Dodaj do ulubionych

gotowe potrawy tylko do odgrzania

07.08.14, 13:50
za niedlugi czas z róznych względów nie będę w stanie gotować sobie czy robić zakupów.
chciałam zrobić sobie jakieś weki lub gotowe dania do mrożenia.
tylko jedyne co mi teraz przychodzi do glowy to kotlety mielone, lub sloiki z fasolką po bretońsku.
mam małą zamrażarkę. Co można jeszcze zrobić i po rozmrożeniu jest jadalne, moze jakies zupy? czy lepiej do sloika?
Obserwuj wątek
    • fikus_na Re: gotowe potrawy tylko do odgrzania 07.08.14, 13:52
      Do weków leczo wychodzi fajnie (bez kiełbasy, którą dodaje się przy odgrzewaniu).
      • wielkafuria Re: gotowe potrawy tylko do odgrzania 07.08.14, 13:57
        to co mam zrobic z kiełbasą ? tongue_out zrobic z nia leczo i wyjąć? tongue_out
        to zurek tez bez kiełbasy?
        • fikus_na Re: gotowe potrawy tylko do odgrzania 07.08.14, 13:59
          Ja robię takie leczo do weków bez. Potem podsmażam samą na patelni i dorzucam do tego zawartość słoika.
    • kochamruskieileniwe Re: gotowe potrawy tylko do odgrzania 07.08.14, 13:53
      wlasciwie to zawekowac mozna prawie wink wszystko
      Przetwory miesne tyndalizuje sie (3xpasteryzacja w okrecie 24 godzin)

• wielkafuria Re: gotowe potrawy tylko do odgrzania 07.08.14, 13:57
        czyli:
        3 razy gotuję słoiki? przykrywką do gory a potem odwracam?
        • kochamruskieileniwe Re: gotowe potrawy tylko do odgrzania 07.08.14, 15:38
          bez odwracania. Powietrze wyjdzie podczas pasteryzacji.
          • kochamruskieileniwe Re: gotowe potrawy tylko do odgrzania 07.08.14, 15:40
            a pasteryzujesz 3 razy. Przerwa miedzy posteryzacjami 24 godziny. Wtedy gina wszyscy potencjalni producenci jadu kiełbasianego
    • mondovi Re: gotowe potrawy tylko do odgrzania 07.08.14, 14:09
      Zawekować można wszystko - ostatnio jadłam pyszne rolady schabowe w sosie, nawet gołąbki w wekach były - też pierwsza klasa, niestety rozpadały się przy wyciąganiu wink
    • klamkas Re: gotowe potrawy tylko do odgrzania 07.08.14, 14:22
      Ja zupy mrożę w jednoosobowych porcjach i chyba nie ma takiej, która by się do mrożenia nie nadawała. Zupy na samych warzywach czasami po zagotowaniu przelewam do słoika, odwracam dnem do góry i stoją sobie w lodówce przez tydzień. Zresztą wiele rzeczy mrożę - wszelkie mięsa w sosach (gulasze, rolady), potrawki mięsno-warzywne, kotlety mielone, wszelakie klosiki (aktualnie mam pół zamrażarki takich a'la gołąbki, zamrożone razem z sosem).

Zdecydowanie wolę mrozić niż wekować (dużo roboty), ale mam wielką zamrażarkę.
    • kleo881 Re: gotowe potrawy tylko do odgrzania 07.08.14, 14:33
      Zupy radzilabym zawekowac w sloki.
      a ugotowane mieso - kotlety, pulpeciki, pieczenie w porcjach mozna zamrozic.
      Widzialam kiedys mrozone danie miesno warzywne z kasza gryczana, wiec pewno i kasze mozna ugotowac a potem w porcjach pomrozic.
      Warzywa (fasolka, dynia, brokul, kalafior) przegotowac przez 10 min, potem zlac zimna woda i po ostudzeniu zamrozic.
      Mrozic mozna tez pierogi z nadzieniem.
    • wydramarlenka Re: gotowe potrawy tylko do odgrzania 07.08.14, 18:32
      Patent 1 - rosół. Gotowanie zajmuje dużo czasu, więc zawsze gotuję w największym garnku, porcjuję i mrożę, na części rosołu można ugotować pomidorówkę albo jarzynową zupę - krem.
      Mięso z rosołu, przesmażoną cebulę z pieczarkami wykorzystuję jako nadzienie do pierogów lub pasztecików, które też mrożę. Dużo roboty na raz, ale kilka obiadów na sytuacje awaryjne czeka w zamrażalniku.
      Patent 2 - wszelkie mięsa w sosie świetnie nadają się do mrożenia.
      • wielkafuria Re: gotowe potrawy tylko do odgrzania 07.08.14, 21:34
        słyszałam ze cebuli nie mozna mrozic bo coś tam, prawda to?
    • awidyna Re: gotowe potrawy tylko do odgrzania 07.08.14, 20:43
      Wszelkiego rodzaju pierogi, knedle, kopytka, krokiety, bigos, leczo, flaczki. Zupy jak najbardziej, tylko poporcjuj sobie od razu wink
    • solejrolia Re: gotowe potrawy tylko do odgrzania 07.08.14, 21:41
      pierogi, gołąbki, krokiety, pampuchy=pyzy, wszelkie wypieki, np bułeczki z farszem, to do lodówki lub zamrażarki
      do słików mozna leczo,fasolkę po bretońsku, z zup to może rosół, bulion

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka