Dodaj do ulubionych

Poratujcie kulinarnie

29.10.14, 09:20
Wieczorem ma wpaść przyjaciółka,która przyleciała do kraju na kilka dni. Zapowiada się dłuższe posiedzeniesmile Potrzebuję pomysłu na coś dobrego do jedzenia,coś nie wymagającego długiego stania przy garach i nie na słodko.Poratujcie pomysłem.
Obserwuj wątek
    • alexa0000 Re: Poratujcie kulinarnie 29.10.14, 09:23
      Cos zawinietego w ciasto francuskie , w malych porcyjkach . Talerz z pokrojonymi serami, winogronami, orzechami, oliwkami, kabanosami i małymi marynatami.
    • mamma_2012 Re: Poratujcie kulinarnie 29.10.14, 09:26
      Makaron z pesto na ciepło, sałata z kozim serem, bruschetta (lub zwykła świeża bagietka), jakieś sery, oliwki.
      Albo pierożki z ciasta francuskiego z ricotta i szpinakiem.

• najma78 Re: Poratujcie kulinarnie 29.10.14, 09:30
      Jesli nie mam czasu na gotowanie to kupuje w sklepie np warzywa do piekarnika juz dopdawione z sosem, ktore sa juz nantacce w odpowiedniej folii, podobnie z miesem. Do tego jakies przekaski typu oliwki nadziewane, duze krolewskie, kielbaski, hummus o roznych smakach, pokrojone w slupki warzywa typu seler naciowy, marchew, owoce juz pokrojone w slupki/czastki, chipsy itp. Wiem gdzie kupic dobre.
    • zlotarybka_1 Re: Poratujcie kulinarnie 29.10.14, 09:36
      ja polecam to dane:
      foodlover.blox.pl/2012/11/Poledwiczka-z-mozarella-i-suszonymi-pomidorami.html
      odpatrzylam z "ugotowanych", genialne.
      Przy czym ja sie tak nie "cackam" z poledwica jak w przepisie, po prostu obsmazam przyprawiona i koniec. Danie jest proste i pyszne.
    • triismegistos Re: Poratujcie kulinarnie 29.10.14, 09:38
      Leczo zrób.
    • arwena_11 Re: Poratujcie kulinarnie 29.10.14, 09:48
      Tortille podgrzewasz w mikrofali kilkanaście sekund ( żeby były lekko ciepłe)
      Smarujesz różnymi pastami - ja robię
      jajeczną - jajka na twardo poszatkowane z majonezem
      serek z szynką ( pilosa z lidla ) z pokrojonymi suszonymi pomidorami
      można coś z tuńczykiem, orzechy zmielone z białym twarożkiem itd

zwijam jak naleśnika i na parę godzin do lodówki.
      przed podaniem kroję na plasterki ok 1,5-2 cm grubości. Takie na jeden raz do buzi

koreczki - ser żółty, oliwki, papryka, albo na słodko - jabłko winogrono gruszka, kiwi, co akurat mam w lodówce czy szafkach.

sałatka z brokułami - makaron typu rurki, różyczki brokuła, pestki słonecznika, suszony pomidor w oliwie
      Makaron gotujesz al dente, brokuły na parze żeby były takie nierozgotowane tylko lekko twarde
      słonecznik prażysz na patelnii, pomidory kroisz na małe paski.

Wszystko mieszasz i dodajesz oliwy z pomidorów i sosu winegret z czosnkiem. Na kilka godzin do lodówki i można jeśćsmile
      • kozica111 Re: Poratujcie kulinarnie 29.10.14, 09:56
        My tak robimy tortille ale z następującym nadzieniem: mascarpone wymieszany z almette ziołowym do tego rukola plus strzępki łososia lub mascarpone wymieszany z drobno pociętymi usmażonymi pieczarkami.
        • arwena_11 Re: Poratujcie kulinarnie 29.10.14, 10:31
          o widzisz o łososiu zapomniałam też robimy, ale z almette lub pilosem.Mascarpone jakiś taki mdły dla mnie, nadaje sie do kremusmile
    • kozica111 Re: Poratujcie kulinarnie 29.10.14, 09:54
      Wszystko typowo polskie potrawy wink No ale klimat się zmienia to i potrawy pewnie też muszą.
      Pierogów zrób big_grin
      • jehanette Re: Poratujcie kulinarnie 29.10.14, 11:41
        Pierogi, faktycznie szybkie danie, tak.
        • gazeta_mi_placi Re: Poratujcie kulinarnie 29.10.14, 11:46
          Kupić w dobrej garmażerni wink
    • burina Re: Poratujcie kulinarnie 29.10.14, 10:57
      Ja bym chyba poszła kluczem 'narodowościowym'. Komuś, kto przyjeżdża z Włoch nie podałabym makaronu, a komuś kto z Francji serów.

Przyjaciółce to chyba bym starała się pokazać jakąś swoją ostatnią fascynację kulinarną albo wręcze przeciwnie, zrobiłabym coś, co od jakiegoś czasu chciałam wypróbować, ale jakoś do tej pory nie było okazji.
    • volta2 Re: Poratujcie kulinarnie 29.10.14, 11:23
      jak przylatywałam do kraju to szukałam szynek, kiełbas i kabanosów
      potem pasztetów, salcesonów i ozorów w galarecie
      potem żurku, kaczki z jabłkami i żurawiną i pierogów(z grzybami)

na makaron czy tortillę nawet bym nie spojrzała(oczywiście to ja, koleżanka wcale nie musi lubić ani tęsknić za polskim jedzeniem)
    • gazeta_mi_placi Re: Poratujcie kulinarnie 29.10.14, 11:46
      Ziemniaki, schabowy i jakaś surówka, ogórki kiszone do tego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka