Dodaj do ulubionych

Trójglicerydy

18.07.24, 22:54
Zrobiłem sobie badania. I wyszło mi że trój glicerydy mam na poziomie 205 ze strzałką w górę. W necie znalazłem taki komentarz: Natomiast stężenia powyżej 200 mg/dl są związane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju miażdżycy oraz z incydentem sercowo-naczyniowym w postaci udaru mózgu lub zawału serca.
Olać czy iść do lekarz? Bo trochę się przestraszyłem. Pozostałe wyniki idealne.
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: Trójglicerydy 18.07.24, 22:58
      Po co lekarz?
      Mniej tłuszczu jeść i tyle
      • is-laura Re: Trójglicerydy 18.07.24, 23:11
        Raczej mniej węglowodanów i alkoholu
        • mamalgosia Re: Trójglicerydy 18.07.24, 23:13
          Trójglicerydy to tłuszcze
          • snakelilith Re: Trójglicerydy 18.07.24, 23:15
            No i? Otłuszczenie wątroby też ma się głównie od (nadmiaru) cukru.
            • mamalgosia Re: Trójglicerydy 20.07.24, 00:59
              Ale jak cukry mogą przekształcić się w tłuszcze?
              • mikams75 Re: Trójglicerydy 20.07.24, 09:07
                a jak jesz duzo slodyczy, to odklada ci sie na tylku tluszcz czy cukier?
                • mamalgosia Re: Trójglicerydy 20.07.24, 10:42
                  Ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie. Nie rozumiem, jak węglowodany mogą zmieniać się w tłuszcze. W glikogen - owszem. Ale w tłuszcz? To niemożliwe, musi być jakiś inny mechanizm i o niego pytam
              • marta.graca Re: Trójglicerydy 20.07.24, 09:19
                Ty chyba jesteś nauczycielką, prawda?
                • mikams75 Re: Trójglicerydy 20.07.24, 09:33
                  Ja? Nie.
                  Ale wolalabym, zeby mi sie odkladal cukier a nie tlusz, moze by sie wyplukal pod prysznicem wink
                  • marta.graca Re: Trójglicerydy 20.07.24, 10:16
                    Pytałam mamalgosię. A z tym wypłukaniem faktycznie kuszące 🙂
          • memphis90 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:35
            🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
            Trójglicerydy sa produktem metabolizmu cukrów prostych.

Radą na obniżenie TG jest odstawienie cukrów prostych (i alko) oraz aktywność fizyczna.
            • tilijka123 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 14:02
              memphis90 napisała:

> 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
              > Trójglicerydy sa produktem metabolizmu cukrów prostych.
              >
              > Radą na obniżenie TG jest odstawienie cukrów prostych (i alko) oraz aktywność f
              > izyczna.
              >

Potwierdzam, u mnie bardzo ładnie spadały gdy ograniczałam węglowodany.
            • mamalgosia Re: Trójglicerydy 20.07.24, 01:03
              W jaki sposób tłuszcze powstają z węglowodanów?
              • presens Re: Trójglicerydy 20.07.24, 07:33
                To są skomplikowane procesy biochemiczne. Co się dzieje ze zjedzonym w dużej ilości cukrem?

Pomijając fakt, że nieduża ilość cukru zostanie na bieżąco zużyta na potrzeby energetyczne organizmu w ciągu owych dwóch godzin po posiłku, to generalnie mamy pięć możliwości:

zamiana na glikogen w wątrobie
                zamiana na glikogen w mięśniach
                zamiana na triglicerydy w wątrobie
                zamiana na triglicerydy w tkance tłuszczowej
                zamiana na cholesterol
                • presens Re: Trójglicerydy 20.07.24, 07:38
                  Najsilniej skorelowane są triglicerydy, jako, że ich metabolizm jest stosunkowo najprostszy i najbardziej bezpośrednio wskazują na przeładowanie organizmu węglowodanami. Jakkolwiek triglicerydy we krwi mogą pochodzić również z pożywienia, to jednak głównym ich źródłem jest synteza w wątrobie z cukru. U osób, które ograniczą nadmiar węglowodanów w diecie, triglicerydy w znaczący sposób szybko spadają. Norma dla triglicerydów to ok. 50-150mg%. Na diecie niskowęglowodanowej rzadko przekraczają one 100mg%.
                  • mamalgosia Re: Trójglicerydy 20.07.24, 10:47
                    To nadal nie jest odpowiedź. Nie mogę nigdzie znależć, jakie reakcje prowadziłyby do takiej przemiany. Chemicznie to jest niemożliwe. A nie mam żadnej książki z biochemii.

• mamalgosia Re: Trójglicerydy 20.07.24, 10:58
                      Cykl pentozowy, synteza kwasów tłuszczowych - to jedyne możliwości, w których wątroba (przy pomocy trzustki) jest w stanie wytworzyć tłuszcze z węglowodanów. Maksymalnie 1-3% przyjętych węglowodanów. Takie biochemiczne dane znalazłam. Chemicznie taka przemiana jest praktycznie niemożliwa, wygląda na to, że biochemicznie właściwie też. Musi być więc inny nechanizm odkładania tłuszczów. Prawdopodobnie magazynujemy to, co się da magazynować. Jeśli jednocześnie jemy cukry i tłuszcze (czyli praktycznie prawie zawsze), to magazynujemy tym więcej tłuszczu, im więcej jemy któregokolwiek składnika, bo oba są moco energiotwórcze. Ale teoretycznie gdyby w ogóle nie jeść tłuszczu, a sam cukier, to tłuszcz by się nie odłożył
                      • mamalgosia Re: Trójglicerydy 20.07.24, 11:16
                        Tak, znalazłam potwierdzenie w artykule biochemicznym.
                        Jeśli przyjmujemy nadmiar żywności w stosunku do zapotrzebowania energetycznego, to odkładamy tłuszcz. Jeśli nadal jest nadmiar, to glukoza (czyli produkt rozkładu prawie wszystkich węglowodanów) przekształca się w glikogen, który magazynujemy np w mięśniach. Potem przychodzi kolejny posiłek, znowu zjadamy mieszankę różnych grup związków i magazynujemy z nich tłuszcz. Oczywiście to wszystko przy założeniu nadmiaru.

Zastanawiam się, co by było, gdyby teoretycznie jeść TYLKO czysty cukier, w ilości, której spalenie powodowałoby nadmiar energii, a mięśnie byłyby już pełne glikogenu. Wtedy tłuszcz by się nie odłożył. Praktycznie taka sytuacja jest niemożliwa oczywiście, stąd to uproszczenie, że węglowodany "zmieniają" się w tłuszcz. Jest to jednak stwierdzenie nieprawdziwe. Węglowodany powodują, że odkłada się tłuszcz, ale to nie z nich on powstaje

• mamalgosia Re: Trójglicerydy 20.07.24, 11:20
                          Reasumując w kwestii autora wątku- nie ma siły, albo mniej jeść żywności o wysokiej wartości energetycznej, albo więcej zużywać. Lekarz tu po nic
                • mamalgosia Re: Trójglicerydy 20.07.24, 10:45
                  Ale słowo "zamiana" co oznacza?
                  Zużywanie na bieżąco - ok, spalanie, wydziela się energia.
                  W glikogen - ok, to zrozumiałe dla mnie reakcje chemiczne.
                  Natomiast kompletnie nie rozumiem, jak węglowodany mogą zmienić się w tłuszcze.
                  • presens Re: Trójglicerydy 20.07.24, 13:16
                    Nie jest to wiedza, którą przyswoisz przez przeczytanie artykułu, nie mając podstaw , ale mimo wszystko wklejam Ci wykład z biochemii na ten drmichalak.pl/pl/artykuly/regulacja-przemian-cukrow-i-tluszczow
                    • mamalgosia Re: Trójglicerydy 20.07.24, 14:41
                      Czyli jest tak, jak napisalam powyżej
                  • wapaha Re: Trójglicerydy 21.07.24, 09:26
                    mamalgosia napisała:

> Ale słowo "zamiana" co oznacza?
                    > Zużywanie na bieżąco - ok, spalanie, wydziela się energia.
                    > W glikogen - ok, to zrozumiałe dla mnie reakcje chemiczne.
                    > Natomiast kompletnie nie rozumiem, jak węglowodany mogą zmienić się w tłuszcze.
                    >
                    a rozumiesz -czy może to też jest trudne jak płyny zmieniają się w mocz a smaczne pyszne jedzenie w śmierdzący brzydki stolec ?
                    • mamalgosia Re: Trójglicerydy 21.07.24, 12:04
                      Tak, rozumiem zachodzące tam procesy chemiczne. Chemicznie przemiana glukozy w tłuszcz jest niemożliwa
                      • mamalgosia Re: Trójglicerydy 21.07.24, 12:06
                        No ale już wytłumaczyłam w czym rzecz, albo nie przeczytałaś, albo nie zrozumiałas
                      • presens Re: Trójglicerydy 21.07.24, 12:28
                        Nieprawda. Czytałaś wykład?
      • alpepe Re: Trójglicerydy 19.07.24, 09:33
        No, mój brat na diecie wegetariańskiej je mało tłuszczu, a ma wywalone triglicerydy w kosmos, do tego problemy z ciśnieniem. Ja za to uwielbiam masło. Cholesterol super, trigricerydy super, ciśnienie super, puls super.
        • kk345 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:16
          A 95 letni sąsiad pali codziennie trzy paczki fajek i ani śladu raka płuc?😀
          • snakelilith Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:20
            Palenie i rak płuc to jest potwierdzona medycznie zależność. Choć i tak zadziwiająco duża liczba palaczy tego raka nie dostanie, co czasem uważam, za wielką niesprawiedliwość losu. Czegoś takiego nie ma jednak pomiędzy masłem, a podwyższonym cholesterolem. Więc tym razem walisz ślepakami.
        • memphis90 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:36
          Bo trójglicerydy nie powstają z jedzenia tłuszczu…
          • alpepe Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:01
            Odniosłam się do konkretnego wpisu, ja nie twierdzę, że od tłuszczu.
          • primula.alpicola Re: Trójglicerydy 19.07.24, 13:07
            Memphis, a co po wiesz o takich wynikach:

Cholesterol całkowity- 239
            HDL- 90
            nie-HDL- 148
            LDL- 131
            Triglicerydy- 92

Mój lekarz prychnął, "chciałbym mieć takie wyniki", a ja bym chciała wszystko mieć w normie.

• bib24 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 13:20
              to są super wyniki. trójglicerydy mniej niż 100, hdl powyżej 70. na resztę w ogóle nie należy patrzeć. bo te 2 pierwsze redukują wszelkie ryzyka zawału.
              • primula.alpicola Re: Trójglicerydy 19.07.24, 13:31
                Ooo, super, dziękuję!
        • princesswhitewolf Re: Trójglicerydy 19.07.24, 14:25
          >No, mój brat na diecie wegetariańskiej je mało tłuszczu, a ma wywalone triglicerydy w kosmos

bo nie kazdy wegetarianin je duzo warzyw i czesto jest to dieta bogata w weglowodany proste. Duzo ziemniakow, bialego chleba, slodycze itd. No i czesto malo bialka.

• alpepe Re: Trójglicerydy 19.07.24, 18:20
            Nie wiesz, jak się odżywia mój brat i odniosłam się konkretnego postu.
      • nowel1 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 16:31
        Nie tłuszczu, w każdym razie to nie najważniejsze. Słodycze i alkohol.
        • mamalgosia Re: Trójglicerydy 20.07.24, 01:04
          Ale dlaczego? Poproszę o mechanizm
          • marta.graca Re: Trójglicerydy 20.07.24, 09:21
            Przecież ci presens napisała powyżej.
            • primula.alpicola Re: Trójglicerydy 20.07.24, 10:43
              marta.graca napisała:

> Przecież ci presens napisała powyżej.
              >

Nie do wiary🤦
            • mamalgosia Re: Trójglicerydy 20.07.24, 10:47
              Wcale nie, nie opisała żadnego procesu. Kopiuje tylko luźne stwierdzenia, a ja pytam o mechanozm
              • mamalgosia Re: Trójglicerydy 20.07.24, 10:48
                BTW - "powyżej" niekoniecznie znaczy "wcześniej"
                • bib24 Re: Trójglicerydy 20.07.24, 10:50
                  ale masz 100% racji. ludzie na ciężkie czasy magazynuja w pośladkach i nogach cukier. dokladnie tak to dziala.
                  • mamalgosia Re: Trójglicerydy 20.07.24, 10:53
                    Niepotrzebnie próbujesz mnie ośmieszyć. Może zamiast tego wyjaśnij?
                    • bib24 Re: Trójglicerydy 20.07.24, 10:55
                      ależ ja się z tobą zgadzam. zauważ, że jak kupujesz karkówkę ze świni to ona ma w sobie pasma cukru. dlatego ludzie tak lubią karkówkę. bo jest słodka i super karmelizuje sie na grillu.
                      • mamalgosia Re: Trójglicerydy 20.07.24, 11:17
                        Ojej, ależ to śmieszne
    • myelegans1 Re: Trójglicerydy 18.07.24, 22:58
      robiles badania na czczo, czy po posilku, trojglicerydy sie wahaja w zaleznosci od tego, kiedy krew byla pobierana. na badania i ogolny stan pacjenta trzeba patrzec holistycznie, nie wybiorczo na podstawie jednego wyniku...

jak lekarz zlecil badania, to powinienes dostac dalsza porade...
      • tanebo001 Re: Trójglicerydy 18.07.24, 23:03
        Na czczo
        • myelegans1 Re: Trójglicerydy 18.07.24, 23:18
          popatrz na HDL i calosciowy cholesterol

HDL = cholesterol calosciowy/HDL

idealny: ponizej 3.5
          dobry: powyzej 5
          zly: powyzej 5

jak masz powyzej 5 calosciowy/HDL i wysokie trojglicerydy, powinienes pokazac lekarzowi, moze trzeba statyny wlaczyc
          • tanebo001 Re: Trójglicerydy 18.07.24, 23:28
            HDL ma tylko cholesterol 43 i nie HDL 144
            • myelegans Re: Trójglicerydy 19.07.24, 03:04
              A BMI jakie?
            • bib24 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 08:35
              to malo. taki hdl i takie trójglicerydy to wysokie ryzyko zawalu.
              hdl ma być wysoki a trójglicerydy niskie.
    • engine8t Re: Trójglicerydy 18.07.24, 23:28
      Bez paniki.... Farma ustalila kiedys dawno jakie maja byc limity a potem je zaciesniala glownie kierujac sie nie tym ile ma byc ale ile statyn mozna zapisac (i ile zarobic) aby nie byc narazonym na sady...Znajoma - prawnik w Pfizer a maz lekarz to mowi.
      Pamietam ze kiedys na ogolny cholsterol byl limi 245 a obecnie chyba 200 czy 180... I kiedy zmieniona z 240 na 200 to Pfizer zarobil na srzedazy statyn o $3B wiecej...
      Co nie znqcvczy ze nalezy cholesterol ignorowac - sam biare mala dawke...

Obecnie lekarze uzywaja ASCVD kalkulatora ryzyka i mozesz sobie go uzyc

tools.acc.org/ascvd-risk-estimator-plus/#!/calculate/estimate/

Zauwaz ze tam nie ma trojglicerydow?
      • bib24 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 08:36
        przecież on nie pisze o cholesterolu a o trójglicerydow. a na nie nie ma lekow to i lekarz nie patrzy.
      • kk345 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:20
        engine8t napisal
        > Pamietam ze kiedys na ogolny cholsterol byl limi 245 a obecnie chyba 200 czy 18
        > 0...
        >
        Kiedys ciężarnym zalecano czerwone wino na wzmocnienie krwi, to pewnie też jakiś spisek, że teraz zalecają całkowite odstawienie od alkoholu od początku ciąży....🤦🏻‍♀️
        • alpepe Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:04
          Moja matka całą drugą ciążę przechodziła na rauszu, pierwszą, ze mną, mniej, bo miała anemię i lekarstwem od ginekologa było czerwone wino z żółtkiem. Ani brat, ani ja nie mamy FAS, wagi urodzeniowe wysokie, u brata ponad 4 kilo, matka przytyła wtedy 30 kg...
          Po prostu kobiety w ciąży, które urodziły dzieci z FAS kłamały w kwestii ilości.
          • kk345 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 19:06
            <Po prostu kobiety w ciąży, które urodziły dzieci z FAS kłamały w kwestii ilości.
            Myślałaś o tym, żeby opatentować te przemyślenia? Bo lekarze dziś nie wiedzą, JAKA ilość jest bezpieczna, a ty zdajesz się mieć to obcykane.
            • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 19:15
              Ja bym proponował publikację w Nature.
            • alpepe Re: Trójglicerydy 19.07.24, 20:26
              Nie udawaj, że nie zrozumiałaś. Uznano, że badania na kobietach w ciąży w kwestii toksycznej dla płodu dawki nie mogą być wykonywane, a bogobojne łgające matki zeznawały, że to był jeden kieliszek, nawet, jeśli musiały łoić zdrowo. Tylko dlatego jest mowa, że nie ma bezpiecznej dawki dla płodu. Żeby nie było niedomówień, ja miałam w drugiej ciąży raz jeden smak na martini. Był to szósty miesiąc i wypiłam kieliszek, mimo wiedzy o zaleconym przez lekarza mojej matki pijaństwie jako lekarstwu na anemię.
      • memphis90 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:40
        Triglicerydemii nie leczy się statynami 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

I oczywicie znajoma prawniczka z Pfizera prowadziła osobiście badania kliniczne wykazujące jednoznacznie, że cholesterol 245 aaaaaaboslutnie nie zwiększa żadnego ryzyka udarów. Nic a nic! Tylko spisek! Spisek jej pracodawcy!
    • princesswhitewolf Re: Trójglicerydy 19.07.24, 03:52
      Poszukaj suplement z czerwonym fermentowanym ryzem. Serio mowie. Wygoogluj to. Efektywność bardzo wysoka o ile kupuje sie bezpieczny ( ktostam niedawno sie zatruł w jakims kraju)
      • presens Re: Trójglicerydy 19.07.24, 07:02
        Ale po co? Trójglicerydy spadną po odstawieniu nadmiaru fruktozy- słodkich napoi, soków, owoców oraz mącznych węgli. Dobrze robi też suplementacja porządną omegą 3.
        • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 07:05
          Nie piję słodkich napojów. Tylko i wyłącznie woda. Z owoców jem tylko gruszki.
          • snakelilith Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:27
            tanebo001 napisał:

> Nie piję słodkich napojów. Tylko i wyłącznie woda. Z owoców jem tylko gruszki.
            >

Ale możesz jeść przetworzone produkty zawierające syrop fruktozowy. Nie spodziewam się po tobie wiedzy o zdrowym odżywianiu ani większej umiejętności przygotowania sensownego posiłku oprócz chleba z kiełbasą plus ziemniaki z kotletem. Prania w pralce też uczyłeś się dopiero, gdy musiałeś. Sportów zapewnie też nie uprawiasz. Jak do pakietu dochodzi popalanie papierochów, to typowe męskie dolegliwości wieku średniego są praktycznie nieuniknione.
            • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:39
              Zejdź ze mnie. 90% Mało która ematka piecze sama chleb z komosy na zakwasie...
              • snakelilith Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:52
                tanebo001 napisał:

> Zejdź ze mnie. 90% Mało która ematka piecze sama chleb z komosy na zakwasie...
                >

Ja też rzadko taki piekę. Jem jednak uczciwy chleb, bo czytam składy. A wczoraj jadłam bo było gorąco i nie chciało mi się stać długo w kuchni, sałatkę orientalną z couscousu z kolorową papryką, pomidorami, świeżym ogórkiem, czerwoną cebulą, świeżą pietruszką, świeżym serem owczym, ciecierzycą, z sokiem cytryny, oliwą i kilkoma orientalnymi przyprawami. Zrobiłam całą wielką misę, warzyw było więcej niż couscousu. I te powinny być podstawą twojego jedzenia. Nie mięso.
        • princesswhitewolf Re: Trójglicerydy 19.07.24, 08:38
          Presens oh gdyby to bylo takie proste. Trojglicerydy maja wysokiw nawet faceci ktorzy nie jadaja nic co zawiera cukier i stronia od owocow.

Omega3 owszem, ale Red Fermented rice obniza calosc cholesterolu
      • memphis90 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:47
        Monakolina to też statyna - w dodatku w większych dawkach została wycofana w 2022r ze względu na działania niepożądane, gl uszkodzenia mięśni i wątroby.
    • b-b1 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 07:06
      Jaki masz stosunek trójglicerydów do Hdl?
      Jeśli poniżej 2 jest ok niezależnie jaki masz cholesterol całkowity.
      • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 07:12
        HDL 43
        • b-b1 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 07:18
          Trójglicerydy 205-a hdl 43? Czyli stosunek 4,8-wysoko-za wysoko.
          Obniż dietą low carb. Wyniki się poprawią, a jeśli potrzebujesz to i sylwetka wysmukli.

• tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 07:23
            Sęk w tym że już prawie nie jem chleba. Tylko żytni razowy i jak naj mniej. Zero makaronów, kasz, strączkowych. I bez przetworzonych. A mimo to cholesterol wysoki. Martwi mnie to bo mam tętniaka.
            • b-b1 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 07:38
              Całkowitym cholesterolem się nie przejmuj.

Żytni razowy ma więcej węglowodanów niż pszenny.
              Nie ma opcji nie jedzenia weglowodanów i takich wyników.
              Chleb-zero-jak musisz -są przepisy na chleby niskoweglowodanowe, albo gotowe mieszanki.
              Zero makaronow/ ryżu/kasz
              Owoce-tylko maliny/borówki-gruszka odpada.
              Masz naprawde spory wybór -wszelakie sery/ jaja/ mięso/szynki/kiełbasa, warzywa zielone.
              Mój mąż nigdy nie był tak zadowolony z diety-zostaje na stałe😉

• princesswhitewolf Re: Trójglicerydy 19.07.24, 08:40
              To
              • b-b1 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 08:51
                Ryz czerwony- węglowodany na kg ok 72
                Ryz koniak- na 1 kg ok 3
                Widzę różnicę😉

Błonnik można uzupełniać siemieniem, babka plesznik, błonnikiem bambusowym, kokosowym itp….
                • princesswhitewolf Re: Trójglicerydy 19.07.24, 15:19
                  haha, ale to nie chodzi o jedzenie ryzu czerwonego jako danie, tylko wyciag z niego, Wkleilam przeciez zdjecie. sfermentowany. Zawiera naturalne zrodlo statyn To sa kapsulki.Chyba tylko memphis wie o czym mowie zreszta napisala sluszna watpliwosc w temacie
    • bib24 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 08:26
      obicąć węgle (w tym piwo, cukry). to węgle nabijają trójglicerydy. wysokie trójglicerydy wiążą się ze znaczącym ryzykiem chorób od tętnic. dużo bardziej niż jakikolwiek cholesterol.

a lekarz ci nie pomoże bo nie ma leków obniżających trójglicerydy, tylko odpowiednie jedzenie.
      • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 08:31
        Ostatni raz piwo miałem w gębie 8 miesięcy temu. Prawie nie jem chleba, unikam ziemniaków. Ogólnie to nie mam już z czego rezygnować.
        • bib24 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 08:38
          zawsze mozna z czegoś zrezygnować. twój organizm nie toleruje węgli, tak się to dokladnie objawia. niski hdl, wysokie trojglicerydy i pewnie wysoka insulina. są ludzie co jedzą 300 gram węgli dziennie i jest ok a są ludzie, szczególnie troszkę starsi, którzy muszą zejść poniżej np 30 gram dziennie. albo dostaną cukrzycy / zawału / udaru. taki los.
        • bib24 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 09:01
          a i jeszcze jedno. tu nie chodzi o odchudzanie. tylko o obcięcie węgli. można te obcięte węgle spokojnie dobić bialkiem/tluszczem i nie chodzić głodnym.
          • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 09:03
            OK. Tylko jak zrobić objad bez węgli?
            • b-b1 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 09:04
              Co zazwyczaj jesz na obiad?
              Zamienimy.
              • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:13
                OK. 2 ziemniak, sznycel z piersi, surówka z kapusty kiszonej. Zamieniajcie.
                • bib24 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:24
                  robisz 2 sznycle, więcej surówki, nie dajesz ziemniaka. sznycel oczywiscie bez panierki.
                • kk345 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:30
                  A sznycelek panierowany?
                • maslova Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:59
                  tanebo001
                  Re: Trójglicerydy
                  19.07.24, 08:31
                  Ostatni raz piwo miałem w gębie 8 miesięcy temu. Prawie nie jem chleba, unikam ziemniaków. Ogólnie to nie mam już z czego rezygnować.

b-b1
                  19.07.24, 09:04
                  Co zazwyczaj jesz na obiad?
                  Zamienimy.

tanebo001
                  19.07.24, 10:13
                  OK. 2 ziemniak, sznycel z piersi, surówka z kapusty kiszonej. Zamieniajcie.

I tyle w temacie samoświadomości na temat tego, co jesz big_grin
                  • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:03
                    2 ziemniaki. Tylko tyle.
                    • b-b1 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:05
                      tanebo001 napisał:

> 2 ziemniaki. Tylko tyle.

Ziemniaki to węgle-z nich trójglicerydy.
                      • snakelilith Re: Trójglicerydy 19.07.24, 18:22
                        b-b1 napisała:

> Ziemniaki to węgle-z nich trójglicerydy.

Tak, tak, zrezygnuje z tych biednych dwóch ziemniaczków bo trójglicerydy, ale wypije pojemnik słodzonego kefiru, zje gotową sałatkę ze słodzonym dressingiem i wtryni kilka kabanosów (przeczytaj sobie typowe składy wędliny).
                    • bib24 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:06
                      więc sądząc po wynikach dla ciebie za dużo.
                    • maslova Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:18
                      tanebo001 napisał:

> 2 ziemniaki. Tylko tyle.
                      >

Powtórzę:
                      I tyle w temacie samoświadomości na temat tego, co jesz.
              • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:20
                Główny problem to są przepisy. Dlaczego wszystko co znajduję w sieci jest takie fikuśne??? Omlet z jajek żółwia skórzastego z mięsem jaszczurki nowogwinejskiej... Czy ja mieszkam na złotej 44????????????
                • b-b1 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:30
                  tanebo001 napisał:

> Główny problem to są przepisy. Dlaczego wszystko co znajduję w sieci jest takie
                  > fikuśne??? Omlet z jajek żółwia skórzastego z mięsem jaszczurki nowogwinejskie
                  > j... Czy ja mieszkam na złotej 44????????????
                  >
                  😂😂
                  Żeberka z kapustą, pieczeń z karkówki, łopatki
                  Schabowy z panierką z mąki migdałowej
                  Udka z kurczaka/pałeczki/podudzia /z indyka itp...
                  Rolady😂 z czerwoną kapustą( jest przepis na kluski niskoweglowodanowe, ale nie testowałam jeszcze-więc nie polecę)
                  Ryby-bez panierki
                  Co sobie zamarzysz-wszelkie mieso i ryby smażone-ale bez mąki i bułki tartej.

Sałatki z kiszonej/białej,czerwonej, kalafiora/brokuła, papryki, pomidorow, ogórka, rzodkiewek, szpinak,

Omlety z jajek/sadzone/na miękko/ z boczkiem/kiełbasą/szynką
                  Bialy ser z rzodkiewką/makrelą/pomidorami/łososiem, tuńczykiem
                  Szprotki, sery żółte/pleśniowe itp....

Jest z czego wybierać-przepisy niepotrzebne.

• tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:44
                    Widzę kilka problemów. Po pierwsze - czy produkty dostanę w stokrotce? Po drugie - to musi być prosty przepis. Przychodzę w pracy o 17-tej. Nie mam ochoty czekać z obiadem do 23. Po trzecie - bez udziwnień. Bo jeśli będzie to eksperyment to pierwsze sto pójdzie do kosza bo będzie niejadalne.
                    • bib24 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:51
                      a ty myslisz ze o ktorej my wracamy? ja gotuję z górką ilościową wcześniej a następnego dnia odgrzewam.
                      nigdy nie czekam na jedzenie dłużej niż 15 minut.
                    • b-b1 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:53
                      tanebo001 napisał:

> Widzę kilka problemów. Po pierwsze - czy produkty dostanę w stokrotce? Po drugi
                      > e - to musi być prosty przepis. Przychodzę w pracy o 17-tej. Nie mam ochoty cze
                      > kać z obiadem do 23. Po trzecie - bez udziwnień. Bo jeśli będzie to eksperyment
                      > to pierwsze sto pójdzie do kosza bo będzie niejadalne.
                      >

Wszystkie w/w produkty sa w Stokrotce-jeśli się uprzesz panierować schabowego/fileta -mąkę migdałową kupisz w kerfie/lidlu/w necie.

Pieczen robisz na 2-3 dni, żeberka na 2-3 dni itd...sałatki na świeżo-pokrojenie pomidorów i ogórka zajmuje chwilę. Kapusta na cieplo dluzej, ale gotujesz na 2-3 dni.

Mięso z obiadu mozesz tez na kolacje zjesc😉
                    • presens Re: Trójglicerydy 19.07.24, 17:28
                      Przestań smażyć. Gotuj , piecz i duś. Nie używaj tłuszczy trans- tylko masło klarowane, oliwa ew smalec. Jedz oliwę na surowo np w sałatkach
                  • tilijka123 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 14:24
                    b-b1 napisała:

> Schabowy z panierką z mąki migdałowej

można też użyż sezamu zamiast bułki w panierce
            • bib24 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 09:17
              zrobić więcej mięsa i do tego dać warzywa tylko o malej zawartości węgli.
              i zjeść tego dużo.
              popić wodą / herbatą bez cukru.
              • b-b1 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:21
                Bib 24 już zamieniła😂-zamiast 1 sznycla-3 sznycle-bez panierki jak mniemam, i kapusta kiszona. Nie ma ziemniaków w jadłospisie-mają za dużo węglowodanów. Jesz do oporu.
                Musisz trochę myślenie przestawić. Nie tłuszcz paskudzi wyniki tylko węglowodany.
                • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:25
                  I nadal będę czuł się jak po sałatce w pubie...
                  • bib24 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:27
                    a wiesz dlaczego? bo pierś z kurczaka jest bardzo mało tłusta i nie najada. zrób zamiast tego ale taki konkretny stek wołowy z rostbefu. też jest mało tłusty ale tłustszy niż pierś. Taki z minimum 300 gram. Dorzuć surowki. I zobaczymy czy będziesz głodny.
                    • b-b1 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:33
                      Na przegryzkę kabanosy, kiełbacha, szprotki😂, orzechy brazylijskie( w Lidlu).
                      Za jakis czas przestaniesz być głodny przegryzki wylecą.
                      • snakelilith Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:42
                        b-b1 napisała:

> Na przegryzkę kabanosy,

Kabanosy to nie jest zdrowe jedzenie.
                        • b-b1 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:47
                          snakelilith napisała:

> b-b1 napisała:
                          >
                          > > Na przegryzkę kabanosy,
                          >
                          > Kabanosy to nie jest zdrowe jedzenie.

Zdrowsze od pełnoziarnistej bułki/płatków owsianych, czy ryżu czerwonego(?), niskowęglowodanowe, a jak jeszcze ze sprawdzonego źródła( często u nas w Polsce w niektore dni tygodnia sa wedliny od lokalnych rolników) to już składowo cud/miód😉

• snakelilith Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:59
                            b-b1 napisała:

> Zdrowsze od pełnoziarnistej bułki/płatków owsianych, czy ryżu czerwonego(?),

Po pierwsze. Nie ma żadnych dowodów to, że niskowęglowodanowa dieta jest zdrowsza. Taka może mieć sens jedynie przy zaawansowanej insulinooporności w celu szybkiego obniżenia cukru.
                            Po drugie. Problemem jest mocno przetworzona żywność, a kiełbasa taką jest. Jest naładowana masą dodatków, toną soli i kancerogennych aromatów. Przestańcie żreć kiełbasę. Jak już to kawałek czystego mięsa, ale do zdrowej flory bakteryjnej potrzeby błonnika i jak ktoś nie chce jeść produktów zbożowych, to bez dużej porcji warzyw i strączkowców się nie obejdzie. Jak ktoś je jednak regularnie strączkowce, to może nawet mięso ograniczyć.
                            • b-b1 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:03
                              Nie jesteś na bieżąco-są już badania-niskie węgle wycofują stłuszczenie wątroby, cukrzycę typu 2, wysokie ciśnienie, mają powiązanie z depresją, alzheimerem, problemami z tarczycą ...
                              • snakelilith Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:24
                                b-b1 napisała:

> Nie jesteś na bieżąco-

To ty nie jesteś na bieżąco. Istnieją nawet aktualne badania pokazujące, że niskowęglowodanowe diety mogą szkodzić. Ale ponieważ nie ma do tej pory pewnych wyników (jedno badanie to jeszcze nie dowód), to nie ma potrzeby rezygnacji ze wszystkich węglowodanów. Ograniczyć należy cukier i przetworzoną żywość. Ja z diety tanebo wywaliłabym te słodzone danone, wędlinę, wszelkie kupne sałatki (tam jest tona cukru, a czasem nawet fruktoza). Wprowadziła warzywa jako podstawę diety, strączkowce, dobre tłuszcze w postaci oliwy, oleju rzepakowego, konopnego, orzechy, a zamiast "sznyclów" świeże ryby i śledzie. Do tego można jeść chleb, ziemniaki i nawet ryż/makaron.
                                Z lekarzem ustalić sprawę dozwolonego ruchu, bo nikt bez ruchu nie zostanie do starości zdrowy.
                                • b-b1 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:41
                                  Dieta niskowęglowodanowa nie ma opcji zaszkodzić i nie szkodzi.
                                  Nawet Ci, którzy bardzo restrykcyjnie podchodzą do węgli i ucinają je drastycznie mają świadomość, że od czasu do czasu trzustkę trzeba rozruszać, aby nie zaprzestała produkcji insuliny.
                            • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:03
                              Nie jem wcale kiełbasy od 16 lat.
                              • snakelilith Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:25
                                tanebo001 napisał:

> Nie jem wcale kiełbasy od 16 lat.
                                >

Jak nie jesz, jak jesz kabanosy?
                                • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:26
                                  Ale to nie ja napisałem o kabanosach.
                                  • maslova Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:38
                                    snakelilith
                                    19.07.24, 11:25
                                    tanebo001 napisał:

> Nie jem wcale kiełbasy od 16 lat.
                                    >

Jak nie jesz, jak jesz kabanosy?
                                    Odpowiedz Cytuj Link Zgłoś
                                    tanebo001
                                    19.07.24, 11:26
                                    Ale to nie ja napisałem o kabanosach.

Masz zaburzenia pamięci krótkotrwałej:

tanebo001
                                    19.07.24, 10:56
                                    Śniadania:
                                    - chleb żytni razowy (4 kromki grubości 4 mm), masło, pomidor/plasterek sera żółtego/plasterek szynki/twaróg krojony
                                    - jajecznica ze szczypiorkiem
                                    - kabanosy gotowane i kromka chleba jak wyżej
                                    2 śniadanie : owoc + kefir Danona
                                    obiadokolacja: 2 ziemniaki + mięso (sznycel w panierce/smażona nóżka), surówka (kapusta/ogórek/sałatka grecka z Rolnika
                    • snakelilith Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:40
                      bib24 napisała:

> a wiesz dlaczego? bo pierś z kurczaka jest bardzo mało tłusta i nie najada.

Jak słyszę pierś z kurczaka, to wiem, że ktoś tu jedzie po linii najmniejszego oporu. Do tego to nie pierś, a podobno "sznycel". Co to jest sznycel? Rozbity gotowy kotlet nasączony przemysłową przyprawą, w grubej panierce usmażony na margarynie? I do tego dwa ziemniaki plus mała porcja kapusty kiszonej jak dla dziecka? Założę się, że gdyby jadł cały talerz ziemniaków z połową wielkiego kalafiora w sosie curry, plus surówką ze świeżej potartej marchewką z odrobiną oliwy, plus sadzone jajko, to miał by lepsze wartości. To nie węglowodany jako takie są złem, a przetworzone żarcie wszelkiego rodzaju, tanie mięso złej jakości i złe tłuszcze.
                      On podobno nie już też chleba. Warzyw tyle to kot napłakał, owoców prawie wcale. To co on je?
                      • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:48
                        Surówki jem najwięcej. Curry nie jem, nie jestem hindusem, nie wiem jak to zrobić żeby to smakowało.
                        • bib24 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:55
                          jedz więcej dobrego mięsa. jaki jest ten sznycel? 100 gram? to tyle jest dla dziecka albo chudej kobiety. powinieneś startować od 300 gram.
                          albo upiecz skrzydełka z kurczaka i zjedz ich 10 - zobaczymy przy którym uznasz, że jesteś najedzony i na ile ci wystarczy.
                        • snakelilith Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:07
                          tanebo001 napisał:

> Surówki jem najwięcej. Curry nie jem, nie jestem hindusem, nie wiem jak to zrob
                          > ić żeby to smakowało.

Nie pisałam o curry jako daniu, a przyprawie. W XXI wieku zgrywanie się, że "nie jem curry, bo nie jestem hindusem" potwierdza tylko twoje kulinarne ubóstwo. Curry jedzą od wielu lat nawet Skandynawowie, razem ze śledziem w śmietanie. Pewnie nie używasz też wielu innych przypraw. A kapustę kiszoną to się je w grudniu. Teraz mamy sezon na świeże kapustne warzywa i masę innych i to powinieneś wykorzystać.
                          Ziemniaki cię też nie zabiją. Nie słuchaj bzdur o niskowęglowodanowej diecie, a tylko wieczorem idź jeszcze pobiegać.
                          • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:14
                            Już pisałem że bieganie zabiłoby mnie.
                      • memphis90 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:52
                        Nie powinien cudować z zamianą gruszki na kiełbasę/karkowke/szynke, tylko więcej się ruszać…
                        • b-b1 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:57
                          memphis90 napisała:

> Nie powinien cudować z zamianą gruszki na kiełbasę/karkowke/szynke, tylko więce
                          > j się ruszać…
                          >

Ale nie może, wiec zmiana diety zrobi dobrą robotę.
                        • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:58
                          Nie ma szans. Umarłbym.
                        • wapaha Re: Trójglicerydy 20.07.24, 07:25
                          memphis90 napisała:

> Nie powinien cudować z zamianą gruszki na kiełbasę/karkowke/szynke, tylko więce
                          > j się ruszać…
                          >

pozwolę sobie na podsumowanie tej częśći
                          dajecie złe rady
                          - za trudne
                          -za czasochłonne
                          -za męczące
                          -wymagajace zmian

ma być :
                          -prosto
                          -szybko
                          -bez wysiłku
                          -najlepiej kupne

temu panu nic nie pomoże bo :
                          -nie chce zmian tylko magicznej różdzki
                          -woli kupić niż zrobić
                          -jeśli męczarnią jest zrobienie /odgrzanie wcześniej zrobionego obiadu po 17 BO CZLOWIEK PRACUJĄCY WRACA Z PRACY PRZECIEŻ !!
                          - to patrz wyżej zmęczenie spowoduje wysiłek w postaci : zalegania przed kanapą bo
                          -BIEGANIE I RUCH ZABIJA

tyle dobrych rad i taki beton

btw - mam alergię na antywęglowodanowe krucjaty, a że ostatnio bardziej poznaję ketofaszyzm i ketosekty-mam obawy tongue_out
                          btw #team snake,
        • maslova Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:48
          tanebo001 napisał:

> Ostatni raz piwo miałem w gębie 8 miesięcy temu. Prawie nie jem chleba, unikam
          > ziemniaków. Ogólnie to nie mam już z czego rezygnować.
          >

W takim razie co jesz? Podaj kilka przykładów śniadań, obiadów i kolacji.
          • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:56
            Śniadania:
            - chleb żytni razowy (4 kromki grubości 4 mm), masło, pomidor/plasterek sera żółtego/plasterek szynki/twaróg krojony
            - jajecznica ze szczypiorkiem
            - kabanosy gotowane i kromka chleba jak wyżej
            2 śniadanie : owoc + kefir Danona
            obiadokolacja: 2 ziemniaki + mięso (sznycel w panierce/smażona nóżka), surówka (kapusta/ogórek/sałatka grecka z Rolnika
            • bib24 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:59
              tu masz ze 150 gram węgli przecież. albo więcej. chleb, ziemniaki, owoce....
            • b-b1 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:00
              Zjadasz codziennie z pół kg cukru w postaci chleba, ziemniakow, danona itp. Stąd trójglicerydy.
              • primula.alpicola Re: Trójglicerydy 19.07.24, 13:56
                Hmmm, jem w cholerę węglowodanów, rownież słodycze, owoce, lody, i alkohol. W rozsądnych ilościach, bo wiadomo, ale jem. Wyniki badań są wyżej w wątku.
                Zamiana ziemniaków, kasz, pieczywa na więcej mięsa, hmm, może i oszczędzi tanebo zawału, ale co z rakiem jelita grubego?
                Zasadniczo zgadzam siębtu ze snejk- wykluczyć/mocno ograniczyć przetworzoną żywność.
                • panna.nasturcja Re: Trójglicerydy 19.07.24, 17:03
                  Ale się ruszasz. Codziennie. A on wcale.
                  • primula.alpicola Re: Trójglicerydy 19.07.24, 18:20
                    panna.nasturcja napisała:

> Ale się ruszasz. Codziennie. A on wcale.

No tak, możliwe że tu jest pies pogrzebany.
    • marta.graca Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:30
      Ruszasz się?
      • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:50
        Nie. Lekarz mi zakazał. Mam tętniaka.
        • marta.graca Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:55
          Nie da się operować?
          • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:57
            Nie mam wskazań
            • alpepe Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:15
              Jak nie masz wskazań, jak nie możesz się ruszać? Cała masa ludzi żyje z tętniakami, a o nich nie wie i dowiaduje się przez przypadek.
              • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:17
                I cała masa dowiaduje się o nich. W kostnicy. Jak mój chrzestny.
                • alpepe Re: Trójglicerydy 19.07.24, 18:24
                  Boisz się umrzeć, ok, rozumiem. Ale że boisz się żyć? Tego nie rozumiem. Powiem ci sekret, umrzesz. I w kostnicy też się kiedyś znajdziesz, ale jeśli będziesz się mało ruszał, to w tej kostnicy się znajdziesz wcześniej, niż przy braku ruchu.
                  • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 18:38
                    Zdajesz sobie sprawę że taka operacja to poważna sprawa? To jak operacja na sercu. Tną mostek. Rehabilitacja trwa miesiące. Nie mam nikogo kto się mną w tym czasie zajmie. Nie mówiąc o tym że sama operacja to ryzyko. Część się nie udaje i pacjent umiera. Po operacji też nie żyje się normalnie. Bo ten fragment tętnicy jest już osłabiony. Mogą też pojawić się komplikacje i też się umiera. I to nie jest tak że każdy chirurg zrobi ci operację. Musisz mieć skierowanie. A wytyczne są jasne. Nie zamierzam też szukać jakiegoś chirurga w Turcji.
                    • alpepe Re: Trójglicerydy 19.07.24, 20:30
                      Innymi słowy, lepiej, że sobie żyjesz sam życiem piwniczaka? W sumie, w tym wieku bez rożnicy. A w tym wieku mój były sąsiad, przegryw, patrząc obiektywnie, zmajstrował dziecko kobiecie i teraz jest pełnoetatowym szczęśliwym tatusiem. Jego życie ma sens. Wprawdzie uważam, że lepiej byłoby, gdyby nie przekazał genów, bo ma ADHD, jest narcyzem i chyba ma też zaburzenie dwubiegunowe, do tego nie ma kasy i żyje z zasiłku, ale on chyba ma na ten pogląd inne zdanie.
                      • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 20:37
                        A czy twoje życie sprowadza się tylko do wypinania dudy w lycrze na siłowni? Moje nie. Mam wielu znajomych i przyjaciół i nie potrzebuję do tego operacji!!!
                        • marta.graca Re: Trójglicerydy 19.07.24, 21:20
                          I co, ci przyjaciele nie są od tego, by wspierać po operacji ? Wolisz żyć, wiedząc, że możesz w każdej chwili umrzeć?
                          • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 21:27
                            Nie w każdej. Musiałoby dojść do bardzo dużego wzrostu ciśnienia.
                            • marta.graca Re: Trójglicerydy 19.07.24, 21:54
                              Powyżej napisałeś, że nawet przy zatwardzenie może powstać zbyt duże ciśnienie.
                            • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 21:59
                              Nie u mnie. Raczej w cięższych przypadkach.
                        • wapaha Re: Trójglicerydy 20.07.24, 07:28
                          tanebo001 napisał:

> A czy twoje życie sprowadza się tylko do wypinania dudy w lycrze na siłowni? Mo
                          > je nie. Mam wielu znajomych i przyjaciół i nie potrzebuję do tego operacji!!!
                          >
                          i masz zrąbany lipidogram, który przy takim trybie życie zadziała jak kula snieżna i posypią ci się inne parametry- możesz być niesprawny z całkiem innego powodu niż tętniak
                      • princesswhitewolf Re: Trójglicerydy 19.07.24, 21:07
                        On ma tetniaka. Warto moze poczytac na temat tetniaka zanim sie zaczyna chrzanic od rzeczy o wysilku sportowym
                        • wapaha Re: Trójglicerydy 20.07.24, 07:29
                          princesswhitewolf napisała:

> On ma tetniaka. Warto moze poczytac na temat tetniaka zanim sie zaczyna chrzani
                          > c od rzeczy o wysilku sportowym

alpepe pisze o RUCHU a nie wysiłku sportowym
                          • princesswhitewolf Re: Trójglicerydy 20.07.24, 22:06
                            Tyle ze ematki czytaja Ruch i rozumieja sport
                            • wapaha Re: Trójglicerydy 21.07.24, 09:27

> Tyle ze ematki czytaja Ruch i rozumieja sport

tylko jedna ematka tak zrozumiała -ty
                        • asia-loi Re: Trójglicerydy 21.07.24, 10:20

> On ma tetniaka. Warto moze poczytac na temat tetniaka zanim sie zaczyna chrzanic od rzeczy o wysilku sportowym

A chodzenie z kijami też odpada?
                          • tanebo001 Re: Trójglicerydy 21.07.24, 10:28
                            Może być byle nie w Himalajach. I nie podnosić tętna i ciśnienia. A dobrze wiesz że wysiłek nie ma sensu jeśli nie podniesiesz tętna powyżej pewnego poziomu.
                            • marta.graca Re: Trójglicerydy 21.07.24, 10:30
                              I tu się mylisz. Poczytaj sobie o NEAT.
                            • wapaha Re: Trójglicerydy 21.07.24, 10:33
                              tanebo001 napisał:

> Może być byle nie w Himalajach. I nie podnosić tętna i ciśnienia. A dobrze wies
                              > z że wysiłek nie ma sensu jeśli nie podniesiesz tętna powyżej pewnego poziomu.
                              >
                              nieprawda
                              idź do dietetyka, który jest również trenerem personalnym
                              masz duże braki w wiedzy -on pomoże ci je uzupełnić, pokaże nowe zachowania i zmiany które powinieneś wdrozyć w stylu zycia

• primula.alpicola Re: Trójglicerydy 21.07.24, 11:04
                              Co za szczęście w nieszczęściu że nie uprawiasz seksu!
                              • tanebo001 Re: Trójglicerydy 21.07.24, 11:09
                                Z kobietą
                                • marta.graca Re: Trójglicerydy 21.07.24, 11:13
                                  Wiesz, jak przy tym wzrasta ciśnienie?
                                  • tanebo001 Re: Trójglicerydy 21.07.24, 11:19
                                    Ale później spada jeszcze bardziej.
                                • primula.alpicola Re: Trójglicerydy 21.07.24, 12:09
                                  tanebo001 napisał:

> Z kobietą
                                  >

A co, uprawiasz z mężczyzną..?
                                  • tanebo001 Re: Trójglicerydy 21.07.24, 12:18
                                    Z mężczyzną też nie.
            • marta.graca Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:18
              Serio ktoś trzyma ci w ciele tykającą bombę i nie możesz się nawet ruszyć, a mimo to twierdzą, że nie ma wskazań do usunięcia? Ci lekarze mają dobrze w głowie?
              • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:23
                Wskazanie jest gdy przekracza pewną wielkość. Chyba 55 mm. Jeśli nie rośnie to co pół roku idziesz na kontrolę. Ale jeśli nagle wzrośnie ci ciśnienie to tętniak pęknie. Nawet gdy jest mniejszy. A ciśnienie ci może wzrosnąć nawet gdy masz zatwardzenie.
                • snakelilith Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:29
                  tanebo001 napisał:

> Ale jeśli nagle wzrośnie ci ciśnienie to tętni
                  > ak pęknie. Nawet gdy jest mniejszy. A ciśnienie ci może wzrosnąć nawet gdy masz
                  > zatwardzenie.

Ale u nie ruszających się starych ludzi nawet wejście po schodach może podnieść ciśnienie. Zabraniając ci ruchu, lekarze skazują cię na kalectwo i ryzyko, że tętniak stanie się zabójcą. Szukaj innego lekarza, kliniki, whatever.
        • bib24 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 10:56
          no to nie masz wyjścia jak drastycznie uciąć węgle.
        • snakelilith Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:12
          tanebo001 napisał:

> Nie. Lekarz mi zakazał. Mam tętniaka.
          >

To jesteś w ciemnej doopie. Bez ruchu nie da się utrzymać metabolicznego zdrowia. Porozmawiaj o tym z lekarzem, może nawet z innym, bo killerem nr. 1 są u nas ciągle choroby serca i krążenia. Nawet ludziom po zawałach i chorującym na nowotwory zaleca się (dopasowany) sport.
          • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:16
            Już rozmawiałem z czterema. Mówili to samo. Nawet gdy miałem rehabilitację (kręgosłup) miałem mieć ultradźwięki. Rehabilitantka po konsultacji z kardiologiem stwierdziła że może mi to zaszkodzić.
            • primula.alpicola Re: Trójglicerydy 19.07.24, 13:59
              Tanebo, czy jest ktoś, kto w razie czego założy wątek funeralny?

A serio, bez ruchu słabo to widzę.
              Może szukaj jednak miejsca gdzie Ci to zoperują?
              • princesswhitewolf Re: Trójglicerydy 19.07.24, 21:11
                Primula, przy tetniaku to on moze isc na bardzo dlugi spacer w ramach cwiczen, na nie uprawiac sport.

Nie wszystko jest operowalne moja droga. Wszystko zalezy gdzie polozony. Oraz nie wszystkie sie operuje. O przy spokojnym zyciu ( bez skokow cisnienia) niekoniecznie sa grozne
            • wapaha Re: Trójglicerydy 20.07.24, 07:32
              tanebo001 napisał:

> Już rozmawiałem z czterema. Mówili to samo. Nawet gdy miałem rehabilitację (krę
              > gosłup) miałem mieć ultradźwięki. Rehabilitantka po konsultacji z kardiologiem
              > stwierdziła że może mi to zaszkodzić.
              >
              I mimo to możesz pracować zawodowo, nie ma przeciwwskazań do pracy. A są przeciwskazania do ruchu ( mimo że chodzisz po schodach,ulicy, do pracy itd).
              Co robisz w pracy?
              • princesswhitewolf Re: Trójglicerydy 20.07.24, 13:41
                Wapaha 🤦🏼‍♀️

No chyba nie zakladasz ze przy chodzeniu masz takie same cisnienie jak przy biegu. Tu o cisnienje chodzi z tym tetniakiem
              • tanebo001 Re: Trójglicerydy 20.07.24, 13:44
                Pracuję w backoffice w banku.
                • princesswhitewolf Re: Trójglicerydy 20.07.24, 14:12
                  Mowie ci. Zacznij chodzic na dlugie spacery. Moze by. Z kijkami nordic walk. Po drodze sobie przysiadaj na poczatku. Ciśnienie przy takiej formie aktywnosci nie leci do gory jak nie bedziesz gnac.
                  • tanebo001 Re: Trójglicerydy 21.07.24, 10:32
                    Chodzę na spacery wokół Paprocan. To z 5 kilometrów.
    • chococaffe Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:16
      Przez dwa tygodnie zpisuj wszystko co jesz, podjadadz o pijesz. A potem z tym do dobrego dietetyka.
      • chococaffe Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:19
        P.s
        I nie staraj się jeść idealnie w te dwa tygodnie, jedz jak zwykle
        • b-b1 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 11:33
          I dietetyk rozpisze mu diete 80/20 z weglowodanami do kazdego posiłku😂.
    • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 14:36
      Koniec pieśni. Myłem u lekarza. Przejrzał wyniki, stwierdził że są na granicy normy ale nie ma paniki. Wyśmiał dietę nisko węglowodanową. Zalecił dietę post przerywany.
      • princesswhitewolf Re: Trójglicerydy 19.07.24, 14:41
        No widzisz co lekarz to inne teorie.

Ale po co ci post przerywany jesli nie masz nadwagi?

Wrzuc w diete tran czy Omega 3 preparat albo olej z alg ( Omega 3). Duzo warzyw
      • maslova Re: Trójglicerydy 19.07.24, 15:06
        No popatrz. Wczoraj o 22.45 zastanawiałeś się, czy iść do lekarza, a dziś o 14.36 jesteś już po wizycie. A ludzie tak narzekają na odległe terminy wizyt lekarskich.
        • primula.alpicola Re: Trójglicerydy 19.07.24, 15:19
          maslova napisała:

A ludzie tak narzekają na odległe terminy wizyt lekar
          > skich.

U mnie tak jest. Dzwonię rano i na ogół tego samego dnia mam wizytę. Czasami następnego dnia.
          • marta.graca Re: Trójglicerydy 19.07.24, 15:27
            U mnie też, nawet w poz.
          • maslova Re: Trójglicerydy 19.07.24, 16:14
            Ja też tak czasem mam. Ale, nie wiem dlaczego, jakoś nie chce mi się wierzyć w tę wizytę tanebo.
          • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 16:40
            Wizytę umówiłem w środę gdy robiłem badania.
            • maslova Re: Trójglicerydy 19.07.24, 16:42
              W takim razie po co pytałeś, czy iść do lekarza?
              • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 16:51
                Bo myślałem że wyniki będą gorsze.
                • maslova Re: Trójglicerydy 19.07.24, 18:10
                  Przecież gdy pytałeś, już miałeś wyniki.
                  • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 18:13
                    Zakładałem tak przed badaniem. W przeciwieństwie do ciebie przewiduję posunięcia na przód.
                    • alpepe Re: Trójglicerydy 19.07.24, 18:25
                      Nie da się przewidzieć w tył.
                      • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 18:40
                        No co ty nie powiesz...
                    • maslova Re: Trójglicerydy 19.07.24, 19:17
                      tanebo001 napisał:

> Zakładałem tak przed badaniem. W przeciwieństwie do ciebie przewiduję posunięci
                      > a na przód.
                      >

Ale pytałeś PO otrzymaniu wyników.

Po tym wątku widać, że kompletnie nie ogarniasz tego co jesz, co piszesz, ani o co pytasz. IMO wygląda to niepokojąco. i piszę to poważnie, bez złośliwości.
                      • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 19:25
                        Jezu! Po tym jak ematka zasugerowała mi żebym zbadał kortyzol poszedłem do lekarza i dostałem skierowanie to od razu zarezerwowałem wizytę NA WYPADEK GDYBY OKAZAŁY SIĘ KIEPSKIE. NA WSZELKI WYPADEK. GDYBY TAK NIE BYŁO NIE POSZEDŁBYM.
                        • primula.alpicola Re: Trójglicerydy 19.07.24, 22:10
                          tanebo001 napisał:

> Jezu!

Ale ty się nie denerwuj, bo ci pęknie!!
                          >
                          • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 22:16
                            No właśnie! Chcecie mieć mnie na sumieniu?
                            • primula.alpicola Re: Trójglicerydy 20.07.24, 07:03
                              tanebo001 napisał:

> No właśnie! Chcecie mieć mnie na sumieniu?
                              >

"A czy twoje życie sprowadza się tylko do wypinania dudy w lycrze na siłowni? Moje nie"

Za ten wredny tekst, to ja nie wiem, jak Ci KARMA odpłaci!
                              I ponawiam pytanie, czy ktoś założy wątek funeralny w razie czego?
                              • tanebo001 Re: Trójglicerydy 20.07.24, 07:13
                                Po pierwsze to chciałem żeby zeszła że mnie. To nie są proste sprawy. Czasami trzeba ponosić wysokie koszta. Nie będę więc tego robił aby dostosować się do CUDZEGO ideału życia. Po drugie to mam znajomą. Zostawiłem jej list jak ma to zrobić.
                                • primula.alpicola Re: Trójglicerydy 20.07.24, 07:15
                                  Ok. Zdrowia i spokoju, pa.
      • bib24 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 15:15
        wcześniej napisałam, że lekarz ci nie pomoże, bo nie ma tabletek na za wysokie trójglicerydy. i dokladnie tak się stało. nie mail czym pomoc to wyśmial. tylko wysokie ryzyko dalej masz.
        to twoje życie ty za nie odpowiadasz a nie lekarz.
      • b-b1 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 15:20
        tanebo001 napisał:

> Koniec pieśni. Myłem u lekarza. Przejrzał wyniki, stwierdził że są na granicy n
        > ormy ale nie ma paniki. Wyśmiał dietę nisko węglowodanową.

😂😂😂 Dobrze że owsianki na śniadanie nie zalecił-"zdrowa"😂
        Optymalnie TR/hdl powinny być 1-2, Od 2-4 to już wysoki współczynnik i sugeruje natychmiastową zmianę diety😂Ty masz ponad 4- gdzie to "na granicy"? Statyn nie przepisał? Powinien😂
        Koniec pieśni😂
        • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 16:51
          Pytałem o to. Stwierdził że nikt tego tak nie liczy.
          • bib24 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 16:53
            przecież to jest nawet na normie pod wynikiem. tanebo ja chrzanie stosujesz normalnie wyparcie.
            • maslova Re: Trójglicerydy 19.07.24, 18:09
              bib24 napisała:

> przecież to jest nawet na normie pod wynikiem. tanebo ja chrzanie stosujesz nor
              > malnie wyparcie.

To u Tanebo standard. Stosuje to w przypadku każdych swoich problemów.
            • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 18:14
              Komu mam wierzyć? Lekarzowi czy ematce? Zastanówmy się...
              • bib24 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 20:03
                w google sobie wpisz te wyniki i zobacz co pisze.
                jeszcze raz powtórzę. lekarz kazał ci te wyniki olać, ponieważ medycyna nie zna leku, który obniża trójglicerydy. nawet jakbyś miał ich 500 to on by ci nie miał co dać. NIC by nie miał.
                Dlatego lekarze olewają wyniki, na które nie maja tabletek.
                Tak samo jest przy insulinie. wysoka insulina to kosmiczne ryzyko zawału. ale nie ma leków na jej obniżenie to nawet jej nie badają, bo po co.

Jak kiedyś wynajdą leki na obniżenie trójglicerydów albo insuliny to wszędzie będą trąbić o konieczności ich obniżania lekami. Wedy twój lekarz pierwszy ci je przepisze.
                • tanebo001 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 20:27
                  Nie, powiedział że mieszczą się w normie.
                  • bib24 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 21:23
                    jak tam chcesz. to twoje życie i tylko ty za nie odpowiadasz.
                • wapaha Re: Trójglicerydy 20.07.24, 07:40
                  bib24 napisała:

. wysoka insulina to kosmiczne ryzyko zawału. ale n
                  > ie ma leków na jej obniżenie to nawet jej nie badają, bo po co.

metformina wink

>
                  • princesswhitewolf Re: Trójglicerydy 20.07.24, 13:50
                    >Tak samo jest przy insulinie. wysoka insulina to kosmiczne ryzyko zawału. ale nie ma leków na jej obniżenie to nawet jej nie badają, bo po co.

Bib24 to sie nadaje do sygnaturki... 😂😁
                    Chocby watek obok jest o leku dla cukrzykow obnizajacym.cukier uzywanym przez ludzi zdrowych by
                    sie odchudzic

Bib ty juz lepiej porad medycznych nie udzielaj 🤣
                    • primula.alpicola Re: Trójglicerydy 20.07.24, 13:54
                      Nie znam się, ale się wypowiem.
                      Te leki to chyba obniżają poziom glukozy a nie insuliny, a celem leczenie jest zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę?
                      • princesswhitewolf Re: Trójglicerydy 20.07.24, 14:12
                        🤣😂
                      • princesswhitewolf Re: Trójglicerydy 20.07.24, 14:16
                        Wez sobie otworz jakas strone gdzie tlumacza jak dziala metformina albo jaks GLP- 1 jak ozempic czy trulicity
                        • primula.alpicola Re: Trójglicerydy 20.07.24, 14:32
                          Wzięłam i otworzyłam, nie ma tam nic o obniżaniu poziomu insuliny, tylko o obnizaniu poziomu glukozy.
                        • bib24 Re: Trójglicerydy 20.07.24, 14:38
                          glp-1 ma ponosić poziom insuliny a nie obniżać.
                          • primula.alpicola Re: Trójglicerydy 20.07.24, 14:44
                            bib24 napisała:

> glp-1 ma ponosić poziom insuliny a nie obniżać.

No właśnie. I obniżać glukozę. I zwiększać wrażliwość tkanek na insulinę.
                            • wapaha Re: Trójglicerydy 20.07.24, 20:00
                              primula.alpicola napisała:

>
                              > No właśnie. I obniżać glukozę. I zwiększać wrażliwość tkanek na insulinę.

glukoza i insulina - jak dwa bratanki, zawsze idą ze sobą w układzie . dzięki panu insulinie pan glukoza jest
                              transportowany z krwi do panienek komórek. Dzięki takiemu spacerowi obniża się poziom cukru we krwi, a panienki komórki są odżywione
                              (pan glukoza może sobie krązyc we krwi, biedny zagubiony ale pan insulina ma klucz, którym otwiera drzwi do komórek i wpuszcza pana glukozę który może nakarmić panienki komórki, dac im energię)
                              dzięki takiemu pana insulina we krwi jest mniej pana glukozy ( obniża się stężenie cukru)
                              pan insulina też poza tym, że ma "klucz" to jeszcze pomaga robić zapasy -( odkłada pana glukozę w mięsniach i wątrobie w postaci glikogenu - biegający ludzie bardzo to doceniają wink )
                              • princesswhitewolf Re: Trójglicerydy 20.07.24, 22:06
                                Watpie czy zrozumieja ale skrot dobry
                                • primula.alpicola Re: Trójglicerydy 21.07.24, 12:10
                                  Princess o rozumieniu😆
    • chococaffe Re: Trójglicerydy 19.07.24, 15:18
      Off top, czy dieta kto to jakaś nowa religia?
      • bib24 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 15:19
        co to jest dieta kto?
      • chococaffe Re: Trójglicerydy 19.07.24, 15:20
        Keto
        • bib24 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 15:23
          nikt w wątku nie zasugerowal keto. owszem radzilam na przyklad ja obicęcie węgli, ale autor je co najmniej 150 gram dziennie i moze zacząć od obcięcia do 100 grem. do keto to brakuje jeszcze 80 gram obcięcia.
          • mamalgosia Re: Trójglicerydy 20.07.24, 01:07
            Gramów
          • wapaha Re: Trójglicerydy 20.07.24, 07:44
            bib24 napisała:

> nikt w wątku nie zasugerowal keto. owszem radzilam na przyklad ja obicęcie węgl
            > i, ale autor je co najmniej 150 gram dziennie i moze zacząć od obcięcia do 100
            > grem. do keto to brakuje jeszcze 80 gram obcięcia.

50g -bo przy takiej podazy organizm zaczyna wchodzić w stan ketozy
            20g -to już stan glębokiej ketozy

zdrowa i prawidłowo zbilansowana dieta to nie mniej niż 130g węglowodanów
            • tanebo001 Re: Trójglicerydy 20.07.24, 07:49
              Co wyście mi doradzały? Jakąś truciznę?
      • kasiamat00 Re: Trójglicerydy 19.07.24, 20:16
        Nowa to ona byla 15-20 lat temu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka