emilkaq 03.09.04, 16:57 Łączę się w wielkim bólu z rodzicami dzieci, które zginęły tragicznie w Biesłanie... To potworna tragedia, aż nie chce się żyć na takim świecie Zapalam świeczkę [*] Agata mama Mikołaja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vali130 Re: Dramat w Biesłanie [*] 03.09.04, 17:02 Ja tez zapalam swiece i jestem razem z rodzicami zmarlych dzieci. Czym one sa winne.Czy musza placic za grzechy doroslych? Odpowiedz Link Zgłoś
maniusza Re: Dramat w Biesłanie [*] 03.09.04, 17:11 ['] mój synek też szedł 1 września pierwszy raz do szkoły, odprowadzaliśmy go całą rodziną. nie wyobrażam sobie... Boże, dokąd zmierza ten świat???!!.. Odpowiedz Link Zgłoś
ja275 Re: Dramat w Biesłanie [*] 03.09.04, 17:19 rowniez zapalam swieczke na znak zaloby dla rodzin zmarlych dzieci to tragedia ktorej nie da sie opisac slowami, tylko czemu zawsze winne sa te bezbronne dzieci ? (((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
sakada [*] 04.09.04, 14:00 To wielka tragedia. Strasznę, że służby specjalne tak pokpiły sprawę. Jednak, jeśli Putin nie zmieni swojej polityki wobec państw Kaukazu to zapewne na tym się nie skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
gofer73 Re: [*] 04.09.04, 14:25 Nie ma chyba zbrodni większej niż zabicie dziecka Nie ma chyba większego bólu niż ból rodziców świeczka płonie Odpowiedz Link Zgłoś
szymanka Re: [*] 04.09.04, 23:00 Brak mi słów, to co się stało jest straszne... Sakado, Putin nie zmieni swojej polityki, to naród rosyjski musi zmienić przywódcę. Problem w tym, że Rosjanie generalnie są zadowoleni z polityki Putina, jeśli poczytać ich komentarze odnośnie tej tragedii, to żałują jedynie, że wojna w Czeczeni trwa za długo, że działania powinny być bardziej restrykcyjne. Najgorsze jest to, że ta tragedia nic nie zmieni. Za tydzień, czy za miesiąc będziemy mieli kolejną, kto wie jak straszną, teraz kiedy zostały złamane wszelkie granice... Odpowiedz Link Zgłoś
mamania Re: Dramat w Biesłanie [*] 04.09.04, 15:20 tam też pierwszy dzień zerówki zaczynały szesciolatki, szły dumnie, ufne z rodzicami za rękę przejęte w białych koszulkach a oni ich trzymali ponad dwie doby bez picia i jedzenia, a kiedy uciekali strzelali im w plecy, sześciolatkom mnie sie to nie miesci w glowie, ja nie mogę o tym nawet myśleć, nie potrafie.. rozumiem, ze polacy ze swoimi rosyjskimi fobiami zawsze znajda wytlumaczenie nawet dla takich zbrodni, ale teraz przechodza sami siebie sakada, wiecej mysl swoja glowa, mniej ogladaj tvn Odpowiedz Link Zgłoś
jol5.po Re: Dramat w Biesłanie [*] 04.09.04, 15:47 200 lat temu Rosja próbuje zająć Kaukaz po raz pierwszy. 20 lat trwają walki. Potem Czeczenia jako częśc Kaukazu wcielona jest do Rosji. Względny spokój (jak to pod okupacją) trwa do czasów Stalina, ten wysiedla cały naród, doprowadzając prawie do jego likwidacji. Potem części ludzi udaje sie wrócić. Po upadku ZSRR Czeczeńcy próbują odzyskać niepodległość (mają na swoim terenie ropę naftową, jest szansa na rozwój). W 1994 zaczyna się 1. wojna czeczeńska, Rosji nie udaje się zając Czeczeni, w 1999 doprowadzają do wybuchu 2. wojny. Wojna prowadzona jest w okrótny sposób, wymierzona często w eksterminację ludności cywilnej. W tej chwili 2/3 ludności Czeczeni mieszka poza jej granicami, ci co pozostali mieszkają w norach, gruzach, są wrakami ludzi. Teraz dorasta pokolenie, którego okres dojrzełania przypadł już na wojnę. Tu nie chodzi o rację, polityka prowadzona w Czeczeni to jak bomba z opóźnionym zapłonem. To wszystko jest straszne, straszne, nic tego nie usperawiedliwia, ale Sakada ma rację, prawdopodobnie będzie dalszy ciąg (((((( Odpowiedz Link Zgłoś
emeleczka Re: Dramat w Biesłanie [*] 04.09.04, 16:37 Ja również za to wszystko winą obarczam Rosję. Od początku do końca. Wydaje mi się, że z ofiary można bardzo łatwo stać się zwyrodniałym oprawcą. Czytałam gdzieś, że inicjacja rosyjskiego żołnierza polega na rozstrzelaniu czeczeńskiego bachora. Na oczach czeczeńskich rodziców rosyjscy żołnierze krzywdzą ich dzieci, zabijają. Ja nie chcę usprawiedliwiać tych oprawców, dokonali ohydnej, niewyobrażalnej zbrodni, strzelali w plecy malutkim dzieciom, które chciały uciec, które przeżyły największą w swoim życiu traumę, które nikomu nic nie zrobiły, ale być może ci oprawcy sami doświadczyli takiej traumy ze strony rosyjskich żołnierzy. A jedynym uczuciem jakie towarzyszy im przez całe życie jest strach i nienawiść. Czasem wydaje mi się, że ten świat oszalał, że nie chcę w nim żyć. I wyobrażam sobie co ja bym zrobiła tym oprawcom będąc na miejscu tych rodziców z Biesłany gdyby tam było moje dziecko ... Tak się chyba nakręca spirala nienawiści, zbrodni, agresji i tym podobnych eksterminacji. Widziałyście jak ludzie rzucili się na człowieka który "prawdopodobnie" był jednym z oprawców? Od wczoraj nie mogę znaleźdź sobie miejsca. Łącze się w bólu z rodzicami. Emaleczka Odpowiedz Link Zgłoś
jol5.po Re: Dramat w Biesłanie [*] 04.09.04, 17:27 rosyjscy żołnierze to czesto młodzi chłopcy z poboru, jadą od razu na front, giną (też ofiary wojny), częśc jest zawodowa, duzo tam jest zwyrodnialców. Wojna jaka się toczy w Czeczeni to wojna totalna, dzieci zostają bez rodziców, pokaleczonez okropnymi ranami, dorośli, którzy przepadają bez wieści, sa mordowani, żyją w skrajnych warunkach tak fizycznych jak i psychicznych. Trudno mówić o konkretnych Rosjanach, że są winni wojnie, ale system tak. Nikt na świecie nie mówi o tej wojnie. W Rosji służby specjalne są bardzo rozbudowane. I niestety po Dubrowce, wiele pojawiło się w prasie doniesień o jakiś ich niejasnych powiązaniach z tamtym zamachem. Jak jest teraz, nie wiadomo. A giną niewine dzieci. Straszne. W Rosji nie jest bezpiecznie, bo nie załatwiono wielu zpraw z poprzedniego systemu, bo polityka zagr. też jest z poprzedniego systemu (wojna) i jej obywatele nie mogą sie czuć bezpieczni (((( Odpowiedz Link Zgłoś
mamania Re: Dramat w Biesłanie [*] 04.09.04, 17:37 emeleczka napisał: > Ja również za to wszystko winą obarczam Rosję. Od początku do końca. czasem zazdroszcze osobom, ktorych swiat jest taki nieskomplikowany raz obejrzysz jakis program sensacyjny na tvn i juz masz swiatopoglad, szast prast i po wszystkim jak mawial moj ulubiony dziadek poszepszynski Odpowiedz Link Zgłoś
emeleczka Re: Dramat w Biesłanie [*] 04.09.04, 20:45 To nie zazdrość bo nie masz czego, mogłabym Ci coś odpisać, ale nie warto wchodzić w jakie kolwiek dyskujse w obliczu tego co miało miejsce. Łączę się w bólu i prawdopodobnie przeżywam to tak samo jak ty. Emeleczka Odpowiedz Link Zgłoś
emeleczka Re: Dramat w Biesłanie [*] 04.09.04, 20:51 A telewizji nie oglądam tylko słucham radia. Nie pozwalam aby moje dziecko oglądało takie obrazy. Odpowiedz Link Zgłoś
melanie Re: Dramat w Biesłanie [*] 05.09.04, 12:24 emeleczka napisał: > Ja również za to wszystko winą obarczam Rosję. Od początku do końca. Wydaje mi > się, że z ofiary można bardzo łatwo stać się zwyrodniałym oprawcą. ******************** Kazdy, kto probuje wytlumaczyc, zrozumiec tych oprawcow, co sie znecali nad niewinnymi dziecmi, zmuszali ich przez 3 dni do picia moczu, gwalcili i rozstrzeliwali staje dla mnie w jednym szeregu z nimi. Oni to przeciez wojownicy o wolnosc swojej ojczyzny, tak? Tylko strategia sie smienila oraz taktyka? Teraz wojna za wolnosc ma polegac na strzelaniu w plecy malym dzieciom, ktorzy nawet moga nie wiedziec kto taki Putin. Ty jestes matka? (*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*) ja placze.......... Odpowiedz Link Zgłoś
sakada Re: Dramat w Biesłanie [*] 05.09.04, 12:41 Nikt nie broni oprawców. Nie wiem czy wiesz, ale Czeczeni też są zbulwersowani tym co się stało. Nie można obwiniać całego narodu (a raczej jego resztek) za to co zrobiła garstka psychopatów. PS: A o tym co się działo i dzieje w Czeczeni - mordowane dzieci, gwałcone kobiety, masowe groby, grabież, palenie całych wsi... To Cię nie bulwersuje? O tym się nie mówi, więc problem nie istnieje tak? Dla mnie istnieje i jest tak samo ważny jak tragednia w Biesłanie. Dla mnie dziecko czeczeńskie ma takie samo prawo do życia jak rosyjskie, polskie i każde inne. Odpowiedz Link Zgłoś
jol5.po Re: Dramat w Biesłanie [*] 05.09.04, 18:26 wczorajsze wiadomości: zamachowców było ponad 20, z tego ok. 10 Arabów, inni to Rosjanie(!) Ingusze, Czeczeni... - to po prostu zwyrodnialcy, bez narodowosci... Odpowiedz Link Zgłoś
emeleczka Re: Dramat w Biesłanie [*] 06.09.04, 07:45 Tak jestem matką, swoje dziecko kocham nad życie, oprócz tego jestem bardzo wrażliwą kobietą. Tragedia w Biesłanie bardzo mnie dotknęła, przeczytaj sobie mój post może tym razem go lepiej zrozumiesz. Ja nikogo nie usprawiedliwiam tylko wiem że nienawiśc nakręca nienawiść, a polityka zagraniczna Rosji powinna ulec zmianie bo to się nigdy nie skończy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
melanie Re: Dramat w Biesłanie [*] 06.09.04, 12:45 Wiesz, caly czas mysle, i chyba cos mi swita. Wierze, ze jestes wrazliwa. Mysle, ze to, ze ludzie probuja w jakis sposob wytlumaczyc to, co sie stalo, to jest swoista samoobrona psychiczna. Bo czlowiek nie jest w stanie zrozumiec tem ogrom bezcialstwa, nie miesci sie to w glowie, wiec probuje sobie to jakos ulozyc. Stad szuka przyczyny. Nie chce sam sobie powiedziec, ze przyczyna jest jedna. Ludzkosc siegnela dna. Niema nic swietego. Dozwolone wszystko. To bardzo bolesne, ale taka jest prawda. To juz koniec swiata. Jezeli jeszcze nie fizycznie, to moralnie napewno. Odpowiedz Link Zgłoś
emeleczka Re: Dramat w Biesłanie [*] 06.09.04, 13:17 Masz rację. A jak słyszę,że Pan Putin chce teraz jeszcze zaostrzyć politykę wobec Kaukazu, chyba szykuje się trzecia czeczeńska wojna brak mi słów. I co teraz będzie? Eksterminacja ludności czeczeńskiej w tym również dzieci i niemowląt. Dobrze to ujełaś ludzkość sięgnęła dna. Wiesz mi ja od piątku nie mogę dojśc do siebie. Koniec świata bliski. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sakada Re: Dramat w Biesłanie [*] 04.09.04, 18:35 Czy ja znajduję wytłumaczenie dla tej zbrodni? Czy bronię oprawców? Czy atakuję rosjan? (Pisałam o Putinie i jego polityce wobec zajętych państw) Napisałam coś takiego? Gdzie to wyczytałaś w moim poście? Zdaje mi się, że bardzo się chcesz pokłócić i szukasz pretekstu. Odemnie go nie dostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kolgosia Re: Dramat w Biesłanie [*] 04.09.04, 18:40 Boże jakie to straszne!!! 144 dzieci zginęło. Reszta ranni. Siedzę i czytam artykuły, oglądam zdjęcia i płaczę. Pomyślcie, co by było gdyby Wasze dzieci były akurat w takiej szkole... Nie ma wytłumaczenia dla zbrodniarzy, którzy to zrobili... Odpowiedz Link Zgłoś
arozanska Re: Dramat w Biesłanie [*] 04.09.04, 18:46 Niewyobrażalny jest ból rodziców, którzy tracą swoje dziecko. Nie jestem w stanie pojąć okrucieństwa, które przyczyniło się do tej zbrodni. Nie rozumiem, nie chce rozumieć. Patrze na świat i zastanawiam sie, jak daleko to sie wszystko posunelo..., do czego zdolni są ludzie (???). Na mysl o tej tragedii wszystko sie we mnie trzesie. Czuję złość i wściekłość. Ale najgorsza jest chyba bezradność... Zapalam świeczke...((( (*) Odpowiedz Link Zgłoś
larenata Re: [*] [*] [*] 04.09.04, 20:33 (*)(*)(*)(*) Nawet nie próbuję sobie wyobrazić bólu rodziców, cierpienia dzieci i tej bezradności zwykłych ludzi... Nawet nie próbuję wyobrazić sobie stać pod szkołą i zastanawiać się, czy moje dziecko żyje, czy przeżyje... Te dzieci poszły po prostu do szkoły... Łączę się w bólu. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_78 Re: [*] [*] [*] 04.09.04, 21:17 Horror nie życie. Teraz jest źle a jak będą żyły nasze dzieci?? łączę się w bólu i zapalam (*)(*)(*) Odpowiedz Link Zgłoś
a.g9910 Re: [*] [*] [*] 04.09.04, 22:23 To jest ......hm,tragedia,mało powiedziane...brak określenia na to. Rosja wogóle ma jakiegoś pecha politycznego,jeślimożna tak to ująć.Najpierw Kursk,potem Dubrówka,a teraz ta szkoła. Płaka mi się chce,że te biedne bezbronne dzieci musiały to przejść,mowa o tych które przeżyły.Jakie piętno na nich zostanie,co z ich psychiką w takim kraju będzie.No i co z rodzicami które straciły swoje skarby?? Jaką wybrać więc drogę w tych zamachach. Jestem w szoku,ale jak się mówi ;że i nas również może to dotyczyć,przecież bierzemy udział w walce z terrorem,jak my więc jakio państwo jesteśmy na to przygotowani,myślę ,aż strach pomysleć,ale pewnie akcje były by podobne do tychz Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: Dramat w Biesłanie [*] 04.09.04, 22:06 " kiedy umiera dobre dziecko, anioł zstępuje z nieba, przytula malucha do piersi i leci z nim do tych wszystkich miejsc, które dziecko kochało, a potem...Pan Bóg daje mu bukiet pieknych kwiatów...." (*) (*) (*) Odpowiedz Link Zgłoś
a.g9910 Re: Dramat w Biesłanie [*] 04.09.04, 22:24 bea.bea napisała: > " kiedy umiera dobre dziecko, anioł zstępuje z nieba, przytula malucha do > piersi i leci z nim do tych wszystkich miejsc, które dziecko kochało, a > potem...Pan Bóg daje mu bukiet pieknych kwiatów...." > > (*) (*) (*) A CO DAJE RODZICOM??????? BÓL .OGROMNY BÓL !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: Dramat w Biesłanie [*] 04.09.04, 22:51 powiem ci, ze nawet nie próbuje sobie wyobrazic tego bólu.... przepłakałam dzis większosć dnia, jakby dotyczyło to mnie, ....kto wie co przed nami, w tak okropnym swiecie. Zawsze bałam sie ...lekcji pokory....tak strasznej lekcji.... Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka2 Re: Dramat w Biesłanie [*] 04.09.04, 22:33 Nie wyobrażam sobie jak ci rodzice będą mogli dalej żyć. To straszna tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
jestem_szalona Re: Dramat w Biesłanie [*] 05.09.04, 13:21 {*} Ja też się dołączam. To straszne Odpowiedz Link Zgłoś
iwcia75 Re: Dramat w Biesłanie [*] 05.09.04, 14:16 skoro ludzie posunęli sie juz tak daleko, to co bedzie dalej? mordowanie noworodków???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
a.g9910 do bea.bea. 06.09.04, 09:16 Masz rację to wielka lekcja pokory,sama nie wiem czy potrafiłabym ją przejśc. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria100 Jestem Matką 06.09.04, 12:56 Jestem Matką i dlatego trudno znaleść mi słowa który mogłabym skomentować tą tragedię, ten ból, rozpacz, nieopisaną złość i nienawiść do tych nieludzi, którzy są za to odpowiedzialni. Z całego serca tym potworom, życzę aby nigdy nie zaznali już spokoju, i umarli w nienawiści do siebie samych. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapc Re: Dramat w Biesłanie [*] 07.09.04, 08:55 Przyłączam się do Was i modlę za małe duszyczki... I ich matki... by nie zwariowały z bólu... Ja bym oszalał!!! [']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['] Odpowiedz Link Zgłoś