja też zamrażam całkowicie usmażone. Pakuję po 4,5 sztuk do torebek a potem taka paczuszkę mam na jeden obiad. Mięso robię normalnie z cebulą. Po rozmrożeniu podgrzewam w sosie.
    • kalia-kalia Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 17:30
      Mam doświadczenie w mrożeniu podsmażonych i usmażonych. Wszystko ok.
      • mamaemmy a te gotowe zamrożone nie smakują jak odsmażone? 24.06.14, 17:59
        Bo jakoś kiedys zostalo nam gotowych kotlecików ( i innych mięs) z kateringu i pomrozilismy to na jakis tydzień-właśnie gotowe-i potem wg mnie smakowaly jak "następnego dnia" wink A te moje zamrozone surowe-raz tylko są rzucane na tłuszcz i jakos tak inaczej ,bliżej jak świeze wink
        • mandziola Re: a te gotowe zamrożone nie smakują jak odsmażo 24.06.14, 23:07
          Ja po prostu zamrażam mięso - samotongue_out Przecież zrobić mielone to chwila. Ale jeśli już mrozić to gotowe ale nie smażone. Takie odsmażone - już wcześniej usmażone (a juz podlane woda) to nie kotlety mielone tylko klopsy. Świeżo smażone maja zupełnie inny smak.
    • kozauwoza Re: Jak zamrozić mielone? 24.06.14, 22:59
      normalnie, całkiem surowe wkładam do woreczka i do zamrażarki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka