iza232 02.07.14, 11:19 Moje dziecko ma wybrać dodatkowy język obcy w gimnazjum. Do wyboru mamy: niemiecki, francuski, hiszpański, rosyjski. W podstawówce miała niby niemiecki, ale tylko "niby", więc jest noga totalna. Który język ma przyszłość? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 11:22 Rosyjski Myslę, że najlepszym wyborem jest francuski lub hiszpański (zwłaszcza ten drugi), dziecko będzie miało znajomość po trochu kazdej grupy językowej. Niemiecki jest najłatwiejszy. Rosyjski najładniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 15:19 Taa, niemiecki latwiejszy od hiszpanskiego. Od kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
hipinka Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 21:23 też uważam, że niemiecki wcale nie jest najłatwiejszy jeśli w przyszłości ma mieć jakieś wymierne korzyści z tego języka to tylko niemiecki lub francuski przy czym ucząc się niemieckiego może w przyszłości skorzystać z najróżniejszych stypendiów - Niemcy są pod tym względem bardzo hojni wiem coś o tym, bo robię "w branży" a co do hiszpańskiego - bardzo przyjemny język i najłatwiejszy, jakiego się uczyłam, ale niestety w naszych realiach mało przydatny Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 11:25 Też bym wybrała z innej grupy językowej - hiszpanski lub rosyjski. Warto jeszcze dowidzieć się kto i jak uczy tych języków. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 11:28 hiszpański, a jeśli mieszkacie na lewo od Wisły rosyjski też się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
klownbezueba Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 12:42 mx3_sp napisała: > jeśli mieszkacie na lewo od Wisły rosyjski też się przyda. Do czego? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 03.07.14, 14:53 Jak bedzie wojna. Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 11:37 Znam wszystkie I tak: niemiecki - prosty, będzie kontynuacja francuski - piekielna gramatyka, tu trzeba mieć dryg hiszpański - ładny, dość łatwy w nauce, po angielskim zaraz najpopularniejszy (cała Hiszpania, prawie cała Ameryka Południowa) rosyjski - przydatny, ładny, do opanowania cyrylica, przyszłość ma Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 11:41 Każdy ma inną. Hiszpański jest najczęściej potrzebny (używany przez największą chyba populację z tych czterech), ale też chyba najbardziej popularny, więc mając znajomość dwóch języków - angielskiego i hiszpańskiego - najmniej się będzie wyróżniał. Niemiecki - znakomity atut, jeżeli planuje studia informatyczne, bo to bardzo głodny rynek w tej dziedzinie. Rosyjski - w tym pokoleniu mało znany, więc chyba zyskuje jako znający "rzadki" język. Chyba najsłabiej wypada w tej grupie do niedawna najpopularniejszy francuski, ale z kolei Francuzi są chyba dość na bakier z nauką języków obcych, więc na wypadek pracy we Francji może się przydać. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 11:43 z kolei Francuzi są chyba dość na bakier z nauką języków obcych, więc na wyp > adek pracy we Francji może się przydać. O, tak, to się zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 11:57 Wygrałabym hiszpański chociaż marzy mi się, by mój dzieciak mówił po rosyjsku. Jakieś mam dziwne przeczucie, że to język przyszłości no i może się przydać w Japonii gdzie lidzie są na bakier z angielskim. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 03.07.14, 06:33 azjaodkuchni napisała: > Wygrałabym hiszpański chociaż marzy mi się, by mój dzieciak mówił po > rosyjsku. Jakieś mam dziwne przeczucie, że to język przyszłości Myślisz o jurgieltnictwie czy o pracy na rzecz polskiego ruchu oporu? Odpowiedz Link Zgłoś
anetchen2306 Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 11:48 Pytanie podstawowe: czy dziecko lubi sie jezykow jako takich uczyc? Jezeli niezbyt w tym kierunku dryg wykazuje, to wzielabym bez wahania niemiecki: juz ma jakas tam podstawe (nawet, jezeli jest to tylko kilkadziesiat slow). Niemiecki ma dosc prosta skladnie, jest uporzadkowany (jestem germanista). Rosyjski: podobny do naszego rodzimego, wraca znowu do lask, do opanowania alfabet (uczylam sie jako drugiego jezyka obcego w podstawowce i liceum, alfabet znam do dzis, potrafie czytac, pisac i komunikowac sie dosc swobodnie). Hiszpanski i francuski: obydwa romanskie, obydwa sliczne w "slyszeniu". Francuski: paskudna gramatyka (moj syn, z malymi ciagotami jezykowymi meczy sie z nim okrotnie: mial wybor tylko mieszy francem a lacina), sporo gramatyki do zapamietania, wazne sa detale. Wszystkie jezyki obce maja przyszlosc. Nie kazdy jednak dziecku przypasuje: zalezy tez sporo od nauczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 11:48 A o jakim później myślicie liceum? Bo to niestety ważne: może się okazać, ze teraz np.wybierzecie rosyjski, a w wybranym/wymarzonym LO jest tylko niemiecki i to zaawansowany, nie ma grupy początkującej. I droga do tego LO będzie co najmniej utrudniona. Ja bym tu się kierowała następującą zasadą: ten, który jest najpopularniejszy w ogólniakach w Waszym mieście. Ja bym pewnie wybrała niemiecki, ale mieszkamy w Szczecinie i na palcach jednej ręki można policzyć szkoły, które mają zestaw inny niż angielski + niemiecki. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 12:06 Dokładnie - sprawdź jakie są możliwości kontynuowania nauki w liceum tych wszystkich języków , a potem podejmijcie decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
militta Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 11:50 To naprawdę zależy. Ja umiem trochę rosyjski i jak się przejdzie przez bukwy, naukę czytania i pisania to jest ok. Język jest bardzo ładny i moim zdaniem to fajne kombo jeden język wschodni a jeden zachodni. Zawsze chciałam się nauczyć francuskiego(zwłaszcza, że Francuzi nie mówią w żadnym cywilizowanym języku) ale nigdy mi do głowy nie wchodził. Podobno nie za trudny jest hiszpański, moja koleżanka się go uczyła i sobie chwaliła. No i też przydatny na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 11:57 niemiecki lub rosyjski Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 12:07 Jak wyżej. Niemiecki - bo kontynuacja, niech pogłębia to, czego się uczyła dotąd. Rosyjski - bo w tej chwili mało znany, przyda się. Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 12:21 Dzięki za liczny odzew Moje dylematy skurczyły się teraz do dwóch: niemiecki czy hiszpański. Dodam, że gimnazjum jest przy liceum, więc dalej są te same języki. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 12:22 A jak wrażenia dziecka z nauki niemieckiego? Podoba się ten język? Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 19:39 Polska więcej ma wspólnego z Niemcami niż z Hiszpanią czy Ameryką Południową, to nasz największy partner handlowy. To raz. Gdyby dziecko chciało kiedyś wyjechać, to jednak lepiej do Niemiec, Austrii czy Szwajcarii niż Hiszpanii czy Meksyku Niemiecki jest chyba bardziej praktyczny. Nie wiem skąd jesteś, ale w Krakowie np. jest mnóstwo ofert pracy dla ludzi z niemieckim. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 12:39 iza232 napisała: > Moje dziecko ma wybrać dodatkowy język obcy w gimnazjum. Do wyboru mamy: niemie > cki, francuski, hiszpański, rosyjski. W podstawówce miała niby niemiecki, ale t > ylko "niby", więc jest noga totalna. Który język ma przyszłość? ### Nie zadawaj pytania jaki język ma przyszłość. Ja pamiętam jak mandaryński był in a teraz jest tyle ludzi którzy sie ucza tego jeztka ze zaczyna być out. Moje dzieci nie kierowaly sie nigdy tym jaki jezyk jest modny lub ma przyslzość tylko jaki jest dla nich ciekawy i dlaczego. Polecam niemiecki bo w UE jest to jezyk poszukiwany jak Ci chodzi p przyszłośc. Ale jest sporo negatywnych nastawien do tego języka wiec zapytaj corki. Francuski znam dobrze i kocham ale ortografia i gramatyka jest trudna. Rosyjski... Duza konkurencja rosyjskich nativ na rynku , jak córka ma ochotę tak , piękny język. Tak naprawde to nie o to chodzi jaki język wybierze tylko na jaki ma chęć i w jakim sie czuje ok. Moj czterojęzyczny syn wybrał portugalski jako kolejny jezyk bo ma kontakt z ludźmi znajacy ten jezyk i tańczy capoeire. Moja córka wybrala francuski jako kolejny język bo mamy koneksje francuskie. I to chyba jest wazne w nauce językow, po co , jakie masz mozliwosci kontaktu z jezykiem i to zebys miała przyjemność uczac sie języaka. A to jaki język ma przyszłość to trudo powiedzieć , raczej moim zdaniem wazniejsza jest kombinacja jezykOw jeżeli Twoja córka z jezykami wiaze przyszlość. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 12:47 Zgadzam sie całkowicie. Tak naprawdę chodzi o to, żeby język poznać bardzo dobrze, a trudno się nauczyć języka obcego bardzo dobrze , jeżeli on się nam nie podoba, jeżeli czujemy do niego niechęć lub co najwyżej obojętność. Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 13:19 Gdy 4 lata temu zamieszaliśmy w Sin wszyscy się pytali jak mandaryński naszego dzieciaka i czemu traktujemy go lajtowo? Teraz moda się zmieniła i nawet chińscy rodzice nie przywiązują zbytniej wagi do ocen z tego przedmiotu ( chyba, że myślą o gimnazjum prowadzonym częściowo po chińsku) ... teraz wszyscy uczą się hindi i hiszpańskiego, który tu uważany jest za wyjątkowo trudny. Odpowiedz Link Zgłoś
poppy_pi Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 15:15 Hiszpański. Do tego jest dość łatwy. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 15:26 Jesli dziecko jest plci męskiej warto rozważyc słuzbę w Legii Cudzoziemskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 17:32 Ktory jezyk ma przyszlosc? Dla twojego dziecka nie mozna przewidziec, raczej nikt szklanej kuli nie ma, a przeciez to o twoje dziecko i przydatnosc znanomosci jezyka chodzi, prawda? Mozesz wybrac obojetnie ktory, kazdy moze tak samo byc przydatny jak i zupelnie nieprzydatny. Inna sprawa co chce dziecko? Niemiecki choc szczatkowo ale ma pojecie. Reszty nie. Rosyjski ma inny alfabet. Hiszpanskim mowi spora czesc swiata. Francuski ciekawy. Daj dziecku info i niech wybierze. Jest mozliwosc zmiany gdgby sie okazalo ze jednak wybor nie byl trafiony? Dodatkowy jezyk jest obowiazkowy? Ile godzin w tygodniu jest przewidzianych? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 18:27 Dodatkowy jezyk jest obowiazkowy? Ile godzin w tygodniu jest przewidzianych? Jest obowiązkowy od 1 klasy gimnazjum. Minimum godzinowe to chyba 3 godziny 1 języka obcego i 2 godziny drugiego języka obcego, ale szkoły różnie to rozgrywają i w niektórych jest więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 18:41 joa66 napisała: > Minimum godzinowe to chyba 3 godziny 1 języka obcego i 2 godziny drugiego języ > ka obcego, ale szkoły różnie to rozgrywają i w niektórych jest więcej. Godziny zegarowe czy lekcyjne, 45 min, bo to roznica jednak w skali tygodnia? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 18:46 W szkole raczej godziny lekcyjne Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 18:49 joa66 napisała: > W szkole raczej godziny lekcyjne U mnie lekcje trwaja 60 min Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 19:28 joa66 napisała: > No i....? A o czym chcesz dyskutowac? Pytania w moim poscie powyzej byly skierowane do autorki watku, ale skoro odpowiedzialas ze obowiazkowo ten dodatkowy jezyk to wyjscia nie ma. Moim zdaniem niech dziecko wybierze wg wlasnego uznania. 2x 45 min w tygodniu to za malo zeby sie jezyka nauczyc jako tako ale moze dziecko ma zdolnosci jezykowe plus bedzie uczyc sie intensywnie w czasie pozalekcyjnym i beda efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 18:36 Potwierdzam, hiszpański jest łatwy (ma na poziomie zaawansowanym parę trudnych zagadnień, ale do poziomu "dogadam się bez problemu" jest bardzo przyjemny). Dodatkowo gdy człowiek zna hiszpański, język romańskie "wchodzą jak woda". Przyszłość... a kto wie, gdzie ją rzuci w przyszłości - mnie do Hiszpanii akurat rzuciło, chociaż kryzys już zaczynał szaleć i wszyscy się w głowę pukali - nie zamieniłabym tego miejsca na żadne inne, a wbrew przewidywaniom i niegłupia praca się znalazła. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 18:47 cauliflowerpl napisała: > Przyszłość... a kto wie, gdzie ją rzuci w przyszłości - mnie do Hiszpanii akura > t rzuciło, chociaż kryzys już zaczynał szaleć i wszyscy się w głowę pukali - ni > e zamieniłabym tego miejsca na żadne inne, a wbrew przewidywaniom i niegłupia p > raca się znalazła. Moja corka bedzie sie uczyc hiszpanskiego. Znajomosc tego jezyka daje spore mozliwosci poczawszy od Miami a skonczywszy na Pld Ameryce no i znajac dobrze hiszpanski latwiej mozna nauczyc sie portugalskiego i o Brazylie zahaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
jusiakr Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 19:11 Niemiecki nie każdemu nie podejdzie. Jeżeli się uczyła 3 lata i nic nie pamięta to chyba bym odpuściła. Dla mnie długaśne wyrazy były nie do zapamiętania. Znam hiszpański i angielski i oba języki bardzo mi się przydają w życiu. Jeszcze chętnie bym się nauczyła rosyjskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 21:05 Język sąsiadów, zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 02.07.14, 21:31 Z takiego samego zestawu mój syn (też od września gimnazjalista) wybrał hiszpański. Ale kierował się sympatiami Odpowiedz Link Zgłoś
areyoubetter Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 03.07.14, 06:17 Dziwie sie, ze te osob poleca tu hiszpanski. W naszej sytuacji, w Europie jest malo przydatny - tylko jedno panstwo, i to daleko. Trzy lata nauki tylko po to, ze by sie niie przemeczyc, bo jezyk latwy. Niemiecki - no ok, tylko moje dzieciaki, mimo niemieckiego na dobrym poziomie i tak rozmawiaja z rowiesnikami po angielsku. Zestaw ang/francuski jest chyba najbardziej ok, bo to i jezyk oficjalny Unii, i w Belgii sie dogadasz i w Szwajcarii, i w polowie Afryki i w Kanadzie w Quebecu. Rosyjski - tez ok. Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 03.07.14, 08:15 ja bym zgłębiła temat z innej strony. Drugi języka w gimnazjum jest zasadniczo traktowany jako ten "początkujący" i może być tak, że niemiecki też będzie nauczany od zera, jeśli okaże się, że dzieci, które go miały w podstawówce jako dodatkowy jest kilkoro w danej grupie, więc tak naprawdę dziecko zanudzi się na śmierć i zniechęci całkowicie. Skoro nie bardzo interesował go niemiecki w podstawówce, to uwzględniając to, co napisałam, wybrałabym rosyjski lub hiszpański. Takie połączenie brzmi sensownie z angielskim. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Dylemat językowy - język obcy w szkole 03.07.14, 13:52 Ja bym doradzała hiszpański Odpowiedz Link Zgłoś