09.10.14, 21:03
Czy obrane i i pokrojone jabłko zapakowane w plastikowy pojemnik nie sczernieje?
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Jabłko 09.10.14, 21:10
      Zbrązowieje.
      • klubgogo Re: Jabłko 09.10.14, 21:13
        A można coś innego zastosować oprócz cytryny?
        • nickbezznaczenia Re: Jabłko 09.10.14, 21:16
          No chance. Jabłka już tak mają.

klubgogo napisała:

> A można coś innego zastosować oprócz cytryny?
        • aurinko Re: Jabłko 09.10.14, 21:17
          Nie doradzę Ci, bo sama mam z tym problem. Cytryną nie poleję bo mi córka nie zje takiego jabłka, a zbrązowiałego też nie tknie uncertain chciałam jej dawać jabłko do szkoły.
          • klubgogo Re: Jabłko 09.10.14, 21:19
            No właśnie moja chciała, a nie lubi ze skórką, ja też nie, ale zjadam od razu.
            Jabłko czernieje przy dostępie do tlenu, więc gdyby go owinąć szczelnie w woreczku?
            • aurinko Re: Jabłko 09.10.14, 21:21
              Moja też nie lubi ze skórką. Przerabiałam wiele sposobów, nie wynalazłam jeszcze takiego żeby jabłko nie ciemniało sad
          • andaba Re: Jabłko 09.10.14, 21:20
            A nie można dać całego jabłka?
            Poza tym czemu nie zje zbrązowiałego, przecież to normalne, że jabłko ciemnieje i dziecko które chodzi do szkoły powinno o tym wiedzieć.

Dużo zależy od gatunku, jedne ciemnieją bardziej, inne mniej.
            • aurinko Re: Jabłko 09.10.14, 21:22
              Ale co ma do rzeczy fakt, że dziecko wie co się dzieje z jabłkiem? Ja też wiem i mimo to nie lubię takiego jabłka i nie jem jak ściemnieje.
              • andaba Re: Jabłko 09.10.14, 21:27
                aurinko napisała:

> Ale co ma do rzeczy fakt, że dziecko wie co się dzieje z jabłkiem? Ja też wiem
                > i mimo to nie lubię takiego jabłka i nie jem jak ściemnieje.

No cóż tongue_out
          • slonko1335 Re: Jabłko 09.10.14, 21:20
            a czemu nie możecie dać dziecku całego jabłka? serio obieracie i kroicie szkolniakom jabłka?
            Moim całe jabłko nie wchodzi do śniadaniówki wiec im przekrawam na dwie połowy.
            • spalona_gora Re: Jabłko 09.10.14, 21:22
              > serio obieracie i kroicie szkolniakom jabłka?

I tak dobrze, że nie ucierają smile
              • klubgogo Re: Jabłko 09.10.14, 21:28
                Starte też lubię tongue_out z marchewką, mniam
                Ja nie lubię, nie lubię ze skórką i już. I dziecko też nie lubi. Trudno zrozumieć?
                • ichi51e Re: Jabłko 09.10.14, 21:30
                  Projekcja. Nauczylas dzueciaka nie lubic/ze skorka jest zla. Daj jablko cale - zobaczysz ze die przelamie. I odkryje swiat jablek ze skorka suspicious moze nawet z ogryzkiem...
                  • aurinko Re: Jabłko 09.10.14, 21:36
                    ichi51e napisała:

> Projekcja. Nauczylas dzueciaka nie lubic/ze skorka jest zla.

Pudło nr 1.

Daj jablko cale -
                    > zobaczysz ze die przelamie. I odkryje swiat jablek ze skorka suspicious moze nawet
                    > z ogryzkiem...

Pudło nr 2.

• ichi51e Re: Jabłko 09.10.14, 21:43
                      Skad wiesz ze nie projektuje? No niestety projektujemy na dzieci swoje fobie. Jak mam nauczyc dziecko jesc jablko ze skorka jak sama w duszy uwazam ze skorka jest do bani? Wszystkie maluchy na poczatku pluja skorka - jak zaczniesz obierac (sobie tez) to dziecko przez obserwacje uczy sie cos z ta skorka jest nie halo. I wolno jej - nie ma obowiazku zrec skorki. Ale to albo trzeba nauczyc jesc brazowe jablka /nauczyc obierac albo zrezygnowac z jablek.
                      • aurinko Re: Jabłko 09.10.14, 22:51
                        Nie ma jednego powodu identycznego u wszystkich, ani jednego sposobu, który zadziała u wszystkich. Po prostu wyobraź sobie, że możesz się mylić.
                      • kochamruskieileniwe Re: Jabłko 10.10.14, 09:40
                        lubię jablka ze skórką. zawsze lubiłam. Dzieciak nie chce. Od samego początku. Jedynie w suszonych papierowkach skórka przechodzi.
                        Tak samo z zapachami. Nie znosi zapachu kapustnych.Kalafiora i brokółów. Choc rodzice jedzą chetnie.
                        To nie zawsze jest projekcja własnej niechęci...

ad meritum.
                        Ligole ciemnieją baaaaaardzo wolno.
                  • cosmetic.wipes Re: Jabłko 09.10.14, 22:14
                    A to różnie bywa. Moja córka nie tknie świeżego pomidora ze skórą, mimo, że my tak jemy od zawsze.
                    No fobie ma. Nie wiem gdzie nabyła i nie pamiętam kiedy wink
        • spalona_gora Re: Jabłko 09.10.14, 21:21
          Można dać w całości - taki przedpotopowy sposób.
    • ichi51e Re: Jabłko 09.10.14, 21:18
      A nie mozesz dac po prostu jablka? Zje ile zechce a reszta wywali.
      • ichi51e Re: Jabłko 09.10.14, 21:28
        Doczytalam - skorka! No tak. Odpowiedzia zatem jest https://www.frito.pl/obrazki/produkty/mini/Obieraczka_do_jarzyn_ziemniakow,1630.jpg
        • nickbezznaczenia Re: Jabłko 09.10.14, 21:30
          Jakaś ty niemądra!
          Już w trakcie obierania brązowieje!
          • ichi51e Re: Jabłko 09.10.14, 21:32
            Kwestia szybkosci obierania suspicious
            • nickbezznaczenia Re: Jabłko 09.10.14, 21:33
              No tak. Masz rację.

ichi51e napisała:Kwestia szybkosci obierania suspicious
    • kkalipso Re: Jabłko 09.10.14, 21:22
      Wydaje mi się że jak zawiniesz większe kawałki w folię spożywczą to dłużej będzie pikniej wyglądać...
      • sea.sea Re: Jabłko 09.10.14, 21:39
        Zawinięte szczelnie w folię tzw "świeżościową" wygląda spoko i jeśli ciemnieje, to głównie przy gnieździe. Wystarczy nie wycinać gniazda i jabłko spokojnie parę godzin w stanie apetycznym wytrzyma.
    • maanki Re: Jabłko 09.10.14, 21:24
      Niestety zbrązowieje. Moje je tak: obrane, pokrojone jabłko, kapka cytryny albo i nie, cukier, cynamon. Do pojemniczka. Dokładam mały widelec. Zjada. Zbrązowienia nie widać pod cynamonem smile
      • priszczilla Re: Jabłko 09.10.14, 21:56
        Słodzisz dziecku jabłka???
    • solejrolia Re: Jabłko 09.10.14, 21:52
      a mnie się wydaje, że to bardzo zależy od odmiany. te wczesne odmiany, jesienne, a teraz takie są dostępne w sprzedaży, są właśnie szybciej brązowiejące. Antonówka brązowieje już podczas obieraniawink
      natomiast zimowe, np. Gala i jej odmiany, Idared, są bardziej twarde i nie brązowieją aż tak.
    • ichi51e Re: Jabłko 09.10.14, 22:01
      Tu masz wszystkie sposoby - testuj m.wikihow.com/Keep-a-Cut-Apple-from-Turning-Brown
      Osobiscie bym wymoczyla w wodzie z sokiem cytrynowym - cytryna chyba bedzie wtedy niewyczuwalna wink
    • daisy Re: Jabłko 09.10.14, 22:06
      Pokrój w ósemki, ale nie obieraj, tylko zostaw w skórce i złóż z powrotem "w całość", jak podzieloną pomarańczę. Owiń folią/ włóż w ciasny woreczek. Będzie sobie brała kawałek i wyjadała miąższ, a skórkę wyrzucała.
    • ailia Re: Jabłko 09.10.14, 22:37
      zbrazowieje - im slodsze jablko tym szybciej.

mozna potrzymac przez chwile w wodzie z sokiem z cytryny - nie czuc jej pozniej na jablku
      albo w soku z ananasa, pycha
      albo w wodzie ze szczypta soli - tez nie czuc tej soli pozniej

zadne folie szczelne nie pomoga, sprawdzalam
      • martinkowa Re: Jabłko 09.10.14, 22:59
        Litości....
        Co jest złego w tym że dziecko nie lubi jabłka ze skórką?
        Ja nie zjem gruszki ze skórką a moja córka uwaga, uwaga WINOGRONA ze skórką.
        Wy oczywiście nie macie żadnych udziwnień/fobii?
        Żyj i pozwól żyć innym.

Ps: Mnie jabłko zawsze ciemnieje więc nie pomogę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka