Dodaj do ulubionych

Mlode chłopaki idą na księdza

08.08.14, 14:38
Mam sie u takiego spowiadać? Przecież on juz jako 30 paroletni może spowiadać!! Kolega z '87 jest juz diakonem, zostały mu 2 stopnie w tym nie wiem ktory daje mu możliwość rozgrzeszania. Jako, że chce zostac zbawiona i staram sie regularnie, raz na 4,5 lat wyznawac grzechy, to siła rzeczy spowiadając się, widze za czarną kratką, niewiele starszego chłopaka, które juz z definicji musi byc skrzywiony wybierając celobat w iweku nastu lat. Do tego tym chłopakom jest wmawiane (często jedynce co skonczyli to szkola srednia i seminarium), że są elitą społeczna, że to wybrańcy. I tak sąsiadka, ktorej syn swiecil sie na diakona, uwaza, ze awansował społecznie, bo ksiądz (on jeszcze księdzem nie jest to dopiero 1 świecenie), prawnik i doktor, to jak trzy najwyższe stany społeczne. Może sie chłopak za to dowartościować, niedługo dopuszczą go do kazań, kto wie, czy teraż juz ich nie przygotuje, a kto inny czyta..sad(

Jak mam w to uwierzyć, pamiętając go, jako życiowego nieudacznika, bez dziewczyny..
W ogóle dlaczergo 19 latek podejmuje decyzje na zycie i zamiar doświadczać sie z dziewczynami, chowa sie przed zyciem w zakonie?tongue_out
Obserwuj wątek
    • zibebawe Re: Mlode chłopaki idą na księdza 08.08.14, 14:41
      zamiast doświadczać się z dziewczynami,
      • kozica111 Re: Mlode chłopaki idą na księdza 08.08.14, 14:44
        Za 4-5 lat jak pójdziesz to już nie będzie taki młody.
        • zibebawe Re: Mlode chłopaki idą na księdza 08.08.14, 14:45
          Ale będę inni młodzi i młodsi!

kozica111 napisała:

> Za 4-5 lat jak pójdziesz to już nie będzie taki młody.
        • kolter Re: Mlode chłopaki idą na księdza 11.08.14, 20:08
          kozica111 napisała:

> Za 4-5 lat jak pójdziesz to już nie będzie taki młody.

Nadal jednak bez praktycznej wiedzy o życiu np w rodzinie
    • cherry.coke Re: Mlode chłopaki idą na księdza 08.08.14, 14:45
      Ciebie jak ciebie, pomysl, jak bedzie dzieci spowiadal z mysli nieczystych suspicious
      • kozica111 Re: Mlode chłopaki idą na księdza 08.08.14, 14:47
        A mnie operował lekarz młodszy ode mnie i to dopiero była trauma, Delfina Uma nie kojarzy a lekarz.
        • zibebawe Re: Mlode chłopaki idą na księdza 08.08.14, 14:50
          Złapałaś sięsmile Dlaczego porównujesz lekarza do chłopaka po seminarium.. Czyżby święta, nietykalna trójca (lekarz, prawnik i duchowny) się kłaniała.

kozica111 napisała:

> A mnie operował lekarz młodszy ode mnie i to dopiero była trauma, Delfina Uma n
          > ie kojarzy a lekarz.
          • zibebawe Re: Mlode chłopaki idą na księdza 08.08.14, 14:50
            Chociaż masz racje, tamten z uprawnieniami leczy ciała, a ten bez dusze. Nie wiem co gorszesad
        • andaba Re: Mlode chłopaki idą na księdza 08.08.14, 14:52
          Errata - spowiadać może już w wieku 24-5 lat, jeżeli wątapi do seminarium zaraz po LO.

No cóz taki los, ze im się jest starszym, to wszyscy wokół, nawet ci, których musimy słuchać są młodsi od nas - lekarze, księża, dietetyczki, rehabilitanci, prawnicy...

Przyjdzie czas, ze będziemy musiały i własnych wnuków słuchać.
          • iwoniaw Re: Mlode chłopaki idą na księdza 08.08.14, 14:53
            Nie odbieraj mu tak brutalnie nadziei big_grin
    • iwoniaw A kto ci się każe spowiadać u młodego? 08.08.14, 14:52
      Idź do prałata-seniora, jeśli czujesz potrzebę spowiedzi i masz obiekcje co do wieku księdza przed emeryturą big_grin
      • andaba Re: A kto ci się każe spowiadać u młodego? 08.08.14, 14:59
        O tak, prałat senior to jest to, nasz ma taka sklerozę, że na pewno nic nie zapamięta.

Ostatnio przyszedł do babci z komunią przed południem, wieczór w kościele syna się pyta, czy babcia jeszcze żyje, bo jej dawno nie widział. Jak mu syn powiedział, ze przecież rano u niej był i spędził pół godziny na pogawędce, to się strasznie zdziwił.

• wegatka Re: A kto ci się każe spowiadać u młodego? 11.08.14, 20:28
          Penie pomyślał sobie o Twoim synu "Co za wariat" wink

Ja kiedyś podczas spowiedzi u takiego seniora dostałam zrypki z grzechy, których mu nie wyznałam big_grin
    • rhaenyra Re: Mlode chłopaki idą na księdza 08.08.14, 15:03
      jakis konkurs jest ?
    • malwa51 Re: Mlode chłopaki idą na księdza 08.08.14, 18:43
      Gazeta, to ty?
      big_grin
      • zibebawe Re: Mlode chłopaki idą na księdza 09.08.14, 00:31
        trafiona!!

malwa51 napisała:

> Gazeta, to ty?
        > big_grin
    • kadfael Re: Mlode chłopaki idą na księdza 08.08.14, 18:47
      Ale Ty jesteś straszny grzesznik/grzesznica. Katolik ma obowiązek się spowiadać co najmniej raz na rok, nie co 4-5 lat big_grin
    • rosapulchra-0 Re: Mlode chłopaki idą na księdza 08.08.14, 21:36
      Wakacje?
    • grrrrw raz do roku 08.08.14, 23:07
      Przynajmniej raz do roku spowiadac sie, a w czasie wielkanocnym komunie swieta przyjmowac.
      • ciaste-czkowa Re: raz do roku 08.08.14, 23:24
        przynajmniej raz do roku,najlepiej raz w miesiącu (pierwsze piątki miesiąca jeżeli dobrze pamiętam) ale teraz tyle tych demonstracji, obron krzyża, Golgota piknik, tyle okazji do rękoczynów obrzucania bliźnich błotem, wyzwiskami, pogróżkami że i co tydzień będzie się z czego wyspowiadać.
        • kolter Re: raz do roku 11.08.14, 20:15
          ciaste-czkowa napisał(a):

> przynajmniej raz do roku,najlepiej raz w miesiącu (pierwsze piątki miesiąca jeż
          > eli dobrze pamiętam) ale teraz tyle tych demonstracji, obron krzyża, Golgota pi
          > knik, tyle okazji do rękoczynów obrzucania bliźnich błotem, wyzwiskami, pogróżk
          > ami że i co tydzień będzie się z czego wyspowiadać.

Przecież oklepanie komuś grzbietu krzyżem ,to raczej w tym patologicznym środowisku powód do beatyfikacji a nie spowiedzi z powodu poczucia winy
      • kolter Re: raz do roku 11.08.14, 20:13
        grrrrw napisała:

> Przynajmniej raz do roku spowiadac sie, a w czasie wielkanocnym komunie swieta
        > przyjmowac.

Ale o ile wiem jeden drugiemu ma wyzwać grzechy, Ty jemu ze serek topiony w post a on tobie ze przehulał kasę na malowanie kościoła w burdelu smile)
    • mozambique Re: Mlode chłopaki idą na księdza 11.08.14, 10:42
      Do tego tym chłopakom jest wmawiane (często jedynce co skonczyli to szkola srednia i seminarium), że są elitą społeczna, że to wybrańcy."

dlaczego "wmawiane"?
      rozjerzyj się - takt jest w istocie
      duchowny jest praktycznie nietykalny, nie do ruszenia przez czynniki swieckie , w wiekszosci przypadków tez praktycznie niekaralny

jesli taki mldocy chlopak ma odpowiednia dozę cynizmu, bezwzglednosci , umiejetnosci wlazidupstwa komu trzeba (notabene) i szybko pozna mechanizmy poruszania sie po tym siwecie to naprawde ma szanse przez cale zycie zyc jak "wybraniec"
    • sonniva Re: Mlode chłopaki idą na księdza 11.08.14, 10:55

"W ogóle dlaczego 19 latek podejmuje decyzje na zycie..."

Pewnie z tych samych powodów co 18, 19-latki idący do ołtarza i przysięgający sobie miłość do grobowej deski. To dopiero szok!

Jedno i drugie powinno być prawnie zakazane. A szamani w sukienkach badani psychicznie corocznie.

• kira02 Re: Mlode chłopaki idą na księdza 12.08.14, 16:53
        Ale dlaczego chcesz zabraniac doroslym ludziom czegos, na co pozwalaim prawo? Dorosli sa, to i maja prawo wziac slub, nawet jesli nie zawsze jest to rozsadne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka