Dodaj do ulubionych

prezentowy SV

06.11.14, 15:24
Nie, nie chodzi mi o prezenty gwiazdkowe, a raczej takie urodzinowe albo komunijne. Jak uważacie - co jest bardziej zgodne z SV. Ogólna zasada SV, tzn. żeby każdemu było przyjemnie nie da się niestety zastosować.
Prezenty rozpakowujemy przy darczyńcy (i siłą rzeczy przy innych gościach), okazując radość i prezentując zalety prezentu, w celu zrobienia przyjemności darczyńcy - czy też wręcz przeciwnie, prezenty rozpakowujemy na osobności, żeby nikomu nie zrobiło się przykro, że prezenty od innych są okazalsze i żeby nie odebrał tego jako przytyku?
Ja, szczerze mówiąc, o tej drugiej frakcji dowiedziałam się dopiero niedawno, zawsze chowanie prezentów uważałam raczej za nietakt - może niesłusznie?
Jak jest u was?
Obserwuj wątek
    • bambzgrozja Re: prezentowy SV 06.11.14, 15:37
      Zawsze prezent rozpakowuję w momencie jak go otrzymam. Wtedy światkiem mojej radości (udawanej bardziej lub mniej) jest tylko obdarowujący. Nawet jak prezent bardzo mi się spodoba, to nie prezentuję go na forum właśnie po to, aby nie było nieprzyjemnych sytuacji.
      • helufpi Re: prezentowy SV 06.11.14, 16:24
        Hm, na pewno jest to jakieś wyjście, ale mało komfortowe, bo niestety wielu ludzi wręcza prezenty w przedpokoju, tuż przed wręczeniem płaszcza do powieszenia. Może to właśnie jest jakiś sygnał - jak ktoś wręcza tak po kryjomu to trzeba po kryjomu rozpakować. Ale chciałabym przekazać dzieciom spójną wersję uprzejmego zachowania w tym zakresie.
    • awidyna Re: prezentowy SV 06.11.14, 16:57
      Żebym jajka nie zniosła to staram się rozpakować jak najszybciej :p
      • bei Re: prezentowy SV 06.11.14, 17:11
        Dobrze jest załozyc gorny limit cenowy, wówczas bardziej liczy się pomysłowość kupujących niż rozmach w szastaniu kaskąsmile
        • helufpi Re: prezentowy SV 06.11.14, 17:18
          No ale jak gościom dyktować warunki prezentowe? Właśnie wtedy jakaś ciotka się obrazi - albo że się ją ogranicza albo że się jej sugeruje rząd wielkości.
      • helufpi Re: prezentowy SV 06.11.14, 17:19
        Idea lęku przed zniesieniem jajka przyświeca zapewne moim dzieciom, bo rozbebeszają wszystko w chwili otrzymaniasmile
        • awidyna Re: prezentowy SV 06.11.14, 17:23
          Ja umysłowo nie odbiegam ;p
          • aqua48 Re: prezentowy SV 06.11.14, 18:05
            Zgodnie z zasadami savoir-vivre prezent odpakowujemy po wręczeniu, przy darczyńcy, i dziękujemy za niego. Jeśli pokazujemy innym gościom, to bez ostentacji i przesadnych pochwał, po to aby ci pozostali nie czuli się źle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka