arusgosia 12.07.14, 13:19 witam. mój 8 letni syn ma czerwone dziąsła nad górnymi stałymi jedynkami. nie są całe czerwone tylko wyglądają jak czerwone łuki.nie krwawią i nie bolą. nie są przy samych zębach tylko wyżej. co to może być??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mid.week Re: czerwone dziąsła 12.07.14, 14:00 Nie mam pojecia. Najczęściej zaczerwienienie dziąseł oznacza stan zapalany. Ja bym poszła do stomatologa. Odpowiedz Link Zgłoś
8matka Re: czerwone dziąsła 26.07.14, 00:28 Mój syn ma podobnie...Też bardzo się martwię. Czy wie Pani już co to jest?pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: czerwone dziąsła 26.07.14, 01:22 Jak się tak bardzo martwisz, to idź z dzieciakiem do lekarza, nosz kufa! Odpowiedz Link Zgłoś
8matka Re: czerwone dziąsła 26.07.14, 10:36 Jak nic mądrego nie masz do powiedzenia - nie pisz wcale. Tak sie składa, ze moje dziecko ciągle chodzi po lekarzach bo jest astmatykiem ale nikt tego chyba nie zauwazył włącznie z dentystą. Nie prosiłam o rady bo to sama wiem, chciałam tylko wiedziec czy u tej Pani ktos postawił diagnozę. Odpowiedz Link Zgłoś
stillgrey Re: czerwone dziąsła 26.07.14, 10:40 Jesli dentysta nie zwrocil uwagi to przeciez mozesz mu sama wskazac problem. Idz chocby na bezplatny przeglad i przy okazji sie zapytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: czerwone dziąsła 27.07.14, 10:44 Jeśli dziecko jest alergikiem, to czerwone dziąsła nie są niczym nadzwyczajnym. U alergika czerwone, bolące, krwawiące dziąsła - czyli stan zapalny - są powodowane przez alergeny uszkadzające śluzówkę. Zwykle są to alergeny pokarmowe. Jeśli dziecko jest astmatykiem i na dodatek bierze sterydy wziewne, to stan zapalny może być dodatkowo potęgowany przez te leki, a także przez grzyby, które u alergików rozmnażają się w nadmiarze, zwłaszcza przy braniu sterydów. Jak temu zaradzić? Znaleźć i wykluczyć alergeny pokarmowe, oraz unikać sterydów, a jeśli mimo wprowadzenia diety, sterydy są konieczne, to po inhalacji porządnie płukać usta wodą i co jakiś czas przeprowadzać kurację nystatyną z porządnym rozprowadzaniem jej w ustach. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: czerwone dziąsła 26.07.14, 12:59 Przecież to normalne. "Zdrowe dziąsła mają różowy kolor i mocno przylegają otaczając zęby; nie krwawią podczas mycia czy jedzenia. Tam, gdzie kolor tkanki przechodzi z różowego w ciemniejszy zaczyna się błona śluzowa, która pokrywa również wnętrze policzków." pl.wikipedia.org/wiki/Dzi%C4%85s%C5%82o Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czerwone dziąsła 26.07.14, 13:33 Nie, żywoczerwone zabarwienie dziąseł na linii zębów nie jest normalne i świadczy o stanie zapalnym. Ja bym smarowała Sacholem albo Baikadentem, pilnowała mycia zębów, skontrolowała, czy szczoteczka nie rani i czy dziecko myje zęby prawidłowo, a jeśli problem nie przejdzie- poszła do dentysty. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: czerwone dziąsła 26.07.14, 20:29 Ale była mowa o czerwonym kolorze (nie żywoczerwonym) nie na linii zębów tylko dalej, najpierw doczytaj. Oczywiście, że dziąsła przy zębach nie powinny być czerwone tylko różowe. Tak jak napisałam zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
viewiorka Re: czerwone dziąsła 27.07.14, 08:18 czerwone dziąsła mogą też być objawem porfirii. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czerwone dziąsła 27.07.14, 09:15 Dziecko ma czerwone łuki nad górnymi jedynkami. Natalio, sama doczytaj. Wątpię, żeby matka odwijała całą górną wargę i oglądała sobie śluzówkę na linii wyrostka zębodołowego. I dwa- śluzówka na całej powierzchni jest bardziej czerwona, niż na dziąsłach, więc nie dziwiłoby jej zabarwienie tylko w tym jednym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
black_succubus Re: czerwone dziąsła 27.07.14, 09:35 Autorka napisala, ze nie sa przy samtch zebach tylko wyzej... To tak w kwestii kto co ma doczytac. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: czerwone dziąsła 27.07.14, 11:11 Dziecko ma czerwone łuki nad górnymi zębami nie na na linii zębów tylko wyżej, nie ma żadnego krwawienia ani bólu czy jakichkolwiek niepokojących objawów. Wszystko to jest w pierwszym poście, na który odpowiadam. A to jest normalne, dalej od zębów jeszcze na dziąsłach zaczyna się błona śluzowa, która jest czerwona. W linku, który zamieściłam jest zresztą zdjęcie. Z opisu nie wygląda to na stan zapalny (czy podrażnienie od szczoteczki), który jeżeli miałby się rozwinąć to raczej przy linii zębów. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: czerwone dziąsła 27.07.14, 11:34 A co do jedynek, to może tam te łuki są bardziej wyraźne, pewnie też częściej tam zaglądamy. Samo określenie łuki też jest raczej optymistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś