Dodaj do ulubionych

Mam pytanie o TLK .

15.10.14, 22:54
Wlasnie zamowilam bilety na lot do Polski . Wczesniej uprzedzilam rodzicow, ze przylece do nich z dziecimi w niedziele wieczorem i wracamy do domu w srode wieczorem ( loty mam tylko w srody i niedziele) .Ale dzisiaj pogrzebalam troche w internecie i znalazlam lot w sobote przed poludniem , tyle ze do Gdanska . I z Gdanska musze dojechac do Szczecina. Mam bezposrednio polaczenie i teraz sie zastanawiam, czy w kolejach TLK trzeba zamowic miejsce siedzace kupujac bilet , czy kto pierwszy, ten siedzi . Musze sie jakos przygotowac na 5 godz w pociagu. Moje dzieci w skowronkach , bo to bedzie ich pierwsza podroz pociagiem (kiedy ja bylam dzieckiem, cieszylam sie na podroz samochodem tongue_out ). Z ogarnieciem dzieci nie bedzie problemu , zastanawiaja mnie tylko te miejsca siedzace. I wiem, ze jest cos takiego jak bilet rodzinny.
Od ladowania do odjazdu pociagu bede miec 4 godz , wiec na spokojnie bede mogla sie ogarnac . Do dworca glownego tez bez problemu dojade .

Rodzice nie maja pojecia, ze bedziemy dzien wczesniej big_grin . Bedzie niespodzianka.
Obserwuj wątek
    • solange123 Re: Mam pytanie o TLK . 15.10.14, 22:58
      Może nie pomogę wprost, ale spróbuję inaczej: na stronie pkp jest informacja, czy pociąg jest objęty rezerwacją miejsc. A contario - brak tej informacji może wskazywać na to, ze brak jest rezerwacji miejsc. smile
      • solange123 Re: Mam pytanie o TLK . 15.10.14, 22:58
        contrario
    • araceli Re: Mam pytanie o TLK . 15.10.14, 22:58
      Takie informacje są przecież w rozkładzie (również przez internet).
    • iwoniaw wejdź na stronę PKP 15.10.14, 22:59
      i sprawdź w zakładce "rozkłady jazdy" - część pociągów ma obowiązkową rezerwację miejsc, część nie, w części w ogóle nie da się wykupić miejscówek, ale wszystko jest dokładnie opisane przy konkretnym połączeniu.
    • malowanka06 Re: Mam pytanie o TLK . 15.10.14, 23:15
      myślę też, że poza sezonem nie będzie tłumów w pociągach, nawet jeśli nie mają miejscówek.
      intercity.pl/pl/
      bilety możesz kupić wcześniej i widzisz od razu czy są miejscówki czy ich nie ma.
    • jola_ep Re: Mam pytanie o TLK . 15.10.14, 23:21
      w TLK jest wymagana rezerwacja miejsc,
      Jeśli połączenie jest bezpośrednie, to bilet można kupić przez Internet, ale obawiam się, że nie obsługuje ulgi rodzinnej...(mogę się mylić)
      • zuwka Re: Mam pytanie o TLK . 16.10.14, 05:31
        Są ulgi rodzinne. W sierpniu jechałaś bezpośrednio z Warszawy do Krakowa na bilecie rodzinnym. Z rezerwacją miejsc
        • mood_indigo Re: Mam pytanie o TLK . 16.10.14, 09:06
          Są rodzinne ale nie do kupienia przez net, co ma tutaj spore znaczenie jak sądzę.
    • jamesonwhiskey Re: Mam pytanie o TLK . 15.10.14, 23:27
      Tlk to syf sa tanie wiec napakowane do granic mozliwosci dwa razy sie naciolem nigdy wiecej
      • riki_i Re: Mam pytanie o TLK . 15.10.14, 23:44
        Łyskacz, ale z Gdańska do Szczecina jeżdżą tylko TLK i do tego w zawrotnej liczbie 4 połączeń dziennie.

Rezerwacja jest obowiązkowa.

Łyskacz ma 100% racji jeśli chodzi o standard podróżowania - niestety TLK to syfilis. Pięć godzin tej podróży po zdezelowanych torach, w zdezelowanych wagonach, w zapchanym pociągu i z bardzo marną prędkością raczej nie będzie fajnym przeżyciem dla dzieci. No chyba, że przez pierwsze dwie godziny....
        • jamesonwhiskey Re: Mam pytanie o TLK . 16.10.14, 00:54
          Popatrzylem teraz sa niby miejscowki jak jechalem nie bylo
          Generalnie standard ic wagomy bajeranckie z wyswitlaczem w srodku predkosc stacja i tak dalej i czas przejazdu tez ok poza malym szczegolem byl tak napakowany ze stalem gdzies wcisniety miedzy dzwi a kibel wiec bardziej zajezdzalo indiami niz europa po tym doswiadczeniu juz grzecznie czekalem godzine na expres zeby jechac jak czlowiek
          • riki_i Re: Mam pytanie o TLK . 16.10.14, 01:08
            Wprowadzili niedawno miejscówki, bo się działy dantejskie sceny.

Wagony w TLK są bardzo różne, od całkiem nowych po kompletne truposze. Zależy jaki skład się trafi.

Ale na tamtej trasie zwykle są przegniłe syfy, robiące obieg ze Szczecina do Białegostoku przez Kołobrzeg, Koszalin i Trójmiasto.
    • riki_i Re: Mam pytanie o TLK . 15.10.14, 23:47
      Mam nadzieję, że masz świadomość, że kolej z lotniska w Gdańsku (Pomorska Kolej Metropolitalna) jest jeszcze niegotowa i musisz dotrzeć w dużej upierdliwości taksówką lub autobusem na stację?
      • araceli Re: Mam pytanie o TLK . 16.10.14, 00:31
        Jazda taksówką to 'upierdliwość'???
        • riki_i Re: Mam pytanie o TLK . 16.10.14, 00:36
          Jak staniesz w korkach, a do tego zawsze sporo zabulisz , bo odległość spora, no to można chyba podciągnąć pod upierdliwość?

• araceli Re: Mam pytanie o TLK . 16.10.14, 00:38
            13/17 km to sporo? Korki w sobotę po południu?
            • riki_i Re: Mam pytanie o TLK . 16.10.14, 01:04
              To jest zdaje się 2 strefa, lotnisko jest z dala od centrum. 13-17 km taryfą może spokojnie kosztować więcej niż bilet lotniczy (w Warszawie za kurs do lotniska Modlin płaci się sto kilkadziesiąt złotych - stała suma 100 zł od granicy miasta, no i za dojechanie do rogatek)
              • araceli Re: Mam pytanie o TLK . 16.10.14, 01:10
                Nie jest 2 żadna strefa - lotnisko jest w mieście. Po co wypisujesz niesprawdzone głupoty?
                • riki_i Re: Mam pytanie o TLK . 16.10.14, 01:17
                  Leciałem na nie jeden jedyny raz i wydało mi się leżącym na końcu świata. Ale niech ci będzie - sprawdziłem. Koszt taxi w dzień powszedni 55-85 zł. No, faktycznie ujdzie.
                  • araceli Re: Mam pytanie o TLK . 16.10.14, 01:21
                    Czyli nie wiem ale będę się wymądrzał. Ponawiam pytanie - po co?

Taksówka do centrum zamawiana telefonicznie to 40-50zł.
    • landora Re: Mam pytanie o TLK . 16.10.14, 00:23
      W tlk jest obowiązkowa rezerwacja miejsc siedzących.
      Kup sobie bilet przez internet, na stronie www.intercity.pl. Możesz sobie wybrać miejsca i czasem typ przedziału. Jeśli będzie, to celuj w bezprzedziałowy - jedzie się przyjemniej, niż w ciasnym przedziale.
      • riki_i Re: Mam pytanie o TLK . 16.10.14, 00:28
        A to już jak kto lubi. Ja tam wolę przedziały.
        • ichi51e Re: Mam pytanie o TLK . 16.10.14, 05:53
          Tez bym z dziecmi wolala przedzialy.
          • ceide.fields Re: Mam pytanie o TLK . 16.10.14, 07:35
            Nie wiem skąd lecisz, ale jeśli do Szczecina to dlaczego nie lądujesz w Berlinie? Olbrzymia siatka połączeń z cala Europą. Bliżej niż z Gdańska. Bardzo dużo połączeń busowych z lotniska do Szczecina - jedziesz 2-2,5 godziny.
            • ichi51e Re: Mam pytanie o TLK . 16.10.14, 08:02
              Tez mialam o to zapytac big_grin pewnie juz ma bilety wiec nie ma co noza w ranie obracac. A w jezdzie pociagiem przez granice jest cos czarodziejskiego. Ale zazdroszcze twoim dzieciakom ze beda pociagiem jechac! Uwielbiam pociagi. W poniedzialek w muzeum kolejnivtwa wrecz bylismy i obejrzalam sobie i makiety i modele i od srodka i od spodu - ach chodzi za mna podroz koleja!
    • nowel1 Re: Mam pytanie o TLK . 16.10.14, 08:12
      TLK kupujesz przez internet, płacisz kartą, masz rezerwację miejsca obowiązkową, bilet drukujesz.
      Pociąg jak pociąg, normalny. Żaden wypas i żaden dramat.
      Ale rzeczywiście - Gdańsk przy podróży z Norwegii do Szczecina to średni pomysł. Połączenia z Oslo są dobre do Poznania - sprawdź przy następnej okazji. Ja teraz lecę w pt i wracam w nd, ale o ile pamiętam, są też loty w środy. A połączenie Poznania ze Szczecinem i PKP, i samochodowe świetne.
      • elske Re: Mam pytanie o TLK . 16.10.14, 22:06
        Ja nie lece z Oslo. Blozej mam 2 inne porty lotnicze . Gdybym miala leciec z Gardermoen ,polecialabym prosto do Szczecina . Ze wzgledow logistycznych odpada. Szukalam polaczen w dwoch portach lotniczych. Berlin odpada, bo nie ma lotow w sobote . Jedyny lot jaki znalazlam w sobote , to lot do Gdanska. Do lotniska jade 100 km . Do Norwegii mam lot z Goleniowa . A juz w Norwegii z lotniska do domu bede miala tylko 40 km do przejechania.
        Ogolny plan jest taki : wylot w sobote przed poludniem, zeby maz jak najszybciej mogl mnie dostarczyc na lotnisko i wrocic do domu , wracamy w srode wieczorem . Dzieciaki traca tylko 3 dni w szkole , ja nie musze pisac podania o dni wolne od szkoly ( powyzej 3 dni sklada sie podanie do dyrekcji szkoly ). Ja trace tylko 1 dzien z pracy. Ja odpoczywam w Polsce, razem z dziecmi , maz w tym czasie robi lazienke ( wylewka, kafle, montaz kabiny prysznica ) . Wracam w srode wieczorem i mam nowa lazienke .
        • ichi51e Re: Mam pytanie o TLK . 16.10.14, 22:16
          Kazda opcja lepsza niz siedziec w remoncie wink
          • elske Re: Mam pytanie o TLK . 16.10.14, 22:23
            big_grin . Maz mnie pyta : I co wy pozniej bedziecie robic w Gdansku ?
            Wiec mu mowie, zeby go glowa o to nie bolala. On ma wracac do domu remont robic , a ja sie jakos ogarne . Dzieci tez nie sa juz takie male , bo 9 i 6 lat. Po powrocie do domu opisze wrazenia z podrozy big_grin .
            I dzieki wszystkim za wskazowki.
            • araceli Re: Mam pytanie o TLK . 16.10.14, 22:52
              lske napisała:
              > big_grin . Maz mnie pyta : I co wy pozniej bedziecie robic w Gdansku ?
              > Wiec mu mowie, zeby go glowa o to nie bolala.

Dworzec Główny jest przy samej starówce - spokojnie zdążycie jeszcze zaliczyć spacer smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka