Dodaj do ulubionych

Do mam diabetyczek - prośba

27.06.14, 14:03
...o radę. Dziś otrzymałam wakacyjny prezent - stwierdzono u mnie cukrzycę, niech to szlag. Zalecenia lekarskie itp znam, powiedzcie mi, jak wygląda takie codzienne życie z tą chorobą, bo mam czarniuśkie myśli. A syn mały, trzeba go wychować...
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Do mam diabetyczek - prośba 27.06.14, 15:25
      jak Ci dobiorą leki, ustabilizują poziom cukry, przyzwyczaisz sie do diety i nauczysz przeliczac jednostki i wymienniki - to bedziesz życ normalnie.
      jesli malutkie dzieci potrafią życ z cukrzycą, a przeciez nie są świadome co to jest i nie rozumieją czemu im tego i tego nie wolno - to dorosła, rozsądna kobieta tez sobie poradzi smile
      • wioskowy_glupek Re: Do mam diabetyczek - prośba 27.06.14, 20:17
        Dasz radę typ 1 czy 2 ?
        "Zdajesz sobie sprawę, że próbujesz uzyskać racjonalną odpowiedź od czegoś, czego mentalność jest mieszaniną mentalności prymitywnego wieśniaka i odczuć autystyka, i co nigdy nie będzie w stanie zrozumieć sytuacji innej niż ta której samo doświadczyło?" ~ kosheen4
        • damakama Re: Do mam diabetyczek - prośba 27.06.14, 21:40
          Dasz radę! Ja daję 11 rok. Mam typ 1. Odkąd mam pompę (oczywiście kupioną za własną kasę) jest lepiej, choć nie udało się uniknąć powikłań. Najważniejsze to odpowiednie nastawienie i dobry lekarz - koniecznie diabetolog!
    • e-kasia27 Re: Do mam diabetyczek - prośba 27.06.14, 21:37
      To zależy jak bardzo tę cukrzycę masz i z jakiego powodu.
      Przy klasycznej 2 żyje się zupełnie normalnie, tylko trzeba nauczyć się co można i ile zjeść, a do tej nauki na początku potrzeba ciągłego mierzenia cukru, nawet kilkanaście razy dziennie.
      Napisz coś więcej, jakie masz wyniki badań, jakie lekarstwa dostałaś?
      Zalecenia lekarzy zależą od ich kompetencji niestety, a na dobrego diabetologa trafić, to jak wygrać na loterii - nie jest łatwo.
      Większość wciska insulinę zupełnie bez potrzeby, a to bardziej szkodzi, niż pomaga.
      • majenkir Re: Do mam diabetyczek - prośba 28.06.14, 13:00
        e-kasia27 napisała:
        > To zależy jak bardzo tę cukrzycę masz i z jakiego powodu.
        > Przy klasycznej 2 żyje się zupełnie normalnie,

Osmiele sie zauwazyc, ze przy klasycznej jedynce wink tez zyje sie calkiem normalnie tongue_out.
        • wioskowy_glupek Re: Do mam diabetyczek - prośba 28.06.14, 14:54
          Jeżeli chodzi o jedzenie (ilość i jakość) to pomijając konieczność zastrzyków normalniej niż przy 2 wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka