Dodaj do ulubionych

Doradźcie Włochy czy Chorwacja

03.07.14, 17:06
Proszę doradźcie.

Nie byłam ani tu ani tu, we Włoszech mogę mieć apartament za 780 e za tydzien 4 osoby w tym dwoje doroslych i 17 i 13 latka (od soboty do soboty) lido di jesolo dokladnie. Tuz przy plazy. termin od 19 lipca wiec tuz tuz

Za Chorwacją musialabym sie rozejrzec ale tak na szybko wiem ze ceny za apartamenty sa inne chyba, ale moze mi sie tylko tak zdaje siedząc przed komputerem.

Czym dluzej myslę tym jestem głupsza, doradźcie

Obserwuj wątek
    • sunday1974 Re: Doradźcie Włochy czy Chorwacja 03.07.14, 17:10
      Głównie chodzi o fo napewno warto zobaczyc i jeden i drugi kraj smile
    • the_last_guardian_angel Re: Doradźcie Włochy czy Chorwacja 03.07.14, 17:18
      sunday1974 napisała:

> Proszę doradźcie.
      >
      > Nie byłam ani tu ani tu, we Włoszech mogę mieć apartament za 780 e za tydzien 4
      > osoby w tym dwoje doroslych i 17 i 13 latka (od soboty do soboty) lido di jeso
      > lo dokladnie. Tuz przy plazy. termin od 19 lipca wiec tuz tuz
      >
      > Za Chorwacją musialabym sie rozejrzec ale tak na szybko wiem ze ceny za apartam
      > enty sa inne chyba, ale moze mi sie tylko tak zdaje siedząc przed komputerem.
      >
      > Czym dluzej myslę tym jestem głupsza, doradźcie

Moim skromnym zdaniem tylko Włochy. Dużo większa szansa udanego, przyjemnego pobytu. Ludzie milsi, super żarcie, brak problemów....

Chorwacja, żeby nie być gołosłownym, byłem w tym roku dwa razy - tydzień w maju, tydzień w czerwcu. W maju, jako, że przed sezonem to jeszcze jakoś to działało, czerwiec tragedia.

Ogólnie postawa, daj nam swoją kasę i spier#alaj. Nic się nie da. Zestawić stoły w knajpie - problem, zapłacić kartą - tylko od 200 kuna i też problem. Wymuszanie napiwków przypomina momentami wymuszanie bakszyszu w Egipcie. Drożyzna straszliwa i nic w zamian.

Ogólnie jak nad polskim morzem tylko trochę mniej chińskiej tandety i odpustu. I je się, że szkła, a nie z plastiku... Jestem strasznie zdziwiony popularnością tego kierunku wakacyjnego!

W.
      • leni6 Re: Doradźcie Włochy czy Chorwacja 03.07.14, 19:04
        To mamy zupełnie różne spostrzeżenia. Ja byłam w zeszłym roku we Włoszech, a dwa lata temu w Chorwacji. Oba wyjazdy bardzo fajnie, w obu krajach dużo rzeczy do zobaczenia, w obu bardzo sympatyczni ludzie. Bardziej mi się podobało w Chorwacji. Z dwóch powodów: da się bez problemu porozumieć po angielsku (we Włoszech to bywało bardzo trudne), jedzenia było lepsze (w Włoszech smakowała mi pizza i makarony, ale każda próba zjedzenia mięsa wiązała się z rozczarowaniem, w Chorwacji wszystko było dobre). Oczywiście to tylko moje własne zdanie, ja pewno pojadę jeszcze nie raz do każdego z tych krajów i wszystkim innym też polecam.
      • tiuia Re: Doradźcie Włochy czy Chorwacja 04.07.14, 16:45
        Ja zdecydowanie wybieram Chorwację. Właśnie tam ludzie wydają mi się milsi, i bardziej podobni do mnie (albo ogólnie ujmując do Słowian).
        Włochy są ok, ale za Chorwacją przemawia to:
        - krajobraz jest bardziej zróżnicowany (na północy płasko i łyso, im bardziej na północ tym bardziej zielono i stromo),
        - wszędzie mnóstwo wysp i wysepek - pięknie to wygląda,
        - jest mniej oficjalnie (Jak jadę wzdłuż wybrzeża i mam ochotę na kąpiel, to zatrzymuję auto, schodzę z góry i idę pływać. We Włoszech z tego co pamiętam nie ma takiej wolności. )

I jeśli już Chorwacja, to dla mnie tylko środkowa i południowa. Na samej górze jest płasko i nie tak ładnie. Takie jest moje zdanie.
        • tiuia Re: Doradźcie Włochy czy Chorwacja 04.07.14, 22:17
          > - krajobraz jest bardziej zróżnicowany (na północy płasko i łyso, im bardziej n
          > a północ tym bardziej zielono i stromo)

Pomyłka: Im bardziej na południe tym bardziej zielono i górzyściewink
    • klubgogo Re: Doradźcie Włochy czy Chorwacja 03.07.14, 18:50
      Jak dla mnie Włochy, ale nie ten region. Jeszcze gdyby tak Kalabria, Sycylia, albo Toskania...
      • opium74 Re: Doradźcie Włochy czy Chorwacja 03.07.14, 18:52
        Włochy wink
        A z lido di jesolo macie bliziutko do Wenecji wink
    • agni71 Re: Doradźcie Włochy czy Chorwacja 03.07.14, 18:57
      lido di jesolo przeraża mnie tym, że tam hotel-moloch przy hotelu-molochu, ale mimo to chyba wybrałabym w twojej sytuacji Wlochy, bo nie chciałoby mi się teraz na ostatnia chwilę szukać czegoś innego. Ja miejscówki we Wloszech szukałam w lutym i juz wiele fajnych miejsc nie miało wolnych miejsc w interesujących mnie terminach...
    • mayaalex Re: Doradźcie Włochy czy Chorwacja 03.07.14, 19:00
      Wlochy.
      choc akurat lido di jesolo nie jest chyba najfajniejszym miejscem - no ale masz blisko do Wenecji, Rawenny, Werony, Padwy...
      ja bym poszukala czegos w Apulii lub Kalabrii, no ale wszystko tez zalezy od polaczen lotniczych/czy mozecie poswiecic dodatkowy czas na dojazd autem.
      • wtopek Re: Doradźcie Włochy czy Chorwacja 03.07.14, 19:27
        Chorwacja....piękniejsze morze, wspaniałe widoki, lepsze jedzenie, niższe ceny, a rzeczy do zobaczenia też sporo
        • emka_waw Re: Doradźcie Włochy czy Chorwacja 04.07.14, 10:26
          > Chorwacja....piękniejsze morze, wspaniałe widoki, lepsze jedzenie, niższe ceny,
          > a rzeczy do zobaczenia też sporo

Świeżo po wczasach w Chorwacji skomentuję: zimne morze, masakryczna kamienista plaża (nie z gładkich kamyków, ale z ostrych, tnących stopy) z której syn mi uciekał (mimo specjalnych butów), ceny na poziomie włoskich (byłam we Włoszech na wakacjach również). Potwornie zmienna pogoda, wiatr przechodzący od flauty do huraganu w pięć minut, a wieje praktycznie bez przerwy.

Jedzenie, widoki, zwiedzanie - o tak, lepsze i mniej skomercjalizowane niż we Włoszech. Ale z małymi dziećmi lepiej jechać do Włoch.
          • zdzisnadzis Re: Doradźcie Włochy czy Chorwacja 04.07.14, 10:46
            ZImne morze?? a jakie ty chciałas teraz, skoro juz wrociłas z urlopu??? w lipcu i sierpniu morze jest cieplutkie i na pewno nie zimniejsze niż we Włoszech. Co do pytania to jezeli chodzi o ten regioon Włoch to tutaj zdecydowanie przeważa Chorwacja... no ale Włochy tez sa super.
            • emka_waw Re: Doradźcie Włochy czy Chorwacja 04.07.14, 11:37
              We Włoszech było cieplejsze o tej porze.
    • lena.green Re: Doradźcie Włochy czy Chorwacja 03.07.14, 20:07
      Ten apartament we włoszech to drogo wam wychodzi. Normalnie 1000 euro jest za dwa tygodnie na 4 osoby. Mając większe dzieci wybralabym Chorwację, noclegi są za dobę koleżanka co roku jeżdzi w ciemno od 35 euro od mieszkania/dobę.Miałam podobny dylemat miałam już jechać do Pakostane ale wybrałam Włochy ze względu na plaże i bliskość, jadąc do cro musielibyśmy gdzieś przenocować po drodze.
      • barbinos Re: Doradźcie Włochy czy Chorwacja 03.07.14, 22:15
        noclegi-z-airbnb.blogspot.com
        Fajne, tanie noclegi, ja często korzystam. Polecam.
    • jolinka102 Re: Doradźcie Włochy czy Chorwacja 03.07.14, 22:32
      Bylam w lido przejazdem i ciesze sie, ze tylko przejazdem. Nam sie tam nie podobalo. Dlugie miasteczko ze sklepami i hotelami wcisnietymi prawie jeden na drugim. Plaza wprawdzie fajna piaszczysta, ale morze nie powala na kolana. W Chorwacji bylam juz dawno wiec moze duzo sie tam zmienilo, ale morze i sama Chorwacja sa przepiekne. Jesli chodzi o tubylcow to Chorwaci tez wydaja mi sie bardziej sympatyczni. We Wloszech musisz zawsze spojrzec na rachunek i sprawdzic czy Cie nie chca oszukac. Osobiscie wole dac napiwek za dobra obsluge i dobre jedzenie niz placic napiwek za sam fakt, ze cos bede w danej restauacji zamawiac. Jezeli Wlochy to bardziej na poludnie, tylko ze jak jedziecie samochodem to podroz bedzie znacznie dluzsza niz na Chorwacje.
    • default Re: Doradźcie Włochy czy Chorwacja 04.07.14, 09:04
      Lido i wszystkie pozostałe miasteczka w tej zatoce są do niczego, zatłoczone i paskudne, (Caorle ewentualnie ma trochę uroku), poza tym w ogóle zatoka jest brzydka i walory przyrodniczo-krajobrazowe tej okolicy są żadne. A jechać tam po to, by zajrzeć do Wenecji to też żaden interes. Wenecja to owszem, ciekawe miasto, urokliwe zabytki, ale bez przesady, na wycieczkę można pojechać, ale urlopu tam się nie spędza.
      W Chorwacji nie byłam, ale byłam w Słowenii (Koper, Portoroz) i tamten brzeg Adriatyku jest dużo piękniejszy, myślę że i Chorwacja pod tym względem bije Włochy (tzn. rejon Zatoki Weneckiej) na głowę.
    • marcowa_aprilla Re: Doradźcie Włochy czy Chorwacja 04.07.14, 09:51
      Chorwacja na pewno tańsza, ale ze to srodek sezonu to moze byc problem ze znalezieniem szegosc fajnie polozonego
      na pewno region we Włsozech nie jest za ciekawy,ale co kto lubi

Byłam i tu i tu i oba kraje mi się podobają, chorwacja wg mnie najlepiej poniżej splitu a Włochy Toskania i okolice
      Wenecje moza zwiedzic po drodze
      • ceide.fields Chorwacja 04.07.14, 10:05
        Północne nadmorskie Włochy, zwłaszcza ten nad Adriatykiem jakoś do mnie nie przemawiają, płasko jak na patelni, zatłoczone plaże i ciąg kurortów/campingów/wiosek wakacyjnych, morze też bez rewelacji.

Da tego w wysokim sezonie wszędzie tłum i kosmiczne ceny. W Chorwacji też tłoczno i drogo, ale Włochy pod tym względem biją rekordy.

Jeśli Włochy nad Adriatykiem to od Gargano na południe, Apulia, Kalabria. O intensywnym zwiedzaniu w pełni lata nawet nie wspominam, bo to zajęcie dla wyczynowców.
    • rene1311 Re: Doradźcie Włochy czy Chorwacja 04.07.14, 10:22
      zależy gdzie do Włoch. Ja w tym roku jadę po raz drugi na północ, niedaleko Wenecji, ale tylko ze względu na to że dzieci bardzo chciały na camping, a we Włoszech są dużo fajniejsze niż w Chorwacji. Gdyby to tylko ode mnie zależało to na 100 % wybrałabym Chorwację. Byliśmy tam 5 razy i za każdym razem było piękne, bardzo mili, gościnni ludzie, pięknie widoki, lazurowe morze....mogłabym tam zamieszkać na stałewink
    • volta2 Re: Doradźcie Włochy czy Chorwacja 04.07.14, 16:09
      gdybym miala tylko plażować i zwiedzić coś przy okazji - brałabym chorwację

ale że w tym roku wszyscy chcemy zobaczyć rzym i przy okazji poplażować, połazić górskimi szlakami również - to jedziemy do italii.

w twojej sytuacji- czyli wypoczynek - stawiałabym na cro.
      • sunday1974 Podjęłam decyzję 04.07.14, 18:00
        Chyba się zdecydowaliśmy.

Wybór padł na Cro a konkretnie na PAG, zarezerwowałam tam nawet kwaterę

Mam nadzieję, że wybór jest słuszny.

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi bo zdecydowanie pomogły podjąc decyzję, mam nadzieję, ze właściwą

Finanse tez przewazyly ale nie tylko

Lido apartament 2+2 130 e
        Pag apartament 2 + 2 80 e

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję
        • feleedia Re: Podjęłam decyzję 04.07.14, 19:06
          Niezłe miejsce, trochę na uboczu, nie tak zapchane w sezonie jak Makarska, czy Vodice.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka