klubgogo 09.10.14, 21:03 Czy obrane i i pokrojone jabłko zapakowane w plastikowy pojemnik nie sczernieje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klubgogo Re: Jabłko 09.10.14, 21:13 A można coś innego zastosować oprócz cytryny? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Jabłko 09.10.14, 21:16 No chance. Jabłka już tak mają. klubgogo napisała: > A można coś innego zastosować oprócz cytryny? Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Jabłko 09.10.14, 21:17 Nie doradzę Ci, bo sama mam z tym problem. Cytryną nie poleję bo mi córka nie zje takiego jabłka, a zbrązowiałego też nie tknie chciałam jej dawać jabłko do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Jabłko 09.10.14, 21:19 No właśnie moja chciała, a nie lubi ze skórką, ja też nie, ale zjadam od razu. Jabłko czernieje przy dostępie do tlenu, więc gdyby go owinąć szczelnie w woreczku? Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Jabłko 09.10.14, 21:21 Moja też nie lubi ze skórką. Przerabiałam wiele sposobów, nie wynalazłam jeszcze takiego żeby jabłko nie ciemniało Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Jabłko 09.10.14, 21:20 A nie można dać całego jabłka? Poza tym czemu nie zje zbrązowiałego, przecież to normalne, że jabłko ciemnieje i dziecko które chodzi do szkoły powinno o tym wiedzieć. Dużo zależy od gatunku, jedne ciemnieją bardziej, inne mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Jabłko 09.10.14, 21:22 Ale co ma do rzeczy fakt, że dziecko wie co się dzieje z jabłkiem? Ja też wiem i mimo to nie lubię takiego jabłka i nie jem jak ściemnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Jabłko 09.10.14, 21:27 aurinko napisała: > Ale co ma do rzeczy fakt, że dziecko wie co się dzieje z jabłkiem? Ja też wiem > i mimo to nie lubię takiego jabłka i nie jem jak ściemnieje. No cóż Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Jabłko 09.10.14, 21:20 a czemu nie możecie dać dziecku całego jabłka? serio obieracie i kroicie szkolniakom jabłka? Moim całe jabłko nie wchodzi do śniadaniówki wiec im przekrawam na dwie połowy. Odpowiedz Link Zgłoś
spalona_gora Re: Jabłko 09.10.14, 21:22 > serio obieracie i kroicie szkolniakom jabłka? I tak dobrze, że nie ucierają Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Jabłko 09.10.14, 21:28 Starte też lubię z marchewką, mniam Ja nie lubię, nie lubię ze skórką i już. I dziecko też nie lubi. Trudno zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jabłko 09.10.14, 21:30 Projekcja. Nauczylas dzueciaka nie lubic/ze skorka jest zla. Daj jablko cale - zobaczysz ze die przelamie. I odkryje swiat jablek ze skorka moze nawet z ogryzkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Jabłko 09.10.14, 21:36 ichi51e napisała: > Projekcja. Nauczylas dzueciaka nie lubic/ze skorka jest zla. Pudło nr 1. Daj jablko cale - > zobaczysz ze die przelamie. I odkryje swiat jablek ze skorka moze nawet > z ogryzkiem... Pudło nr 2. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jabłko 09.10.14, 21:43 Skad wiesz ze nie projektuje? No niestety projektujemy na dzieci swoje fobie. Jak mam nauczyc dziecko jesc jablko ze skorka jak sama w duszy uwazam ze skorka jest do bani? Wszystkie maluchy na poczatku pluja skorka - jak zaczniesz obierac (sobie tez) to dziecko przez obserwacje uczy sie cos z ta skorka jest nie halo. I wolno jej - nie ma obowiazku zrec skorki. Ale to albo trzeba nauczyc jesc brazowe jablka /nauczyc obierac albo zrezygnowac z jablek. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Jabłko 09.10.14, 22:51 Nie ma jednego powodu identycznego u wszystkich, ani jednego sposobu, który zadziała u wszystkich. Po prostu wyobraź sobie, że możesz się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Jabłko 10.10.14, 09:40 lubię jablka ze skórką. zawsze lubiłam. Dzieciak nie chce. Od samego początku. Jedynie w suszonych papierowkach skórka przechodzi. Tak samo z zapachami. Nie znosi zapachu kapustnych.Kalafiora i brokółów. Choc rodzice jedzą chetnie. To nie zawsze jest projekcja własnej niechęci... ad meritum. Ligole ciemnieją baaaaaardzo wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Jabłko 09.10.14, 22:14 A to różnie bywa. Moja córka nie tknie świeżego pomidora ze skórą, mimo, że my tak jemy od zawsze. No fobie ma. Nie wiem gdzie nabyła i nie pamiętam kiedy Odpowiedz Link Zgłoś
spalona_gora Re: Jabłko 09.10.14, 21:21 Można dać w całości - taki przedpotopowy sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jabłko 09.10.14, 21:18 A nie mozesz dac po prostu jablka? Zje ile zechce a reszta wywali. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jabłko 09.10.14, 21:28 Doczytalam - skorka! No tak. Odpowiedzia zatem jest Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Jabłko 09.10.14, 21:30 Jakaś ty niemądra! Już w trakcie obierania brązowieje! Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Jabłko 09.10.14, 21:33 No tak. Masz rację. ichi51e napisała:Kwestia szybkosci obierania Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Jabłko 09.10.14, 21:22 Wydaje mi się że jak zawiniesz większe kawałki w folię spożywczą to dłużej będzie pikniej wyglądać... Odpowiedz Link Zgłoś
sea.sea Re: Jabłko 09.10.14, 21:39 Zawinięte szczelnie w folię tzw "świeżościową" wygląda spoko i jeśli ciemnieje, to głównie przy gnieździe. Wystarczy nie wycinać gniazda i jabłko spokojnie parę godzin w stanie apetycznym wytrzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
maanki Re: Jabłko 09.10.14, 21:24 Niestety zbrązowieje. Moje je tak: obrane, pokrojone jabłko, kapka cytryny albo i nie, cukier, cynamon. Do pojemniczka. Dokładam mały widelec. Zjada. Zbrązowienia nie widać pod cynamonem Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Jabłko 09.10.14, 21:52 a mnie się wydaje, że to bardzo zależy od odmiany. te wczesne odmiany, jesienne, a teraz takie są dostępne w sprzedaży, są właśnie szybciej brązowiejące. Antonówka brązowieje już podczas obierania natomiast zimowe, np. Gala i jej odmiany, Idared, są bardziej twarde i nie brązowieją aż tak. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jabłko 09.10.14, 22:01 Tu masz wszystkie sposoby - testuj m.wikihow.com/Keep-a-Cut-Apple-from-Turning-Brown Osobiscie bym wymoczyla w wodzie z sokiem cytrynowym - cytryna chyba bedzie wtedy niewyczuwalna Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Jabłko 09.10.14, 22:06 Pokrój w ósemki, ale nie obieraj, tylko zostaw w skórce i złóż z powrotem "w całość", jak podzieloną pomarańczę. Owiń folią/ włóż w ciasny woreczek. Będzie sobie brała kawałek i wyjadała miąższ, a skórkę wyrzucała. Odpowiedz Link Zgłoś
ailia Re: Jabłko 09.10.14, 22:37 zbrazowieje - im slodsze jablko tym szybciej. mozna potrzymac przez chwile w wodzie z sokiem z cytryny - nie czuc jej pozniej na jablku albo w soku z ananasa, pycha albo w wodzie ze szczypta soli - tez nie czuc tej soli pozniej zadne folie szczelne nie pomoga, sprawdzalam Odpowiedz Link Zgłoś
martinkowa Re: Jabłko 09.10.14, 22:59 Litości.... Co jest złego w tym że dziecko nie lubi jabłka ze skórką? Ja nie zjem gruszki ze skórką a moja córka uwaga, uwaga WINOGRONA ze skórką. Wy oczywiście nie macie żadnych udziwnień/fobii? Żyj i pozwól żyć innym. Ps: Mnie jabłko zawsze ciemnieje więc nie pomogę. Odpowiedz Link Zgłoś