Dodaj do ulubionych

Pomóżcie - problem z ubezpieczeniem

29.07.14, 18:09
Liczę na to, że jest wśród nas ematka, będąca agentem ubezpieczeniowymsmile

W skrócie - pod koniec maja udałam się do agenta, oferującego ubezpieczenia różnych firm, celem ubezpieczenia mieszkania od złego. Wybrana została Ergo Hestia, gdyż tylko ona, podobno, zgodziła się ubezpieczyć moje mieszkanie.

Tu małe wyjaśnienie, mam mieszkanie komunalne, którego ubezpieczyć nikt mi dotąd nie chciał, więc skoro Hestia telefonicznie potwierdziła agentowi, że można, to agent wystawił polisę, podpisałam i otrzymałam informację, że ważna ona będzie od momentu wpłynięcia pieniędzy na konto. Przylazłam ja do domu, przestudiowałam kilkadziesiąt stron regulaminu, aby wiedzieć za co będę płacić i jak byk w wyłączeniach zastałam info, że ubezpieczyć można tylko mieszkanie własnościowe, spółdzielcze lub dom jednorodzinny...

Wymyśliłam więc, że skoro polisa obowiązuje od momentu opłacenia, to jej nie opłacę, gdyż nie ma w ofercie Hestii tego, za co chcą pieniądze przyjąć. Z błogiej nieświadomości wyrwało mnie pismo z ponagleniem o wpłatę zaległej kwoty za polisę nr XYZ.

Macie pomysł co z tym zrobić? Ja bardzo chętnie zapłacę, tyle że na infolinii powiedzieli, że w razie jakiejkolwiek szkody nic nie dostanę, bo mieszkań komunalnych nie ubezpieczają. Pieniądze za ubezpieczenie takiegoż mieszkania mam jednak wpłacić. Co robić ematko? Zapłacić za coś, czego Hestia nie oferuje, a żąda zapłaty?
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: Pomóżcie - problem z ubezpieczeniem 29.07.14, 18:13
      Nie płacić. Być może spotkasz się jeszcze z agentem, żeby podpisać to odstąpienie, choć wydaje mi się, że jak sama wyślesz im takie oświadczenie, to powinno być ono honorowane.
      • tol8 Re: Pomóżcie - problem z ubezpieczeniem 29.07.14, 18:23
        na odstąpienie od umowy miałam 30 dni, z drugiej strony umowa miała obowiązywać od momentu wpłynięcia kasy uncertain
        • rosapulchra-0 Re: Pomóżcie - problem z ubezpieczeniem 29.07.14, 18:26
          Ale te 30 dni to od dnia podpisania umowy, czy od dnia wpłynięcia składki?
          • tol8 Re: Pomóżcie - problem z ubezpieczeniem 29.07.14, 20:13
            A wiesz, że nie wiem smile Podejrzewam, że od dnia podpisania.
    • cherry.coke Re: Pomóżcie - problem z ubezpieczeniem 29.07.14, 18:14
      Agent sprzedal ci nieodpowiedni produkt, skasuj ja u niego.
      • tol8 Re: Pomóżcie - problem z ubezpieczeniem 29.07.14, 18:26
        Na infolinii każą złożyć skargę na agenta. Co z tego, jak mi zaraz jakiś komornik zapuka do drzwi uncertain
        • rosapulchra-0 Re: Pomóżcie - problem z ubezpieczeniem 29.07.14, 18:27
          A za co miałby ci zapukać?
          Samo podpisanie wniosku o ubezpieczenie nie jest zobowiązujące do płacenia składek.
    • guderianka Re: Pomóżcie - problem z ubezpieczeniem 29.07.14, 18:27
      Nie zapłacić
      Napisac pismo z wyjaśnieniem i skargą-że zostałaś wprowadzona w błąd i odstępujesz od umowy-bo jest ona nieważna
      • evita-is-me Re: Pomóżcie - problem z ubezpieczeniem 29.07.14, 18:56
        nie do konca dobrze dziewczyny radza, bo wszystko zalezy od tego co dokladnie zostalo ubezpieczone.Faktycznie zadna firma na ryku nie ubezpiecza mieszkan komunalnych jako murow, ale juz stale elementy czyli tzw. okladziny scian i podlog jak najbardziej tak samo jak ruchomosci. Takze bardzo prawdopodobne jest, ze zaplacic bedziesz musiala bo minal termin odstapienia a Hestia ciagle udziela ochrony ubezpieczeniowej. Na pocieszenie dodam, ze kazda multoagencja ma Oc wiec mozesz soe starac o odszkodowanie od agenta za wprowadzenie w blad
        • tol8 Re: Pomóżcie - problem z ubezpieczeniem 29.07.14, 20:16
          Miałam do wyboru mury i ruchomości, wybrałam tylko ruchomości, bo mury są nie moje, a w razie pożaru, zalania, zawalenia się budynku dostaję drugie mieszkanie. Te ruchomości są przedmiotem umowy, ale w wyłączeniach jest napisane, że ruchomości nie mogą się znajdować w lokalu innym niż własnościowe/spółdzielcze/dom jednorodzinny...

A szukając wcześniej ubezpieczenia mieszkania żadna z firm nie chciała ubezpieczyć ruchomości w mieszkaniu komunalnym.
          • evita-is-me Re: Pomóżcie - problem z ubezpieczeniem 29.07.14, 20:30
            bzdura niestety, ruchomosci mozesz ubezpieczyc gdzie ci sie tylko podoba i prawo wlasnosci do lokalu nie ma tu nic do rzeczy. Tak wiec zaplac skladke bo i tak wczesniejczy pozniej ja od ciebie wyegzekwuja ale ryzyko jest takie, ze jak cos sie stanie zanim zaplascisz to nie doataniesz odszkodowania. Zaraz jeszcze dla pewnosci sprawdze owu hestii bo az nie qierze w ten zapis, ktory ptzytoczylas
          • aankaa Re: Pomóżcie - problem z ubezpieczeniem 29.07.14, 20:35
            przez wiele lat (do wykupu) miałam ubezpieczone komunalne (ruchomości + OC za ew. szkody, które wyrządzę sasiadom
            • ananka22 Re: Pomóżcie - problem z ubezpieczeniem 29.07.14, 20:46
              jak nie zapłacisz polisa zostanie rozwiązana po 30 dniach ochrony i tylko to będziesz musiała zapłacić, na kiedy miałaś termin płatności ?
              • tol8 Re: Pomóżcie - problem z ubezpieczeniem 30.07.14, 11:00
                Termin do zapłaty wynosił 7 dni od momentu podpisania. W tym czasie doczytałam i potwierdziłam na infolinii, że nie ubezpieczają tego typu mieszkań. Dostałam pismo, że mam zapłacić zaległą składkę. Było w tym piśmie też coś o opłacie za dotychczasową ochronę, tylko że co oni tak naprawdę ochraniali, skoro nie mają takiego produktu w swojej ofercie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka