niepokalanka 27.07.14, 22:32 Koszmar. To już? Mam 40 lat. Zawroty głowy, nudności, krwawienia jak na wojnie. Huśtawki nastrojów. Nie dam się! Podzielcie się doświadczeniami. Najlepiej tym, co komu pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
helufpi Re: Ratunku - menopauza 27.07.14, 22:44 Dlaczego mam wrażenie, że starasz się coś zareklamować? Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Ratunku - menopauza 27.07.14, 23:25 Goń do medyka, czterdziestka to na pewno zbyt wcześnie! olaromanska.blox.pl/html www.dlaleszka.cba.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
jak-nie-ja-to-kto Re: Ratunku - menopauza 27.07.14, 23:28 Serio? Znam jedną 30stkę i kilka ze słyszenia co meno miały. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Ratunku - menopauza 27.07.14, 23:39 menopauza to ostatnia miesiaczka w zyciu kobiety ( pierwsza to menarche), skad wiesz, ze wlasnie masz ja po raz ostatni? Okres przekwitania to klimakterium. A wiek 40 lat to raczej za wczesnie. Idz do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
niepokalanka Re: Ratunku - menopauza 27.07.14, 23:50 Nie wiem, dlaczego wrażenie, że reklama. Nie pomogę. Wiem, co to menopauza. Tytuł hasłowy. Jestem pod kontrolą lekarską. Dobrze, napiszę skrót wniosków z wizyt. To pani źle zrobi na to, a to na to. Hormony można brać, a można nie brać. Przed panią ponad 10 lat takich wahań, to się nazywa preclimacterium. Za chuda pani jest, brak pani estrogenów z tłuszczu. Nie dokucza mi brak miesiączek, lecz, w skrócie, złe samopoczucie. Naprawdę nie ma na tym forum kobiet z podobnymi problemami? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Ratunku - menopauza 27.07.14, 23:52 No to brak miesiączek czy krwawienia jak na wojnie? Odpowiedz Link Zgłoś
f.l.y Re: Ratunku - menopauza 27.07.14, 23:53 40-tka to wczesny wiek na menopauzę, ale możliwy - z autopsji wiem (u mnie 42) objawy? bezsenność, nagła potliwość, zawroty głowy, uderzenia gorąca, drażliwość, ogólne osłabienie primo- badania hormonalne u ginekologa lub endokrynologa na potliwość - woda z cytryną na bezsenność i inne objawy - suplementy menopauzalne dostępne w aptece bez recepty albo HTZ na receptę od lekarza... mnie wystarczyły parafarmaceutyki na bazie soi... parę lat i przejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Ratunku - menopauza 28.07.14, 09:26 haslo: "dominacja estrogenu". pomaga wiesiolek, niepokalanek mnisi i kremy z naturalnym progesteronem. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Ratunku - menopauza 28.07.14, 10:53 Też już weszłam w ten okres. Mam 41 lat. Zaczęło się ze 3 czy 4 lata temu i się pogłębia. Też mam niedobór estrogenów, choć tkankę tłuszczową mam. Miesiączki stały się nieregularne, miewam stany depresyjne, często źle się czuję, jestem słaba, kondycja siadła, bardzo popsuł mi się wzrok (starczowzroczność). Czekam tylko kiedy to się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
nieufna2 Re: Ratunku - menopauza 28.07.14, 12:57 Odpowiem Wtedy, gdy to mnie zaczął dotyczyć ten problem, byłam zdana na literaturę i lekarzy, bo ŻADNA ze znanych mi kobiet - nawet tych znacznie starszych ode mnie - NIE MIAŁA POJĘCIA O CZYM MÓWIĘ i wmawiały we mnie, że czują się i miesiączkują jak nastolatki. Zawsze byłam bardzo szczupła, około 48 roku życia zaczęły się moje problemy. Miesiączki stały się bardzo obfite, zdarzało się, że nawet mdlałam z utraty krwi. Nie zdecydowałam się na HTZ, bo jest - dla mnie - zbyt niebezpieczny. Pomogły mi zwykłe preparaty, brałam Menofem, bo jestem uczulona na soję. Jadłam dużo ryb, zielonego groszku, piłam maślankę (nie lubię jogurtów i kefirów). Brałam preparaty krwiotwórcze, bo dostałam koszmarnej anemii przez te obfite miesiączki. Trzeba koniecznie robić co kwartał badania krwi na czerwone krwinki i żelazo, bo łatwo można dostać wówczas zawału, a objawy są podstępne i przypominają grypę. Trochę utyłam, ale i tak byłam zdecydowana utyć, żeby nie wyglądać na pomarszczoną staruszkę - w pewnym wieku kolagen jest już tylko w tkance tłuszczowej, a ja wszak nie zarabiam tańcem na rurze, więc mam w nosie trochę większą wagę. Zmień dietę: zero chleba, dużo świeżo, bardzo krótko smażonej wątróbki, czasem tatar (brzmi koszmarnie, wiem, dla mnie to był horror, bo nie jem mięsa, a wtedy musiałam). Unikaj tłuszczu wieprzowego, żadnego drobiu, chyba, że znasz hodowlę. Warto jeść białe sery i jajka, ale sprawdzone. Mleko kozie, serki też najlepiej kozie. Preparaty krwiotwórcze są koniecznością. Dużo witamin: A, B1 i B2, E, PP, C. Sporo zielonej pietruszki. Dużo spacerów. Jak zadziałasz w porę, to nie będziesz miała przykrych objawów - nie miałam żadnych uderzeń gorąca, wahań nastrojów, pracowałam bardzo dużo (nawet jak mdlałam, jestem pracoholiczką). Zastanów się nad sobą, przewartościowuj swój system priorytetów, skup się bardziej na sobie i własnych przyjemnościach, pokochaj siebie. Pewnie zmienisz styl ubierania się, ja noszę się w stylu smart casual. Z czasem szpilki zmienisz pewni na buty na platformie Każdy się starzeje. Nie starzeje się tylko ten, kto umiera młodo. Odpowiedz Link Zgłoś
ada_5 Re: Ratunku - menopauza 17.05.18, 14:27 Każda z nas jest inna i każda inaczej przechodzi ten stan. Obawiam się, ze osoby z poważnymi problemami meno nie Zrozumieją twoich uwag. Odpowiedz Link Zgłoś