Dodaj do ulubionych

Bieda w tym kraju

25.09.14, 21:56
aż piszczy, każdy narzeka, że na nic nie starcza, a my próbujemy znaleźć od paru dni wolny dom na Sylwestra - okolice Lądka Zdroju, Kudowy, może też być Beskid - Ustroń, Wisła, albo okolice Zakopca i nic, wszystko już zarezerwowane.
Może macie jakiś namiar na wolny dom, w dobrym standardzie, szukamy czegoś na 12 osób. Hotele odpadają bo chcemy czas spędzać we własnym gronie. Dom chcemy wynająć na tydzień, 6-pokojowy, fajnie gdyby był kominek.
Obserwuj wątek
    • solange123 Re: Bieda w tym kraju 25.09.14, 22:04
      Bida, Pani smile Bida smile
    • jola-kotka Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 00:00
      U mnie nikt nie narzeka
    • ichi51e Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 06:57
      No bieda - malo kogo stac na to zeby miec dwa domy i jeden wynajmowac jak sie grupa 12 osob zbierze. Margines zeby brac grupe maja wlasnie hotele.
      • larrisa Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 10:39
        No to może najpierw zobaczy ile jest ofert w internecie, a potem pisz "mało".
    • feleedia Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 07:32
      W Egipcie czy Albanii też ciężko znaleźć w sezonie wolny hotel. Bogate kraje big_grin
      • joa66 Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 07:40
        O ile dobrze zrozumiałam to nie chodzi o bogactwo właścicieli domów wakacyjnych /hoteli tylko klientów.

smile
        • feleedia Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 07:57
          I dobrze zrozumiałaś, bo w Egipcie i Albanii w sezonie wolny pokój w dobrym hotelu trudno znaleźć big_grin
    • premeda Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 09:56
      No jeździłam ostatnio troche po Polsce i biedy nie widziałam. Na głupiej autostradzie starego samochodu nie uświadczysz. Ale narzekają wszyscy solidarnie. Nie ukrywam ostatni rok trochę tąpnął ludzkimi finansami ale umierających z głodu nie widać smile
      • jamesonwhiskey Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 10:21
        iedy nie widziałam. Na głupiej autostradzie starego samochodu nie uświadczysz.

to mowisz nie bylo starych samochodow na platnej i jednej z najdrozych w europie autostradzie
        i do takich wnioskow doszla niunia obserwujac otoczenie
        ze nie ma biedy , heh
      • ichi51e Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 10:35
        To pojedz na Roztocze rowerem. Jak cie chlopaki pod sklepem zapytaja ile za rower dalas powiedz 400pln. uncertain
        • gazeta_mi_placi Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 10:43
          I co wtedy?
          • ichi51e Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 12:07
            Zdziwia sie ze takie drogie rowery istnieja :p
      • konsta-is-me Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 14:23
        Umierajacy z glodu , to troche cos innego niz bieda.
        Po czym poznajesz jadac autostrada wiek samochodow?
        Same najnowsze modele byly?
        Fiu, fiu...
        • premeda Re: Bieda w tym kraju 27.09.14, 11:30
          Nie no faktycznie ciężko rozpoznać która seria takiego np. mondeo jedzie. To wymaga rozebrania samochodu na części pierwsze... he he
          • kannama Re: Bieda w tym kraju 27.09.14, 14:21
            Wyobraź sobie ze biedni, ci skrajnie biedni nie maja samochodów....
            • premeda Re: Bieda w tym kraju 27.09.14, 16:51
              A którzy to są ci skrajnie biedni? Ci spod Biedronki żebrzący daj pani 2zł? Mieszkam na wsi, na której zostało ze 2 rolników. Cała reszta pracuje w fabrykach, na budowach, małych zakładach. Nie są to ematki bogate specjalistki ale samochody po domami stoją. Co niektórzy mają po kilka. Jak słyszę polska bieda to mi się wywalane śniadania rozdawane w szkole kojarzą. Kościelnymi darami dla biednych to się panie z kółka różańcowego dzielą. Mam znajomych faktycznie bez auta bo ich nie stać (choć stać ich palić we dwójkę i to kopcić jak smoki), tylko że oni kurna nie narzekają.
      • minor.revisions Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 17:46
        Ale wiesz, to nie jest tak, że nieźle ci się powodzi, masz nowy samochód, nagle przychodzi kryzys, tracisz robotę i ten samochód się błyskawicznie starzeje. (tylko nie mów, że można sprzedać i kupić tańszy, starszy - raz, że to nierzadko nie ma sensu, bo można za samochód wisieć więcej, niż jest w danym monecie wart, jeśli był na raty, poza tym nigdy nie wiesz, czy ten nowy samochod to właśnie nie był kupiony za grosze od jakiegoś desperata).
        • premeda Re: Bieda w tym kraju 27.09.14, 11:38
          Owszem i dlatego napisałam, że ostatni rok był gorszy ale na miłość boską naprawdę większość nie ma na co narzekać. Sama mogłabym bo mamy 2500zł rat miesięcznie i kiepsko czasami się ogarnąć ale zachciało mi się nowego domu to mam i raty. U mojej ciotki też wszyscy narzekają ale każdy dom buduje. I taka moja obserwacja. Ostatnio byłam w okolicach Sandomierza i tam na ogół są nowe domy, z piętrami z poddaszami, z wielkimi skomplikowanymi dachami, z mnóstwem schodków i tarasów. A u mnie Dolny Śląsk buduje się już głównie domki do 130m kw. Widać wschód prężnie nadrabia zaległości wink
          • larrisa Re: Bieda w tym kraju 27.09.14, 12:25
            premeda napisała:

> Owszem i dlatego napisałam, że ostatni rok był gorszy ale na miłość boską napra
            > wdę większość nie ma na co narzekać. Sama mogłabym bo mamy 2500zł rat miesięczn
            > ie i kiepsko czasami się ogarnąć ale zachciało mi się nowego domu to mam i raty
            > . U mojej ciotki też wszyscy narzekają ale każdy dom buduje.

No właśnie o tym piszę, wszyscy narzekają, a domy rosną jak grzyby po deszczu, sklepów coraz więcej i wszędzie tłumy. Przyjedziesz na parking przed supermarketem to nie ma gdzie stanąć. I nie, nie wszyscy chodzą i tylko oglądają, żadna duża firma nie będzie otwierać kolejnego sklepu bez badań marketingowych. I nie piszę o Warszawie. Owszem są biedniejsze rejony, ale litości, narzekają wszyscy - czy są biedni czy nie są. Ot taka świecka tradycja. A spróbuj jej się przeciwstawić od razu oskarżenia - przecież na coś trzeba narzekać, a nic tak nie łączy jak narodowe narzekanie na bide.
            • memphis90 Re: Bieda w tym kraju 27.09.14, 15:09
              Przyjedziesz na parking przed supermarke
              > tem to nie ma gdzie stanąć.
              Pewnie dlatego, że w supermarkecie mleko kosztuje 2.20-2.50 za litr, a w osiedlowym 3.20-3.70 za ten sam produkt. Nie wpadłaś na to? Ale rozumiem, że póki ludzie kupują jedzenie w sklepach zamiast żreć szczaw i mirabelki, to biedni nie są?
      • gogologog Re: Bieda w tym kraju 27.09.14, 16:19
        " Na głupiej autostradzie starego samochodu nie uświadczysz. Ale narzekają wszyscy solidarnie. "

Jaki trzeba miec rozum zeby na tej podstawie wysnuwac wnioski????
        Nie wpadlo na to ze biednych nie stac na wjazd na autobahn i jezdza alternatywnymi?
        • premeda Re: Bieda w tym kraju 27.09.14, 16:38
          Na A4 od granicy polsko-niemieckiej do Wrocka się nie płaci na ten przykład. Na ekspresówkach też jeździ się za darmo jak po krajówkach, drogach wojewódzkich, powiatowych, gminnych, polnych. Po leśnych zwykli ludzie nie jeżdżą.
    • moguer Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 09:58
      Spróbuj tutaj gorskaosada.pl/ byliśmy w zeszłym roku. Budują nowe domki , mają być gotowe na grudzień. Max były na 8 osób, ale może te nowe będą większe.
      • buzka25 larrisa 26.09.14, 10:03
        mam to samo marzenie jak ty, z tym ze domek koniecznie w tatrach, ale niestety nie stac mnie na taki wypad, poki co, choc przymierzam sie od paru lat do tego, i nic, wiecznie jakies wazniejsze wydatki, znow bedzie sylwester u mnie, jak w zesżłym roku, a tak bym chciała w miare odpoczac, a nie obsługiwac gosci sad, zawsze mozesz zabrac mnie ze soba wink
    • gaskama Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 10:02
      Nie pomogę. My już od sierpnia mamy zaklepany hotel w górach. Grube tysiące za 6 dni. Ale odkąd szukałam 5 lat temu i nawet hotele za 1.000 zł za dobę (i sporo więcej) dla 3 osób były powynajmowane, to rezerwuję z półrocznym wyprzedzeniem. Tak, tak bida, też to zauważyłam. znalezienie na słoneczny weekend pokoju w drogim hotelu w okolicach warszawy albo na mazurach graniczy z cudem.
      • feleedia Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 10:11
        Myślę, że warto ci pojechać w nieco dalsze okolice Warszawy, to tak do jakiegoś Turzyna, Sokołowa podlaskiego, albo Lipska i spytać z jakim wyprzedzeniem lokalsi rezerwują pensjonaty w Zakopanem big_grin
        • chipsi Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 10:34
          big_grin
        • larrisa Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 10:40
          Nie jesteśmy ani z Warszawy, ani z innego dużego miasta. I szczerze mówiąc, nie sądzę, żeby warszawka jeździła do Ustronia.
          • chipsi Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 10:43
            Ustroń Wisła czy Brenna górnikami obłożona o każdej porze roku. Reszta to Ci, których na dalszy wypad nie stać. Nie oszukujmy się - tam nic niema.
            • larrisa Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 10:51
              No niech i tak będzie, że ich na dalszy wypad nie stać. Ale jednak stać na wypad Sylwestrowy gdy ceny nawet w Ustroniu do małych nie należą.
            • mag1_k Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 12:08
              a ja myślałam, że w góry sie jeździ w lecie i jesianią dla chodzenia do owych górach, a zimą dla nart. Dla niezorientowanych i przyjmujących słowa pani chipsi za prawdziwe piszę, że to bardzo ładne miejsca, super na wypady jednodniowe czy weekendowe dla ludzi ze śląska. Tras do chodzenia jest mnóstwo, tak samo wyciągów narciarkich. Przepraszam, ale moim zdaniem w Zakopanem nie ma gdzie jeździć na nartach w poównaniu z takim np. Szczyrkiem.
              • volta2 Re: Bieda w tym kraju 27.09.14, 15:00
                super na wypady jednodniowe czy weekendowe dla ludzi ze śląska.

i dlatego ja tam nigdy nie jeżdżę, dla mnie daleko i jeszcze to obłożenie ślązakami na maxa.

do zakopanego bardzo chętnie, ale faktycznie - nigdy na narty. zresztą ja w polsce to w ogóle nigdy na narty nie wybieram się, chyba że do rodziny na krzywy ryj zjeżdżamy na 3 dni, to zabieram deski, bo u nich pusto na wyciagach (młodzi bez kasy albo na emigracji, starzy bez kasy, dużego miasta w pobliżu nie ma)
                ceny wyśrubowane jak wszędziesad
          • gaskama Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 10:47
            Bo ja wiem, ja jestem z Warszawki i lubię jeździć do Ustronia i do Wisły. A przestałam do Zakopanego ostatnio. Niestety, bo darzyłam Zakopane głębokim uczuciem. Ale niestety w sezonie nieakceptowalne.
            • larrisa Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 10:54
              My chyba jednak przerzucimy się na Zakopane lub okolice, też nie chciałam bo klimat się tam mocno zmienił i w korkach stoisz. Będziemy szukać na Słowacji, bo w Polsce, w górach nic nie możemy znaleźć.
    • edelstein Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 10:40
      Co 7dziecko w De zyje w skrajnym ubostwie,ale nie ma biedy,bo po autorka ch jezdzi merce,a Hotele sa pelne.
      • larrisa Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 10:57
        Trochę nie załapałaś, ale to ci się często zdarza. Nie napisałam, ze nie ma biednych ludzi wcale, tym bardziej, że właściwie w każdym kraju są. Po prostu dziwi mnie kontrast pomiędzy bardzo częstym narzekaniem wielu ludzi, jaka to bida, a tym co widzę dookoła. Nawet w takiej sytuacji jak ta. Wrzesień a większość kwater wykupiona na pniu i to w okresie gdzie ceny liczysz 3, 4 razy więcej niż normalnie.
        I przykłady Albanii czy Egiptu jakoś do mnie nie przemawiają, nie sądzę, by te kwatery pozajmowali zagraniczni turyści.
        • edelstein Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 11:46
          Narzekaja inni,a miejsca buchuja inni.Ot cala filozofia.Mietek widzi Kaske bioraca na Kreske i Jozka co szuka roboty i znalezc nie moze.Nie widzi ludzi co biora hotel po tys.za noc,ba mozliwe,ze nie wie o ich istnieniu.Wiekszosc ludzi w Pl jednak nie stac na hotel za tysiaka,bo to ich cala pensja.
    • chipsi Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 10:41
      Zapytaj na forum ile ematek wybuli kilka tysi na sylwka w tym roku. Założę się że jednak niewiele mimo że na ematce kobiet biednych ponoć niema.
    • alexa0000 Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 12:03
      A jaka kwota na osobę max za tydzień?
      • alexa0000 Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 12:23
        Łap, 3 pierwsze opcje. Pierwsza najfajniejszawink

www.casamundo.pl/index.php?destination_id=10247&geo%5B0%5D=10191&geo%5B1%5D=10247&submitted=1&periodbegin=2014-12-27&persons_max=10&split1=11521&split6=controlsrb
    • baltycki Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 12:43
      Coz za rozczarowanie, wspolczuje.
      Myslalas, ze jestes jedna z niewielu, ktore stac na sylwestrowy wypad w gory, wynajecie domu, a tu zonk.
      • larrisa Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 17:43
        baltycki napisał:

> Coz za rozczarowanie, wspolczuje.
        > Myslalas, ze jestes jedna z niewielu, ktore stac na sylwestrowy wypad w gory, w
        > ynajecie domu, a tu zonk.

No coś w tym jest, bo trend do narzekania na biedę jest tak powszechny, że człowiek może się nabrać.
      • gazeta_mi_placi Re: Bieda w tym kraju 27.09.14, 11:33
        big_grin
    • jagienka75 Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 17:07
      biedny nie będzie wynajmował domu na Sylwestra, tylko siedzieć w domu.
      biedny nie będzie miał za co wyprawić Świąt.
    • wielkanocnaniespodzianka to umiejętność organizacji i przewidywania, 26.09.14, 17:38
      których w tym przypadku ci zabrakło, więc się ocknęłaś się z ręką w nocniku i tyle.
      w przyszłości tego typu rezerwację róbcie ok pół roku wcześniej.
      • larrisa Re: to umiejętność organizacji i przewidywania, 26.09.14, 17:41
        Taaaaaa, już teraz wiem, bez twojej dobrej rady, że w tym pełnym biedaków kraju trzeba robić rezerwację z pół roku wcześniej.
        • wielkanocnaniespodzianka Re: to umiejętność organizacji i przewidywania, 26.09.14, 17:46
          tylko tyle rozumiesz ??
          • larrisa Re: to umiejętność organizacji i przewidywania, 26.09.14, 17:52
            A to zawarłaś w swym przekazie jakieś głębsze przesłanie?
        • memphis90 Re: to umiejętność organizacji i przewidywania, 27.09.14, 15:17
          Widać ci biedni bardziej zaradni są, rezerwują wczasy z wyprzedzeniem i nie muszą żalić się potem w necie, że za dużo chętnych, a podobno tacy biedni są.
    • langsam Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 17:56
      Sprawdź tu www.tajgolka.pl/oferta/, przepiękne miejsce. Ale nie wiem, czy mają wolne domki.
    • sumire Re: Bieda w tym kraju 26.09.14, 18:19
      A co to ma wspólnego z biedą? Takich obiektów wcale nie jest tak dużo, więc nic dziwnego, że na trzy miesiące przed godziną zero można się w łokieć pocałować.
      • larrisa Re: Bieda w tym kraju 27.09.14, 12:19
        A ile jest w skali kraju? Bo skądś masz dane - chętnie się dowiem, ile.
        • iwles Re: Bieda w tym kraju 27.09.14, 13:04

a ile tych ofert ci wyskoczyło? 500 ? 1000 ?
          na ogolną liczbę rodzin w Polsce (ok. 10 milionów), nawet jak wszystkie te pokoje są zajęte, to i tak korzysta z nich promil Polaków.
    • lelija05 Re: Bieda w tym kraju 27.09.14, 12:31
      Ktoś tu fajnie napisał, nawet jedna z forumek dała sobie do sygnaturki, że czytając różne wątki na emamie nic już ją nie zdziwi, ale jednak pojawia się wątek, który przebija poprzednie.
      A gdzie ma ten bidny narzekać trąbo? W internecie, na który go nie stać?
      Zadajesz się z naprawdę biednymi?
      Ci naprawdę biedni nie narzekają, tylko zrzędy na które stać, ale se pomarudzi dla sportu.
      • larrisa Re: Bieda w tym kraju 27.09.14, 12:34
        Trąbo, czytaj co się pisze. Narzekają WSZYSCY, także ci, którzy wcale biedni nie są. Jak napisała premeda, ludzie domy budują i narzekają na biedę. Mam dokładnie te same obserwacje i o tym piszę. Skoro trąbo jak sama piszesz ci naprawdę biedni nie narzekają, to znaczy że narzeka cała reszta, co jest po prostu męczące.
        • lelija05 Re: Bieda w tym kraju 27.09.14, 12:39
          To daj przykład nie męcz i nie narzekaj.
          Jezu, miejsc jej brakło na Sylwestra w Zakopanem, dramat!
          • larrisa Re: Bieda w tym kraju 27.09.14, 12:48
            Chyba do bystrych nigdy nie należałaś? To właśnie jest przykład, skoro są zarezerwowane praktycznie wszystkie miejsca noclegowe w różnych rejonach Polski, do których piszę i dzwonię ja i moi znajomi, to skąd te powszechne narzekanie na biedę. A jak ci tematyka nie odpowiada to po jasny ch...wchodzisz w ten wątek i się w nim wypowiadasz, znajdź sobie odpowiedniejszy dla siebie o teściowej, która nadmiernie soli zupę, albo o zielonej kupce dzidziusia.
      • premeda Re: Bieda w tym kraju 27.09.14, 13:01
        > A gdzie ma ten bidny narzekać trąbo? W internecie, na który go nie stać?
        > Zadajesz się z naprawdę biednymi?

Ja za to widzę często obrazki jak rodzice w mopsie za zasiłkami po kolejkach stoją, a dzieciaki z wypasionymi smartfonami i tabletami biegają. I u takiej przeciętnej patologii (bo jak to inaczej nazwać) dostęp do internetu to podstawowa potrzeba, więc narzekać mają gdzie.
    • princesswhitewolf Re: Bieda w tym kraju 27.09.14, 13:13
      z ta bieda w PL jak zauwazylam to jest tak ze jak ktos nie ma wlasnosciowego domku i nowego samochodu to niby biedny...lol
      • volta2 Re: Bieda w tym kraju 27.09.14, 15:05
        a ja zauważyłam że narzekać muszą, bo jak nie to zaraz od snobów zostaną wyzwani i od nuworyszy. a tak to sobie każdy narzeka i jest milusio.

też szukam czegoś dla dużej grupy - i też szału nie widzę. szczególnie szału z cenami.
        rozważam wynajęcie domu "naszej" gaździny w bukowinie i dorzucenie jej czegoś za straty moralne, z równoczesnym jej przekonamiem, by nie wynajmowała już nikomu obcemu.
    • memphis90 Re: Bieda w tym kraju 27.09.14, 15:13
      Larisso, a nie pomyślałaś może o tym, że w PL rośnie dysproporcja między majętnymi, a biednymi? WIększości osób w Polsce jednak nie stać na wynajmowanie domu przez tydzień w okresie sylwestrowym, co nie znaczy, że nie ma odsetka, który na ten wynajem stać, stać ich również na kolejny tygodniowy urlop zimą itd. Reszta ma dwadzieścia-kilka dni w wolnego w roku, które musi rozdzielić między ferie zimowe, przerwę świąteczną i dwumiesięczne wakacje, kiedy trzeba jakoś zająć się dziećmi, po półkolonie kosztują do 1000zł za 5 dni.l
    • solejrolia Re: Bieda w tym kraju 27.09.14, 15:38
      no to obudziłaś się z ręką w nocniku- współczuję.
      a prawda jest taka, że ci biedni właśnie (tobie na złość) zarezerwowali wszystkie hotele z półrocznym wyprzedzeniem, i dla ciebie miejsca już brak,
      a tych bogatych tu nie uświadczysz, bo oni w święta i sylwestra jeżdżą na nartach na lodowcu, i tam w swoim sosie się gotują.
    • gogologog Re: Bieda w tym kraju 27.09.14, 16:20
      Juz ten wpis ze bieda az piszczy.
      W hotelu tez mozna spedzic czas we wlasnym gronie.
      No ale jak sie szuka taniej ... to oczywiscie ze miejsc nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka