Dodaj do ulubionych

podwyzszone biale krwinki

01.11.14, 09:11
Robilam badania i takie cos mi wyszlo.

Norma od 4 do 10 tys a ja mam 12.3 . Dodaje, ze badania robilam podczas okresu, tak wyszlo po prostu. OB w normie, CRP minimalnie podwyzszone. Wszystko inne bardzo OK. Martwic sie czy nie?
Obserwuj wątek
    • pomidorpomidorowy Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 09:17
      nie panikuj, ponów badania za jakis tydzien, dwa, najprawdopodobniej masz jakis maly stan zapalny - CRP i podwyzszona ilosc leukocytów. Mialas robiony rozmaz?
      • pomidorpomidorowy Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 09:19
        wystarczy czesto ze masz np zajada lub plesniawke w ustach....zab, jakis poczatek infekcji, katar
        • black_halo Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 09:22
          No mialam, caly rozmaz jest w normie.

Faktycznie to cos tam mam z kolanem i jakos meczy mnie kaszel, alergiczny prawdopodobnie.
          • pomidorpomidorowy Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 09:27
            no to masz wytlumaczenie wink alergia - daje podwyzszone leukocyty, kolano zapewne takze. Nie ma sensu robic badan jesli czujesz ze cokolwiek jest nie tak....
            • black_halo Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 09:28
              No badania sie robi wlasnie po to zeby zobaczyc czy cos jest nie tak?
              • pomidorpomidorowy Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 09:30
                no ok, ale robilas te badania zeby sprawdzic czy masz alergir i poczatki przeziebienia? smile zapewne nie...
                odczekaj az oczywiste objawy ustapia i wtedy bedziesz szukac dalej bo teraz i tak nic nie wiesz...ten wynik o niczym nie mówi
                • black_halo Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 09:32
                  Nie no, badania ogolne, typu krew, tarczyca, pierwiastki itd.
                  • pomidorpomidorowy Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 09:36
                    czyli robilas badania profilaktyczne? wylecz kolano, infekcje i wtedy zrob morfologie ponownie. P/zapalne i p/alergiczne np kortykosteroidy podwyzszaja leukocyty to tak apropos kolana i alergii gdybys brala
    • melancho_lia Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 10:06
      Morfologia do powtórki za pare tygodni. Tylko rozkaz ręczny zamów, komputerowe bywają niewiarygodne.
      Ja z kolei mam w druga syrone- leukocytów zwykle 3.5- 3.7 tys. Rozmaz prawidłowy, reszta badan ok.
    • nowel1 Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 10:16
      Byłaś na czczo?
      Jeśli tak, powtórz morfologię z rozmazem manualnym po weekendzie i jeśli będą nieprawidłowości, idź do lekarza.
      Nie słuchaj proszę porad osób, którym coś się wydaje.
      • melancho_lia Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 10:21
        Do morfologii nie trzeba byc na czczo.
        • nowel1 Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 10:24
          "Nie wiem, ale się wypowiem".
          Po posiłku podnosi się nieznacznie poziom WBC.
          • melancho_lia Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 10:34
            No tak. Większość lekarzy się myli w takim razie. Inna sprawa ze nieznacznie to nie ponad 2 tysiące.
            I nie ma co lecieć od razu na powtórkę badania.
            • nowel1 Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 10:37
              Tak, jasne, masz rację.
              • black_halo Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 10:39
                Bylam 6 godzin po posilku co jest uwazane za "na czczo".
                • nowel1 Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 12:19
                  Tak, jak pisałam - jeśli nie jesteś w trakcie leczenia żadnej zdiagnozowanej choroby mogącej dać podwyższone markery stanu zapalnego, powtórz badanie i w razie utrzymywania się lub zwiększenia nieprawidłowości wybierz się do lekarza. Nie ma sensu czekać kilka tygodni, bo być może należy po prostu wdrożyć odpowiednie leczenie w tym czasie.
                  • pomidorpomidorowy Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 12:32
                    alergia i stan zapalny w kolanie (bó) kaszel czyli jakas infekcja dadza taki wynik.... znamienne ze kazda prosba o interpretacje konczy sie straszeniem, wizjami nowotworów w stanie terminalnym...
                    jesli ktos robi badania profilaktyczne to robi sie je w czasie kiedy czujemy sie OK tzn nie mamy np przeziebienia bo takie badanie jest bez sensu
                    • nowel1 Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 13:53
                      Serio? Infekcja w kolanie nie wymaga leczenia?
                      Alergia da leukocyty 12 tys?

• black_halo Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 14:16
                        No dobra, ale czy 12.3 to jest duzo czy malo?

Tak jak mowie, badanie bylo robione po 6 godzinach od posilku, wieczorem. Rownoczesnie mialam okres (wiem, ze glupio ale dopiero pozniej doczytalam, ze morfologie robi sie minimum 3 dni po miesiaczce). Co jest z kolanem dokladnie to nie wiem, nie tyle mnie boli co ciagnie. USG nie wykazalo nic.
                        • nowel1 Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 14:26
                          Lekkie podwyższenie, ale robiłaś badania po coś - więc sprawdź, czy się utrzymuje, a jeśli tak, to lecz przyczynę.
                          • black_halo Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 14:48
                            No moja lekarka przez telefon tez stwierdzila, ze nie ma sie czym martwic. Wizyte mam we wtorek i nie wiem czy to juz jest pora na kolejna morfologie czy porzekac. Problem w tym, ze potem wyjezdzam na tydzien za granice, dluga podroz, duzo stresu i badania tez moga wyjsc malo miarodajne.
                        • nangaparbat3 Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 15:04
                          Pamiętam, że przy zapaleniu wyrostka mialam 14000.
                          Na Twoim miejscu poszlabym za radą Nowel, bo je wpisów różne nie pozostawiają wątpliwości, że jest lekarzem.
                          • pomidorpomidorowy Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 15:49
                            tak, nie sluchaj swojej lekarki tylko wirtualnych bytów na forum....
                            • nangaparbat3 Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 15:54
                              Novel radzi: powtórz badanie i idź do lekarza.
              • melancho_lia Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 10:42
                Mogę to samo napisać o Tobie. A w świetle poniższego wpisu autorki twoja teoria takze nie ma zastosowania.
    • rosapulchra-0 Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 15:23
      A co to jest to CRP?
      • najma78 Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 15:32
        Jesli lekarz zlecil testy krwi to byl jakis powod. Rezultat powinien trafic do niego i na kolejnej lekarz powinien omowic to z toba.
        Co do kolana, akurat na usg wiekszosci stawu kolenowego nie widac. Jesli doznalas urazu to chyba lepiej zrobic rentgen, ale to tez powinnas omowic z lekarzem.
        • black_halo Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 23:09
          Tu sie rtg robi bardzo rzadko, w wyjatkowych przypadkach. Lekarz stwierdzil, ze to naciagniete wiezadlo ale czy na pewno to nie moze powiedziec.
      • annajustyna Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 16:45
        Tzw. ostre bialko wskazujace na stan zpalny w organizmie.
        • rosapulchra-0 Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 17:15
          Dzięki smile
    • ichi51e Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 15:40
      Sama chcialam to napisac ale potem pomyslalam - ach zaklad ze gazeta tez chce? No i prosze wygralam sliwke w czekoladzie!
    • kozica111 Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 16:31
      A w ciazy nie jesteś?
    • puellae_2007 Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 16:36
      A w ciąży to normalne?
      • kozica111 Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 17:00
        Tak, oczywiście tez do pewnych granic, ale normalne.
    • przeciwcialo Re: podwyzszone biale krwinki 01.11.14, 18:27
      W czasie okresu nie powinno sie robić badań bo mogą dać podwyższone wyniki. Dla spokoju zrób za pare dni powtórkę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka