Dodaj do ulubionych

Szanujmy odmienność

19.09.14, 09:54
kulturową mniejszości.
A mniejszości nas osr.....

www.expressilustrowany.pl/artykul/3578019,mlody-cygan-zalatwil-sie-na-srodku-parkingu-przed-tesco-interweniowala-policja-zdjecia,id,t.html?cookie=1
Może ktoś wyjasni czy robienie kupy w publicznym miejscu to wazny element romskiej tożsamości?
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 11:21
      A napad na orszak weselny i grabież prezentów ślubnych to nic innego niz radosne romskie powitanie nowożenców. Bawmy się i poznawajmy romską kulturę big_grin
    • anek130 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 11:43
      wszystkie mniejszości etniczne, seksualne itd. domagają się poszanowania, baaa, nawet my sami bardzo uważamy,aby kogoś nie urazić, o kimś się niepolitycznie nie wypowiedziec - a ja mówię SZANUJMY NORMALNOŚĆ!!!!!!!!!!!
      • joa66 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 12:07
        Nie jest normalne pisanie o kilkuletnim dziecku "Młody cygan"

Mimo, że dziecko stare nie jest.
        • anek130 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 12:10
          lepiej by brzmiało "dziecko romskie załatwiało potrzeby na parkingu przed tesco" tylko, co to zmienia? chyba normalnym jest, ż eoburzyło by na srównież to, gdyby to polskie dziecko robiło- a że to zrobił akurat cygan to pewnie rodzice mandatu nie dostali, bo przecież trzeba szanować inne narodowości uciemiężone.

ANia
          • joa66 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 12:30
            Zmienia bardzo dużo, ponieważ inne sa oczekiwania dotyczące zachowania nastolatków, młodych ludzi i małych kilkuletnich dzieci.

I tak się składa, że w przypadku dzieciaków kilkuletnich takie zachowanie zdarza się - NIESTETY -częściej, nie tylko wśród Romów.
            • joa66 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 12:34
              p.s. "Młody cygan" w tytule sugeruje, że zrobił to co najmniej nastolatek, jeżeli nie młody mężczyzna. A wiele osób czyta tylko tytuły.

• anek130 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 12:36
                dla mnie to bez znaczenia, ponieważ nic nie tłumaczy takiego zachowania, ale nie kilkuletniego dziecka a dorosłych opiekunów, którzy na to pozwolili.

Ania
            • anek130 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 12:35
              no ale to już jest wina rodziców- naprawdę spotkałas się w PL żeby małe dziecko załatwiało się na parkingu przed hipermarketem a rodzice czekali az się wypróżni? jakby nie lepiej było wejśc do WC w sklepie?

Ania
              • joa66 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 12:43
                Nie, na parkingu pod Tesco nie, ale np w parku czy nawet na ulicy zdarzyło mi się widzieć. Nie jest to na szczęscie częsty widok, nawet bardzo rzadki, ale pokazuje stosunek społeczenstwa do norm dla "dzieci, które już nie moga wytrzymać".

Załatwianie się w miejscu publicznym przez nastolatki czy młodych dorosłych (co sugeruje tytł) to zupełnie inna sprawa.
                • anek130 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 12:49
                  ale jak sądzę te przypadki wyglądąły zupełnie inaczej- bo przyznasz, że czym innym jest załatwianie się małego dziecka gdzieś w parku, zapewnie pod krzaczek, a nie na głównej alejce lub co gorsza chodniku w mieście niż to, co przedstawia opisywany artykuł cyzli środek betonowego parkingu

Ania
                  • joa66 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 12:51
                    Ogromną manipulacją jest tytuł. Jeżeli do tej pory Ciebie nie przekonałam, to pewnie już nie mam szanssmile
                    • anek130 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 13:09
                      ale ja się zgadzam,że tytuł jest taki po to, aby nas zmanipulowac, co jednak nie zmienia faktu, że gdyby było napisane "Kilkuletnie dziecko załatwia potrzeby na parkingu" to również uznałabym to za skandaliczne zachowanie

Ania
    • nickbezznaczenia Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 11:57
      Ostatnio widziałam pewnego blondyna, to był na pewno farbowany Rom, robiącego kupkę na trawniku w parku. W biały dzień.
    • mejerewa Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 12:01
      To był zwykły chuligan.
      I jeśli nie byłby Romem akurat, to nikt by nie pisał, że "młody polski katolik załatwił się..."
      • anek130 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 12:06
        JEZUUUUU, I zas się zaczyna, moż eon jednak też był katolikiem? smile)
        • mejerewa Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 12:17
          No właśnie! Po co podawać narodowość, wyznanie, zawód itp. To właśnie rodzi uprzedzenia. Jakby nie był Romem, ani polskim katolikiem, tylko strażakiem ateistą, to też gazeta by napisała w ten sposób? Nie, napisaliby, że złapano chiligana, a pewnie w ogóle takie info nie trafiłoby do prasy.
      • anek130 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 12:08
        poza tym tu chyba nie chodzi akurat o aspekt religijny prawda? gdyby ktoś srał mi pod oknem i mówił po czesku tez bym powiedziała, że jakiś chamski czech narobił na trawniku.
        • mejerewa Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 12:13
          I już byś się źle nastawiła do Czechów.
          A wystarczy pomyśleć, że jakiś cham narobił.
          • anek130 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 12:29
            i tu się mylisz, to że bym sobie pomyślała, ż ejakis Czech mi narobił nie spowodowałoby u mnie awersji do całego czeskiego narodu !!!!!!!!!!!!!!
            nigdy tak nie myslę, patrzę na konkretnego człowieka, a to, że powiedziałabym czy pomyślała, że to Czech to tylko znaczyłoby, ze go określam, nazywam itp.

Ania
            • verdana Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 13:10
              Już widzę sensacyjny tytuł "małe dziecko zrobiło kupę na parkingu". Aby sprzedać pismo nie wahajmy się wzniecać nienawiści rasowej. Super.
              A na emamie bez przerwy wątki o dzieciach, wysadzanych przez rodziców na podwórkach i trawniczkach. Mniemam, ze są to, o zgrozo, Polacy.
              • anek130 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 13:14
                uwierz , ze mnie wkurza robienie kupy gdzie popadnie zarówno przez polskie dzieci, jak i innej narodowsci. I tylko głupiec, zeby nie powiedzieć gorzej, robi sobie w głowie uogólnienia, że gdy oto maly Cygan sra na parkingu to pewnie wszyscy Cyganie tak robią.

Ania
              • krejzimama Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 13:16
                Ciekawe czy faktycznie będą musieli zesr... się wam na wycieraczki a waszym córkom wyciąc łechtaczki i zakutać je w szmaty byście zrozumiały, że oni się ze swoimi barbarzynskimi zwyczajami tutaj nie nadają.
                • anek130 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 13:19
                  ale czemu do mnie to mówisz? ja własnie uważam, że za bardzo się z niektórymi "cackamy", aby było poprawnie politycznie
                  • krejzimama Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 13:29
                    To było do Verdany i innych mających wyrozumiałość dla "odmienności".
    • anusia_magda Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 13:18
      Ale o czym jest ta dyskusja? przecież nie od dziś wiadomo że romowie przekraczają wszelkie normy a ich dzieci z innymi dziećmi często chodzą bez opieki, w szkole nie wytrzymuja nawet roku, nie mówiąc o ich zachowaniach w szpitalach i innych instytucjach...i tak zachowuje sie wiekszość nich , jednak wiekszosć polaków tak się nie zachowuje. I wydaje mi sie że i tak wszyscy obchodzą sie z nimi jak z jajem, co prawda zgniłym jajem , ale jednak jajem.
      • joa66 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 14:15
        Mowa jest o artykule. Konkretnym. To nie jest analiza/obrona/krytyka I mniejszości romskiej gdziekolwiek.

I artykuł (tytuł) jest obrzydliwy , bez względu na to co Romowie robią lub czego nie robią.
        • krejzimama Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 14:35
          Artykuł jest obrzydliwy?
          A gó... na środku parkingu to pachnie lawendą?
          • joa66 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 14:38
            Wytłumaczyłam dość jasno na czym polega obrzydliwość artykułu.

Nie wiem czy dyskusja o zapachach coś do tego wniesie.
            • krejzimama Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 14:45
              Ale jeśli wystapił fakt, że cygańskie dziecko postawiło klocą na środku parkingu pod Tesco to dlaczego pisać inaczej. Co się nie zgadza? To nie było dziecko? To nie był mały cygan?, to było pod innym marketem? A moze nie robil kupy tylko robił Kopiec Kreta do kawy na wieczór?
              • joa66 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 14:49
                Mam nadzieję, że widzisz różnice semantyczne miedzy mały cygan i młody cygan (i wszelkie konsekwencje tych różnic).

I ciekawe , że do polskich dzieci załatwiających swoje potrzeby przy klombie na ulicy czy w parku nikt policji nie wzywa ani artykułow o tym nie pisze.

A o intencji artykułu świadczy gruba manipulacja w tytule.

• arwena_11 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 15:57
                  a widzisz różnicę między klombem, trawnikiem a środkiem parkingu?
          • joa66 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 14:45
            Domyślam się jaka jest "ogólna koncepcja" Twojego wątku, ale zalinkowany artykuł jest przykładem szczucia. Chyba warto chociaż krótko zaanaizować artykuł zanim się go zalinkuje.
            • krejzimama Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 14:50
              Jakby skorzystał z toalety jaka jest dostępna w tym markecie to nie byłoby sprawy.
              Mógł zachowac się jak cywilizowany człowiek a nie jak dzikus.
              • joa66 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 15:08
                Ale dlaczego nikt nie wzywa policji do polskich dzieci w podobnych sytuacjach i nikt o tym nie pisze "młody Polak załatwił się na ulicy"? Twoim zdaniem.
                • krejzimama Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 15:22
                  Nie widziałam polskich dzieciaków srających po parkingach.
                  najczęście są to amluchy, ktre matki odprowadzają na ubocze bo nie mają innego wyjścia.
                  Tu wyjście było. łatwe, proste, cywilizowane.
                  • joa66 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 15:25
                    Rozumiem ... polski maluch versus młody cygan.

A chodzi o dzieci.
                    • krejzimama Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 15:34
                      Oytanie dlaczego matka, ojciec, inny opiekun nie zaprowadził cyganskiego malucha do toalety w markecie.
                      Przecież na pewno ten cygański maluszek nie był sam na parkingu od marketem tylko od odpowiednia opieką.
                      • joa66 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 16:02
                        Nie . Pytanie to po co się manipuluje informacją. I bardzo się starasz odciągnąć uwagę od tego faktu. Ba, nawet sama się takiej dopuszczasz pisząc o polskich "maluchach" i akcpetując "młodego cygana" .

I tutaj leży problem tej dyskusji i artykułu.

I tak - zdaję sobie sprawę z wielu problemów związanych z twz mniejszościami, imigrantami itp, ale NAPRAWDĘ droga do rozwiązania tych problemów nie prowadzi przez szczucie. A artykuł jest klasycznym tego przykładem.

• arwena_11 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 15:58
                      Polskie dziecko zostałoby zaprowadzone do kibla w tesco. Trawnik, park to ostateczność, jak nie ma w pobliżu kibla
    • alexa0000 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 13:19
      Co za chamstwo, to jest juz jawne szczucie. Tan dzieciak ma kilka lat, jak mozna byc taką swinią i szczuc przeciwko kilkuatkowi, który nie ma po prostu dobrych wzorców w domu ? Młody Cygan? Co za zwierzeta piszą do tego szmatławca.
      • anek130 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 13:29
        myślę, że nagana należy się rodzicom, chyba to mieli na myśłi autorzy
    • rosapulchra-0 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 16:02
      Ten, pożal się Boże, artykuł napisał jakiś rasista. Innego wytłumaczenia nie ma.
      • feleedia Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 16:04
        Niech wracają do Indii, czy innego Pakistanu big_grin
        • sarah_black38 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 17:56
          A ja byłam świadkiem następującej historii - dworzec autobusowy, miasto wojewódzkie, na ławce leży młodzieniec, no oko 20 lat, Polak ( nie Azjata, Afrykanin,Arab, Rom czy inny Cygan ). W pewnym momencie zobaczyłam kałużę pod swoimi nogami ( przechodziłam obok do kasy) , ów dżentelmen wyjął penisa z rozporka, zrobił siku, nie schował go z powrotem, tylko dalej leżał z ptakiem na wierzchu. Złapałam córkę za rękę i odeszłyśmy stamtąd. Nie wiem czy zgarnęła go policja, czy straż miejska, ale na pewno był pod wpływem alkoholu, czyli najzwyczajniej pijany. Pijany jak Polak tongue_out
          • rosapulchra-0 Re: Szanujmy odmienność 19.09.14, 18:00
            Istota przed tobą nie zrozumie ani jednego słowa z tego napisałaś. Płonny twój trud.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka