Dodaj do ulubionych

Papryka i kłopot

09.10.14, 09:17
Mam worek kolorowej papryki i muszę szybko coś z nią zrobić. Myślałam o przetworach, znalazłam przepis na marynowaną paprykę z miodem - robił to może ktoś? Jadalne?
Co jeszcze można zrobić? Może jakieś kombinacje z innym warzywem (albo owocem)?
Obserwuj wątek
    • mx3_sp Re: Papryka i kłopot 09.10.14, 09:29
      ja robiłam sos paprykowy, również słoikowałam.
      • kawka74 Re: Papryka i kłopot 09.10.14, 09:31
        O, o sosie nie pomyślałam, dobry pomysł.
    • alexa0000 Re: Papryka i kłopot 09.10.14, 09:34
      A pieczona, obrana, zalana olejem z czosnkiem i ziolami? Sos typu ajwar, z pomidorami. Zupa z pieczonej papryki. Papryka z miodem brzmi bardzo smacznie.
    • miedzymorze Re: Papryka i kłopot 09.10.14, 09:40
      ajwar wink

pozdr,
      mi
    • olinka20 Re: Papryka i kłopot 09.10.14, 10:01
      Leczo i zapasteryzowac?
    • sagan137 Re: Papryka i kłopot 09.10.14, 10:37
      papryke gdzies widzialam polaczona w sloiku z cukinia, ale nie mam pojecia gdzie i kiedy wink
      jesli podoba Ci sie polaczenie, to pewnie wujek googiel podpowie przepis.
      ja po papryce mam klopoty z zoladkiem, wiec nieczesto gosci w naszej kuchni, choc smak lubie.
      zwlaszcza na surowo.
    • e-kasia27 Re: Papryka i kłopot 09.10.14, 10:49
      Jak szybko, to zamrozić.
    • chipsi Re: Papryka i kłopot 09.10.14, 11:07
      Moja matka zaprawiała paprykę na słodko właśnie. Jak drzem, pycha. Ja bym ją widziała z pieczonym kurczakiem...
    • agni71 Re: Papryka i kłopot 09.10.14, 11:14
      chciałabym mieć takie problemy

leczo z papryką

cukinia marynowana z papryką

ajwar

ta wspomniana papryka z miodem
      • bei Re: Papryka i kłopot 09.10.14, 13:14
        Najszybciej to przypiec w piekarniku, tak, by skorka przyczerniala miejscami, zamknąć w worku foliowym lub garnku, gdy ostygnie oskórować.
        Po czym wrzucic do marynaty i w sloiki, albo w oliwę z czosnkiem, albo zmiksowac przyprawioną jak lubisz i zawekować lub zamrozić.
    • kawka74 Re: Papryka i kłopot 09.10.14, 13:41
      Dzięki wielkie.
      Koncepcja wygląda tak, że zrobię ajwar, sos i paprykę z miodem, a jeśli coś zostanie, rzucę dziecku na pożarcie smile
    • szamanta Re: Papryka i kłopot 09.10.14, 13:47
      Zrobić leczo i przelać do pojemników i zamrozić.
      Sosy paprykowe do słoików i zapasteryzować
      Surową papryke pokroić w kostek/paski i w woreczkach zamrozić ( w zimę można wyjmować i po rozmrożeniu dodawać do surówek czy innych potraw)
    • mondovi Re: Papryka i kłopot 09.10.14, 13:54
      Moja mama zaprawia w zalewie. Nadaje się potem do sosów, fasolki itd.
    • ezmd99 sos paprykowy 09.10.14, 20:11
      3 kg papryki czerwonej ( zmielić i gotować 15 min.)
      20 dag papryki chili - zmielić ( weź mniej smile)
      1/2 kg cukru
      1/2 l oleju (lepiej mniej)
      1 1/2 szkl. octu60 dag przecieru pomidorowego ( 3 słoiki)
      2 główki czosnku ( przecisnąć)
      6 liści laurowych
      10 szt. ziela angielskiego
      2 łyżki soli
      Wszystko włożyć do papryki i gotować 10 min. Gorące wkładać do słoiczków i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia. Wkładać do słoiczków bez liści laurowych. Smacznego smile
    • solejrolia Re: Papryka i kłopot 09.10.14, 20:45
      zrobiłabym :
      po pierwsze paprykę nadziewaną mięsem i ryżem i uduszoną w sosie pomidorowym (dużą ilość, żeby było na 2obiady, i jeszcze zostało, bo resztę bym zamroziła na później)
      po drugie leczo- a może bardziej ratatuj- koniecznie bardzo dużo, na 2 obiady, a resztę w słoiki na zimę zawekować.
      do tego kilka słoików marynowanej papryki, dla naszej rodzinki wystarcza 6-8 słojów litrowych. (ale jak zrobię więcej, to zawsze mogę "poczęstować" szwagra, bo on młody i w weka nie bawi się jeszcze, za to chętnie przygarnie słoik takich, lub innych przetworów.
      kilka sztuk papryki pokroiłabym tez w kostkę i w małych porcjach zamroziła na surowo- świetny dodatek do np. pizzy,
      pewnie kilka zjedlibyśmy na surowo- na kanapkę, albo pokroić w słupki, i jako przekąska.

ile kg masz tej papryki? 5kg? mnie by nie starczyłobig_grin
      • raczek47 Re: Papryka i kłopot 09.10.14, 23:21
        robię do słoików paprykę z miodem, bo moje dziatki b.lubią. Jak najbardziej jadalna jest.Możesz też zrobić do słoików leczo z papryki, cukinii i cebuli.Bardzo ładnie się przechowuje.Potem tylko wyjmujesz do rondla,dodajesz podsmażoną kiełbaskę i pychotka do ryżu czy kuskusu.
        • andaba Re: Papryka i kłopot 09.10.14, 23:22
          Ja marynuje bez miodu.

Poza tym można leczo zrobić.

Aha, robię tez sałatkę z papryki i cebuli, bardzo dobra, zwłaszcza z rybką smakuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka