Dodaj do ulubionych

Erupcja wulkanu a wyjazd

24.08.14, 14:46
Znów wulkan na Islandii może wprowadzić zamieszanie w ruchu lotniczym.
Czy któraś z Was nie wyjechała/utknęła z tego powodu w 2010 roku podczas erupcji Eyjafjallajökull? Jak zachowały się biura podróży? Możliwy jest zwrot pieniędzy za wycieczkę, która nie doszła do skutku? Jak zatroszczył się organizator o uczestników, którzy nie mogli wrócić do kraju i mieli przymusowo przedłużone wakacje?
Mam zaplanowany wkrótce wyjazd, mam też ubezpieczenie na wypadek zaistnienia siły wyższej lub bankructwa biura. Jednak to ubezpieczenie działa tylko do momentu wylotu. Nie mogę znaleźć ubezpieczenia na wypadek niemożności powrotu. Macie jakiś doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Erupcja wulkanu a wyjazd 24.08.14, 15:12
      Jak wycieczka po Europie to zawsze mozesz wrocic transportem ziemnym.
      • hanka20074 Re: Erupcja wulkanu a wyjazd 24.08.14, 15:16
        Czyli jak dobrze zrozumiałam masz ubezpieczenie koszty rezygnacji z biletu? Jest jeszcze ubezpieczenie kosztów rezygnacji lub przerwania imprezy turystycznej i obowiązuje od dnia wykupu oferty do dnia jej zakończenia. Tylko nie pamiętam dokładnie czy to ubezpieczenia działa przy takich sytuacjach jak erupcja wulkanu.
        • sinusoidaa Re: Erupcja wulkanu a wyjazd 24.08.14, 16:05
          Nie, nie jest to ubezpieczenie kosztów rezygnacji. Jest to promesa Bezpieczne wakacje. Aktywuje się ją w przypadku niewypłacalności BP lub w przypadku zaistnienia siły wyższej (wybuch wulkanu np). Ale promesa działa tylko do momentu wylotu z kraju. Potem nie.
      • sinusoidaa Re: Erupcja wulkanu a wyjazd 24.08.14, 16:03
        Europa, co prawda wyspa, ale mam nadzieję, ze transport promowy będzie możliwy
    • mamma_2012 Re: Erupcja wulkanu a wyjazd 24.08.14, 17:39
      A jakie towarzystwo sprzedaje taka polisę?
      • sinusoidaa Re: Erupcja wulkanu a wyjazd 24.08.14, 18:24
        www.wakacje.pl/promesa.html
    • sl-14 Re: Erupcja wulkanu a wyjazd 24.08.14, 18:31
      Mnie przesunął się wyjazd o bodajże 2 dni - tzn. najpierw miał być odwołany ze zwrotem kasy, ale kiedy był możliwy wylot, to otrzymałam info, że za 4-5 godzin mam być na lotnisku, a jak nie, to przepada wyjazd i pieniądze. Na szczęście byłam w takiej sytuacji, że się ogarnęłam i zdążyliśmy.smile
    • claudel6 Re: Erupcja wulkanu a wyjazd 25.08.14, 12:04
      a ktoś wie może jak się zachowują tanie linie w takim przypadku? konkretnie Wizzair.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka