Dodaj do ulubionych

Kościół przeciw rozrzucaniu prochów

01.11.14, 08:31
No ja rozumiem, że kościół jest przeciw rozrzucaniu prochów, bo to kłóci im się z tyn, czy z tamtym. Mają pełne prawo, tak jak Żydzi do kaszrutu czy obrzezania, czy Muzułmanie do postu w Ramadanie, ale tak jak ja nieżydóka mogę jeść sobie wieprzowinkę do woli i nie pamiętać o Ramadanie jako niemuzułmanka, to czemu jako niekatoliczka muszę robić to, co biskupi uważają za słuszne? Czy to oni wiedzą, co jest godne dla mojego ciała, a co nie?
Jakoś nie mogę tego pojąć. A zwłaszcza tego, że ludzie się na to godzą.

wiadomosci.onet.pl/kraj/biskupi-kosciol-sprzeciwia-sie-rozrzucaniu-prochow-w-tzw-miejscach-pamieci/fq5ly
Obserwuj wątek
    • manala Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 08:44
      Ja się nie godzę.

A kościół jest przeciwny bo wiadomo jak pójdą gdzieś rozrzucić prochy to za miejsce na cmentarzu nie zapłacą, za msze, za "usługę" pochówku i pewnie jeszcze za inne rzeczy, których nawet nie jestem świadoma. O nic więcej tu nie chodzi.
      To tak samo jak pewien biskup latał i odprawiał msze za dzieci nienarodzone i urządzał jakieś pseudo-pogrzeby a jednocześnie zakazał chrzczenia dzieci ze związków niesakramentalnych...I było to dla mnie paradoksalne, że bardziej się dba o dzieci, których nie ma, niż te które już są...
      • grrrrw Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:01
        Bo jesli nie ma przeszkod, by rodzice zawali slub koscielny a nie chca tego, to znaczy, ze nie ma przeslanek ze dziecko bedzie wychowane po chrzescijansku. Chrzest sie odklada az do momentu, gdy dziecko samo jest w stanie o niego poprosic.
        • kolter Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:27
          grrrrw napisała:

> Bo jesli nie ma przeszkod, by rodzice zawali slub koscielny a nie chca tego,
          > to znaczy, ze nie ma przeslanek ze dziecko bedzie wychowane po chrzescijansku.
          > Chrzest sie odklada az do momentu, gdy dziecko samo jest w stanie o niego poprosic.

Tylko w takim stanie nie wsiadaj dziś nawet na rower, bo prawko o ile masz poleci jak nic na co najmniej rok
        • manala Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:32
          Ta bo ślub kościelny to gwarant wychowania w wierze...pitu pitu.
          • kk345 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:49
            W sakramencie ślubu para deklaruje wychowanie po katolicku dzieci zrodzonych w małżeństwie. Ksiadz naiwnie zakłada, ze są dorośli, swiadomi tego, co mówią i maja zamiar dotrzymać przysięgi...
    • kozica111 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 08:47
      Coś maja ale do kremacji a do rozrzucania ma akurat władza jak najbardziej nie kościelna.
      Niemniej na pogrzebach kościelnych osób skremowanych byłam więc nie histeryzuj i nie szukaj dziury w całym.
      • kropkacom Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 08:52
        No, ogarnij się Zebra big_grin <żart>
      • zebra12 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:06
        Ej, ale zrozum, że mnie właśnie nie obchodzą KOŚCIELNE pochówki. Niech zasady katolickie dotyczą katolików - nie moja sprawa. Ale czemu dotyczą mnie?
        Czytałaś zalinkowany artykuł? Biskupi nie zgadzają się na rozrzucanie prochów, bo to niegodne...
        To akurat dla mnie ważne. Mam bowiem swoją wizję pogrzebu i bardzo mi na niej zależy. Niestety przepisy w PL mi to uniemożliwiają. Jedynie nielegalnie. A przepisy sa takie, a nie inne, bo biskupi się sprzeciwiają. Rozumiesz?
        • kozica111 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:15
          Zdecydowanie przeceniasz wpływ biskupów.
          Rozrzucanie prochów jest zwyczajnie sprzeczne z przepisami sanitarnymi.

Ide na piknik na Pola Mokotowskie a tam na watę cukrową nawiewa mi prochy Zebry bo zażyczyła sobie tak być rozwiana....mniam.
          • guderianka Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:30
            kozica
            odpowiedz

pod względem sanitarnym co jest większym zagrożenie : spopielone szczątki ludzkie czy rozkładające się w glebie latami zwłoki ( a w czasie powodzi to w ogóle )
            • kozica111 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:34
              Teoretycznie masz rację - z jednym ale, cmentarze sa w określonych miejscach i dlatego np wiesz ze nie należy zrywać rosnących tam poziomek /sporo widuje rosnących tam poziomek, stad przykład/ Jak Zebra sie rozsypie pod moja działka bo jej sie widok spodoba to juz inna sprawa, nie bede tego swiadoma... i o to mi chodzi.
              • guderianka Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:37
                Polecam do przeczytania fajny tekst- jest wyjaśnione podejście sanitarne (Badania dowodzą, że spalane w wysokiej temperaturze zwłoki człowieka obracają się w całkiem nieszkodliwy dla zdrowia żywych popiół. Spór o rozsypywanie prochów nie ogniskuje się jednak wokół bezpieczeństwa sanitarnego.), jak jest z rozsypywaniem gdzie indziej, i dlaczego w Polsce jest to problem
                • guderianka Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:39
                  w temacie artykuł z Polityki

www.polityka.pl/tygodnikpolityka/swiat/1597281,1,swiat-ma-klopoty-z-pochowkiem.read
                  • kozica111 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:43
                    Możliwe, ale nadal wydaje mi sie to jakieś obrzydliwe - ja nie mam problemu z kremacją, jak dla mnie ok, ale wtedy prochy są składowane w konkretnym oznaczonym miejscu.

Owszem sama wizja puszczenia prochów na wiatr nad Bałtykiem np wydaje sie kusząca i romantyczna, ale wyobraźmy sobie że nagle wszyscy zaczynają to robić.
                    Smarujesz sie mleczkiem, żar z nieba sie leje a tu nadlatują prochy i sie doklejają już nie tak romantycznie....wink
                    • guderianka Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:44
                      Jestem w stanie zrozumieć Twoje odczucia.

I co Ty z tym Bałtykiem i rozrzucaniem prochów gdzie kto chce i jak kto chce ?
                    • kropkacom Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:46
                      Smarujesz się mleczkiem chociaż? big_grin Czy też nie masz? A nad Bałtyk jeździsz?
                • jakw Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 10:23
                  guderianka napisała:

> ([i
                  > ]Badania dowodzą, że spalane w wysokiej temperaturze zwłoki człowieka obracają
                  > się w całkiem nieszkodliwy dla zdrowia żywych popiół.
                  [/i]),
                  Badania dowodzą też, że niejaki Frog prujący po mieście 200km/h "nie stanowi zagrożenia".
                  Badania też dowodziły, że sól drogowa dodawana jako sól spożywcza jest nieszkodliwa dla zdrowia. Ciekawe dlaczego nikt nie chce jadać chleba z solą drogową?
                  • triismegistos Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 14:34
                    O ile rozumiem niechęć do spożywania soli drogowej, to akurat w jej nieszkodliwość wierzę bez zastrzeżeń.
          • kolter Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:32
            kozica111 napisała:

> Zdecydowanie przeceniasz wpływ biskupów.
            > Rozrzucanie prochów jest zwyczajnie sprzeczne z przepisami sanitarnymi.
            >
            > Ide na piknik na Pola Mokotowskie a tam na watę cukrową nawiewa mi prochy Zebry
            > bo zażyczyła sobie tak być rozwiana....mniam.

Masz na to taką samą szansę ,jak to ze ptaszek nawali CI w tą watę .
            • kozica111 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:35
              Całkiem spora szansa,nie życzę sobie Zebry ani nikogo innego na wacie.
              • kolter Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:38
                kozica111 napisała:

> Całkiem spora szansa,nie życzę sobie Zebry ani nikogo innego na wacie.

Nigdy ptaszek nie nawalił mi na coś do amciania smile)
          • maadzik3 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 16:20
            nie jest niesanitarne, zwłaszcza że to się robi w wyznaczonych miejscach (przeważnie łąki pamięci przy cmentarzach). Zresztą mnóstwo bardziej zafiksowanych na punkcie higieny krajów swobodnie to dopuszcza. U nas naprawdę chodzi o kasę. I też bym chciała żeby moje prochy rozsypano, może być na przycmentarnej łące, niestety o ile spopielać już można o tyle z rozrzucania się wręcz wycofano (poznański cmentarz miał takie miejsce pamięci do rozsypywania, zakwestionowano to)
        • misiu-1 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:18
          Ale tu nie chodzi o KOŚCIELNE pochówki. Tu chodzi o to, że pogrzeby są wyrazem kultury. Rozsypywanie prochów zaś - barbarzyństwa.
          • pederastwa Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 10:00
            A narzucanie ludziom w jakiej formie mają być pochowani jest przejawem opresyjności państwa, o której tu często piszesz.
            • misiu-1 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 10:05
              Owszem. Wolę jednakowoż, żeby opresyjność państwa dopadała mnie po śmierci niż za życia. smile
        • mid.week Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:30
          zebra12 napisała:

A prze
          > pisy sa takie, a nie inne, bo biskupi się sprzeciwiają. Rozumiesz?

Nie Zebra. Przepisy są takie bo wybrani przez nas politycy ulegają wpływom. Wcale nie muszą. Biskupi są od marudzenia i głoszenia to co im się podoba i jest zgodne z ich wiarą. Politycy są od podejmowania decyzji. Problemem jest to, że podejmując je biorą wogole pod uwagę głos biskupów, lobbystów, koncernów, mafii....
          • kozica111 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:31
            To wybieraj innych.
            • mid.week Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 10:30
              lubię takie nic nie wnoszące komentarze wink
        • przeciwcialo Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 11:32
          Pożyjesz jeszcze trochę więc sie nie zamartwiaj.
    • kolter Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 08:52
      zebra12 napisała:

> No ja rozumiem, że kościół jest przeciw rozrzucaniu prochów, bo to kłóci im się
      > z tyn, czy z tamtym.

No ale z czym czy tamtym ,skoro dla sekty i tak ciało materialne w niebie ,piekle czy czyśćcu nie jest do niczego potrzebne ?
      • mokotowianka1 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:57
        > No ale z czym czy tamtym ,skoro dla sekty i tak ciało materialne w niebie ,pie
        > kle czy czyśćcu nie jest do niczego potrzebne ?

Chrześcijaństwo jest potomkiem judaizmu, a w judaizmie kości powinny być pozostawione w spokoju aż do przyjścia Mesjasza. Wtedy kości będą toczyć się aż do Jerozolimy i tam zostaną obleczone w ciało.
        To jest bardzo ważna zasada, dlatego jak teraz archeolodzy w Jerozolimie szukają ossuariów, to wolno im tylko przewiercić kanał do grobu i filmować - natomiast nie wolno im tam włazić, dotykać i wynosić.
    • misiu-1 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:14
      Tu nie chodzi o Twoje ciało, tylko o to, że takie praktyki, stając się "modne" i powszechne, obniżają szacunek dla zmarłych w ogólności. Nie tylko w stosunku do Twoich prochów.
      Jest też inny powód, żeby grzebać zmarłych. Gdzieś kiedyś przeczytałem ciekawą myśl. Czym się różni arystokracja od plebsu? Otóż tym, że, pomijając kwestie majątku i wykształcenia, arystokracja pamięta o swoich przodkach dalej niż na dwa pokolenia wstecz. Groby przodków pomagają pamiętać.
      Gdyby za czasów faraonów panował zwyczaj rozsypywania prochów na morzu, to nie powstałyby piramidy i mniej byśmy dziś wiedzieli o tamtych czasach.
      • grrrrw Janusz Korwin Mikke !!!!! 01.11.14, 09:24
        Arystokrację różni od plebsu to, że o swoich antenatach pamięta.Właśnie ta świadomość dodaje im siły, by opierać się dzisiejszym zgubnym modom i trendom: czują się potomkami Narodu i Rodu – i czują większą więź z Bolesławem Krzywoustym, niż z menelem spod budki z piwem – podczas gdy d***krata o swoich przodkach nie pamięta. On jest członkiem „społeczeństwa” – anie „narodu”!!!

D***krata wie, że ów menel to głos w wyborach – a Krzywousty już nań nie zagłosuje. Więc co go obchodzi jakiś król, w dodatku o zdefektowanej szczęce?

Jeśli naród ma przetrwać, o jego przyszłości nie mogą decydować więc przypadkowi wyborcy.
        Znam rodziny prostych chłopów,znających swoją genealogię na 15 pokoleń wstecz!!! Znam rodziny robotnicze pielęgnujące pamięć po pra-pra-pradziadkach. I znam bardzo liczne rodziny z lumpen-inteligencji, często z doktoratami,które nie potrafią swoim dzieciom powiedzieć, kim byli ich pradziadkowie!!

I ta właśnie lumpen-inteligencjamasowo głosuje na socjalistów i innych zboczeńców.
        • pederastwa Re: Janusz Korwin Mikke !!!!! 01.11.14, 10:02
          Wow. Czyżby sam JKM się nas odwiedzał na forum głosić Słowo?
      • kolter Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:30
        misiu-1 napisał:

> Tu nie chodzi o Twoje ciało, tylko o to, że takie praktyki, stając się "modne"
        > i powszechne, obniżają szacunek dla zmarłych w ogólności. Nie tylko w stosunku
        > do Twoich prochów.

No a masz gdzie chować zmarłych ?

> Jest też inny powód, żeby grzebać zmarłych. Gdzieś kiedyś przeczytałem ciekawą
        > myśl. Czym się różni arystokracja od plebsu? Otóż tym, że, pomijając kwestie ma
        > jątku i wykształcenia, arystokracja pamięta o swoich przodkach dalej niż na dwa
        > pokolenia wstecz. Groby przodków pomagają pamiętać.

No po co pamiętać o kościach kogoś kogo na oczy się nie widziało ?

> Gdyby za czasów faraonów panował zwyczaj rozsypywania prochów na morzu, to nie
        > powstałyby piramidy i mniej byśmy dziś wiedzieli o tamtych czasach.

Wiedzielibyśmy więcej gdyby nie religiancka maniera niszczenia pamiątek po dawnych wierzeniach.
        • grrrrw Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:32
          Sam sobie przeczysz. Nie chcesz pamietac o kims, kogo na oczy nie widziales, a zalujesz pamiatek po pprzodkach slowianskich ???
          • kolter Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:36
            grrrrw napisała:

> Sam sobie przeczysz. Nie chcesz pamietac o kims, kogo na oczy nie widziales, a
            > zalujesz pamiatek po pprzodkach slowianskich ???

W d... mam te pamiątki , mowa o tym ze je niszczycie. No a ciekawe jest to z historycznego punktu wierzenia a nie religijnego
      • guderianka Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:46
        Piramidy powstały, bo plebs wierzył , że faraon jest Bogiem. Ba, nawet on sam w to wierzył. Chętnie podyskutuję z Tobą na ten temat-miesiąc temu byłam na wykładzie ze starożytnego Egiptu big_grin
        • grrrrw do koltera 01.11.14, 09:53
          Słuchajcie więc, królowie, i zrozumiejcie (...)
          bo od Pana otrzymaliście władzę,
          od Najwyższego panowanie:
          On zbada uczynki wasze i zamysły wasze rozsądzi.
          Będąc bowiem sługami Jego królestwa, nie sądziliście uczciwie
          aniście prawa nie przestrzegali,
          aniście poszli za zamysłem Boga,
          przeto groźnie i rychło natrze On na was,
          będzie bowiem sąd straszny nad panującymi.
          Najmniejszy znajdzie litościwe przebaczenie,
          ale mocnych czeka sroga kara.
          Nie ulęknie się osoby Władca wszechrzeczy
          ani się nie będzie oglądał na wielkość.
          On bowiem stworzył małego i wielkiego
          i jednakowo o wszystkich się troszczy,
          ale możnym grozi sąd surowy.
          Do was więc zwracam się, władcy,
          byście się nauczyli mądrości i nie upadli (Mdr 6,1-9).
          • kolter Re: do koltera 01.11.14, 10:34
            grrrrw napisała:

> Słuchajcie więc, królowie, i zrozumiejcie (...)
            > bo od Pana otrzymaliście władzę,
            > od Najwyższego panowanie:
            > On zbada uczynki wasze i zamysły wasze rozsądzi.
            > Będąc bowiem sługami Jego królestwa, nie sądziliście uczciwie
            > aniście prawa nie przestrzegali,
            > aniście poszli za zamysłem Boga,
            > przeto groźnie i rychło natrze On na was,
            > będzie bowiem sąd straszny nad panującymi.
            > Najmniejszy znajdzie litościwe przebaczenie,
            > ale mocnych czeka sroga kara.
            > Nie ulęknie się osoby Władca wszechrzeczy
            > ani się nie będzie oglądał na wielkość.
            > On bowiem stworzył małego i wielkiego
            > i jednakowo o wszystkich się troszczy,
            > ale możnym grozi sąd surowy.
            > Do was więc zwracam się, władcy,
            > byście się nauczyli mądrości i nie upadli (Mdr 6,1-9).

Jak już chcesz coś zacytować to użyj cytatu z biblii, a nie z apokryfu którego nawet Żydzi nie umieścili w swojej tanach.
        • misiu-1 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:59
          guderianka napisała:

> Piramidy powstały, bo plebs wierzył , że faraon jest Bogiem.

Coś takiego. Pewnie też groby królów na Wawelu powstały, bo plebs wierzył, że Zygmunt Stary był bogiem. smile
          • guderianka Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 10:05
            Z czym konkretnie się nie zgadzasz ? wink
            • misiu-1 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 10:10
              Chyba z rozrzucaniem prochów? Jak myślisz?
              • guderianka Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 10:16
                wink ale ja odniosłam się innej części Twojej wypowiedzi- błędnej
                Gdyby za czasów faraonów panował zwyczaj rozsypywania prochów na morzu, to nie powstałyby piramidy i mniej byśmy dziś wiedzieli o tamtych czasach.

otóż nie jest to prawdą, bo sugeruje, że piramidy powstały dlatego, by potomni mieli wiedzę na temat tamtych czasów. Piramidy nie powstały dlatego, że nie było zwyczaju rozsypywania prochów, ale dlatego, że sam faraon, kapłani i zwykli ludzie wierzyli, że faraon jest bogiem i że dla boga budują dom, w którym będzie on mógł przejść do zaświatów i dalej żyć-stąd wielkie postawne piramidy, napoje, jedzenie, zwierzęta, "skarby".

Rozsypywania prochów w to nie mieszaj
                • misiu-1 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 11:07
                  guderianka napisała:

> otóż nie jest to prawdą, bo sugeruje, że piramidy powstały dlatego, by potomni mieli wiedzę
                  > na temat tamtych czasów.

Logika Cię zawodzi. To, co napisałem, jest oczywistą prawdą. To Ty wyciągasz nieuprawnione wnioski. Nie ulega wątpliwości, że gdyby za czasów faraonów zwyczajem było rozsypywanie prochów, to piramidy nie miałyby racji bytu. Sugestie, jakie w tym dostrzegasz, są tylko Twoją osobistą sprawą.

> Piramidy nie powstały dlatego, że nie było zwyczaju rozsypywania prochów

Tu także logika nie dopisała. Ja nie pisałem, że dlatego powstały piramidy, że nie było zwyczaju rozsypywania zwłok. Napisałem, że gdyby taki zwyczaj był, to by nie powstały. Jeśli A=>B to to nie oznacza wcale, że !A=>!B. To typowy dla kobiet błąd logiczny.
                  • guderianka Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 11:37
                    Nie, to Ciebie zawodzi. Bo wszystko gotów jesteś podporządkować udowodnieniu swoich racji.
                    • misiu-1 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 13:58
                      guderianka napisała:

> Nie, to Ciebie zawodzi. Bo wszystko gotów jesteś podporządkować udowodnieniu swoich
                      > racji.

Ja swoje twierdzenia uzasadniłem. Potrafisz uzasadnić swoje, albo wskazać błąd w moich?
                      • kolter Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 15:33
                        misiu-1 napisał:

> Ja swoje twierdzenia uzasadniłem. Potrafisz uzasadnić swoje, albo wskazać błąd
                        > w moich?

Przestań trollu innych traktować jak trolli ,udając ze ich postów nie widzisz .To przekonasz się jak twoje tzw argumenty runął
                      • guderianka Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 18:24
                        Wykazałam. Ale Ty nie widzisz. Oślepłeś. Alboś zaślepion !
                        • misiu-1 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 21:48
                          guderianka napisała:

> Wykazałam. Ale Ty nie widzisz. Oślepłeś. Alboś zaślepion !

Nie, nie wykazałaś. Ale Cię lubię, więc wytłumaczę. smile
                          Zdanie, które Cię zainspirowało do odpowiedzi, ("Gdyby za czasów faraonów...") nie było, jak to zrozumiałaś, wnioskiem wypływającym z poprzednich. Było zupełnie odrębnym, co nota bene zaznaczyłem rozpoczynając od nowego akapitu, argumentem. Tyle odnośnie pierwszego błędu. Jeśli chodzi o drugi, to zdania "Gdyby za czasów faraonów panował zwyczaj rozsypywania prochów, nie byłoby piramid" nie da się poprawnie logicznie przekształcić na "piramidy powstały dlatego, że nie było zwyczaju rozsypywania zwłok". Dlatego, że o ile zwyczaj rozsypywania prochów stoi w prostej sprzeczności z grzebaniem zmarłych w dowolny sposób (zatem także z piramidami), o tyle piramida jest tylko jednym ze sposobów grzebania zmarłych. Jeśli więc nie było zwyczaju rozsypywania prochów, to z tego powodu mogły powstać zarówno piramidy, jak też katakumby, kurhany itd. Inaczej pisząc - zwyczaj rozsypywania prochów jest warunkiem wystarczającym, żeby nie powstały piramidy. Natomiast brak zwyczaju rozsypywania prochów nie jest warunkiem wystarczającym dla powstania piramid. W kulturze chrześcijańskiej nie było wszak zwyczaju rozsypywania zwłok, a jednak żadnych piramid nie budujemy.
                          • guderianka Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 02.11.14, 08:17
                            Misiu, nie zacząłeś od akapitu, tylko od nowego zdania. Co wskazuje, na kontynuację wypowiedzi, a nie zaczęcie nowej myśli.
                            Ostatnie zdanie o piramidach, nie stoi w oderwaniu od kontekstu tego, co napisałeś wyżej. Powiązałeś budowanie piramid ("gdyby"), z nierozsypywaniem prochów, które to rozsypywanie jest wyrazem obniżenia szacunku dla zmarłych. Ciąg przyczynowo-skutkowy-zadziwiający! W szkole jak nic dostałbyś pałę wink
                            • misiu-1 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 02.11.14, 09:12
                              guderianka napisała:

> Misiu, nie zacząłeś od akapitu, tylko od nowego zdania.

Przyjrzyj się dokładniej.

> Powiązałeś budowanie piramid ("gdyby"), z nierozsypywaniem prochów,
                              > które to rozsypywanie jest wyrazem obniżenia szacunku dla zmarłych.

Mylisz się. Choć gdybym akurat z tym powiązał, nie byłoby żadnego błędu, ponieważ wybudowanie piramidy dla zmarłego jest ewidentnym dowodem wyjątkowego szacunku.

> W szkole jak nic dostałbyś pałę wink

Gdyby oceniała jakaś średnio inteligentna pierwszoklasistka, to być może. tongue_out
    • guderianka Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:28
      Dobrze świadczy o kk, że się sprzeciwia, i że walczy o swoje racjie
      Źle świadczy o PAŃSTWIE, że się na to godzi..
    • kozica111 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:30
      Zebra powiedz mi jak ty sobie to w praktyce wyobrażasz?
      Zdajesz sobie sprawę że są takie miejsca zarówno w Polsce jak i za granica które stałyby sie wyjątkowo popularnym miejscem "rozsypki" I z miejsc fajnych do odpoczynku, relaksu stałyby sie pseudocmentarzami, może reszta sobie nie życzy siadać na czyichś prochach albo żeby pies te prochy po mieszkaniu na łapach roznosił.To obrzydliwe.
      • kropkacom Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:33
        Nie myjesz psu łap po spacerze? To obrzydliwe.
        • kozica111 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:36
          Nie myje .... bo psa nie mam, hehee.
          • kozica111 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:38
            Kurcze wyobraziłam sobie prochy Zebry na hipotetycznej ścierce od łap hipotetycznego psa...... a potem w pralce................brrrrrrrrrrr, sorry Zebra to nie jest dobry pomysł.
            • guderianka Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:40
              Kozica, a czemu Ty zakładasz opcję rozsypywania prochów GDZIEKOLWIEK ?
              • kropkacom Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:43
                Bo tak big_grin Zakład, że coś w tym sensie napisze?
              • kozica111 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:48
                Ta "gdziekolwiekowość" będzie poniekąd wymuszona strukturą prochu, jest lotny.Nie za bardzo mam wizję rozsypywania prochów w zamkniętym pomieszczeniu, zresztą nie o to chodzi w tej idei.Ludzie pragnęliby być rozsypani w miejscach dla nich ważnych, pięknych, romantycznych, bliskich...itp
                • guderianka Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:56
                  Kozica, a tak z ręką na sercu. Uważasz, że rozkładające się zwłoki znajdują się w hermetycznych trumnach ze stali, nie ulegają procesom gnicia, rozpuszczania się i rozprzestrzeniania się ? Przecież natura pracuje- ziemia ,w której są robaki. Zjedzą zwłoki i szukają dalej, przemieszczają się, wydalają młode, ziemia się osuwa, występują wody podziemne. Nie jest tak, że trup pochowany i problemu nie ma. Z tego żyje cały ekosystem..Poza tym- wiele miejsc współczesnych : galerii , osiedli, stołówek, szkół, hal sportowych jest na byłych terenach cmentarzysk. U mnie jest grób jeńców postawiony na b.cmentarzu, na którym stoi osiedle. Zawsze jak jesteśmy na miejscu 1.XI. chodzimy tam ze świeczką.

Poza tym-dlatego wyznaczone byłyby miejsca na rozsypywanie. Nie 1mx1m ale całe duże fragmenty. Pewnie, że coś tam z wiatrem poleci tak samo jak i leci teraz. Patrząc w ten sposób wystawiająć się na działanie powietrza ryzykujesz zetknięcie ze szkodliwymy substancjami i ..truchłami zwierząt, które W OGÓLE nie są chowane. Gniją sobie ptaszki, sarenki, dziki a wiatr roznosi ich resztki, pióra, muszki posilające się martwym mięsem radośnie fruwają, są nieraz pokarmem dla ptaszków itd.
                  Ludzie pragnęliby być rozsypani w miejscach dla nic
                  > h ważnych, pięknych, romantycznych, bliskich...itp

Pragnienia to jedno, realia to drugie.
                  Myślę, że większym szacunkiem jest uszanowanie woli zmarłego i podarowanie mu "wzbicia się w przestworza" niż zamknięcie w pudełku i postawienie na półce, nawet jeśli to rozsypanie miałoby się odbyć w warunkach mniej romantycznych niż piszesz
                  • kozica111 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 10:22
                    Spopielone zwłoki raczej trujace/toksyczne nie są, a na pewno nie bardziej niż to w ziemi.
                    Niemniej ryzyko wejścia w bezpośredni kontakt z dosć "świeżym" zmarłym byłoby większe.
                    Chodzi mi tu głównie o dyskomfort psychiczny.W 2013 zmarło 385 000 osób, wyobraź sobie ze 10 % z nich zapragnęłoby być wsypanym do Morskiego Oka....
                    • guderianka Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 10:33
                      Kozica. Ale nie chodzi o rozrzucanie prochów tam gdzie ktoś chce ale rozsypywanie w wyznaczonych miejscach
                    • cosmetic.wipes Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 10:39
                      > Chodzi mi tu głównie o dyskomfort psychiczny.

Zapewniam cię, że do twojej waty cukrowej, twoich butów i twoich włosów codziennie przyczepiaja sie dużo gorsze rzeczy niż prochy. Także przed wyjściem z domu polecam szczelne owiniecie się folia spożywczą big_grin
              • kolter Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 10:35
                guderianka napisała:

> Kozica, a czemu Ty zakładasz opcję rozsypywania prochów GDZIEKOLWIEK ?

Pleban z ambony jej tak szepnął ?
            • kropkacom Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:42
              Kozica, ty chyba jesteś średnio dobrą obrończynią wszystkiego co wymyślą tuzy KK. big_grin Budzisz jeszcze większą irytację. Kup sobie psa, albo tą watę lepiej big_grin
              • kozica111 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:46
                To nie pij tyle kawy.
                • kropkacom Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:47
                  Ty franco, jeszcze nie piłam big_grin
                  • kozica111 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:49
                    To może dlatego.
                    • kropkacom Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:50
                      Ale co dlatego?
                    • kozica111 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:52
                      Poziom irytacji ci wzrasta.
                      • kropkacom Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 10:06
                        Nie, ja jestem akurat rozbawiona. Irytuje się na forum inaczej.
              • morgen_stern Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:46
                Może to taki adwokat diabła smile
                • najma78 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:55
                  Kosciol katolicki jest przeciwny wielu rzeczom bo tak. Zreszta nie tylko ta religia przeciez. Na szczescie nie jest sie zmuszonym nalezec do tej konkrtnej grupy religijnej wiec nie ma problemu.
            • zebra12 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 16:14
              Ja akurat nie chcę się rozsypać. Chcę być drzewem. Czemu tego nie wolno np na mojej własnej działce? Albo w wyznaczonych miejscach?
              • konwalka Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 16:44
                jak drzewem, to uelkom do mnie
                jest cmentarz naturalnego pochowku, gdzie skladaja do grobu w ekocalunach, a do ziemi wsadzaja mlode drzewko
                twoja dusza i drzewo jednocza sie, rosna i tak sobie trwaja
                fajna sprawa
                www.naturaldeath.org.uk/index.php?page=natural-burial-grounds
    • kk345 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 09:53
      Ale skoro nie jesteś katoliczką, to co cie obchodzi, co mysli biskup czy kościoł na jakikolwiek temat?
      Niewierzacych obowiazuja wyłącznie prawa świeckie, a tu zastrzeżenia ma jak najbardziej świecki Sanepid...
      • grrrrw czep sie dziennika nie biskupa 01.11.14, 10:00
        Kremacja w KK jest dozwolona, rozrzucanie prochow nie.
        Nie biskup tego zabronil.

dokumenty.e-prawnik.pl/akty-prawne/dziennik-ustaw/2000/23/295/
        • kropkacom Re: czep sie dziennika nie biskupa 01.11.14, 10:08
          Rozumiem, ze też nie biskup zabrania kokolitom używać tabletki antykoncepcyjne, tak?
          • kozica111 Re: czep sie dziennika nie biskupa 01.11.14, 10:24
            Kropka jesteś bardzo niemerytoryczna.
            • kropkacom Re: czep sie dziennika nie biskupa 01.11.14, 10:30
              I kto to pisze.
              • kropkacom Re: czep sie dziennika nie biskupa 01.11.14, 10:33
                "Kościół stanowczo sprzeciwia się praktyce rozrzucania prochów ludzkich w tzw. miejscach pamięci". Czyli jak rozumiem na wyznaczonych miejscach też nie można. A ty zabrnęłaś już nad Morskie Oko w swoich rozważaniach.
        • kolter Re: czep sie dziennika nie biskupa 01.11.14, 10:41
          grrrrw napisała:

> Kremacja w KK jest dozwolona, rozrzucanie prochow nie.
          > Nie biskup tego zabronil.

Masz tu ze źródła nie bardzo twoja sekta jest tak jednoznacznie za kremacją;

2301 Sekcja zwłok może być moralnie dopuszczalna dla celów dochodzenia sądowego lub badań naukowych. Bezpłatne przekazywanie narządów po śmierci jest dopuszczalne i może zasługiwać na uznanie. Kościół zezwala na kremację zwłok, jeśli nie jest ona przejawem podważania wiary w zmartwychwstanie ciała
          • grrrrw Re: czep sie dziennika nie biskupa 01.11.14, 10:47
            Jesli ktos chce spalic z motywow przeciwnych wierze chrzescijanskiej, to nic dziwnego,ze KK zabrania.
            A za rozrzucanie prochow mozna zaplaic mandat.

Nie jest prawnie dopuszczalne rozrzucenie prochów osoby zmarłej po polach. Co więcej takie działanie będzie uznane za wykroczenie. Zgodnie bowiem z art. 18 ust. 1 ustawy naruszenie wyżej wspomnianych przepisów niniejszej ustawy lub rozporządzeń wydanych na jej podstawie, podlega karze aresztu lub grzywny. Nadzór nad wykonywaniem jej przepisów oraz przepisów wykonawczych do ustawy sprawują starostowie, wójtowie, burmistrzowie (prezydenci miast) oraz właściwi miejscowo inspektorzy sanitarni. Ogólny nadzór nad sprawami objętymi niniejszą ustawą sprawują według właściwości ministrowie właściwi: do spraw gospodarki przestrzennej i mieszkaniowej i do spraw zdrowia.
            • kolter Re: czep sie dziennika nie biskupa 01.11.14, 10:51
              grrrrw napisała:

> Jesli ktos chce spalic z motywow przeciwnych wierze chrzescijanskiej, to nic dziwnego,ze KK zabrania.

Temat jest szerszy , bo najpierw ustalmy czy katolicyzm ma cokolwiek wspólnego z chrześcijaństwem.

> A za rozrzucanie prochow mozna zaplaic mandat.
              >
              > Nie jest prawnie dopuszczalne rozrzucenie prochów osoby zmarłej po polach.
              > Co więcej takie działanie będzie uznane za wykroczenie. Zgodnie bowiem z art. 1
              > 8 ust. 1 ustawy naruszenie wyżej wspomnianych przepisów niniejszej ustawy lub r
              > ozporządzeń wydanych na jej podstawie, podlega karze aresztu lub grzywny. Nadzó
              > r nad wykonywaniem jej przepisów oraz przepisów wykonawczych do ustawy sprawują
              > starostowie, wójtowie, burmistrzowie (prezydenci miast) oraz właściwi miejscow
              > o inspektorzy sanitarni. Ogólny nadzór nad sprawami objętymi niniejszą ustawą s
              > prawują według właściwości ministrowie właściwi: do spraw gospodarki przestrzen
              > nej i mieszkaniowej i do spraw zdrowia.
    • attiya Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 10:09
      a ja czekam gdy kościół będzie przeciwny kościołowi tongue_out
      a generalnie to chyba jest łabędzi śpiew, jak myślicie? tongue_out
    • 7dosia Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 10:15
      Rozsypywanie prochów to dzisiaj mocno lansowany obyczaj. Przeludnienie, droga ziemia (cmentarze zabierają mnóstwo ziemi), to sprzyja popularności palenia zwłok. Niedługa tylko najbogatsi będą mieli przywilej tradycyjnego pochówku, reszta po śmierci do pieca i do zsypu, hahasmile
      • konwalka Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 10:35
        Bogu niech beda dzieki, ze nie mozna sypac gdzie dusza zapragnie spopielonych zwlok
        i niech to trwa jak najdluzej
        Slodki Jezu! na bank bym sie porzygala, bezczeszczac i uragajac powadze chwili
        buagam, niech wolnosc dziala w obie strony
        • kk345 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 10:40
          > buagam, niech wolnosc dziala w obie strony
          Nie ma tak dobrze: wolność to mozliwość jechania na KK przy każdej okazji i bez okazji. W druga stronę to już nie wolnosc, tylko zacofany ciemnogródsmile
          Fakt, ze wyznawanie religii i prznależnosć do jakiegokolwiek kocioła jest dobrowolny jakoś atakujacym umykabig_grin
          • konwalka Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 10:42
            ale ja mowie poza religia, jakakolwiek
            wali mnie co kto uwaza, w co wierzy i w co najezdza
            nie mam ochoty zeby na pysku wyladowaly mi czyjekolwiek prochy
            • guderianka Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 10:43
              > nie mam ochoty zeby na pysku wyladowaly mi czyjekolwiek prochy
              wskaż tego, kto ma na to ochotę, ba, tego kto chce by taki proceder miał miejsce
            • kolter Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 10:48
              konwalka napisała:

Skoro masz pysk zamiast twarzy,to co Ci za różnica co Ci na niego poleci?
            • cosmetic.wipes Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 10:49

Wiesz, że jak psie goowno wyschnie to tez rozwiewa je wiatr? big_grin
            • zebra12 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 16:17
              A kto mówi, że gdziekolwiek??? Chodzi o wyznaczone miejsca.
              • aka10 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 18:46
                zebra12 napisała:

> A kto mówi, że gdziekolwiek??? Chodzi o wyznaczone miejsca.

Otoz to. Nie mozna byle gdzie sobie prochow rozsypywac. Na kazdym cmentarzu powinno byc miejsce, gdzie by mozna bylo rozsypac prochy.
          • salinas Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 02.11.14, 10:36
            kk345 napisała:

> > buagam, niech wolnosc dziala w obie strony
            > Nie ma tak dobrze: wolność to mozliwość jechania na KK przy każdej okazji i bez
            > okazji. W druga stronę to już nie wolnosc, tylko zacofany ciemnogródsmile

Dokładnie. Świetnie to ujęłaś big_grin
    • anorektycznazdzira Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 10:41
      "Wielka prawda o godności ludzkiego ciała"
      Chyba nigdy nie zrozumiem, dlaczego faceci z defaultu podpisani pod sprawy duchowe 99% swojej energii ładują w rozkminianie co z ciałem. Rozród, procedury medyczne, nawet pochówki- mają jakiegoś zajoba, nie ma kwestii.
    • demonii.larua Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 11:08
      No ale biskupi jak najbardziej mogą narzucać wierzącym. Nie zauważyłam, by list był skierowany do niewiernych.
      • kolter Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 12:31
        demonii.larua napisała:

> No ale biskupi jak najbardziej mogą narzucać wierzącym. Nie zauważyłam, by list
        > był skierowany do niewiernych.

Wypraszam sobie, jestem wierny tej samej niewieście od 28 lat.
        • demonii.larua Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 15:43
          Tu nie o niewiastę się wszak rozchodzi.
    • aquella Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 11:36
      Pretensje ( o ile zasadne, bo znam przypadek osoby,która chowając bliskiego dostała część prochów nielegalnie z krematorium do rozsypania tam gdzie zmarły sobie życzył) powinny być skierowane nie do kościoła. Rozsypywanie prochów jest prawnie zakazane, a kościół nie jest przeciwny etapowi wymaganemu do rozrzucenia prochów - kremacji. Znam przypadek, że już na mszy za zmarłego nie stała trumna tylko urna, a na cmentarzu po prostu zabrakło słów :" z prochu powstałeś w proch się obrócisz".
    • wielkanocnaniespodzianka Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 15:10
      przecież prawo polskie nie pozwala na rozsypywanie prochów - od zawsze.
      • zebra12 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 16:20
        Prawo można zmienić. Chodzi o rozsypywanie prochów w tzw miejscach pamięci. Uważam też, że powinny być dozwolone pochówki na własnej ziemii. Zresztą w KK chowa się zasłużonych nie na cmentarzach i wtedy zgoda nagle jest.
    • mama303 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 01.11.14, 17:12
      ale dlaczego zabraniasz im sie nie zgadzać? smile
      • zebra12 Re: Kościół przeciw rozrzucaniu prochów 02.11.14, 07:50
        Ależ nie zabraniam. chcę tylko, by każdy sam mógł decydować jak spocznie po śmierci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka